Eczema se manifestă prin mâncărimile de piele frecvente, pete roșii, rotunde, unice sau multiple, acoperite de o crustă de culoare gălbuie. Petele de eczemă sunt însoțite întotdeauna de senzația de mâncărime, cea care și dă un semnal de alarmă asupra problemei de piele cu care te confrunți.
La nivelul anului 2018, studiile arătau că 10% din adulții lumii suferă de o formă de eczemă și 4-8% dintre copii.
Eczemă? Din cauza asta mă mănăncă pielea?
Pruritul sau senzația de mâncărime a pielii poate să fie un simptom pentru o multitudine de afecțiuni ale pielii. În cazul eczemei, cunoscută și sub denumirea de dermatită (dermatita atopică este cea mai frecventă formă de eczemă la copii) senzația de mâncărime este una puternică și iritantă.
Eczema nu este contagioasă și este cauzată de o combinație dintre bagajul genetic și factorii provocatori din mediu. Eczema apare atunci când un factor provocator, precum un alergen din mediu, impactează sistemul imunitar, care reacționează sub forma unei inflamații la nivelul pielii. Se poate manifesta sub formă de pete, bășici sau ulcerații.
Piele umflată, crăpată și alte forme de manifestare ale eczemei
Pe lângă mâncărimea specifică, eczema se mai poate manifesta prin:
- piele uscată;
- mâncărime care poate fi severă, în special noaptea;
- pete roșii ce pot deveni brun-cenușii, în special pe mâini, picioare, glezne, încheieturi, gât, pieptul superior, pleoape, pe coate și genunchi, iar la sugari pe față și pe scalp;
- umflături mici din care se poate scurge un lichid sau se pot rupe dacă sunt zgâriate;
- piele ingroşată sau crăpată;
- piele inelastică, sensibilă și umflată.
Câte tipuri de eczemă există?
- Dermatită seboreică – se manifestă prin înroșirea și cojirea pielii din zona frunții spre linia de creștere a părului, între sprâncene sau în jurul nasului. Pot apărea coji și în urechi sau pe scalp.
- Dermatită atopică – apare cel mai adesea la copii, sub formă de erupție. Provoacă uscarea pielii și prurit.
- Dermatită de contact – este provocată de factori externi, de natură alergică sau iritantă.
- Dermatita de stază – apare la nivelul membrelor inferioare sub formă de inflamație, însoțită de edem și modificarea pigmentării zonei afectate.
- Eczema asteatotică – apare tot la membrele inferioare, în special în sezonul rece, când pielea este mai uscată.
Complicațiile care pot apărea în cazul eczemei
- astmul și febra fânului;
- mâncărimea cronică urmată de o cicatrizare a zonei afectate;
- infecții cutanate;
- dermatită iritantă de mână – afectează în special persoanele care au în permanență mâinile ude și expuse la săpunuri dure, detergenți și dezinfectanți;
- dermatită alergică de contact;
- probleme legate de somn.
Cum se tratează eczema?
Primul pas pentru a scăpa de eczemă este o bună igienă a pielii. Apoi, în funcție de caracteristicile eczemei și a stării generale de sănătate, medicul dermatolog poate să recomande fie un tratament medicamentos topic sau pe bază de imunosupresoare, ori fototerapie, care să reducă simptomele.
Cum nu există un tratament care să elimine complet eczema, cel mai bun mod de a o ține la depărtare este prevenția, care presupune:
- să știi care sunt factorii potențiali declanșatori ai eczemei în cazul tău
- igienă zilnică și corectă a pielii
- respectarea indicațiilor medicului dermatolog, inclusiv în cazul medicamentelor preventive
Dacă senzația de mâncărime devine de nesuportat și eczema nu dispare de la sine în câteva zile, este recomandat consultul dermatologic de urgență.