De ce este important să învățăm să (ne) iertăm

De ce este important să învățăm să (ne) iertăm

Iertarea este un aspect important al vieții noastre, fie că vorbim despre iertarea altora sau despre iertarea de sine. Procesul de iertare ne ajută să observăm oportunități pe care nu le-am fi luat în seamă sub influența emoțiilor negative, ne face să ne simțim ușurați, ne dă aripi în a ne descoperi și a descoperi lumea. De multe ori, iertarea are un efect benefic asupra stării noastre psiho-emoționale.

Ce este iertarea

Iertarea, în sens psihologic, este procesul intenționat și voluntar prin care cel care se poate simți inițial victimizat sau nedreptățit, trece printr-o schimbare a sentimentelor și a atitudinii față de un anumit infractor și depășește impactul infracțiunii, inclusiv emoțiile negative, cum ar fi resentimentele și dorința de răzbunare, indiferent cât de justificată ar fi.

Iertarea implică, înlocuirea emoțiilor negative cu atitudini pozitive – capacitate crescută de a tolera infractorul și infracțiunea.

La nivel psihologic, iertarea este diferită de simpla tolerare, scuzarea sau iertarea ca eliberarea infractorului de responsabilitatea unei acțiuni, sau uitarea (încercarea de a scoate din mintea conștientă memoria unei „greșeli”, „infracțiuni”). 

Iertarea presupune un efort personal, asumat de auto-transformare a propriei jumătăți de relație cu altul, astfel încât propriul sine să fie restabilit la pace și la ceea ce psihologul Carl Rogers a numit „considerare pozitivă necondiționată” față de celălalt.

Ce nu este iertarea 

Iertarea este o decizie personală dar nu trebuie să o confundăm cu o slăbiciune, negare sau o continuarea a ofensei. Din acest motiv, pentru a nu confunda iertarea cu altceva, subliniez ce NU este iertare:

  • „A ierta înseamnă să uit sau să neg ceea ce mi s-a întâmplat.”
  • „Nu pot să iert pe cel care nu își cere iertare.”
  • „Iertarea este un semn de slăbiciune.”
  • „A ierta înseamnă a scuti de responsabilitate.”
  • „A ierta înseamnă să ne împăcăm.”
  • „Am încercat să iert, dar încă mă doare. Deci nu pot să iert.”
  • „A ierta înseamnă să permit răului să continue.”
  • „Și dacă iert, unde e dreptatea?”
  • „Nu pot să iert pentru că nu simt asta – nu simt că pot să iert!”

Cum să ierți 

Dacă vrem să iertăm, dar nu putem, atunci trebuie să înțelegem că atât problema, cât și soluția se află în mintea noastră. Doar de noi înșine depinde dacă iertăm sau nu. Trebuie să identificăm care sunt barierele (convingeri personale) care ne împiedică să iertăm. După o analiză a acestora vom vedea că aceste bariere nu sunt chiar insurmontabile.

Pe baza reflecțiilor sale personale, experienței de terapeut și studiile clinice, Everett Worthington recomandă următorii pași pentru facilitarea iertării: 

1. Rememorează întreaga experiență traumatică. Trauma sau ofensa ne va contamina prezentul (deciziile, comportamentele) și ne va împiedica să iertăm deoarece vom fi dominați de nevoia de evitare sau de răzbunare, iar prin rememorare ne desensibilizăm – adică ofensa/trauma își pierde forța.

2. Empatizează cu persoana care te-a rănit. Dacă tu ești persoana pe care o consideri vinovată de cele petrecute, încearcă să privești lucrurile din perspectiva omului de atunci. Ce intenții aveai? Ce te-a făcut să iei deciziile pe care le-ai luat?

3. Oferă iertarea ca pe un dar altruist. Iertăm pentru că este uman și pentru că, oricât de mare este răul care ni s-a făcut, rămânem oameni în continuare. Iertarea este ca o cheie care ne descătușează lanțul rușinii și al anxietății.

4. Ia-ți un angajament public că vei ierta. Pentru a trece peste toate emoțiile contradictorii care ne cuprind în procesul de iertare, este de dorit să împărtășim cu persoane apropiate, de încredere decizia noastră de a ierta.

5. Rămâi mereu de partea deciziei de a ierta. Chiar dacă ai iertat persoana care ți-a greșit, nu ai uitat, motiv pentru care din când în când e posibil amintirile dureroase să reapară, însă emoțiile negative nu mai au aceeași intensitate și astfel vor fi mai ușor de susținut.

Cum să îți ceri iertare

Să îți ceri iertare poate părea uneori ceva de dificil de făcut. Poate doar pentru că nu știm exact ce să facem, cum să facem sau ce să spunem sau poate pentru că știm că am greșit și atunci e o luptă în interiorul nostru despre posibilitatea de a fi sau nu iertat de persoana căreia i-am greșit. Însă până nu ne cerem iertare, nu avem de unde să știm dacă vom fi sau nu iertați. 

Prin urmare, primul pas către a fi iertați este să mergem către persoana căreia i-am greșit și să ne cerem iertare cu reală înțelegere a greșelii noastre. Adică, nu spunem doar vorbe goale, ci le și credem. Persoana care ne ascultă, aude vorbele noastre transmise, dar aude și emoția venită din înțelegerea reală a greșelii noastre. În felul acesta avem mai multe șanse să fim iertați.

Ceea ce este important este că în procesul de iertare egoul nu își găsește locul. Iertarea nu este despre pierdere, ci mai degrabă despre câștig. Câștigăm a doua șansă la a fi bine cu noi, sau a fi bine cu celălalt, o șansă la a descoperi puterea în tine să mergi înainte, fără greutatea emoțiilor de ură, ranchiună, vină sau regret.

Cum să te ierți

Nimeni nu este perfect, toți greșim uneori, iar greșelile se ivesc când te aștepți mai puțin. De asemenea, reține că nu poți fi în control, indiferent cât de mult te străduiești.

Este în avantajul tău să cauți să îți schimbi perspectiva, să găsești aspectele pozitive chiar și din experiențele neplăcute, greșeli, traume și vezi ce poți învăța în urma acestora. 

În loc să te lași copleșit/ă de sentimentele de vinovăție, de teama unui nou eșec, a unei noi nereușite, caută să accepți că uneori chiar și greșelile au un scop în viața noastră, poate au chiar un beneficiu. 

Și din experiențe neplăcute învățăm ceva, care într-un fel contribuie la dezvoltarea noastră. Secretul stă în a-ți da voie să te ierți, să accepți că se poate întâmpla și o greșeală sau nedreptate și să mergi înainte cu toleranță și îngăduință pentru tine.

Avantajele iertării de sine 

Deși ne vine greu să uităm și să ne iertăm pentru greșelile făcute, este în avantajul nostru să o facem. Chiar dacă am greșit, am reacționat nepotrivit, sau am intrat într-o relație nepotrivită, toate erorile noastre indiferent cât de dureroase sunt, au drept urmare modelarea și dezvoltarea noastră, ca personalitate. 

Noi alegem să îndreptăm o greșeală, un eșec, iar astfel ne creștem toleranța la frustrare, rezistența la stres, capacitatea de a face pe viitor alegeri potrivite. De asemenea, alegând să ne iertăm pe noi, ne dăm posibilitatea să ne înțelegem mai bine, ne acceptăm și îi acceptăm pe cei din jurul nostru mai ușor și cu mai multă toleranță.

Puterea de a ierta

Iertarea este calea către vindecare. Este o decizie personală iar forța ei vine din interiorul nostru. Iertarea este calea prin care numeroși oameni au reușit să se dezvolte în ciuda unor mari traume. Iertarea este un proces terapeutic cu un potențial extraordinar pentru noi și pentru cei din jurul nostru, pentru că beneficiile lui se revarsă și se înmulțesc.

Puterea de a ierta stă în tine, în dorința și voința de a-ți fi bine, iar oamenii care iartă sunt mai liniștiți, mai calmi, mai împăcați și chiar mai fericiți.

De ce este necesar să învățăm iertarea (a noastră și a altora)

Iertarea este o cale prin care numeroși oameni au reușit să se dezvolte în ciuda unor mari traume. Iertarea te poate ajuta să te desprinzi mai ușor de amintirile traumei, de gândurile repetitive și de emoțiile negative puternice asociate cu acestea, și să îți reorientezi resursele pe trăirea deplină a prezentului și construirea unui viitor valoros. 

Într-adevăr, un număr tot mai mare de studii susțin faptul că iertarea este un proces prin care victimele unei ofense se pot recupera mai bine și că, în general, iertarea promovează sănătatea mentală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare