Sucul de grepfrut și sunătoarea anulează efectele medicamentelor

Sucul de grepfrut și sunătoarea anulează efectele medicamentelor

Există alimente care au un impact negativ asupra tratamentelor medicale: le diminuează efiența sau pot mări toxicitatea medicamentelor. Printre ele se numără grepfrutul și sunătoarea, vegetale des utilizate în alimentația din întreaga lume.

Grepfrutul și sucul de grepfrut fac parte dintr-o dietă sănătoasă, fiind o sursă bogată de vitamina C, potasiu sau fibre. Totuși, în combinație cu anumite medicamente poate determina apariția unor efecte secundare serioase ale tratamentului.

În ultimii ani, interacțiunea dintre grepfrut și unele medicamente a atras atenția forurilor medicale din întreaga lume. Administrația Americană pentru Medicamente a făcut chiar o recomandare producătorilor să anunțe pacienții despre posibilele efecte adverse ale consumului de grepfrut în timpul tratamentului. Cei care consumă în mod frecvent grepfrut trebuie să discute cu medicul despre probabilitatea ca tratamentul lor să fie afectat de acest fruct.

„Pacienții trebuie să consulte medicul în legătură cu posibilele interacțiuni care pot dăuna tratamentului sau să citească cu atenție prospectul. Producătorii de medicamente au obligația de a emite documente de atenționare destinate pacienților și medicilor în care trebuie să fie prevăzute toate efectele adverse care pot apărea în timpul administrării tratamentului. Inclusiv aceste interacțiuni ale anumitor medicamente cu grepfrutul sau sunătoarea”, recomandă Prof.univ.dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie în cadrul Universității de Medicină “Carol Davila” București.

Iată medicamentele care nu pot fi asociate cu grepfrutul, conform Administrației Americane pentru Medicamente:

  • Anumite medicamente recomandate în scăderea și controlul colesterolului – statine. Aceste medicamente, deși echilibrează nivelul lipoproteic, pot avea efecte asupra țesutului muscular. Grepfrutul crește nivelul în sânge a trei statine des utilizate în tratamentul colesterolului, existând riscul apariției unei afecțiuni numită rabdomioliză sau distrugerea țesutului muscular. Cele trei statine care pot interfera cu grepfrutul sunt: atorvastatin, lovastatin și simvastatin. Un studiu britanic a arătat că un singur pahar de suc de grepfrut crește nivelul în sânge a statinelor simvastatin și lovastatin cu 260%.
    Există însă și alternative la aceste medicamente, precum rosuvastatin, care nu interacționează cu grepfrutul.
  • Medicamente destinate controlului tensiunii arteriale. Medicamente precum: felodipine, nifedipine, losartan, eplerenone, au efecte diferite atunci când sunt combinate cu sucul de grepfrut, concentrația acestora în sânge putând să crească sau să scadă.
  • Grepfrutul influențează și unele medicamente destinate tratamentului ritmului cardiac anormal. Combinația dintre sucul de grepfrut și amiodarone și dronedarone poate fi în mod particular periculoasă. Un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Farmacologie Clinică a arătat că în cazul administrării amiodarone cu suc de grepfrut, concentrația medicamentului crește cu 84%.
  • Unele medicamente folosite în tratamentul infecțiilor pot, de asemenea, interfera cu grepfrutul. Un astfel de exemplu este eritromicina, un medicament foarte des utilizat împotriva infecțiilor bacteriene. Și în acest caz, combinația cu sucul de grepfrut determina o concentrație mai mare a eritromicinei, cu peste 80%.
  • Medicamente antidepresive, precum Bupropion, Lurasidone sau Buspirone.
  • Anumite medicamente pentru tratamentul durerii. Fentanyl, Oxycodone, Colchicine interferează cu sucul de grepfrut, rămânând o perioadă mai lungă de timp în corp.
  • Alte categorii de medicamente care nu ar trebui să fie combinate cu grepfrutul sunt: unele antihistaminice (fexofenadine), corticosteroizi folosiți în tratamentul bolii Crohn.

Care este mecanismul de interacțiune grepfrut – medicament?

Autoritățile medicale nu au identificat cu exactitate substanța conținută de grepfrut resposabilă de producerea acestor efecte adverse. Furanocoumarin, o substanță care blochează enzimele implicate în absorbția medicamentelor, pare a fi însă vinovatul principal. Această substanță este întâlnită și în alte citrice, precum portocalele de Sevilia, deși studii aprofundate nu au fost realizate.

Grepfruitul nu interacționează direct cu medicamentele. În schimb, acesta acționează asupra enzimei CYP3A4, care reduce absorbția anumitor medicamente. Cand are loc acest blocaj, medicamentele trec ușor în fluxul de sânge, iar în anumite cazuri o concentrație mare a acestor substanțe poate fi periculoasă. Efectul toxic poate determina complicații la nivel hepatic, renal sau cardiac. Pentru a ajunge la această situație nu este nevoie de o cantitate mare de suc de grepfrut. Un pahar este suficient pentru a determina o scădere cu 47% a funcției de reglare enzimatică. Iar efectul este resimțit chiar și după 24 de ore de la ingerarea sucului de grepfrut.

Sunătoarea combate depresia și bolile digestive, dar scade efectul altor medicamente

Sunătoarea (Hypericum perforatum sau popular Pojarnița) este o plantă medicinală des utilizată în tratamentul naturist al stărilor depresive sau al diferitelor afecțiuni digestive. În Ghidul plantelor medicinale și aromatice de la A la Z, acad. Ovidiu Bojor afirmă că sunătoarea are acțiune antibacteriană, antidepresivă, antiinflamatoare, antivirală, hepatoprotectoare.

Sunătoarea a devenit un ingredient des folosit în diferite preparate (ceaiuri, capsule, creme, tincturi) vândute în farmacii, magazine naturiste sau supermarketuri. Astfel, suplimentele pot fi luate fără acordul sau recomandarea unui medic. Sunătoarea poate însă să interacționeze cu diferite medicamente, modificând efectul terapeutic al acestora.

Lista medicamentelor care nu trebuie combinate cu sunătoarea

Având în vedere larga utilizare a sunătoarei, numeroase studii au pus în evidență efectele administrării concomitent a preparatelor pe bază de sunătoare și anumite medicamente. Unele țări, precum Suedia, Regatul Unit sau Australia, au avertizat direct, atât pacienții, cât și medicii, asupra posibilelor interacțiuni dintre medicamente și această plantă medicinală. Ministerul Sănătății din Australia atrage atenția că sunătoarea poate avea acțiune directă asupra anumitor enzime implicate în metabolizarea medicamentelor. Acest fapt poate avea drept rezultat o scădere a concentrației plasmatice a medicamentelor și, evident, a efectelor terapeutice. Însă efectele pot varia, în funcție de concentrația plantei medicinale, de medicamentele cu care interacționează sau de pacient.

De aceea, pacienții ar trebui să fie avertizați asupra consumului preparatelor pe bază de sunătoare atunci când își administrează următoarele medicamente:

  • Alprazolam (Xanax). Efectul acestui medicament împotriva stărilor de anxietate poate fi redus în combinație cu sunătoarea.
  • Antidepresive. Administrarea concomitentă poate duce la un nivel foarte ridicat de serotonină – sindrom serotoninergic, cu efecte serioase asupra organismului – confuzie, agitație, tremor, greață, diaree, lipsa coordonării, febră sau chiar comă. De altfel, într-un articol publicat în Jurnalul Britanic de Farmacologie Clinică, medicii britanici remarcă faptul că sunătoarea nu ar trebui folosită alături de substanțe cu efect psihoactiv sau psihotropic.
  • Anumite medicamente folosite în chimioterapie. Sunătoarea în combinație cu irinotecan (Camptosar), Docetaxel (Taxotere) sau Imatinib (Gleevec) poate reduce efectul terapeutic al acestora.
  • Statine de tipul simvastatin.
  • Contraceptive. Administrarea produselor pe bază de sunătoare alături de contraceptive poate duce la diferite manifestări precum: sângerări bruște, sângerări menstruale neregulate, scăderea efectului contraceptiv și posibila apariției a unei sarcini neplanificate.
  • Sunătoarea administrată alături de antihistaminice ce conțin Fexofenadine poate determina o creștere a cantității acestui medicament în sânge, cu posibile exacerbări ale efectelor adverse.
  • Ketamina. Sunătoarea poate reduce efectul acestui anestezic.
  • Anumite medicamente utilizate în tratamentul HIV. În acest caz, administrarea concomitentă a produselor pe bază de sunătoare cu tratamentul antiviral poate determina scăderea dramatică a efectului terapiei, cu riscul eșecului terapeutic și dezvoltarea rezistenței la medicamente. Deși studiul Universității din Maryland care a dus la această concluzie a vizat medicamentele cu indinavir, autoritățile medicale canadiene și americane se declară precaute în legătură cu toate medicamentele împotriva HIV – SIDA, administrate alături de sunătoare.
  • Alte medicamente care interacționează cu sunătoarea și ale căror efecte terapeutice pot scădea sunt: omeprazol, triptani, warfarină.

Cum pot fi evitate combinațiile periculoase?

Înainte de a începe orice tratament, pacientul ar trebui să discute cu medicul său și despre posibilele interacțiuni ale medicamentului prescris cu diferite substanțe, inclusiv cele provenite din alimente sau suplimente alimentare. De asemenea, asocierea unor tratamente naturiste cu cele alopate trebuie să fie avizată de medic.

Dacă medicul sau farmacistul nu atenționează asupra posibilelor interacțiuni dintre medicamentele prescrise și sucul de grepfrut sau sunătoare, pacientul trebuie să citească cu atenție prospectul. Apariția unor efecte adverse ale tratamentului trebuie raportate medicului pentru a evita apariția unor complicații.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare