Cătina: beneficii demonstrate și moduri de administrare

Cătina, „ginsengul românesc“ bun la toate: tonic pentru imunitate și pentru piele

Cele mai multe beneficii ale consumului de cătină sunt legate de cantitatea mare de substanțe nutritive din compoziția micilor boabe portocalii. Dintre toate, se remarcă vitamina C: 100 de grame de cătină conțin de 4 ori doza zilnică recomandată.

De sute de ani, cătina este folosită datorită calităților sale medicinale și nutriționale.

Pe lângă faptul că este extrem de hrănitoare prin multitudinea de minerale și vitamine ușor asimilate de organism, cătina are și proprietăți antioxidante și antiinflamatore puternice.

„Cătina, considerată ginsengul românesc, este un superaliment. Conține de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Cantitățile mari de vitamina A o fac benefică pentru piele și ochi. Este bogată în antioxidanți, are proprietăți antiaging, este un revigorant al organismului în perioade de astenie și are efect antiinflamator.”

Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

O bună parte dintre beneficiile cătinei se datorează vitaminei C din compoziție

De departe, cea mai importantă substanță nutritivă care se regăsește în cătină este vitamina C. 100 de grame de boabe conțin nici mai mult, nici mai puțin de 400 mg de vitamina C. Prin comparație, 100 de grame de lămâie conțin 53 mg de vitamina C.

Datorită vitaminei C, cătina are beneficii în procesul de vindecare și de recuperare după o boală. De exemplu, s-a demonstrat că persoanele cu pneumonie și cele cu tuberculoză au niveluri scăzute de vitamina C comparativ cu perioada dinainte de boală. În cadrul altor cercetări s-a observat că vitamina C reduce timpul de recuperare.

O altă calitate importantă a vitaminei C și, deci, și a cătinei, este că ajută la asimilarea mai bună a fierului. Mai precis, este vorba despre fierul din surse vegetale, greu de metabolizat de către organism, pe care vitamina C îl convertește într-o formă mai ușor asimilabilă.

În cadrul unor studii, s-a observat că o cantitate de doar 100 mg de vitamina C îmbunătățește absorbția fierului cu 67%.

Ce beneficii are cătina pentru imunitate

Principala calitate adeseori asociată vitaminei C este stimularea imunității. Pe bună dreptate, pentru că vitamina C și-a dovedit eficiența, de exemplu, în producerea de limfocite și fagocite. Acestea ajută organismul în protecția împotriva infecțiilor.

„Fructele de cătină reprezintă un foarte bun stimulator al imunității. Conțin substanțe antioxidante și ajută corpul să elimine radicalii liberi, atât de dăunători. Cătina are beneficii și în stare proaspătă, și congelată. De asemenea, poate fi inclusă în diferite preparate. În stare proaspătă, se administrează câte 4-5 lingurițe de trei ori pe zi.“

Dr. Iren Alexoi, medic nutriȚionist

În plus, vitamina C este o parte importantă a sistemului de apărare de la nivelul pielii. Odată introdusă în organism, vitamina C este transportată la nivelul pielii, unde intervine ca un antioxidant și întărește barierele de protecție ale pielii, arată studiile.

Alte beneficii pe care le are cătina, datorită substanțelor nutritive din compoziție:

  • Vitamina A – ajută la menținerea sănătății pielii și a ochilor. Este importantă pentru diviziunea celulară, reproducere și imunitate;
  • Vitamina B12 – are un rol esențial în formarea de globule roșii, în metabolismul celular, în funcționarea nervilor și în producerea ADN-ului, moleculele din nucleul celular, care conțin informații genetice;
  • Vitamina E – ajută la formarea globulelor roșii (hematii); este benefică pentru vedere, reproducere și pentru sănătatea creierului și a pielii;
  • Vitamina K – crucială pentru coagularea sângelui;
  • Licopen – un antioxidant care protejează ADN-ul și ar putea reduce riscul cancerului de prostată;
  • Potasiu – necesar pentru sănătatea inimii;
  • Calciu – important pentru sănătatea oaselor; menține tensiunea arterială constantă;
  • Magneziu – necesar pentru sănătatea sistemului nervos;
  • Fier – necesar pentru a transporta oxigenul în organism;
  • Fosfor – echilibrează pH-ul;
  • Flavonoide – au efect antioxidant;
  • Acizi grași – benefici pentru creier.

Cătina poate ajuta în combaterea cancerului

Compușii prezenți în cătină pot ajuta la combaterea cancerului. Este vorba în principal despre flavonoizii și antioxidanții pe care îi conține cătina.

De exemplu, cătina este bogată în quercetină, un flavonoid care pare să ajute la distrugerea celulelor canceroase, potrivit studiilor.

Numeroșii antioxidanți prezenți în cătină, inclusiv carotenoizii și vitamina E, ar putea proteja, de asemenea, împotriva acestei maladii.

Câteva studii in vitro și pe animale sugerează că extractele de cătină pot fi eficiente în prevenirea răspândirii celulelor canceroase. Totuși, trebuie menționat că aceste efecte nu au fost încă testate la om, așa că sunt necesare mai multe studii.

Îmbunătățește funcția hepatică

Cătina poate contribui la sănătatea ficatului, datorită conținutului de acizi grași sănătoși, vitamina E și carotenoizi. Toate aceste substanțe nutritive le conferă un scut de protecție celulelor hepatice.

Într-un studiu pe șobolani, uleiul de cătină a îmbunătățit semnificativ markerii funcției hepatice la subiecții cu leziuni hepatice.

Într-o altă cercetare, persoanelor cu ciroză hepatică li s-a administrat extract de cătină (15 grame) sau un placebo de trei ori pe zi timp de șase luni. Cei din grupul cărora li s-a administrat cătină au înregistrat o creștere semnificativă a markerilor sanguini ai funcției hepatice, spre deosebire de cei din grupul placebo.

Alte două studii (1 și 2) au relevat că persoanele cu ficat gras nonalcoolic cărora li s-a administrat o doză de 0,5 sau 1,5 grame de cătină de 1-3 ori pe zi au experimentat îmbunătățiri ale nivelului de colesterol, trigliceride și enzime hepatice.

Sub formă de ulei de cătină, are beneficii pentru piele și pentru stomac

„Uleiul de cătină conține acizi grași esențiali Omega 3, 6, 9, carotenoizi, acizi grași nesaturați“, a explicat dr. Iren Alexoi, detaliind, mai jos proprietățile acestui produs:

  • este bun pentru păr și piele,
  • asigură un plus de protecție solară, pe lângă cremele de fotoprotecție,
  • hidratează,
  • grăbește vindecarea rănilor,
  • calmează iritațiile pielii,
  • asigură protecție cardiovasculară,
  • protecție gastrică,
  • este benefic pentru detoxifierea ficatului.

Menține inima sănătoasă

Uleiul de cătină poate îmbunătăți sănătatea inimii în mai multe moduri. În primul rând, antioxidanții din uleiul de cătină pot ajuta la reducerea factorilor de risc cardiovasculari, cum ar fi hipertensiunea arterială și apariția cheagurilor de sânge.

Într-un mic studiu, 12 bărbați sănătoși au primit fie 5 grame de ulei de cătină, fie 5 grame de ulei de cocos, pe zi. După patru săptămâni, bărbații care au primit ulei de cătină au avut markeri semnificativ reduși pentru apariția cheagurilor de sânge.

Într-un alt studiu, administrarea zilnică a 0,75 ml de ulei de cătină, timp de 30 de zile, a contribuit la reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor cu hipertensiune. Nivelurile de trigliceride, precum și colesterolul total și colesterolul „rău” (LDL), au scăzut, de asemenea.

Poate proteja împotriva diabetului

Studiile efectuate pe animale arată că uleiul de cătină poate contribui la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea secreției de insulină și a sensibilității la insulină.

O mică cercetare efectuată pe oameni remarcă faptul că uleiul de cătină poate contribui la scăderea nivelului glicemiei chiar și după o masă bogată în carbohidrați.

Cătina cu miere, de două ori mai multe beneficii

Dacă amestecăm cătina cu miere, nu doar că vom obține un preparat delicios, ci un adevărat tonic pentru imunitate și un „medicament“ natural împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

Pe lângă beneficiile deja menționale ale cătinei, le adăugăm și pe cele aduse de mierea de albine:

  • previne refluxul gastroesofagian;
  • combate infecțiile;
  • atenuează simptomele de răceală;
  • este un bun antitusiv;
  • le vine în ajutor celor cu tulburări de somn;
  • ține sub control hipertensiunea.

Pentru beneficii maxime, bea ceai din fructe și frunze de cătină

Din fructele proaspete de cătină beneficiem cel mai mult de toate substanțele nutritive, în mod special de vitamina C, care este foarte sensibilă la temperaturi crescute. Totuși, și atunci când este consumată sub formă de ceai, cătina își păstrează o bună parte dintre proprietăți.

Ceaiul de cătină este benefic, în special, pentru creșterea imunității, însă are și alte proprietăți:

  • ajută în scăderea colesterolului,
  • atenuează arsurile gastrice,
  • reduce episoadele de tuse,
  • protejează împotriva radicalilor liberi.

Ceaiul din frunze de cătină conține vitamina C, săruri minerale, uleiuri volatile, taninuri, celuloză și carmol. Este benefic pentru stimularea sistemului nervos central, reglarea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului.

Cătina are beneficii sporite și atunci când este consumată sub formă de suc. „Sucul de cătină se obține din fructe proaspete, bine spălate, scurse și apoi măcinate în mixer. Sucul obținut, gros și portocaliu, se consumă în 24 de ore de la preparare. Se iau câte 3-4 linguri de suc, de patru ori pe zi, diluat în puțină apă“, recomandă medicul nutriționist.

Atenție! E bine să ceri sfatul medicului înainte de a începe o cură cu cătină, mai ales dacă ai o boală cronică, ești însărcinată sau alăptezi.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare