Mamografie gratuită cu trimitere sau prin campanii sociale

INTERVIU. Cum faceți gratuit o mamografie. „Depistează microcalcificările, uneori singurul semn al cancerului”

O mamografie gratuită poate fi realizată fie cu o trimitere de la medicul de familie, fie prin intermediul unui ONG care ajută femeile cu venituri scăzute.

Mamografia este recomandată femeilor care au trecut de vârsta de 40 de ani, până atunci sânii putând fi investigați cu ajutorul ecografiei mamare.

Chiar dacă în timpul mamografiei poate apărea un oarecare disconfort, investigația nu este dureroasă.

Depistează cancerul de sân înainte de apariția nodulilor palpabili

Dr. Marilena Georgescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în imagistica sânului la Donna Medical Center, ne-a explicat ce presupune mamografia și cum poate fi interpretat rezultatul.

mamografie-gratuita-cum-o-obtii. Dr. Marilena Georgescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în imagistica sânului
Dr. Marilena Georgescu ne-a explicat diferența dintre o ecografie mamară și o mamografie

SmartLiving: Ce este o mamografie și când este recomandată? 

Dr. Marilena Georgescu: Mamografia este o metodă imagistică de investigare a patologiei sânului, ce se adresează, în general, femeilor începând cu vârsta de 40 de ani. 

Mamografia folosește radiații X în doze scăzute și are rol esențial în depistarea cancerului mamar în stadii incipiente, cu mult înainte ca acesta să poată fi depistat de pacientă prin palpare.

SmartLiving: Este o investigație dureroasă?

Dr. Marilena Georgescu: În general, mamografia este o investigație nu foarte dureroasă, ci mai mult inconfortabilă, dar gradul de sensibilitate al pacientelor poate varia.

Anumite femei cu sensibilitate mai crescută la nivelul sânilor pot experimenta un grad mai mare de disconfort în momentul examinării. În acest caz, este recomandată examinarea mamografică după perioada ciclului menstrual și informarea tehnicianului, care va aplica un grad de compresie mai scăzut, reducând astfel la minimum acest disconfort.

Ecografie mamară sau mamografie

SmartLiving: Când e recomandată o mamografie sau o ecografie mamară?

Dr. Marilena Georgescu: Se recomandă ca, în lipsa altor complicații, orice femeie să își facă anual o ecografie la sân după împlinirea vârstei de 30 de ani.

Examinarea mamografică se recomandă, în general, începând cu vârsta de 40 de ani, o dată la doi ani.

SmartLiving: Dar care este diferența dintre mamografie și ecografia mamară?

Dr. Marilena Georgescu: Pe scurt, ecografia mamară este o examinare imagistică prin care se vizualizează structura internă a sânului, cu ajutorul ultrasunetelor (este non-iradiantă), obținându-se informații valoroase, în special la pacientele cu sânul dens.  

Mamografia, pe de altă parte, este o examinare ce folosește raze X în doză mică, fiind utilă în special pentru depistarea și evaluarea microcalcificărilor (uneori singurul semn al cancerului). Aceste două examinări nu se înlocuiesc una pe cealaltă, fiind metode complementare – fiecare aduce informații utile pentru punerea unui diagnostic corect.

Pregătire pentru mamografie: fără deodorant sau cremă de corp

Smartliving: Ce presupune pregătirea pentru mamografie?

Dr. Marilena Georgescu: Vârsta minimă pentru efectuarea mamografiei este, în general, de 40 de ani. Se recomandă ca mamografia să fie realizată după menstruație, când sânii nu sunt congestionați, iar sensibilitatea zonei este mai scăzută.

În ziua examinării nu se folosește deodorant, pudră, parfum sau cremă de corp, deoarece acestea pot afecta calitatea imaginii.

Este bine ca pacienta să informeze medicul despre eventualele simptome sau operații anterioare la nivelul sânului și să aducă rezultatele investigațiilor anterioare (mamografii, ecografii sau examinări prin rezonanță magnetică).

De reținut că mamografia nu se efectuează în cazul pacientelor însărcinate.

Iradierea în mamografie: riscuri mult mai mici decât beneficiile

SmartLiving: Cu ce riscuri se poate asocia o mamografie?

Dr. Marilena Georgescu: Mamografia presupune o doză minimă de iradiere, comparabilă cu radiația cosmică acumulată în timpul unui zbor de câteva ore cu avionul. Beneficiul adus prin efectuarea acestei investigații este net superior gradului mic de iradiere. Mamografia salvează vieți prin depistarea cancerului mamar în stadiu incipient.

Mod de interpretare a unui rezultat de mamografie

mamografie-gratuita-cum-o-obtii. Cum arată calcificările benigne și cele maligne pe o mamografie
Calcificările sunt mici depozite de calciu în țesutul mamar care apar pe mamografie ca niște puncte albe. Calcificările mari, rotunde sau cu margini bine definite (cum sunt cele din imaginea din stânga) sunt mai degrabă necanceroase (benigne). Mănunchiurile de mici calcificări cu forme neregulate (cum sunt cele din dreapta) pot indica un cancer mamar SURSA FOTO: Mayo Foundation for Medical Education and Research

SmartLiving: Cum se interpretează rezultatele mamografiei?

Dr. Marilena Georgescu: Rezultatul examenului mamografic este elaborat de către medicul imagist cu competență în senologie, utilizând lexiconul BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System) propus de Colegiul American de Radiologie și agreat ca standard în screeningul cancerului de sân, fiind folosit de medicii imagiști din întreaga lume.

Scorul BI-RADS este un sistem de evaluare sub forma unui cod de la 0 la 6, codul reprezentând un scor de risc.

  • BI-RADS 0 – examinare incompletă: sunt necesare investigații imagistice suplimentare (investigații mamografice suplimentare, ecografie mamară etc.);
  • BI-RADS 1 – aspect imagistic normal, examinare negativă pentru cancer: nu este nimic semnificativ sau anormal de raportat în urma efectuării investigației;
  • BI-RADS 2 – modificări tipic benigne, negativ pentru cancer;
  • .BI-RADS 3 – modificări foarte probabil benigne (riscul de cancer de sân este apreciat sub 2%) – este recomandată reevaluare la aproximativ 6 luni;
  • BI-RADS 4 – leziune suspectă cu probabilitate între 3% și 95% ca leziunea să fie cancer. Este recomandată biopsia;
  • BI-RADS 5 – leziune înalt sugestivă pentru malignitate > 95%: este necesară biopsia;
  • BI-RADS 6 – leziune deja dovedită ca malignă la examenul histologic. 

Mamografie gratuită cu trimitere

Mamografia este una dintre investigațiile medicale care pot fi efectuate gratuit cu trimitere de la medicul de familie și cu cardul de sănătate, inclusiv în anumite clinici private. Pentru o mamografie gratuită este bine să vă programați din timp, deoarece fondurile lunare sunt limitate.

Pentru femeile cu venituri lunare sub 2.000 de lei, Asociația Donna, oferă mamografii gratuite. Condițiile sunt următoarele:

  • vârsta de minimum 40 de ani;
  • venituri personale lunare de maximum 2.000 de lei;
  • să nu fi făcut o mamografie în ultimii doi ani;
  • să nu fi participat până acum în campania Mamografia Salvează Vieți.

Dacă îndepliniți aceste condiții, puteți aplica pentru o mamografie gratuită, completând formularul de pe această pagină.

De reținut

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în cazul femeilor și riscul crește odată cu vârsta. Mamografia este o investigație esențială pentru diagnosticul precoce al cancerului de sân. Medicul poate să vizualizeze pe mamografie modificări uneori minime care anunță prezența unei tumori.

Pentru screeningul mamar se recomandă realizarea unei mamografii la fiecare doi ani, după 40 de ani. Pentru femei de peste 50 de ani, mamografia ar trebui să facă parte din pachetul de analize medicale anuale. La fel și în cazul celor cu antecedente familiale de cancer la sân.

Din păcate, în România, aproximativ 80% din cazurile de cancer mamar sunt descoperite în stadii avansate, din cauza resurselor limitate de screening.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare