Ați observat că anumiți oameni au mereu nevoia de a fi lăudați de alții? De ce este validarea atât de importantă pentru ei? De-a lungul anilor, conceptul de validare a ajuns în prim-plan, cu atât mai mult datorită expansiunii rețelelor sociale. În momentul în care încarci o poză sau o poveste pe o platformă de social media, dorința de a fi plăcut și apreciat preia controlul. Desigur, nu în cazul tuturor. Dar din asta se hrănesc astfel de platforme: nesiguranța utilizatorilor lor. Ce spune despre noi nevoia de validare exagerată?
De ce ai nevoie de validare constantă
Oamenii tânjesc atenție pentru o varietate de motive, inclusiv dezvoltarea emoțională normală, stima de sine scăzută și, în unele cazuri extreme, prezența tulburărilor de personalitate. Motivele emoționale, sociale și fizice se află de obicei în spatele comportamentelor de căutare a atenției din partea copil. Nu este rău în mod inerent. De fapt, toți începem viața într-o stare de dependență completă pe validarea externă.
Când suntem copii, ne bazăm pe ea pentru a învăța comportamente adecvate, iar ca adulți, este o parte necesară a vieții „tribului”. Trebuie să fiți capabil să primiți instrucțiuni și critici constructive de la ceilalți pentru a colabora cu ei. Problema apare atunci când aprobarea din exterior devine totul pentru tine.
Ce este validarea
Dar ce este mai exact validarea și cum vă poate complica sau nu viața? De ce anumiți oameni o cer mai mult decât alții? De ce este importantă?
Validarea din partea altora este unul dintre cele mai bune instrumente pentru a ajuta persoanele sensibile din punct de vedere emoțional să-și gestioneze emoțiile în mod eficient. Propria validare este una dintre cele mai bune modalități prin care oamenii sensibili emoțional își pot gestiona propriile sentimente. Propria validare este pasul care vine înaintea compasiunii pe care ne-o arătăm nouă înșine.
Citește aici articolul: Compasiunea nu înseamnă milă. De ce este importantă în relația cu noi și cu cei din jur
Oamenii au nevoie de apartenență, iar sentimentul de acceptare are un efect relaxant. Acceptarea înseamnă recunoașterea valorii tale și a semenilor. Validarea ajută persoana să știe că este pe drumul cel bun. Viața poate fi confuză și dificilă.
Feedback-ul celorlalți că ceea ce experimentezi este normal sau are sens îți permite să știi că gândești și simți în moduri ușor de înțeles de către ceilalți. Experiența ta internă nu trebuie să fie aceeași cu a oricui altcineva, dar te ajută să știi dacă experiențele tale sunt înțelese sau nu.
Ce rol joacă validarea emoțională
Validarea emoțională implică înțelegerea sau acceptarea sentimentelor altei persoane. Când oamenii primesc acest tip de validare, ei simt că emoțiile lor nu sunt doar văzute și auzite de ceilalți, ci că aceste sentimente sunt și acceptate.
Validarea ajută la reglarea emoțiilor. A ști că ești auzit și înțeles este o experiență puternică. Unii spun că se datorează faptului că atunci când nu ne simțim înțeleși, apare gândul de a fi excluși sau de a nu ne potrivi.
Aceste gânduri duc la frică (uneori la panică). A face parte dintr-un grup este esențial pentru supraviețuire (mai ales la începutul omenirii), iar iubirea și acceptarea sunt nevoi de bază. Indiferent de motiv, validarea ajută la calmarea supărării emoționale.
Construirea identității prin validare
Validarea ajută la construirea identității. Validarea este ca o reflectare a ta și a gândurilor tale de către o altă persoană. Valorile, modelele și alegerile tale sunt evidențiate, iar acest lucru te ajută să îți vezi mai clar propriile trăsături de personalitate.
Validarea construiește relații. A te simți acceptat construiește relații. Unele cercetări arată că substanțele chimice legate de sentimentul de conectare sunt eliberate atunci când cineva este validat.
Validarea îi arată celeilalte persoane că e importantă. Indiferent dacă persoana validată este un copil, o persoană semnificativă, soț, părinte, prieten sau un angajat, validarea comunică faptul că este importantă pentru tine și că îți pasă de gândurile, sentimentele și experiențele ei. Validarea îi arată și celeilalte persoane că ești acolo pentru ea.
Validarea ne ajută să perseverăm. Uneori, când schimbarea este foarte dificilă, recunoașterea greutății sarcinii îi ajută pe oameni să continue să lucreze spre obiectivul lor. Se pare că ajută la refacerea voinței.
Ce se întâmplă când nevoia de validare nu este satisfăcută
Invalidarea este una dintre cele mai dăunătoare forme de abuz emoțional. Ceea ce este înfricoșător este că poate fi unul dintre cele mai subtile și neintenționate abuzuri. Invalidarea sentimentelor și experienței emoționale ale unei persoane o poate face să se simtă ca și cum ar înnebuni.
„Stonewalling” (a pune un zid între tine și interlocutor) implică refuzul de a comunica cu o altă persoană. Ignorarea intenționată în timpul sau după o ceartă, cunoscută și sub denumirea de tratament silențios, poate fi dureroasă, frustrantă și dăunătoare relației.
În același timp, căutarea validării dincolo de o limită constructivă sănătoasă este definită ca un comportament de căutare a atenției. Acest lucru se vede de obicei pe rețelele sociale în zilele noastre. Comportamentul de căutare a atenției poate include acțiunea de a spune sau a face ceva cu scopul de a atrage atenția unei persoane sau a unui grup de oameni.
Află din următorul articol: Cum se manifestă personalitatea histrionică sau nevoia constantă de a fi în centrul atenției
Dacă o persoană simte că gândurile, sentimentele și emoțiile sale nu sunt auzite și înțelese, este posibil să se simtă izolată și nesprijinită. Acest lucru, într-o perioadă de timp, poate declanșa nesiguranță la unele persoane a căror resursă de validare internă poate lipsi și îi poate transforma în dependenți de validare.
Dependența de validare
Cunoscută sub numele de dependență de aprobare, această afecțiune de sănătate comportamentală este definită ca o dorință intensă de a câștiga aprobarea celor din jur și de a evita cu orice preț sentimentele de respingere.
Singurătatea poate duce la un impuls de a căuta atenția, chiar și la persoanele care în mod normal nu manifestă un comportament de căutare a atenției. Spre exemplu, să te simți nesigur în relația ta din când în când este complet normal. Cu toate acestea, dacă te simți pe tine și pe partenerul tău epuizați de nevoia ta constantă de reasigurare și viața ta de zi cu zi este afectată de aceasta, este posibil să ai o afecțiune cunoscută sub numele de TOC (tulburare obsesiv compulsivă) în relație.
Dacă vei căuta în mod regulat o astfel de validare, aceasta ar putea escalada devenind NEVOIA ta și ar putea începe să-ți afecteze alegerile de zi cu zi. Unicul tău obiectiv s-ar putea transforma în a le face pe plac oamenilor din jurul tău, chiar dacă acest lucru intră în conflict cu valorile și sentimentele tale interne.
Un prim pas eficient pentru a elimina nevoia exagerată de validare de la alții începe cu înțelegerea tipului de validare pe care îl cauți: Vrei să fii recunoscut prin intermediul rețelelor sociale? Ești interesat să auzi că faci parte dintr-un grup, cel mai bun de la serviciu, soțul ideal sau poate cel mai bun părinte?
Primul pas este să înveți să recunoști când cauți validarea din surse externe. Recunoscând acest comportament, oamenii pot alege o opțiune mai eficientă, întrerupând ciclul și învățând să caute în interior validarea.
Modalități de a ne dezvolta validarea internă
Ia o pauză de pe rețelele de socializare
Ieșirea din rețelele sociale este un loc minunat de început. Acest lucru elimină orice comparație cu ceilalți sau anxietatea și stresul legate de modul în care fotografia, postarea sau comentariul tău sunt văzute și primite de alții.
Observă-ți cu atenție comportamentul
Caută îmbunătățiri și încearcă să-ți faci un plan, fie ca notă mentală, fie într-un jurnal. Aceasta este validarea internă care te ajută să îți recunoști propriile abilități, talente și deprinderi.
Nu cere validarea
În loc să cauți validarea de la alții, întreabă-te pe tine mai întâi. Dacă îți oferi validare (încurajare sau recunoaștere) identifică resursa ta interioară, recunoașteți-o, și rezistă tentației de a întreba. Nu continua să cauți validarea în altă parte.
Ține minte că validarea nu este un lucru rău în viața ta, ci este benefic și pozitiv. Validarea este însă, o pantă alunecoasă. Devine problematic atunci când devine centrul a tot ceea ce faci.
Pericolul apare atunci când căutăm părerile altora cu privire la deciziile noastre în viață și devine complicat atunci când depindem de această validare și ne trăim viața din modul de a „le face pe plac oamenilor” (people pleaser) și de a ne ridica la nivelul așteptărilor altora. Acest lucru nu numai că ne privează de putere, dar adaugă și mai mult stres, anxietate și depresie în viața noastră.
Pe baza studiilor psihologice ale lui Maslow, trebuie să ne satisfacem nevoile de bază de siguranță, supraviețuire, dragoste și sentiment de apartenență în comunitățile noastre. Acest lucru ne va permite să avem grijă de stima noastră de sine și să ne ascultăm semnalele intuitive de ghidare.