Înțepături în sân. Cele mai frecvente cauze ale acestei probleme

Senzația de înțepături în sân. Ce afecțiuni poate ascunde în funcție de vârstă

Senzația de înțepături în sân poate avea mai multe cauze, printre care și cele hormonale. Fie că vorbim de ovulație, menopauză sau alăptare, femeile se pot confrunta cu dureri, jenă, disconfort, înțepături în sân.

Chiar dacă, în majoritatea cazurilor nu reprezintă un semn de alarmă, e bine totuși să fie investigate de un medic. Ca orice altă schimbare sau simptom nou apărute.

dr. Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas atrage atenția că durerile sau înțepăturile la nivelul sânului necesită o vizită la medic

„Durerile de sâni pot avea cauze multiple și pot apărea cam în orice moment al vieții unei femei. Nu toate sunt periculoase, dar asta nu poate decide decât medicul specialist, la care trebuie sa mergeți de îndata ce apar astfel de simptome,” atrage atenția dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Femei aflate la vârsta fertilă

Fie că este vorba despre înțepături sporadice sau despre dureri constante sau difuze, cam orice femeie se sperie atunci când apare durerea de sâni. Medicul ginecolog ține să precizeze, încă de la început, două lucruri: nu orice durere este periculoasă, dar asta nu înseamnă că atunci când apar nu trebuie să mergem la medic. Dimpotrivă.

Medicul specialist este singurul în măsură să realizeze dacă e vorba de ceva mai complicat, dacă este nevoie de investigații medicale suplimentare sau dacă, pur și simplu, este o durere sporadică și care va trece la fel de brusc cum a și apărut.

Înțepături în sân, cauze posibile

Durerile de sâni pot avea cauze multiple, cele mai frecvente dintre ele fiind dereglările hormonale. De altfel, cel mai adesea, durerile de sâni apar fie în preajma ovulației, adică la mijlocul ciclului menstrual, fie la apariția acestuia. O altă perioadă des întâlnită în care apar durerile de sâni o reprezintă premenopauza, și asta pentru că și în această perioadă organismul este supus multor dereglări hormonale.”

dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Pe lângă dereglările hormonale, durerile de sâni pot să mai apară din pricina unor inflamații, cele mai multe dintre ele benigne, cum ar fi chisturile, adaugă medicul.

Și acestea trebuie însă trebuie să fie investigate. Chisturile pot fi de mai multe feluri, de aceea e nevoie de vizita la medic pentru a stabili tratamentul adecvat, dar numai după un diagnostic corect.

60% dintre femei au noduli la sân

Unele femei sunt predispuse la mastoză fibrochistică. Aceasta este caracterizată de prezența nodulilor fie la un singur sân, fie la ambii. De-a lungul vieții, aproximativ 60% dintre femei ajung să sufere de această afecțiune, care este necanceroasă, potrivit medicului ginecolog, dar care este caracterizată prin durere și tensiune, pentru unele femei destul de mare, la nivelul sânilor.

„În unele cazuri, pentru a putea pune un diagnostic corect, este necesară nu numai mamografia, ci și biopsia, care diferențiază cu siguranță nodulii maligni de cei benigni. În cazul mastozei fibrochistice, tratamentul consta de cele mai multe ori în antiinflamatoare, pentru eliberarea tensiunii, dar, evident, numai după consult la medicul de specialitate,” precizează dr. Vythoulkas.

Există posibilitatea ca în unele cazuri să fie necesară operația, dar asta nu va însemna că problema este rezolvată pentru totdeauna, pentru că în cazul acestei afecțiuni, nodulii reapar.

Durerile de sâni în timpul alăptării

Medicul ginecolog mai vorbește despre o perioadă cu totul aparte când apar durerile de sâni, adică în timpul alăptării, când, din pricina înfundării canalelor, femeile pot experimenta mastita.

Aceasta înseamnă, de fapt, inflamarea țesuturilor glandelor mamare, lucru care se întâmplă în special în primele trei luni de la naștere.

Simptomele includ, potrivit ginecologului, durere, roșeața, creșterea temperaturii, iar tratamentul constă în aplicarea de comprese reci la nivelul sânului afectat. Medicul este cel care decide dacă este nevoie și de tratament cu antibiotic, în timpul căruia, atenție, nu este necesar să întrerupi alăptarea, pentru că există multe antibiotice compatibile cu aceasta.

„Mai există și cazuri în care durerile de sâni pot fi provocate de consumul de anticoncepționale. Din nou, trebuie specificat faptul ca medicul specialist ginecolog sau endocrinolog este cel care stabilește dacă o femeie poate lua sau nu anticoncepționale, după un set de analize. Și chiar așa, dacă totuși apar dureri la nivelul sânilor, fie se întrerupe administrarea, fie se administrează alte anticoncepționale, cu concentrații diferite de hormoni, lucru pe care îl stabilește tot medicul specialist,” subliniază ginecologul.

Când menopauza bate la ușă

Durerile de sâni ce nu se repetă și nu au legătură cu ciclul menstrual pot fi însă tipice femeilor aflate la menopauză, menționează medicul. 

Acestea pot apărea sub forma unei arsuri, înțepături sau strânsori și afectează de obicei un singur sân, într-o zonă bine localizată, însă se pot răspândi chiar și în întregul sân.

Poate fi o durere constantă sau intermitentă.

„Tocmai pentru că este vorba despre o manifestare specifică menopauzei, o perioadă plină de schimbări, care se instalează în general după vârsta de 45 de ani, este bine să îți faci un control la medicul ginecolog, pentru a te asigura că totul este bine,” atrage atenția dr. Andreas Vythoulkas.

Autopalparea este importantă atunci când vorbim despre patologii ale sânului. La orice lucru care este altfel decât de obicei, că este vorba despre un nodul, chist sau orice alt tip de lucru anormal apărut la nivelul sânilor trebuie mers la medic.

Nu orice afecțiune a sânului înseamnă cancer mamar, asta e clar, dar orice afecțiune trebuie investigată pentru a primi un diagnostic și un tratament corect și pentru a vedea dacă nu e cazul de investigații mai complexe.

Înțepături în sân, provocate de cauze hormonale

„Ce trebuie reținut în mod special este că înțepăturile de sâni pot avea drept cauze modificările hormonale, perfect explicabile de-a lungul vieții unei femei. Însă când acestea sunt persistente, este bine să faceți o vizită la medicul specialist pentru a identifica problema,” conchide specialistul în obstetrică-ginecologie.

Nu excludeți autopalparea, dimpotrivă, excludeți însă autodiagnosticarea și tratamentul oferit de altcineva decât medicul specialist.

Potrivit medicului ginecolog, o ecografie anuală la ambii sâni este obligatorie până la vârsta de 40 de ani, iar apoi, din rutina analizelor unei femei e bine să facă parte mamografia bilaterală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare