O mamografie cu tomosinteză poate descoperi cancerul ascuns

Mamografia cu tomosinteză descoperă cancerul cu câțiva ani înainte de simptome. Când se recomandă

O mamografie cu tomosinteză este o tehnică imagistică bazată pe raze X, care poate fi utilizată pentru depistarea semnelor precoce ale cancerului de sân, inclusiv la femeile fără niciun simptom.

Este mai precisă decât mamografia clasică și poate detecta cele mai mici modificări la nivelul sânilor, înainte de apariția simptomelor. Disconfortul este redus pentru că nu e nevoie de compresia sânului. Dezavantajul e că folosește o cantitate mai mare de radiații decât o mamografie tradițională. Totuși, aceste radiații sunt eliminate la scurt timp după procedură.

Tomosinteza sânului este un tip avansat de mamografie. O mamografie cu tomosinteză obține mai multe imagini ale sânului. Aceste imagini sunt trimise către un computer care folosește un algoritm pentru a le îmbina într-o imagine 3D a întregului sân.

„Mamografia cu tomosinteză sau mamografia 3D este cea mai avansată metodă de diagnostic a cancerului de sân în stadii precoce, când acesta are cele mai mari șanse de vindecare completă.“

Dr. Marilena Georgescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în imagistica sânului

Mamografie cu tomosinteză versus mamografie clasică

Asemănări

Tomosinteza și mamografia sunt similare prin faptul că ambele sunt tehnici de imagistică a sânilor utilizate pentru a detecta semnele cancerului mamar. Ambele investigații pot fi utilizate ca metodă de screening și pentru a verifica evoluția cancerului de sân.

Diferențe

Tomosinteza este considerată o tehnică imagistică mai avansată și mai detaliată decât o mamografie deoarece:

  • Tomosinteza poate analiza mai multe straturi ale sânului, creând o imagine tridimensională (3D). Acest lucru îi permite metodei imagistice să completeze limitările mamografiilor clasice, care surprind doar o imagine bidimensională (2D).
  • Imaginea 3D a unei tomosinteze îi permite medicului să vadă leziuni mici și alte semne de cancer mamar mai devreme decât o mamografie tradițională.
  • Poate detecta cancerul de sân înainte ca multe femei să înceapă să prezinte vreun simptom. O mamografie cu tomosinteză poate descoperi adesea cancerul mamar cu câțiva ani înainte ca pacienta sau medicul să îl simtă la palpare sau să observe vreun simptom.
  • Tomosinteza ajută la reducerea rezultatelor fals pozitive pe care o mamografie clasică le poate da și este mai precisă decât o mamografie obișnuită.
  • Tomosinteza sau mamografia 3D poate fi mult mai precisă decât mamografia în depistarea cancerului de sân la femeile care au sânii denși.
  • În ceea ce privește confortul, tomosinteza nu necesită comprimarea sânului, așa cum se întâmplă în timpul mamografiei tradiționale.

Prețul unei mamografii digitale 3D cu tomosinteză unilaterală este de aproximativ 400 de lei, iar una bilaterală costă între 400 și 650 de lei.

11 imagini în 7 secunde

O mamografie cu tomosinteză se realizează asemănător cu mamografia clasică. Tomosinteza folosește același dispozitiv ca o mamografie. Cu toate acestea, tipul de imagini pe care le obține este diferit. Nu toate aparatele mamografice sunt capabile să producă imagini de tomosinteză. Per total, procedura de tomosinteză durează aproximativ 15 minute.

Înainte de a începe procedura este necesar să te dezbraci de la brâu în sus. Tehnicianul va poziționa câte un sân în zona de raze X.

Sânul nu va fi strâns sau comprimat ca în timpul unei mamografii clasice. Cu toate acestea, plăcile vor fi coborâte pentru a menține sânul nemișcat. Tubul cu raze X va fi poziționat deasupra sânului. În timpul procedurii, tubul cu raze X se va mișca în formă de arcadă deasupra sânului, realizând 11 imagini în 7 secunde.

După finalizarea acestei proceduri, imaginile ajung la un computer care va realiza o imagine 3D a ambilor sâni. Imaginea finală va fi trimisă unui medic imagist pentru a fi examinată.

Pregătirea pentru tomosinteză: mai puțină cafea cu două săptămâni înaintea procedurii

Pregătirea pentru o tomosinteză este similară cu pregătirea pentru o mamografie tradițională. E bine de știut că poate fi necesar să:

  • porți haine din două piese. Acest lucru ușurează dezbrăcarea pentru procedură și îți permite să rămâi îmbrăcată de la brâu în jos.
  • aduci cu tine mamografiile anterioare. Acest lucru îi permite medicului să compare rezultatele pentru a depista orice posibile schimbări.
  • informezi medicul și tehnicianul de imagistică dacă crezi că ai putea fi gravidă sau dacă alăptezi. Este posibil ca medicul să dorească să utilizeze o procedură diferită sau să ia măsuri de precauție suplimentare pentru a proteja bebelușul.
  • programezi procedura la o săptămână sau două după ciclul menstrual pentru a reduce sensibilitatea sânilor.
  • eviți sau să reduci cantitatea de cofeină pe care o consumi cu două săptămâni înainte de procedură pentru a reduce posibila sensibilitate a sânilor.
  • nu utilizezi deodorant, pudră, loțiune, ulei sau cremă de la brâu în sus în ziua procedurii.
  • anunți medicul și tehnicianul în imagistică despre orice simptome pe care le ai, despre intervenții chirurgicale în zona sânilor, antecedente familiale de cancer de sân sau despre orice tratament hormonal înainte de procedură.
  • anunți tehnicianul dacă ai implanturi mamare, înainte de procedură.

Argumente pro şi contra

Pro

Tomosinteza presupune înregistrarea unor imagini ale sânului din mai multe unghiuri, care apoi sunt procesate, obținându-se o serie de imagini înguste, de 1 mm.

„În acest mod sunt înlăturate suprapunerile de țesuturi care se obțin prin efectuarea unei mamografii clasice, 2D, ceea ce permite o delimitare mult mai bună a structurii interne a sânului. Analizarea acestor imagini de către medicul imagist și reconstrucția lor 3D permit vizualizarea cu acuratețe a unor leziuni ce pot fi ascunse în țesutul mamar dens, crescând astfel rata de depistare a cancerului mamar“, precizează medicul radiolog Marilena Georgescu.

Contra

Unele riscuri ale utilizării tomosintezei în locul unei mamografii tradiționale pot include:

  • Există o expunere mai mare la radiații din cauza faptului că sunt realizate mai multe imagini ale fiecărui sân. Cu toate acestea, radiația este minimă și considerată sigură. Radiațiile sunt eliminate la scurt timp după procedură.
  • Algoritmii specifici pentru construcția de imagini 3D pot varia, ceea ce poate afecta rezultatele.
  • Arcul mișcării tubului cu raze X poate varia, ceea ce poate provoca variații ale imaginilor.
  • Tomosinteza este încă o procedură relativ nouă. Nu toate clinicile o folosesc și nu toți medicii vor fi familiarizați cu aceasta.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare