Exerciții pentru a controla invidia toxică

Exerciții pentru a controla invidia toxică

Cu toții simțim invidie, dar uneori aceasta degenerează ajungând la o dimensiune toxică pentru noi și relațiile cu cei din jur. Adesea, în spatele ei stă o stimă de sine scăzută, sentimentul de neputință și frustrarea de a nu avea ceea ce ne dorim. Dar oare ce ne dorim este și ceea ce avem nevoie? Iată și câteva exerciții pentru a controla mai bine acest sentiment.

Ce este invidia?

Ai avut vreodată sentimentul că viața nu este dreaptă? Și până la urmă de ce X a moștenit apartamentul sau banii de la părinții săi, de ce Y pare atât de fericit alături de iubita lui și mai ales de ce tu nu ai parte de tot atâta bogăție, sănătate, dragoste? Ceea ce simți este invidie, acel sentiment de durere și de frustrare legat de posesia unui bun, a unei caracteristici, a unei relații sau a unui eveniment pe care altcineva îl posedă și dorești să îl ai, considerând această situație incorectă. 

Unele persoane nu o pot gestiona și atunci ea se transformă în ură, o ură secretă și tenace. Invidia este motorul perversității narcisice, manifestându-se deopotrivă la bărbați cât și femei, este un sentiment care poate provoca multe probleme emoționale și pornește de la nesiguranță, generând tristețe și dorință de schimbare. Poate deveni o problemă de sănătate mentală atunci când antrenează comportamente și reacții excesive.

Dimensiunea toxică a invidiei

Invidia se naște din dorința de a avea ceva ce are altcineva (cum ar fi o mașină nouă, etc). Este un sentiment de nemulțumire cu privire la avantajele, proprietățile sau trăsăturile fizice sau de caracter ale unei persoane cum ar fi frumusețea, succesul sau talentul, și un sentiment de inferioritate și de frustrare care este cauzat de lipsa de încredere în sine.

Este adevărat că există anumite teorii care susțin că invidia este un sentiment pozitiv atunci când te motivează să îți îndeplinești visele.  Totuși, invidia face mai mult rău decât bine, nefiind un sentiment dezirabil pentru cel care dorește să trăiască o viața împlinită.

De fapt invidia ne determină să îi trădăm pe ceilalți, ne împinge să ne sabotăm eforturile, să bârfim și să fim ipocriți pentru că nu avem „ce merităm”, pentru că este mai ușor să îi tragem pe ceilalți în jos decât să ne ridicăm pe noi.

Invidia se asociază cu o atitudine răutăcioasă, mincinoasă și imorală. Persoana care invidiază încearcă prin toate mijloacele să se convingă că succesul persoanei invidiate nu este real. Ea subestimează și descalifică atât persoana cât și succesul ei. Își va spune: „Are doar noroc, oricum nu se pricepe”, „Nu este atât de inteligent/ă pe cât pare” sau „Succesul lui/ei nu va dura”.

Trăsăturile care manifestă invidia toxică

Persoana invidioasă are mai multe trăsături de caracter indezirabile, printre care:

Ingratitudinea – invidiosul nu este niciodată recunoscător de binele pe care îl primește. Să fii dator, acest lucru este o oroare. El se simte umilit pentru că i se face un bine și astfel cu cât i se face mai mult bine, cu atât el dorește răul celuilalt.

Se oglindește a fi în dezavantaj în fața unui suflet mare sau a unei inimi generoase, care îi reflectează ca într-o oglindă imaginea sa distorsionată de invidie și emoții negative.

Nu poate străluci în lumina celorlalți și are senzația că ceilalți îl umbresc. Nu se bucură de reușitele celor din jur, chiar dacă sunt în aceeași echipă. Persoana condusă de invidie este suspicioasă, are multă ranchiună și dorește a se răzbuna acum sau mai târziu.

Adesea are tendința de a sabota fericirea celorlalți, de a diminua reușitele și succesul lor, de a-i pedepsi astfel. 

Uneori, o astfel de persoană dă dovadă de lașitate sau delăsare, nu face eforturile necesare să evolueze pentru că nu-și asumă un eventual eșec. Preferă să îi discrediteze pe cei care au reușit acolo unde el a eșuat sau nici nu încearcă.

Dacă trăsătura este pe fondul unui narcisism, la început este fascinată de tine o astfel de persoană, pentru ca apoi tocmai acest lucru să o irite. Va masca adevăratele sentimente și păreri prin curtoazie și bune  intenții.

Adesea, dimensiunea toxică a invidiei generează insensibilitate și lipsă de compasiune, lipsa integrității și a sincerității, iar adesea acestea vor înstrăina alte persoane, invidia ducând și la o trăire intensă a sentimentului de însingurare și lipsă de atenție și înțelegere din partea celorlalți.   

„Cine este încrezător nu invidiază virtuțile celuilalt”

Cicero

Dar de ce apare invidia toxică?

Înainte de compararea cu ceilalți, invidia se naște din sentimentul de inferioritate. Dacă gelozia implică trei persoane, invidia necesită doar două. Spre deosebire de gelozie, persoanei invidioase nu îi este teamă că va pierde pe cineva, ea dorește mai degrabă să aibă ceea ce posedă celălalt.

Invidia începe în copilărie și se observă cu ușurință în jocul copiilor. Ei invidiază noua bicicletă a prietenului, păpușa vecinei, noul joc al colegului de bancă, etc.

Mulți părinți sunt incapabili să spună „nu” copilului care insistă să aibă ceea ce are și prietenul său și imediat îi cumpără obiectul cerut. Dar iată ce înțeleg copiii din această experiență: „este suficient să invidiezi ceea ce are altul că imediat vei obține acel lucru”. Iar când va deveni adult și își va invidia vecinul, iar părinții nu vor mai fi în preajmă să îi îndeplinească dorințele deîndată, va gândi atunci că „viața este nedreaptă” sau va fi frustrat „de ce ceilalți au și eu nu?”. 

Invidia devine distructivă atunci când persoana se devalorizează și începe să se creadă incapabilă de a obține ceea ce celălalt posedă. Cu cât această credință va fi mai puternică, cu atât sentimentul de invidie față de ceilalți va fi mai prezent și mai pronunțat.

„Spiritul invidiei distruge, niciodată nu poate construi”.

Margaret Thatcher

Cum corectăm invidia în copilărie și la maturitate

Așa că, încă de la vârste fragede, este bine să învățam copiii să-și gestioneze invidia astfel încât aceasta să devină constructivă. Și cum putem face acest lucru? Făcându-i să înțeleagă faptul că sentimentul invidiei folosit în direcția bună poate să le dea energia și mijloacele necesare să își împlinească dorințele.

Copilul are dreptul să își invidieze prietenul și să aibă dorințe, însă nu ar trebui să îi urască pe ceilalți pentru că au ceea ce el încă nu are sau să creadă că imediat ce își dorește ceva va și obține. Este important să învețe să folosească sentimentul de invidie pentru a descoperi puterea de a-și creea propria viață. Apoi, ar putea să mulțumească prietenului pentru că l-a ajutat să fie conștient de ceea ce i-ar face plăcere.

Părinții au rolul de a ghida copilul să vadă ce poate face sau ce are de învățat pentru a-și împlini dorința. 

Ca adult, dacă devii conștient de invidia ta, fii recunoscător că afli ceea ce (aparent) îți dorești. Apoi te poți întreba: „Chiar am nevoie de acel obiect sau avantaj? Cu ce m-ar ajuta acest lucru în viața mea? Cum aș fi dacă aș avea acele lucruri după care tânjesc? Chiar le doresc în mod real?

Dacă îți dorești într-adevăr acele lucruri, vei reuși să găsești mijloacele necesare și energia pentru a-ți împlini visurile.

Este posibil să îți dorești ceva ce este peste limitele tale. Sunt situații în care dorința te poate motiva să ajungi acolo unde visezi și situații în care ceri prea mult de la tine și nu îți asculți adevăratele nevoi pentru că dorințele tale se bazează pe frică. Dacă nu ai o năzuință anume atunci când invidiezi sau dacă nu știi la ce ți-ar folosi obiectul invidiei, atunci ar fi mai bine să cauți frica din spatele invidiei tale.

A invidia ceea ce altcineva posedă, trezește cu siguranță o rană în tine. Rana cea mai frecventă din spatele invidiei este nedreptatea. Crezi că este injust ca altul să aibă mai mult decât tine? Atunci este la fel de nedrept ca tu să ai mai mult decât celălalt…

Exerciții pentru a controla invidia toxică

Cu toții simțim momente de invidie, dar cel mai adesea acestea nu ne copleșesc și nici nu ne definesc comportamentul. Iată ce putem face pentru a controla această trăire:

Poți să recunoști acest sentiment atunci când apare: invidia apare spontan și uneori este dificil de controlat. Dar dacă o negi, acest lucru te va afecta mai mult. Este de preferat să o accepți și să încerci să o înțelegi, să vezi ce nevoie stă în spatele ei (cel mai probabil nu are legătură cu ceea ce invidiezi) și să o transformi în ceva pozitiv pentru tine (descoperirea unei credințe despre sine sau ceilalți, nevoi neadresate, tristețe, frustrare, etc).

Să refulezi aceste gânduri și sentimente nedorite nu este indicat. Pentru a evita această proiecție defensivă ai putea chiar să mărturisești persoanei față de care simți invidie (dacă este cineva apropiat, căruia i te poți dezvălui) sau să așterni în scris aceste sentimente.

Să îi cauți originea: invidia vine din interiorul tău și nu de la ceilalți, se hrănește într-un mediu competitiv sau din așteptările personale nerealiste.

Crește-ți stima de sine: este dificil pentru o persoană sigură de sine să simtă invidie. Persoanele cu stimă de sine redusă se compară mereu cu ceilalți ceea ce dă naștere cu ușurință sentimentului de invidie. Învață să te iubești.

Evită comparațiile: ambiția nu trebuie să fie o comparație constantă cu ceilalți, ci doar să te motiveze să îți atingi obiectivele. Este important să faci diferența între a admira și a invidia. Poți face acest lucru prin a înceta să te mai informezi cu privire la ce fac ceilalți, accesând rețelele de socializare. Există studii (Krasnova, 2013) care indică faptul că utilizatorii de Facebook au o stare de bine scăzută ce se poate transforma în depresie o dată invidia activată.

Caută partea pozitivă a lucrurilor: să ai o gândire pozitivă asupra vieții este o bună metodă de a profita de micile victorii și de a aprecia ceea ce reușești. Fii recunoscător pentru ceea ce ai și pentru cine ești!

Să fii invidios arareori produce rezultate pozitive. Dacă simți invidie față de ceilalți ar fi de preferat să rezolvi cu prioritate această problemă înainte de a-ți fi afectată stima de sine, relațiile cu ceilalți sau să își facă apariția depresia în viața ta. Ai putea transforma invidia în admirație constructivă, care valorizează și scoate în evidență realizările celorlalți. Admirația îți permite să afli de la celălalt traseul reușitelor sale astfel încât să obții formula propriului tău succes.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare