Care sunt simptomele Omicron, de la cele comune la cele neobișnuite

Care sunt simptomele Omicron, de la cele comune la cele neobișnuite. Diferențe între vaccinați și nevaccinați

  Simptomele Omicron seamănă cu cele provocate de răcelile obișnuite, dar noua variantă are și câteva manifestări atipice. Aflăm în continuare cum se manifestă COVID-19 acum la persoanele vaccinate și nevaccinate, cât de repede apar simptomele și când se complică.

  Pe măsură ce tot mai multe țări se confruntă cu noua variantă a SARS-CoV-2, se confirmă observațiile inițiale făcute de medici: boala cauzată de ea este mai puțin severă. Simptomele de COVID-19 sunt acum diferite de cele cunoscute la începutul pandemiei de coronavirus. 

  Infecția COVID-19 provocată de varianta Omicron se comportă mai mult precum coronavirusurile care provoacă răcelile obișnuite în sezoanele reci. Modificarea manifestărilor clinice ale bolii a început de la varianta Delta și este mai vizibilă odată cu apariția Omicron, a explicat pentru publicația TIME profesorul Tim Spector, specialist în epidemiologie genetică și co-fondatorul companiei care a creat aplicația ZOE COVID Study

  ZOE COVID Study este un amplu proiect științific britanic în care peste 4,7 milioane de utilizatori notează într-o aplicație simptomele infecției COVID-19, statusul vaccinal și alte informații demografice. 

  Topul celor mai frecvente simptome ale Omicron

  „Simptomele clasice precum febra, tusea și pierderea mirosului au fost ceva mai puțin frecvente la varianta Delta decât la Alpha, iar simptomele asemănătoare celor de răceală au devenit mai frecvente. Cu Omicron, această modificare inițial subtilă este mai mare”, spune Tim Spector. 

  Autorii proiectului ZOE COVID Study au analizat date înregistrate în aplicație în luna decembrie 2021, când varianta Omicron a devenit dominantă în Marea Britanie, și le-au comparat apoi cu cele din octombrie 2021, când Delta era dominantă. În ambele perioade, simptomele întâlnite cel mai frecvent au fost aceleași.

  Top 5 simptome Omicron și Delta:

  1. Rinoree (secreții nazale)
  2. Durere de cap
  3. Oboseală (ușoară sau severă)
  4. Strănut
  5. Durere în gât

  Doar 50% dintre cei care și-au notat simptomele în aplicație le-au avut pe cele inițiale ale COVID-19: febră, tuse sau pierderea gustului și/sau a mirosului. „Interesant este că am văzut cum pierderea mirosului și a gustului devine un simptom mult mai puțin comun. La începutul anului 2021, era în top 10 simptome, iar acum, el se situează pe locul 17. Numai unul din cinci oameni se confruntă cu pierderea gustului și a mirosului”, spun autorii analizei. 

  Nas înfundat și gât inflamat

  În Africa de Sud, topul simptomelor arată diferit de cel britanic. Discovery Health, cea mai mare companie de asigurări de sănătate din această țară, a monitorizat simptomele Omicron, iar pe lista celor mai frecvente sunt nasul înfundat, durerea și inflamația în gât, tusea uscată și durerea lombară. 

  Tusea este cea mai frecventă manifestare a variantei Omicron, susține o altă analiză, din Norvegia, publicată de Eurosurveillance.org, revista europeană pentru supravegherea bolilor infecțioase. Următoarele în clasamentul simptomelor sunt rinoreea și oboseala. Aceeași observație din studiul ZOE se regăsește și în cel norvegian: pierderea gustului și a mirosului este un simptom mai rar întâlnit la persoanele infectate cu varianta Omicron. 

  La persoanele infectate cu varianta Omicron, simptomele de boală se instalează mai repede, au mai observat specialiștii. Un studiu citat de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) arată că perioada de incubație – timpul scurs între primul contact cu virusul și apariția primelor simptome – este de aproximativ 3 zile în cazul Omicron. Pentru varianta Delta, incubația era de 4 zile, iar pentru varianta inițială, peste 5 zile. 

  Simptomele atipice ale variantei Omicron

  Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 provoacă și câteva simptome neobișnuite. Unul dintre ele, semnalat de Academia Americană de Oftalmologie (AAO), este conjunctivita. Denumită și „ochi roșu”, această afecțiune oftalmologică reprezintă o inflamație oculară manifestată prin înroșirea și lăcrimarea ochilor, mâncărimi oculare, senzație de corp străin, usturimi, iar uneori și prin secreții oculare sau fotofobie. Conjunctivita este un simptom rar al infecției COVID-19, fiind întâlnit la 1%-3% dintre persoanele diagnosticate cu boala, relatează abc7news.com.

  Este cunoscut încă de la începutul pandemiei că noul coronavirus poate produce și afectare oculară, iar ochii pot fi chiar poarta de intrare a virusului în organism. Receptorii ACE2 de care SARS-CoV-2 are nevoie pentru a pătrunde în celule se găsesc în retină, precum și în celulele epiteliale ale scleroticii (albul ochiului). Medicii asociației americane avertizează că un pacient care ajunge la medic cu ochi roșii, dar care tușește și are dificultăți respiratorii ar putea fi pozitiv pentru COVID-19. Aceștia recomandă purtarea ochelarilor pentru protejarea ochilor.

  Un alt simptom atipic observat de medici este căderea părului. Deși nu se află pe lista manifestărilor comune ale COVID-19, un număr mare de persoane diagnosticate cu COVID-19 se confruntă cu această problemă. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, căderea părului este cauzată de febră și este mai probabil să se întâmple spre sfârșitul infecției.

  Omicron afectează mai puțin plămânii

  Unul dintre motivele pentru care simptomele Omicron sunt mai ușoare are legătură cu anumite particularități biologice ale acestei noi variante. Câteva studii de laborator au arătat că ea infectează mai rar celulele pulmonare, limitându-se la cele din epiteliul căilor respiratorii superioare (nas, gât), explică acest articol din revista Nature

  Omicron se multiplică mai mult în căile respiratorii superioare și mai puțin în plămâni, iar această particularitate ar putea explica, parțial, rata mică de spitalizare și deces înregistrate în țările care s-au confruntat deja cu un val de Omicron. Datele provenite din Marea Britanie arată că riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron este la o treime față de cel înregistrat în timpul valului provocat de varianta Delta, scrie Reuters

  Pe de altă parte, procentul de populație care a dobândit imunitate prin vaccinare, trecere prin boală ori ambele a crescut în timp, iar aceasta poate fi, de asemenea, o explicație pentru manifestările mai puțin agresive ale Omicron. Deocamdată, informațiile cu privire la simptome provin din țări cu o rată foarte mare de vaccinare – cum este cazul Regatului Unit – sau cu o populație imunizată anterior după trecerea prin boală – cum s-a întâmplat în Africa de Sud, după valul grav de COVID-19 cauzat de varianta Delta. 

  Cât de puternică este imunitatea dobândită prin vaccinare sau în urma trecerii prin boală am detaliat în acest articol Smart Living

  Simptomele Omicron sunt mai severe la nevaccinați

  Pentru persoanele nevaccinate, riscul de spitalizare nu este cu mult mai redus decât în valurile anterioare, provocate de alte variante ale SARS-CoV-2. Cercetătorii de la Imperial College London au arătat că riscul lor de spitalizare după infectarea cu Omicron este cu doar 11% mai mic, comparativ cu Delta. 

  În Africa de Sud, procentul persoanelor nevaccinate și spitalizate din cauza Omicron a fost de aproape trei ori mai mare decât a celor vaccinate, potrivit unui studiu publicat în JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane). 66,4% dintre cei 971 de pacienți spitalizați incluși în studiu erau nevaccinați, 24,2% erau vaccinați, iar pentru 9,4% nu s-a putut stabili statusul vaccinal.

  Cum se va manifesta COVID-19 la persoanele nevaccinate a explicat pentru The New York Times epidemiologul William Hanage, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health: „Dacă ești nevaccinat și nu ai fost infectat niciodată, forma bolii va fi un pic mai puțin severă decât cea provocată de varianta Delta, dar asta este ca și cum ai spune că ai fost lovit în cap cu un ciocan, în loc de două. Și există un risc mai mare ca ciocanele să te lovească acum”.

  Persoanele nevaccinate și fără o experiență imunitară anterioară cu virusul sunt cele mai vulnerabile în fața infectării și îmbolnăvirii în valul 5, potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Dacă acestea suferă de afecțiuni cronice severe, au exces ponderal sau vârste înaintate, riscurile vor fi cu atât mai mari.

  De ce sunt atât de variate simptomele

  Statusul vaccinal, vârsta și suferințele asociate ale celor infectați cu SARS-CoV-2 generează o varietate mare de manifestări ale COVID-19. La acestea se adaugă reacția individuală a sistemului imunitar după contactul cu virusul, a explicat pentru The Guardian profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea din Warwick, Marea Britanie. 

  Multe simptome comune, cum sunt febra și secrețiile nazale, sunt urmarea răspunsului nostru imunitar după infectare, mai degrabă decât a agresiunii directe cauzate de virusuri ori bacterii. Reacțiile imunitare sunt variate de la o persoană la alta, iar acest lucru explică de ce două persoane infectate cu același virus și aceeași variantă nu se confruntă cu aceleași simptome. 

  Infectarea cu Omicron poate fi dificil de diferențiat de răceli și gripă. În multe cazuri, simptomele care ne-au ajutat inițial să diferențiem COVID-19 de alte infecții respiratorii lipsesc acum din tabloul clinic al bolii. Nu ar trebui să presupunem că avem o altă infecție decât COVID-19 doar pentru că nu „bifăm” simptomele inițiale, cum sunt tusea și febra, avertizează medicii. Cel puțin în zonele în care varianta Omicron este răspândită, orice infecție respiratorie ar trebui verificată prin testare. 

  Îți recomandăm și

  SPUNE-ȚI POVESTEA »
  Căutare