Semne de alarmă în cancer și analize care depistează boala incipient

Semne de alarmă în cancer. „Șansele de vindecare sunt foarte mari în primele 3 (din 4) stadii ale bolii“

Semne de alarmă în cancer apar, cel mai adesea, când boala e deja în stadii avansate. Există însă anumite investigații care pot depista un cancer înainte de apariția simptomelor, atunci când șansele de vindecare sunt foarte mari.

Asta nu înseamnă că în cazurile de cancere avansate nu mai e nimic de făcut. Medicina actuală are planuri de tratament pentru fiecare boală oncologică, indiferent de stadiu, care pot vindeca sau crește rata de supraviețuire.

Dr. Marinela Stănculete, Concierge Doctor la clinica Intermedicas, ne-a explicat ce simptome apar în cazul unui cancer și care sunt analizele necesare depistării bolilor oncologice în stadii incipiente.

Smartliving: De ce apare cancerul și care sunt semnele care îl anunță?

Dr. Marinela Stănculete: Boala oncologică este o boală degenerativă, ale cărei cauze nu sunt cunoscute, în prezent, ci doar detectate anumite predispoziții genetice și anumiți factori de risc care pot duce la apariția ei.

Este valabil, într-o măsură mai mare sau mai mica, pentru toate cancerele cu toate localizările și de toate tipurile histologice, însă pentru unele, datele care se cunosc, în prezent, sunt mai multe și mai amănunțite fără să fie complete.

Cancerul este o boală cu instalare lentă și insidioasă, a cărei apariție este precedată de etape de oncogeneză și răspuns imun impropriu. De aceea, nu există semne sau investigații care să anunțe apariția cancerului.

Semnele de alarmă în cancer apar rar în stadii incipiente

Smartliving: Ce tipuri de cancere pot avea simptome de la început?

Dr. Marinela Stănculete: Niciun tip de cancer, cu nicio localizare nu produce simptome chiar de la apariția lui.

Însă, există situații în care anumite cancere – fără să fie o regulă – pot determina anumite simptome sau pot produce modificări ale unor investigații paraclinice, în primele 2-3 stadii ale bolii, când șansele de vindecare a bolii sunt mari.

Smartliving: Ce tipuri de cancere nu au deloc simptome până în stadii avansate?

Dr. Marinela Stănculete: Apariția simptomelor în stadii tardive ale cancerului nu este apanajul unui anume tip de cancer sau unei anumite localizări, ci regula. Din păcate, apariția simptomelor clinice (dureri, sângerări, tuse, etc) se corelează, de obicei, cu stadii medii sau avansate ale bolii.

Semne de alarmă comune ale cancerelor pot apărea în stadii avansate

Un lucru foarte important de știut este că medicina actuală are planuri de tratament pentru fiecare boală oncologică, pentru fiecare tip histologic, pentru fiecare stadiu, șansele de vindecare ale unui boli oncologice fiind foarte mari în primele 3 (din 4) stadii ale bolii, dar ca și pentru stadiile în care nu se cunosc încă metode de tratament dovedite a produce vindecarea, există metode de tratament care prelungesc viața considerabil.

Smartliving: Care sunt simptomele comune ale cancerelor?

Dr. Marinela Stănculete: Nu există simptome comune ale cancerelor decât în stadii foarte avansate și nici atunci nu sunt comune tuturor localizaărilor și tuturor tipurilor histologice și tuturor pacienților.

De exemplu, în stadii avansate ale cancerului pulmonar pot exista tuse și dispnee (dificultate respiratorie), dar ele pot să apară și în stadii mai puțin avansate, depinzând de:

  • localizarea concretă (mai aproape sau mai departe de o bronhie principală),
  • de mărimea tumorii primitive,
  • de numărul de tumori,
  • de rezerva respiratorie anatomică și funcțională a unui pacient, etc.

În stadii avansate ale cancerului de prostată pot exista tulburări urinare, însă ele pot lipsi dacă tumora prostatică nu se dezoltă în jurul uretrei, și pot exista și în stadii incipiente, dacă tumora se dezoltă în jurul uretrei.

Simptomele cancerului în stadiul 4

De asemenea, este bine de știut că în stadiul metastatic, când există determinări secundare într-unul sau în mai multe organe la distanță de organul în care s-a format cancerul, pe lângă simptomele pe care le produce tumora primară, pot exista și simptome produse de acele determinări secundare: de exemplu durerile osoase care apar în metastazele osoase ce pot exista în stadiul 4 ale multor cancere.

În stadiul 4 al tuturor cancerelor, când boala oncologică este boală generalizată, există simptome comune tuturor cancerelor. De exemplu lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate etc.

Dar nu trebuie să uităm că aceste simptome se pot datora și altor cauze, nu doar cancerului. De aceea, simptomele și semnele clinice sunt elemente importante și indispensabile de diagnostic, dar nu suficiente, pentru toate bolile.

Smartliving: Analizele de rutină pot ridica suspiciunea unui cancer?

Dr. Marinela Stănculete: Prin analize de rutină, din punct de vedere medical, se înțelege setul de investigații paraclinice pe care OMS le recomandă în cadrul ghidurilor de practică medicală a fi efectuate cu o anumită periodicitate, în funcție de vârstă și sex.

La acestea se pot adauga metodeele de screening oncologic care se recomandă, în funcție de istoricul medical familial.

Anemia poate fi un semn indirect al cancerului

Astfel, creșteri ale PSA pot fi semn al unui cancer de prostată, dar nu doar al acestuia, și modificarea acestei analize trebuie urmată de consult de urologie, ecografie de prostată, și în funcție de acestea pot urma RMN pelvis multiparametric și/sau puncție biopsie de prostată.

Un alt exemplu: o anemie poate fi un semn indirect de cancer, la fel și valorile crescute ale VSH, dar și ele pot să apară în foarte multe alte boli.

De aceea, în urma unor analize de rutină, medicul care le-a recomandat va coordona procesul de diagnostic prin care se ajunge la explicarea cauzei apariției acelor modificări.

Mai multe despre prevenirea diferitelor tipuri de cancere, vă invităm să urmăriți aici:

Analize care pot depista cancerul înainte de apariția simptomelor

Este bine de știut că, în prezent, există următoarele metode de screening oncologic (metode care aplicate în mase populaționale au șanse mari de a depista în stadii subclinice acea boală oncologică și au riscuri mici de a o rata sau de a o fals-depista):

  • Frotiul Papanicolau – se recomandă anual tuturor femeilor care și-au început viața sexuală până la sfârșitul vieții;
  • Mamografia – se recomandă tuturor femeilor începând cu vârsta de 40-45 de ani;
  • Dozarea PSA – se recomandă tuturor bărbaților începând cu vârsta de 40 de ani sau mai devreme, în cazurile celor care au membri de familie rude de sânge cu cancer de prostată diagnosticat la vârste mai tinere de 45 de ani;
  • CT torace low-dose – se recomandă tuturor fumătorilor care au risc estimat înalt de cancer pulmonar (acest risc se calculează de către medic, în funcție de sex, vechimea și amploarea statutului de fumător, istoricul familial);
  • Dermatoscopia – se recomandă celor care au alunițe, mai ales cu aspect modificat în timp, fără să existe o vârstă minimă de la care este bine să înceapă.

Ceea ce este de reținut este că fiecare adult trebuie să meargă la medicul de familie pentru examen de bilanț al stării de sănătate și de screening inclusiv oncologic, la fiecare doi ani, dacă are între 18 și 49 de ani, și anual începând cu vârsta de 49 de ani; precum și dacă prezintă simptome persistente sau recurente (n.r. care revin).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare