Cupa menstruală, păreri de la medicul ginecolog și de la utilizatoare

Cupa menstruală, păreri de la medicul ginecolog. „Invenția ideală pentru femeile active”

Cupa menstruală, păreri de la specialist. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat care sunt avantajele acestui produs de igienă feminină și cum poate fi folosit în siguranță.

Cupa menstruală este o inovație relativ recentă, un tip de produs de igienă feminină reutilizabil. Are  formă de pâlnie și este flexibilă – fiind confecționată din cauciuc sau silicon medicinal – și se introduce în vagin pentru a colecta sângele menstrual.

Ginecologul te poate ajuta să faci alegerea potrivită

”Deși poate fi achiziționată fără recomandare medicală, înainte de a o folosi este bine să aibă loc o discuție cu medicul ginecolog pentru a identifica dimensiunea potrivită. Aceasta va fi stabilită luându-se în considerare o serie de factori precum vârsta, lungimea colului uterin, debitul, flexibilitatea și capacitatea cupei, starea mușchilor planșeului pelvian și istoricul de naștere pe cale vaginală,” ne sfătuiește medicul ginecolog.

Dr. Andreas Vythoulkas spune că femeile active au mari beneficii din folosirea acestor cupe

În principiu, cupele mai mici sunt recomandate femeilor cu vârsta sub 30 de ani care nu au născut pe cale vaginală, iar cele cu dimensiuni mai mari femeilor cu vârsta peste 30 de ani, care au născut pe cale vaginală ori au menstre abundente, conform doctorului Andreas Vythoulkas.

Cupa menstruală, păreri. Cum se folosește corect

În primul rând, trebuie precizat faptul că utilizarea cupelor menstruale nu produce durere sau disconfort, pentru că materialele din care sunt confecționate sunt moi și se mulează perfect din punct de vedere anatomic.

Potrivit medicului ginecolog, montarea cupei se face în condiții de igienă strictă, atât a mâinilor și zonei genitale cât și a dispozitivului.

Modul în care ea se montează este foarte simplu. Trebuie doar să te așezi într-o poziție confortabilă, să pliezi cupa și să o introduci în vagin. Acolo ea se va deschide și se va lipi de pereții vaginului.

Pentru a elimina orice posibil disconfort, înainte de a o introduce poate fi umezită cu apă sau cu un lubrifiant pe bază de apă. O cupă menstruală umedă este mai ușor de introdus.

Cupa pentru mentruație: avantaje

”Cupele menstruale au o durată de utilizare de până la 12 ore, în funcție și de debit. În principiu, este necesară golirea ei de două ori pe zi. Pentru scoaterea ei se va prinde de la bază, aceasta desprinzându-se ușor de pereții vaginali, după care va fi extrasă ușor. Cupa va fi golită de lichid și spălată bine, după care poate fi reintrodusă,” precizează dr. Vythoulkas.

Durata de folosire a unei cupe menstruale variază între cinci și zece ani, fiind alternativa economică la absorbante și tampoane. ”În afara avantajului de ordin financiar, cupele menstruale mai au ca atuuri faptul că nu conțin nicio substanță chimică, nu usucă și nu irită țesutul vaginal, elimină riscul apariției unui miros neplăcut, nu determină infecții micotice sau bacteriene și nici nu perturbă pH-ul natural al vaginului. Lucruri care absorbantelor și tampoanelor se întâmplă să le mai…. scape,” punctează medicul ginecolog.

În afara tuturor acestor avantaje pe care le oferă, cupele menstruale sunt preferate și din motive de confort. Sau mai ales din aceste motive. O dată pentru că (golite la timp) elimină stresul cauzat de posibilitatea de a păta lenjeria.

”În al doilea rând, cupele menstruale oferă totală libertate de mișcare, fiind concepute exact pentru femeia activă. Inclusiv activitățile sportive, de orice natură, se pot desfășura în deplină siguranță,” mai spune dr. Andreas Vythoulkas.

Cupa pentru menstruație: dezavantajele

Cupa pentru menstruație poate avea însă și câteva dezavantaje. Unul dintre ele ar fi că e mai dificil de identificat mărimea potrivită. Spre deosebire de tampoane și absorbante, în cazul cupei menstruale, e necesară o discuție cu medicul ginecolog, în acest sens. Alt dezavantaj ar fi că o cupă menstruală e mai greu de inserat, mai ales pentru cineva care nu a folosit niciodată tampoane interne.

Un alt lucru de luat în considerare e că materialele din care sunt confecționate, adică siliconul sau cauciucul, pot uneori provoca reacții alergice.

Cupa menstruală, păreri de la utilizatoare

Există nenumărate branduri și tipuri de cupe menstruale, atât în farmacii, cât și în mai multe magazine online. Majoritatea lor au două mărimi: o mărime mai mică recomandată femeilor sub 30 de ani care nu au avut nicio naștere vaginală și care nu au o menstruație abundentă. Cele de mărime mai mare se potrivesc femeilor de peste 30 de ani care au născut pe cale vaginală. Sunt totuși pe piață și branduri care au mai mult de două mărimi. Cum acest produs de igienă intimă nu este destul de cunoscut, așa cum se întâmplă cu clasicele tampoane și absorbante, devine dificil pentru o femeie să aleagă cea mai potrivită cupă menstruală din varietatea mare de produse.

Pentru a veni în ajutorul femeilor care vor să folosească, pentru prima data, o cupă mentruală, o jurnalistă din Statele Unite ale Americii, a vrut să afle care e cea mai bună cupă mentruală.  

Cea mai bună cupă menstruală

După ce a cercetat și testat 29 de cupe mentruale diferite de la 18 producători diferiți, Rose Eveleth, editor la The New York Times a ajuns la concluzia că MeLuna Classic este cea mai bună cupă mentruală pentru utilizatoarele începătoare. Este cupa menstruală care se găsește în cea mai mare varietate de dimensiuni.

Dimensiuni

Mărimea S – este una dintre cele mai mici cupe menstruale din lume. Este potrivită femeilor cu un flux menstrual redus.

 • diametru: 38mm
 • lungime: 45mm
 • capacitate de colectare: 23ml

Marimea M – este o cupa menstruală recomandată pentru femeile cu un flux menstrual mediu

 • diametru: 41mm
 • lungime: 48mm
 • capacitate de colectare: 28ml

Marimea L  – este o cupă menstruală recomandată, în general, femeilor care au născut pe cale vaginală și/sau care au un flux menstrual mai abundent.

 • diametru: 44mm
 • lungime: 51mm
 • capacitate de colectare: 34ml

Marimea XL  – este cea mai mare cupă menstruală de la Meluna și este recomandată femeilor care au născut pe cale vaginală și care au un flux menstrual foarte abundent.

 • diametru: 47mm
 • lungime: 56mm
 • capacitate de colectare: 42ml

Datorită designului său poate fi pliată în moduri diferite, astfel încât a fost cel mai ușor de introdus, îndepărtat și curățat.

Prețul unei cupe menstruale Meluna Clasic este în jur de 130 de lei.

Există și variante mai ieftine, în magazinele online unde se vând cupe menstruale, prețurile pornesc de la aproximativ 50 de lei și ajung la 230 de lei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare