Glaucom, o boală care nu se vindecă și poate duce la orbire

Glaucomul nu poate fi vindecat, dar tratamentul corect împiedică boala să mai avanseze

Este foarte important să recunoști semnele timpurii care pot anunța un glaucom, astfel încât să îl poți trata înainte de a se produce o pierdere semnificativă a vederii.

Glaucomul se referă la un grup de boli care afectează nervul optic și pot duce la pierderea permanentă a vederii pe fondul creșterii tensiunii intraoculare. Glaucomul este una dintre cauzele principale de orbire.

Există mai multe tipuri de glaucom, aproape întotdeauna asimptomatice, dar pot apărea și unele simptome.

Un prim semn al glaucomului constă în pierderea vederii periferice sau laterale, care poate fi urmat de roșeață la nivelul ochiului, însoțită, în anumite cazuri, și de durere, cornee cu aspect tulbure, greață, vărsături, dureri de cap.

Dr. Teodora Roșoga, medic specialist oftalmolog în cadrul Centrului medical 10MED, explică ce putem face pentru a depista din timp semnele de glaucom și care sunt tratamentele care întârzie evoluția bolii.

Smart Living: Ce este glaucomul și cât de frecvent apare?

glaucom anatomia ochiului
Modificările produse de glaucom sunt ireversibile. De aceea, tratamentul trebuie început cât mai devreme FOTO: Shutterstock

Dr. Teodora Roșoga: Glaucomul este cea mai frecventă cauză a pierderii ireversibile a vederii și a treia cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la nivel mondial, după cataractă și erorile de refracție. Este dificil de diagnosticat, în contextul în care aproape întotdeauna este asimptomatic, nedureros.

Această afecțiune oculară înseamnă, mai exact, distrugerea progresivă a nervului optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Dacă glaucomul nu este detectat la timp, câmpul vizual periferic se restrânge treptat, iar în final se poate ajunge la orbire.

Un semnal de alarmă a fost tras chiar de Organizația Mondială a Sănătății, prin campania Vision2020, care pune accentul pe conștientizarea, la nivel global, a acestei afecțiuni și pe necesitatea efectuării unui screening anual.

Conform Societății Române de Glaucom, la nivel mondial se estimează că există între 65 și 115 milioane de pacienți cu această afecțiune, iar pentru România, pe baza extrapolărilor la nivel european, se estimează un număr de 140.000 de bolnavi de glaucom, dintre care 132.000 de bolnavi au glaucom primitiv cu unghi deschis.

Smart Living: Care sunt cauzele de glaucom și factorii de risc?

Dr. Teodora Roșoga: Cauzele nu sunt clar definite și glaucomul este încă un obiect de studiu pentru medici. Cert este că are legătură cu presiunea intraoculară influențată de umoarea apoasă – lichidul transparent care „hrănește“ sau, mai bine zis, menține umed globul ocular.

Nivelul crescut al presiunii oculare care cauzează leziuni progresive ale nervului optic variază de la o persoană la alta. Spre exemplu, unele pot avea o presiune oculară ridicată fără glaucom (cunoscut sub numele de hipertensiune oculară), în timp ce alte persoane pot avea presiune oculară normală cu glaucom (cunoscut sub numele de glaucom cu tensiune normală).

Durerea de cap însoțită de vedere încețoșată poate fi semn de glaucom: simptome

glaucom vedere periferica incetosata
Un prim semn al glaucomului poate consta în pierderea vederii periferice sau laterale FOTO: Shutterstock

Smart Living: Ce simți când ai glaucom? Ce semne apar?

Dr. Teodora Roșoga: Simptomele de glaucom includ:

  • durere severă la nivelul ochiului;
  • roșeață a ochiului;
  • vedere încețoșată;
  • curcubeie sau halouri în jurul luminilor;
  • durere de cap;
  • stări de vomă.

Când unghiul de drenaj se blochează complet, tensiunea intraoculară crește foarte repede, un fenomen pe care medicii îl numesc atac de glaucom. Atacul de glaucom apare în cazul glaucomului cu unghi îngust care debutează atunci când irisul este foarte aproape de unghiul de drenaj al ochiului.

Smart Living: Ce investigații sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?

Dr. Teodora Roșoga: Pot fi necesare teste precum:

  • măsurarea presiunii intraoculare (tonometrie),
  • testarea deteriorării nervului optic,
  • testarea câmpului vizual,
  • măsurarea grosimii corneei (pahimetrie),
  • inspectarea unghiului de drenaj (gonioscopie).

Ce tratament poate ține pe loc un glaucom

Smart Living: Cum se tratează această afecțiune?

Dr. Teodora Roșoga: Daunele provocate de glaucom sunt permanente și nu pot fi inversate. Însă picăturile pentru ochi, tratamentele medicamentoase și intervențiile chirurgicale împiedică boala să mai avanseze.

Picături pentru glaucom

Tratamentul pentru glaucom începe, de multe ori, cu picături pentru ochi. Acestea pot ajuta la scăderea tensiunii intraoculare, îmbunătățind modul în care se scurge lichidul din ochi sau prin scăderea cantității de lichid pe care o produce ochiul. În funcție de cât de mult trebuie scăzută tensiunea intraoculară, este posibil să fie necesară prescrierea mai multor tipuri de picături pentru glaucom.

Pentru a trata glaucomul, medicul oftalmolog poate recomanda un tratament medicamentos. În funcție de gravitatea bolii, poți opta și pentru varianta operațiilor cu laser. Există mai multe tipuri de astfel de proceduri.

Ce presupune operația de glaucom cu unghi deschis sau îngust

Una dintre ele este trabeculoplastia, o intervenție chirurgicală recomandată persoanelor care au glaucom cu unghi deschis. Cu ajutorul laserului, chirurgul va deschide unghiul de drenaj și lichidul va curge în mod corespunzător, iar presiunea ochiului se va reduce.

Un alt tratament este iridotomia, utilizată pentru persoanele care au glaucom cu unghi îngust. Oftalmologul utilizează un laser pentru a crea o gaură mică în iris, iar aceasta îi permite fluidului să curgă mai ușor.

EXTRA INFO

Cât costă o operație de glaucom?

Prețurile operațiilor de glaucom diferă foarte mult în funcție de clinică și de tehnica folosită. Astfel, o trabeculectomie costă între 1.500 și 3.300 de lei. Operația cu implantare de șunt poate porni de la 4.700 de lei.

Atenție la poveștile de pe internet cu „am scăpat de glaucom“!

Smart Living: Poate fi vindecat glaucomul?

Dr. Teodora Roșoga: Daunele cauzate de glaucom sunt ireversibile. Dar tratamentul și controalele regulate pot ajuta la încetinirea sau prevenirea pierderii vederii, mai ales dacă boala este diagnosticată în stadiile incipiente.

Glaucomul este tratat prin scăderea tensiunii intraoculare. În funcție de gravitatea stării pacientului, opțiunile pot include picături pentru ochi, medicamente orale, tratament cu laser, intervenții chirurgicale sau o combinație între acestea.

Așadar, atenție la poveștile de pe internet cu „am scăpat de glaucom“! Boala nu se vindecă, doar poate fi ținută sub control.

Tratamentul naturist în glaucom nu are suficiente dovezi

Unele abordări ale medicinei alternative pot îmbunătăți starea generală de sănătate, dar niciuna nu reprezintă un remediu eficient pentru tratarea glaucomului.

Unele suplimente pe bază de plante, cum ar fi extractul de afine, au fost promovate ca remedii pentru glaucom. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a dovedi eficacitatea acestora. Nu utiliza suplimente pe bază de plante în locul tratamentelor prescrise de medic!

Medicamente contraindicate în glaucom cu unchi închis

Există o serie de medicamente care ar trebui evitate în cazul glaucomului cu unghi îngust sau „cu unghi închis”, pentru că blochează acetilcolina, substanța chimică ce menține unghiul ochiului deschis. Aceste medicamente pot provoca îngustări suplimentare și pot duce la blocarea sistemului de drenaj al ochiului. Iată o listă:

  • antialergice: difenhidramina, efedrina;
  • anxiolitice: hidroxizina;
  • medicamente pentru tratarea astmului/BPOC-lui: bromură de ipratropriu, bromură de tiotropiu;
  • antidepresive: fluoxetină, paroxetină, amitryptilină, imipramine;
  • medicamente pentru reflux gastric/greață: cimetidină, ranitidină, prometazină;
  • medicamente pentru incontinență/vezică hiperactivă: tolterodină, oxibutinină;
  • medicamente pentru migrene/spasme musculare: topiramat, trihexifenidil;
  • medicamente care conțin sulf: topiramat, acetazolamidă, chinină, tetraciclină, trimetoprim/sulfametoxazol.

Medicamente contraindicate în glaucom cu unghi deschis

Steroizii sunt pe primul loc în topul medicamentelor de evitat în caz de glaucom cu unghi deschis. Utilizarea lor poate provoca blocarea permanentă a sistemului de drenaj al ochiului. Steroizii pot fi administrați local, inhalați, intravenos, pe cale orală sau injectați în articulații. Acest medicament este utilizat pentru numeroase afecțiuni, cum ar fi:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare