Single: când toți prietenii tăi de cuplează și te fac să te simți exclus

10 moduri prin care cuplurile îi fac pe prietenii lor single să se simtă excluși

Dacă ești singura persoană printre prietenii tăi care nu se află într-o relație, uneori te poți simți singur/ă. Logodnele, nunțile și sarcinile anunțate de prietenii tăi adulți pot fi motive de bucurie, dar dacă tu ești single, fără copii, astfel de vești te pot face să te simți și mai singur/ă. Dacă toți cei pe care îi cunoști sunt căsătoriți, îmbrățișarea celibatului poate fi o provocare.

Când aproape toți ceilalți sunt cuplați

Dacă întâmpini dificultăți în a accepta faptul că toată lumea din jurul tău s-a cuplat deja, există modalități prin care poți învăța să te bucuri mai mult de viața de celibatar. Te poți distra la fel de mult pe cont propriu. Nu este nimic în neregulă să fii singur/ă, poți avea o viață foarte satisfăcătoare.

Un cuplu poate să facă un prieten/o prietenă care nu se află într-o relație să se simtă dat/ă la o parte într-un mod negativ, indiferent cât de grozav s-ar simți în mod normal persoana respectivă că este singură. Ceea ce spune și face cuplul poate, în mod intenționat sau neintenționat, să evidențieze faptul că nu ai partener și că atârni ca o a treia roată la căruță. Acest lucru, la rândul său, poate dăuna irevocabil unei prietenii care înainte era mai puternică.

Iată 10 moduri prin care cuplurile îi pot face pe cei singuri să se simtă excluși și, în același timp, 10 lucruri pe care un cuplu le poate face pentru a preveni acest lucru:

1. Renunțați la preconcepții

Nu presupune că toți oamenii singuri se simt singuri și sunt nefericiți. De fapt, poate fi chiar invers. Celibatul poate avea și multe avantaje, mai ales dacă este ales ca alternativă pentru relațiile nesănătoase, nepotrivite, doar de dragul statusului „într-o relație”.

Este adevărat, poate prietenul sau prietena are momente în care trăiește dureros singurătatea, cu toții avem momente în care anumite nevoi nu sunt împlinite și tânjim după satisfacerea lor. Probabil astfel de momente aveți și în cuplu, când partenera/ul nu corespunde așteptărilor sau nevoile voastre nu sunt împlinite. Atât viața de cuplu, cât și cea de celibat vin cu avantaje și dezavantaje. Este greșit să presupunem că anumite nevoi neîmplinite anulează tot ceea ce este bun în contextul respectiv.

2. Rămâneți în contact cu prietenii single

Îți amintești de acei prieteni care pretindeau că vor fi BFF (cei mai buni prieteni pentru totdeauna – Best Friends Forever) când amândoi erau singuri? Ei bine, în unele cazuri, „F” de la „Forever” ar fi putut reprezenta „până-când-găsesc-alt-însoțitor” și nu „pentru totdeauna”. Nu sună la fel de romantic, dar este realist.

Pentru ca o prietenie să funcționeze, ambele părți trebuie să depună efort relativ egal pentru a menține un contact de calitate una cu cealaltă. A avea „o persoană semnificativă” nu ar trebui să devină motiv să ne abandonăm prietenii. Dacă vreți, este și una dintre probele adevăratei prietenii. Este adevărat că interacțiunile vor suferi câteva schimbări, însă nu înseamnă că ne distanțăm complet. 

3. Nu vă așteptați ca o persoană singură să fie disponibilă oricând

O persoană singură care încearcă să programeze o întâlnire cu unele cupluri poate găsi acest lucru mai dificil decât planificarea unei vacanțe de o lună. După multă răbdare și negociere, răspunsul cuplului pare să sune cam așa: „Avem timp de la 14:17 la 14:39, peste trei săptămâni și jumătate, cu condiția să ne întâlnim la grădinița copilului nostru și să purtăm costume de iepurași. Asta dacă luna se află în Casa a șaptea și Jupiter se aliniază cu Marte.

Sigur, un cuplu poate avea anumite constrângeri legate de relație, mai ales dacă are copii. Dar partenerii unui cuplu nu ar trebui să presupună că o persoană singură își petrece pur și simplu ziua urmărind reluările unui serial turcesc și așteaptă să o sune ei. Viața unei persoane celibatare poate fi foarte activă, iar curtoazia de a fi flexibili în programarea unei întâlniri o datorăm tuturor, indiferent de statutul marital.

4. Nu puneți limite din postura de critici

Ați auzit vreodată o persoană proaspăt cuplată spunând: „Acum că am un/o partener/ă, nu mai putem face așa ceva?”. Dacă „așa ceva” înseamnă comunicare, petrecere în weekend, ieșiri în grup, vacanță împreună, un anumit hobby, atunci persoana nou cuplată poate face ca prietena/ul singur să se simtă ca „cealaltă femeie” sau „celălalt bărbat” într-o relație.

Un cuplu nu ar trebui să trateze un prieten singur ca pe un fel de animal sălbatic care trebuie izolat de restul vieții cuplului și nici să nu desconsidere activitățile făcute împreună ca fiind „pe vremea când nu aveam ceva mai bun/interesant de făcut”.

5. Nu vă comportați ca și cum cei single nu știu ce înseamnă viața 

A fi cuplat nu echivalează cu a lua pastila roșie în The Matrix. Nici a avea copii. Nu este ca și cum toți ceilalți ar fi ignoranți în raport cu realitățile, intuițiile și sensul vieții. Calea fiecăruia în viață este diferită, ceea ce poate aduce experiențe, perspective și însemnătăți unice. Cuplurile pot învăța încă multe de la cei singuri și invers.

6. Arătați interes față de viața prietenilor singuri

Un cuplu se poate comporta ca și cum ar fi urcat mai sus pe scara evoluției odată ce și-a însușit acest statut. Prin urmare, conversațiile și gândurile pot fi concentrate doar pe câteva lucruri: ce anume este interesant pentru cuplu și ce planuri are cuplul.

Drept urmare, poate să nu mai existe întrebări despre cum este viața prietenului lor single și chiar să apară dezinteres față de răspunsuri sau chiar o vagă compătimire dacă sunt activități pe care le făceau și ei „înainte de a fi în cuplu”. Prieteniile încep să se deterioreze atunci când o parte știe din ce în ce mai puțin despre ceea ce gândește și face cealaltă. Este bine să fim atenți la astfel de situații și să le semnalăm, să le comunicăm prietenilor noștri. 

7. Nu tratați prietenii singuri ca și cum ceva este în neregulă cu ei

Cuplurile ar trebui să evite să pună întrebări precum: „De ce ești încă singur/ă?” care par să atragă atenția asupra unui defect care, neremediat, este o problemă. Astfel de abordări sunt intruzive, așa cum sunt și sfaturile legate de relații și găsirea unui partener. Doar pentru că noi suntem cuplați nu înseamnă că suntem experți în relațiile de cuplu.

Totodată, nu ar trebui să presupună automat că prietenii lor fac ceva greșit de sunt încă singuri. Găsirea persoanei potrivite poate necesita momentul potrivit, oportunitățile și cantitatea de noroc.

8. Nu excludeți prietenii single din activitățile, conversațiile și întâlnirile voastre

Un prieten singur nu este „cineva care strică simetria petrecerii” și nu trebuie tratat ca o raritate, un „caz aparte” și nici jignit prin remarci precum „nu cred că te-ai simți bine cu noi”. Un  prieten single poate chiar îmbunătăți orice propune un grup format din cupluri.

În același timp, odată invitat, evitați excesul de zel prin care îi acordați cea mai multă atenție și toată petrecerea devine o campanie umanitară. Prietenii singuri nu suferă de nicio boală, ba mai mult, uneori alegerile lor sunt mai sănătoase decât ale multor cupluri.

9. Puneți-vă în pielea prietenilor single

Sigur, anumite persoane vor să uite perioada lor de singurătate, mai ales dacă a fost resimțită dureros. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că odată ajunse în cuplu nu ar trebui să rămână empatice, să ia în considerare în permanență perspectivele prietenilor singuri și să încerce să-și facă prietenii singuri să se simtă incluși în conversații și activități. Cei aflați în cuplu îi pot face să se simtă incomod (fie din neatenție sau bune intenții prost puse în practică) pe cei single.

Putem evita judecățile despre alegerile prietenului singur, învinuirea pentru actualul statut („Ești prea pretențios/oasă”) sau demoralizarea cu generalizări sumbre din dorința de a-i justifica (nesolicitat) eforturile și eșecurile („E foarte greu să găsești pe cineva”). Cumva, această a doua remarcă este tolerată puțin mai bine din partea prietenilor singuri care poate, asemeni nouă, caută partener/ă. Din partea unui cuplu pare o „etalare a propriei reușite”. Ce putem face, cu acordul prietenilor singuri, este să le prezentăm alte persoane singure pe care le cunoaștem.

10. Fiți acolo când prietenii singuri au nevoie de voi

În cele din urmă, semnificația unei prietenii constă și în ceea ce faci atunci când cealaltă persoană are nevoie de tine. A fi într-o relație romantică nu înseamnă că ar trebui să fii 100% concentrat pe partener tot timpul. O astfel de concentrare singulară în realitate nu ajută o relație să fie sănătoasă. În plus, dacă partenerului tău romantic îi pasă cu adevărat de tine, el sau ea va dori să-ți păstrezi celelalte prietenii. Și asta include să fii acolo când ceilalți prieteni ai tăi au cu adevărat nevoie de tine.

Uneori este dificilă menținerea unor relații de prietenie când unii se cuplează, iar alții sunt încă single. Este necesară deschidere din partea tuturor, ajustare a relațiilor lor în noul context, și includerea partenerilor fără a exclude prieteniile. Studiile arată că satisfacția în viață, pe termen lung, nu este dată atât de partenerul de cuplu, cât de relațiile de prietenie.

Mai mult, când ne înstrăinăm de prietenii noștri odată ce am intrat într-un cuplu, ar trebui să fim mai atenți la motivele pentru care am ajuns aici. Este o așteptare/cerință a partenerului? Este o tendință a noastră de a ne reduce interesele la această singură persoană? Șansele să proiectăm toate nevoile noastre pe un singur om sunt foarte mari, la fel și rata eșecului. În același timp, dacă relația în care suntem în prezent se dovedește a nu fi una de durată, cine ne va fi alături?

Cercetările indică faptul că prieteniile puternice pot fi esențiale pentru cei care au parteneri romantici, iar cei nemulțumiți de relațiile lor de cuplu pot depinde mai mult de prieteniile lor. Este vorba despre găsirea unui echilibru între relațiile cu partenerul tău, cu prietenii și alte surse de sprijin social.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare