Ce este foliculita și cum o tratezi eficient

Ce ai de făcut dacă te confrunți cu foliculita? Cum se deosebește de alte tipuri de iritații ale pielii

Foliculita este o afecțiune dermatologică frecvent întâlnită, cauzată de inflamația porțiunii superficiale sau profunde a foliculului de păr. Mai multe afecțiuni cutanate pot da simptome similare, însă foliculita are câteva semne distinctive.

În cele mai multe cazuri, foliculita este o afecțiune inofensivă, însă sunt și situații în care poate evolua în probleme mai serioase de sănătate, la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Află de aici care sunt semnele care ar putea sugera că ai o imunitate scăzută. Imunolog: „Dacă o răceală se prelungește mai mult de o săptămână, există o problemă“


„Foliculita se manifestă prin apariția unor mici umflături roșii sau a unor pustule alb-gălbui centrate de firele de păr, asemănătoare celor din acnee, frecvent însoțite de mâncărime. Foliculita care afectează porțiunea profundă a foliculului pilos se manifestă prin apariția unor noduli dureroși, uneori acoperiți de cruste.“

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, Clinica Medicum

Ce sunt foliculii și de ce apare foliculita

Dacă te întrebi ce sunt foliculii, ei bine aceștia sunt niște structuri în formă de tunel, situate la nivelul epidermei și dermei, care înconjoară rădăcina firului de păr.

foliculita - cum se inflameaza foliculii piloși
FOTO: Shutterstock

Dermatologul precizează că foliculita este, de obicei, cauzată de o infecție, fie ea bacteriană, virală (virus herpes simplex, virusul varicelo-zosterian, Molluscum contagiosum),  fungică sau parazitară (Demodex folliculorum).

Infecțiile cu stafilococ auriu sau cu bacterii gram-negative (Pseudomonas aeruginosa, Klebsiela, Enterobacter, Proteus, Aeromonas hydrophila) sunt cele mai frecvente cauze de foliculită. Infecția cu stafilococ auriu afectează toate grupele de vârstă.

Incidența ei este crescută de portajul nazal cu S.aureus, de transpirația excesivă, de ocluzia firelor de păr și de ras. Băile în jacuzzi sau în piscine încălzite care nu sunt bine îngrijite predispun la infecția cu Pseudomonas aeruginosa. Tratamentul prelungit cu antibiotice orale poate cauza apariția foliculitei cu bacterii gram-negative.

Știai că unii negi pot fi, de fapt, cancer de piele? Află, din acest material, cum faci diferența și care sunt cele mai eficiente tratamente pentru veruci.

Ce este foliculita fungică

„Foliculita fungică produsă de specii din genul Malassezia, Tinea sau Candida, este favorizată de climatul cald și umed, de tratamentul topic sau local prelungit cu antibiotice sau corticosteroizi, de imobilizarea la pat a pacientului și de imunosupresie. Imunosupresia crește susceptibilitatea la infecții fungice, virale sau cu Demodex folliculorum (n.r. – un parazit).“

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog

Foliculita poate să afecteze orice porțiune a corpului acoperită de fire de păr, dar cel mai des apare la nvelul scalpului, feței, membrelor și zonei inghinale. Zonele lipsite de păr cum sunt buzele, palmele și tălpile nu dezvoltă astfel de leziuni.

Află mai multe informații și despre eczeme și mâncărimi de piele: tratament și posibile complicații.

De ce apare foliculita pe scalp

Distribuția leziunilor de foliculită ajută la identificarea agentului cauzal.

„Leziunile care afectează scalpul cel mai frecvent sunt produse de stafilococ auriu și de dermatofiți (Tinea capitis), cele de la nivelul feței – de stafilococ, demodex sau de bacterii gram-negative.“

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog

Foliculita bărbii este, potrivit dermatologului, mai frecvent produsă de stafilococ, de candida, de dermatofiți sau de herpes.

Ce declanșează foliculita inghinală și de pe picioare

Atât infecțiile trunchiului cât și ale membrelor au ca agent etiologic stafilococul, Pseudomonas, Mallasezia, dermatofiții sau candida. Cel mai frecvent, foliculita inghinală și cea de la nivelul picioarelor apar ca o consecință a traumatizării pielii cu aparatul de ras.

Tipuri de foliculită

Cele două tipuri principale de foliculită sunt: superficiale și profunde. Tipul superficial implică o parte a foliculului, iar tipul profund implică întregul folicul și este, de obicei, forma mai severă de foliculită.

Tipurile de foliculită includ:

Foliculita bacteriană

Acest tip de foliculită se manifestă sub forma unei erupții cutanate care apare atunci când foliculii piloși se infectează cu bacterii, de obicei Staphylococcus aureus (stafilococul auriu). Bacteriile trăiesc pe piele, dar pot pot cauza probleme atunci când pătrund în corp printr-o tăietură sau altă rană.

Erupție cutanată cauzată de băile în jacuzzi sau piscine încălzite (foliculită pseudomonas)

Acest tip apare sub forma unei erupții cu umflături rotunde, însoțite de mâncărime, care pot apărea la una-două zile după expunerea la bacteriile cauzatoare. Foliculita pseudomonas este cauzată de bacteriile pseudomonas, care pot fi găsite în jacuzzi, tobogane cu apă și piscinele încălzite în care nivelurile de clor și pH-ul nu sunt corecte.

Citește aici și informațiile esențiale despre eczemă și metodele de tratament ale acesteia.

Foliculita cauzată de lama de ras (pseudofolliculitis barbae)

Această erupție poate arăta ca foliculita, dar este cauzată de fire de păr crescute sub piele, nu de foliculii infectați. Afectează, în principal, persoanele cu păr creț care se rad prea aproape de piele și este cel mai vizibilă pe față și pe gât. Persoanele care se epilează cu ceară în zona inghinală pot dezvolta, de asemenea, astfel de erupții (foliculită genitală/inghinală).

Foliculită Pityrosporum

Acest tip implică erupții însoție de mâncărimi și infecție și apare, cel mai adesea, pe spate și piept. Este cauzată de o infecție fungică.

Foliculita gram-negativă

Acest tip provoacă umflături pline de puroi în jurul nasului și gurii. Uneori se dezvoltă la persoanele care urmează un tratament cu antibiotice, pe termen lung, pentru acnee.

Foliculita eozinofilică

Acest tip provoacă mâncărimi intense și zone cu umflături și coșuri care se formează în apropierea foliculilor de păr de pe față și de pe partea superioară a corpului. Afectează, în principal, persoanele cu HIV/SIDA. Cauza acestei afecțiuni nu este pe deplin înțeleasă.

Furuncul și carbuncul

Acestea apar atunci când foliculii de păr devin profund infectați cu stafilococi. Un furuncul tinde să apară brusc ca o umflătură dureroasă. Un carbuncul este un grup de furuncule.

Diferența dintre foliculită și fire de păr crescute sub piele

foliculita e diferita de firele crescute sub piele
FOTO: Shutterstock

Firele crescute sub piele sunt, așa cum le spune și denumirea, fire de păr care nu au reușit să penetreze stratul superficial al pielii și cresc în derm. Aceste fire nu se suprainfectează, de obicei. Prezența lor anormală în straturile profunde ale pielii poate cauza însă o reacție inflamatorie de respingere.

„Îndepărtarea firului de păr rezolvă, de obicei, această inflamație. Exfolierea blândă ajută la îndepărtarea stratului de celule moarte și previne reapariția leziunilor. Dacă acest lucru nu este suficient, cel mai bun mijloc terapeutic este reprezentat de epilarea definitivă.“

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog

Cum poate fi diagnosticată și tratată foliculita

Un diagnostic corect al foliculitei este esențial pentru stabilirea unei conduite terapeutice adecvate. Istoricul pacientului și examenul fizic, în special, evaluarea distribuției leziunilor, ajută la stabilirea diagnosticului. Identificarea organismului care a provocat infecția confirmă diagnosticul și ajută la stabilirea unui tratament specific.

Medicul poate efectua, în acest scop, un examen bacteriologic din pustule, un examen micologic, poate preleva exsudate nazale (atât de la pacient, cât și de la persoanele cu care intră în contact), sau poate face o biopsie de țesut în cazuri atent selecționate.

„Formele ușoare de foliculită bacteriană sau fungică se remit în câteva zile doar prin spălarea cu un gel de curățare antimicrobian (pe bază de benzoyl peroxid) sau antifungic (sulfură de seleniu, ketoconazol sau ciclopirox).“

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog

Prevenția recurențelor se face prin evitarea hainelor strâmte, a transpirației excesive, prin schimbarea hainelor după activități care cauzează transpirație, prin evitarea mediilor umede și fierbinți și prin utilizarea pe termen mai lung a unor geluri antimicrobiene sau antifungice.

Găsește aici un ghid amplu al bolilor de piele, cu imagini și explicații științifice.

Cremă cu antibiotic pentru foliculită

Dacă metodele de mai sus nu funcționează, medicul poate recomanda folosirea unor creme antibiotice (mupirocin, clindamicina sau acid fusidic), antifungice (clotrimzaol, ketoconazol) sau anti-parazitare (permetrin, ivermectină) în funcție de agentul etiologic al foliculitei.

Foliculita: tratament medicamentos

„Formele severe de boală, cele rezistente la tratament local, foliculitele cu gram-negativi sau cele fungice necesită, de obicei, tratament pe cale orală. În cazul foliculitelor produse de dermatofiți, tratamentul sistemic cu itraconazol sau fluconazol se poate extinde timp de mai multe săptămâni.“

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog

Operație pentru un fir de păr crescut sub piele

În unele situații, e nevoie de o intervenție chirurgicală minoră. Dacă ai un furuncul mare sau un carbuncul, medicul poate face o mică incizie pentru a scurge puroiul. Acest lucru poate atenua durerea și poate accelera recuperarea .

Îndepărtarea părului cu laser, tratament pentru foliculita inghinală

Medicul poate sugera îndepărtarea părului cu laser ca opțiune pentru pseudofoliculita barbae, mai ales atunci când alte tratamente nu au atenuat simptomele.

Găsește aici cele mai importante informații despre epilarea definitivă cu laser.

Tratament naturist pentru foliculită

Cazurile ușoare de foliculită bacteriană pot fi atenuate cu ajutorul remediilor naturiste, ușor de aplicat acasă:

  • Aplică o compresă caldă de mai multe ori pe zi pentru a reduce disconfortul și pentru a ajuta la eliminarea infecției, dacă este necesar. Aplică pe compresă o soluție formată din: 1 lingură de oțet alb de masă la o cană mare de apă (473 mililitri).
  • Aplică local antibiotic  fără prescripție medicală: există numeroasele loțiuni, geluri de curățat care luptă împotriva infecțiilor, disponibile în magazine fără prescripție medicală.
  • Aplică o loțiune sau o cremă calmantă  pentru a atenua mâncărimea pielii.
  • Spală pielea infectată de cel puțin două ori pe zi cu un săpun sau un gel de curățare antibacterian, cum ar fi peroxidul de benzoil.
  • Bicarbonat de sodiu pentru foliculită: o baie cu apă caldă poate ajuta la atenuarea mâncărimilor și a durerii. Poți să adaugi în apă și o ceașcă de bicarbonat de sodiu datorită proprietăților sale antiinflamatoare.
  • Nu te mai rade: foliculita barbae dispare, de obicei, la câteva săptămâni după ce te oprești din bărbierit.

Complicații

Foliculita este o inflamație a foliculilor piloși, care are multiple cauze. Deși nu este o afecțiune cu potențial letal, este neplăcută prin aspectul inestetic, mâncărimi și chiar durere.

„Formele severe pot duce la pierderea ireversibilă a firelor de păr din zona afectata și la formarea de cicatrici. Un tratament eficient necesită, în primul rând, identificarea corectă a agentului  etiologic, iar acest lucru necesită de obicei un consult medical de specialitate.“

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare