Ochi umflați dimineața: semn de boală sau oboseală?

Ce trebuie să știi dacă te trezești cu ochii umflați dimineața

Diverse afecțiuni precum alergiile, unele tulburări tiroidiene sau bolile renale pot provoca ochi umflați dimineața.

Cu toate acestea, umflăturile de sub ochi reprezintă, în general, un răspuns natural al organismului la o dietă bogată în sare, lipsa somnului sau procesul de îmbătrânire. De asemenea, în cazul multor persoane ochii încep să se dezumfle pe parcursul zilei.

Sarea este un element esențial în reglarea echilibrului lichidelor în corp. Când consumăm o cantitate mare de sare, organismul poate reține mai multă apă pentru a menține un echilibru adecvat al concentrațiilor de sodiu în celule și în sânge.

De obicei, retenția de apă este mai pronunțată dimineața, deoarece corpul are mai mult timp să acumuleze lichid pe parcursul nopții. În timpul somnului, sistemul limfatic (responsabil pentru drenajul fluidelor și a deșeurilor din corp) poate funcționa mai lent, ceea ce poate contribui la edemul matinal.

Află aici mai multe informații despre cauzele și soluțiile retenției de apă

„Dacă mâncăm foarte sărat reținem mai multă apă și putem vedea a doua zi că avem o greutate cu 200-300 de grame mai mare, că avem degetele umflate sau fața umflată, că ne strâng pantofii.”

Dr. Anca Hâncu, medic nutritionist

Spre deosebire de restul corpului, pielea din jurul ochilor este mai subțire și delicată, ceea ce face ca umflăturile să fie mai vizibile în această zonă.

Îmbătrânirea favorizează retenția de lichide

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea și țesuturile din jurul ochilor pot deveni mai subțiri și mai puțin elastice din cauza reducerii producției de colagen și elastină, doi compuși esențiali responsabili de fermitatea și elasticitatea pielii. Odată ce aceste structuri de susținere a pielii se slăbesc, țesuturile pot deveni mai predispuse la retenția de lichide.

Oboseala poate dilata vasele de sânge din jurul ochilor

Nu e de mirare să te te trezești cu ochii umflați dimineața după o noapte nedormită. Oboseala duce la dilatarea vaselelor de sânge din zona ochilor și la creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului), favorizând acumularea de lichide în țesuturi și contribuind la apariția edemului.

De asemenea, suprasolicitarea ochilor prin privitul prelungit la ecrane sau cititul înainte de culcare poate provoca tensiune și stres ocular, afectând mușchii din jurul ochilor.

Citește aici de ce apar cearcănele și cum le facem să dispară

Ochi umflați dimineața din cauza alergiilor

Alergenii precum alimentele, medicamentele, înțepăturile de insecte sau substanțele chimice pot declanșa o reacție alergică ce duce la eliberarea histaminei și a altor substanțe chimice inflamatorii. Aceste substanțe pot determina umflarea rapidă și bruscă a țesuturilor profunde ale pielii, inclusiv la nivelul feței.

Angioedemul alergic poate fi asociat cu simptome precum mâncărime, senzație de arsură și, în cazuri severe, dificultăți de respirație sau înghițire.

Află aici care sunt cele mai relevante teste pentru alergii. „În familiile în care există unul sau mai mulți membri cu alergie, ar trebui ca toți să fie testați“

Față umflată dimineața după consum de alcool

După o noapte în care ai exagerat cu alcoolul te poți trezi cu fața umflată. Asta pentru că alcoolul are proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că poate stimula rinichii să producă o cantitate crescută de urină și să provoace deshidratare și retenție de apă.

De asemenea, consumul excesiv de alcool poate declanșa inflamații în organism, afectând inclusiv zona feței și a ochilor. Alcoolul poate iniția răspunsuri inflamatorii în corp, iar, în plus, poate perturba fluxul sanguin și circulația, contribuind la acumularea de lichide în țesuturi.

Fluctuațiile hormonale de dinaintea menstruației

Nivelul crescut de progesteron de dinaintea menstruației poate influența activitatea rinichilor și a sistemului circulator, ceea ce poate duce la acumularea de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței și a ochilor. Umflarea ochilor înainte de menstruație poate varia de la ușoară la moderată și poate fi mai evidentă dimineața.

Hormonii le fac pe femei să-și iasă din fire. Află aici ce recomandări are endocrinologul

În plus, pot apărea și alte simptome premenstruale, cum ar fi balonare, dureri de sâni și schimbări ale dispoziției.

Unele tulburările tiroidiene au manifestări oculare

Boala Graves și tiroidita Hashimoto, ambele afecțiuni autoimune pot cauza inflamația ochilor care poate varia de la ușoară la semnificativă și poate afecta vederea.

În cazul bolii Graves, sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat glanda tiroidă, cauzând o creștere a producției de hormoni tiroidieni (tiroxină și triiodotironină). Acești hormoni reglează metabolismul, temperatura corpului și alte funcții importante. O producție excesivă de hormoni tiroidieni poate accelera metabolismul, conducând la o serie de simptome și complicații.

„Aproape o treime dintre pacienții cu boala Graves sunt afectați de manifestări oculare, cum ar fi ochii bulbucați, presiune sau durere la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină, ochi înroșiți sau vedere dublă.“

Prof. univ. dr.  Anton Luger, medic endocrinolog

Alte simptome caracteristice ale bolii Graves pot include:

  • Creșterea ritmului cardiac (tahicardie),
  • Tremor în mâini și alte părți ale corpului,
  • Oboseală excesivă și nervozitate,
  • Slăbiciune musculară,
  • Transpirații abundente,
  • Pierdere în greutate, chiar dacă apetitul crește,
  • Umflarea gâtului din cauza măririi glandei tiroidiene (gusă).

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, împiedicând-o să funcționeze corect și să producă suficienți hormoni tiroidieni. Pe lângă umflarea feței, pacienții se mai pot confrunta și cu:

  • Creștere în greutate,
  • Oboseală excesivă,
  • Toleranță scăzută la frig,
  • Piele uscată,
  • Căderea părului.

”Față cu aspect de lună” plină din cauza sindromului Cushing

Sindromul Cushing este o afecțiune cauzată de un nivel crescut de cortizol, fie din cauza tratamentului pe termen lung cu corticosteroizi, fie din cauza unei tumori la nivelul glandei suprarenale.

Excesul de cortizol poate afecta distribuția grăsimilor în corp, ducând la acumularea de grăsime în zona feței și a gâtului. Aceasta poate contribui la aspectul umflat și proeminent al feței, inclusiv al ochilor. În plus, inflamația cronică indusă de nivelurile ridicate de cortizol poate afecta țesuturile din jurul ochilor, contribuind la umflarea și iritația acestora.

”O persoană cu sindrom Cushing are câteva semne distinctive, printre care: obezitatea la nivelul trunchiului și abdomenului, fața rotunda (cu aspect de lună plină) și multiple vergeturi roz sau violet pe abdomen.”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Citește aici ce trebuie să știi despre sindromul Cushing: semne distinctive și metode de tratament

Ochi umflați din cauza sinuzitei

Infecția și inflamația sinusurilor pot cauza dureri oculare, lăcrimare și umflarea pleoapelor. Sinuzita cronică, pot provoca, de asemenea, vedere neclară, pierderea vederii și alte probleme din cauza deteriorării nervului optic cauzate de inflamația cronică, deși acest lucru este rar.

„Dacă e vorba de o sinuzită acută, triada clasică de simptome o reprezintă durerea, rinoreea, obstrucția nazală. La care se pot adăuga presiune și senzație de plenitudine facială, precum și hiposmie, adică scăderea mirosului.“

Dr. Silviu Oprescu, medic specialist ORL

Problemele renale pot cauza edem facial

Disfuncțiile renale pot afecta echilibrul normal de fluide și electroliți din organism, ceea ce poate duce la acumularea excesivă de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței. Edemul poate avea mai multe cauze asociate cu funcționarea insuficientă a rinichilor, cum ar fi:

  • Retenția de apă și săruri: Rinichii au un rol esențial în eliminarea excesului de apă și săruri din organism prin urină. Dacă rinichii nu funcționează corect, poate surveni retenția excesivă de lichide și săruri în țesuturi, inclusiv în zona feței;
  • Pierderea de proteine prin urină: Anumite boli renale, precum sindromul nefrotic, pot duce la pierderea excesivă de proteine prin urină. Acest lucru poate duce la scăderea presiunii osmotice în vasele de sânge și la retenția de lichide în țesuturi;
  • Deteriorarea funcției de filtrare: Glomerulele renale sunt structuri responsabile cu filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor și a excesului de apă. În cazul problemelor de filtrare a sângelui, lichidele și sărurile pot rămâne în organism și pot cauza umflarea feței și a altor părți ale corpului.

Citește aici povestea unui român care a trecut printr-un transplant de rinichi și cum i s-a schimbat viața în urma intervenției

Edem periferic din cauza unor boli cardiovasculare

Există mai multe afecțiuni cardiovasculare care pot cauza edem facial, cum ar fi:

  • Insuficiența cardiacă congestivă este o afecțiune în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile corpului. În cazul insuficienței cardiace congestive, sângele poate să se acumuleze în vene cauzând retenție de lichide. Umflarea feței poate fi un semn al acestei acumulări de lichide, cunoscută sub numele de edem periferic;
  • Bolile valvulare, cum ar fi stenoza aortică sau insuficiența mitrală, pot determina o scădere a fluxului sanguin, cauzând acumularea de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței;
  • Hipertensiunea arterială poate duce la creșterea presiunii în vasele de sânge, ceea ce poate determina acumularea de lichide în țesuturi și contribui la umflarea feței și a altor părți ale corpului;
  • Anumite afecțiuni ale pericardului, cum ar fi pericardita constrictivă, pot comprima vasele de sânge și pot cauza retenție de lichide în țesuturi, inclusiv în zona feței.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare