Ecografie mamară: de ce e important să o faci și dacă nu ai noduli la sân

Medic ginecolog: „Recomand ca femeile să facă o ecografie mamară în lipsa oricăror simptome“. Cum poți beneficia gratuit de investigație

Vorbim cu toții mai mult despre cancerul la sân: medici, paciente, mass-media, și acest lucru este foarte benefic din toate punctele de vedere. Până la urmă, cel mai important este ca femeile să conștientizeze că există cancer la sân, că este o afecțiune extrem de frecventă, care poate să amenințe grav starea de sănătate și chiar viața. Dar și că, depistat la timp, printr-o ecografie mamară sau mamografie realizată periodic, cancerul la sân poate fi vindecat.

În rândul femeilor, cancerul de sân are una dintre cele mai ridicate incidențe. Doar în 2020, conform Globocan, peste 12.000 de astfel de cazuri au fost depistate în România. Este al doilea cel mai comun cancer de la noi din țară, pe primul loc fiind cel de plămân. Despre această boală și principalele metode de depistare ale ei discutăm mai jos.

Vârsta medie de diagnostic cu cancer la sân

Există o tendință îngrijorătoare în România cu privire la incidența cazurilor de cancer de sân în rândul femeilor. În anul 2018 erau identificate 9.629 de femei cu această boală. Iar în 2020, numărul a crescut la 12.085 – o creștere cu 20%.

În România, vârsta medie la care o pacientă este diagnosticată cu cancer la sân este 65 de ani. Există mai multe modalități de prevenție, iar printre cele esențiale se numără mamografia și ecografia mamară.

Recomand tuturor femeilor asimptomatice, indiferent de vârstă, să efectueze periodic o evaluare de rutină a sânilor. Ce presupune asta? Anual trebuie efectuat un consult clinic senologic de către medicul ginecolog, care, ideal, ar trebui dublat de ecografie mamară. În plus, începând cu vârsta de 40 ani, recomand tuturor femeilor efectuarea de rutină a mamografiei. Aceasta este principala metodă de screening pentru cancer de sân la această categorie de vârstă. 

Cum trebuie să acționăm?

Conform recomandărilor tuturor medicilor, indiferent de specializare, cazurile în care boala poate fi identificată în stadiu incipient sunt mult mai ușor de soluționat decât cazurile în care trebuie impus un tratament. Aici vorbim despre metodele generale de prevenție. Mai exact, despre investigațiile de tip mamografie sau ecografie mamară, care se completează reciproc și pot identifica problema din timp.

Astfel avem șansa să descoperim cancerul la sân în stadii foarte precoce când este practic vindecabil!

Citește aici povestea Alexandrei Loșonți, o supraviețuitoare a cancerului la sân depistat la 33 de ani, când încă își alăpta bebelușul.

O principală problemă ce ține de această boală este dată de caracterul său asimptomatic. Boala poate să se dezvolte fără semnale concrete date în organism. De multe ori, pacientele o descoperă în timpul ședințelor de screening sau evaluărilor de rutină.

Atunci când boala începe să se manifeste clinic, de departe cea mai frecventă modificare este apariția unui nodul. Practic, pacienta sesizează întâmplător apariția unui nodul la unul dintre sâni, cu următoarele particularități:

  • dur,
  • de regulă nedureros,
  • persistă în timp,
  • are tendința să evolueze.

Găsește aici un mic ghid de simptome, diagnostic și tratament al cancerului la sân, cu explicații de la medic.

Controlul ginecologic de rutină să fie dublat de evaluare senologică și ecografie mamară

Disconfortul în timpul ecografiei mamare este mai mic dacă investigația se realizează după încheierea menstrei FOTO: Shutterstock

În lipsa acuzelor, de rutină, este bine ca orice femeie, indiferent de vârstă, să se prezinte anual la medic pentru consultul clinic al sânilor, dublat de ecografie mamară.

Cel mai simplu și, în acelasi timp, ergonomic ar fi ca acest control să fie realizat odată cu evaluarea ginecologică de rutină. Astfel, eu recomand tuturor pacientelor ca, într-o singură vizită, să combine evaluarea ginecologică, din care să nu lipsească consultul clinic, ecografia transvaginală și testul Papanicolau, cu evaluarea senologică de rutină. Aceasta presupune examenul clinic al sânilor și ecografia mamară.

În plus, la pacientele de peste 40 de ani, mamografia este indicată obligatoriu. În general, se repetă la un interval de 2 ani.

Uneori, ecografia la sân poate fi indicată și mai des – spre exemplu, la 3 luni sau la 6 luni. Este cazul pacientelor la care am identificat o serie de modificări la nivelul sânilor, care necesită o monitorizare mai frecventă.

Cum te pregătești pentru o ecografie mamară

Efectuarea unei ecografii mamare nu necesită o pregătire specială. Totuși, pacientele ar trebui să țintă cont de câteva sfaturi:

  • deși poate fi efectuată oricând, este bine ca ecografia mamară să fie programată în perioada optimă, adică după încheierea menstrei;
  • când se prezintă la medic pentru ecografie, să aducă dosarul medical complet: toate investigațiile senologice efectuate anterior (consult, ecografie, eventual  mamografie etc.);
  • să nu folosească înainte deodorant sau diverse creme la nivelul sânilor sau al axilei.

În ce stadii se pot depista modificările periculoase cu o ecografie mamară

Depistarea precoce a diferitelor afecțiuni ale sânului prin ecografie mamară, inclusiv a cancerului de sân, depinde de mai mulți factori. Spre exemplu, contează foarte mult dacă femeile se prezintă periodic la evaluare, în lipsa oricăror simptome sau la apariția primelor semne de alarmă:

  • apariția unui nodul,
  • retracția pielii sau a mamelonului,
  • înroșirea tegumentului,
  • prezența scurgerilor mamelonare sanghinolente (n.r. – cu sânge).

Sunt situații în care boala canceroasă a sânului este depistată foarte precoce – stadiul 0 (carcinomul in situ) sau în stadiul I (carcinomul mamar invaziv la debut). Alteori, în special când pacientele amână prea mult vizita la medic, cancerul la sân poate fi depistat în faze mai avansate de evoluție – stadiile III sau IV.

Află de aici ce afecțiuni poate ascunde senzația de înțepături în sân, în funcție de vârstă.

Cum se interpretează rezultatul unei ecografii mamare

Ca și în cazul celorlalte tehnici imagistice ale sânului – mamografie, RMN – rezultatul final al examinării ecografice raportează dacă s-au identificat sau nu anomalii imagistice la nivelul sânilor și dacă acestea sunt sau nu suspecte (adică dacă ar putea fi canceroase).

Concluziile examenului ecografic trebuie integrate în context clinic și corelate cu celelalte investigații pe care eventual le-a efectuat pacienta pentru o atitudine medicală corectă.

Citește aici ce informații aduce în plus mamografia și cum o poți face gratuit.

Pașii corecți după un rezultat suspect la ecografia mamară

În cazul în care ecografia mamară a identificat anomalii imagistice suspecte de cancer, este obligatoriu ca pacienta să efectueze atât consultul clinic al sânilor, cât și mamografia, indiferent de vârsta pacientei.

Atenție!, nici ecografia și nici mamografia nu „confirmă“ diagnosticul de cancer la san. Ele sunt tehnici imagistice complementare care se ajută reciproc pentru un diagnostic corect.

În cazul unui rezultat imagistic suspect, este nevoie de stabilirea cu precizie a diagnosticului, iar acest lucru este posibil doar în urma unei biopsii. Ecografia mamară are un rol foarte important în acest sens, pentru că, în marea majoritate a cazurilor, diagnosticul se realizează prin puncție biopsie sub ghidaj ecografic.

Daca la biopsie se confirmă diagnosticul de cancer la sân, pacienta va fi examinată de către o echipă medicală multidisciplinară cu scopul de a stabili atât stadiul bolii, cât și cele mai potrivite metode de tratament.

Ecografie mamară gratuită: cum o obții

Ca orice altă examinare medicală paraclinică, și ecografia mamară se poate efectua prin sistemul public de asigurări de sănătate. Așadar, se poate face o ecografie mamară gratuită atât în instituțiile medicale de stat, cât și în cele private aflate în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare