Negi: tipuri, cauze, tratamente eficiente și prevenție

Unii negi pot fi, de fapt, cancer de piele. Cum faci diferența și care sunt cele mai eficiente tratamente pentru veruci

Negi, veruci, indiferent cum sunt denumite, aceste excrescențe ale pielii pot apărea oriunde pe corp. Chiar dacă verucile sunt inofensive, trebuie investigate de medicul dermatolog, pentru că există situații în care cancerul de piele poate provoca leziuni asemănătoare negilor.

Există mai multe opțiuni de tratament, inclusiv remedii naturiste dar pentru toate ai nevoie de recomandarea unui medic dermatolog.

„Negii sunt provocați de Papilomavirusurile umane (HPV) care infectează țesuturile epiteliale ale pielii și mucoaselor. Verucile sunt cele mai frecvente manifestări clinice ale infecției cu HPV.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatovenerolog în cadrul Rețelei private de sănătate Regina Maria

Cine poate dezvolta veruci

Se estimează că 1 din 3 copii și adolescenți au negi și doar 3% până la 5% dintre adulți. Acest lucru se explică, probabil, prin faptul că sistemul imunitar devine mai capabil să prevină dezvoltarea negilor odată cu maturizarea. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt, de asemenea, mai susceptibile să dezvolte veruci.

Majoritatea negilor trec de la sine și nu au nevoie de tratament. Dispariția lor spontană poate dura de la câteva săptămâni la câțiva ani, în funcție de localizare și de numărul de veruci. De obicei, dispar mai repede la copii. Cu toate acestea, dacă nu dispar sau dacă dobândesc un aspect diferit, e indicat să mergi la medicul dermatolog pentru o examinare.

„Diagnosticul negilor este stabilit pe baza aspectului clinic, iar pentru condiloamele acuminate de la nivel anogenital (negi genitali), pot fi luate în considerare genotiparea HPV și biopsia.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatovenerolog

Tratament pentru negi: cremă, geluri, plasturi

Majoritatea tratamentelor pentru negi sunt concepute în așa încât să stimuleze creșterea răspunsului imunitar local.

Acid salicilic

În orice tip de negi, mai puțin în cazul celor de pe față, se poate administra tratament cu acid salicilic. Majoritatea tratamentelor disponibile fără prescripție medicală, cum ar fi cremă pentru negi, geluri și plasturi pentru negi conțin acid salicilic.

Este important să protejezi pielea din jurul verucii înainte de a aplica acest tratament, deoarece acidul salicilic poate leza pielea sănătoasă. Nu aplica astfel de soluții pe față.

O metodă ca să protejezi pielea din jurul negilor de acidul salicilic e să aplici vaselină sau plasturi simpli.

Soluție pentru negi sau cum poți spori eficacitatea tratamentului:

  • înainte de a aplica medicamentul, înmoaie negul în apă timp de aproximativ 5 minute;
  • în mod normal, tratamentul se aplică zilnic, timp de aproximativ 3 luni. Dacă pielea devine dureroasă, tratamentul trebuie oprit.

Crioterapie

Acest tratament pentru veruci presupune pulverizarea de azot lichid pe neg, care va distruge celulele afectate de Papilomavirus. Se formează o bășică, iar aceasta dispare după cel puțin o săptămână.

Crioterapia trebuie să fie efectuată de un medic specialist. Dacă negul este mare, crioterapia poate necesita un anestezic local și mai multe ședințe.

Tratament pentru negi cu efect similar crioterapiei există și la farmacie. Este vorba despre spray-uri cu dimetil-eter sau propan, care pot fi autoadministrate. De asemenea, în farmacie există și creioane cu acid tricloroacetic (TCA) pentru tratarea verucilor. Însă acestea nu trebuie utilizate pe față și sunt mai puțin eficiente decât crioterapia efectuată în cabinetul medicului.

Chirurgie

Uneori, medicul poate recomanda îndepărtarea verucilor pe cale chirurgicală dacă alte tratamente nu au dat rezultate. Majoritatea negilor pot fi eliminați prin chiuretare sau electrocauterizare sub anestezie locală.

Medicul poate recomanda aplicarea unei creme topice pe locul afectat chiar și după îndepărtarea verucii, pentru a eficientiza tratamentul.

Tratament veruci cu laser

Laserterapia distruge negii fără să afecteze țesuturile din jur. Există mai multe tipuri de laser care pot trata verucile, fie ele plane sau vulgare, dar cel mai frecvent se folosește laserul CO2. Prețul unei astfel de intervenții este între 150 și 300 de lei, în funcție de tipul leziunii cutanate.

Cantaridină

Soluție negi. Medicul dermatolog poate aplica peste negi o soluție care conține cantaridină (extract din gândac de frasin) și alte substanțe chimice. Zona este apoi acoperită cu un bandaj. Tratamentul cu această soluție pentru negi este nedureros, dar poate fi inconfortabil, pentru că produce o bășică în locul negului.

Alte tratamente

Dacă negii nu răspund la tratamentele standard, medicul dermatolog poate oferi alte opțiuni terapeutice. De exemplu:

  • imunoterapia „programează“ sistemul imunitar al pacientului să distrugă negii;
  • bleomicina poate fi injectată în neg pentru a ucide virusul. Bleomicina este, de asemenea, utilizată pentru tratarea unor tipuri de cancer;
  • retinoizii, derivați din vitamina A, perturbă creșterea celulelor care dezvoltă verucile;
  • antibioticele sunt eficiente numai în caz de suprainfecție bacteriană.

Negii, mai ales, cei din jurul unghiilor de la mâini și picioare, pot fi dificil de eliminat complet sau permanent. Dacă negul a dispărut, dar virusul rămâne, negii pot reapărea.

„Pentru negii care apar la nivelul feței, recomand evitarea tratamentelor agresive care produc iritații ce duc mai departe la hipopigmentări sau hiperpigmentări reziduale.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatovenerolog

Pe internet există tot felul de tratamente și soluții naturale pentru îndepărtarea negilor, cum este rostopasca pentru negi. Unele dintre cele mai frecvente promit că te scapă de negi cu oțet sau că te scapă de negi genitali în doar 3 zile. Cu toate astea, medicul dermatolog Pavelina Andrei recomandă să nu încerci nimic din toate tratamentele promovate pe internet fără indicația medicului.

Uneori, leziunile canceroase pot fi confundate cu negi, iar tratamentele naturiste, în acest caz, pot face mai mult rău decât bine.

Tipuri de negi poze

Veruci plantare

negi-tipuri-cauze-tratamente-eficiente-si-preventie negi plantari
Mediile umede comune, cum sunt dușurile și piscinele, cresc riscul de a contracta veruci plantare FOTO: Shutterstock

Negii plantari sunt dureroși și apar pe tălpi, călcâie și degetele de la picioare. De obicei, cresc în piele, din cauza presiunii greutății corporale. Au, în mod normal, un mic punct negru central, înconjurat de țesut dur, alb.

În multe cazuri, verucile plantare sunt dificil de eliminat complet.

Veruci vulgare poze

negi-tipuri-cauze-tratamente-eficiente-si-preventie veruci vulgare
Cel mai frecvent, verucile vulgare apar pe mâini sau pe degete
Verucile vulgare pot să apară și la nivelul genunchilor și au aspect de conopidă
În cazuri mai rare, negii se multiplică și pot înconjura întreaga unghie

Veruci plane sau verruca plana

Verucile plane apar în număr mare, în multe cazuri la nivelul feței FOTO: Wikipedia Commons (Iffat Hassan, Taseer Bhat, Hinah Altaf, Farah Sameem, Qazi Masood)

Negii plați sunt rotunzi, plați și netezi și pot fi de culoare gălbuie sau maronie. Acest tip de negi cresc, cel mai adesea, pe zonele expuse la soare, în număr mai crescut, posibil între 20 și 100. Cu toate acestea, dintre toate tipurile de negi, verucile plane au cele mai mari șanse să dispară fără tratament.

Negi filiformi sau verruca filiformis

negi-tipuri-cauze-tratamente-eficiente-si-preventie negi filiformi
Negii filiformi sunt inofensivi și dispar de cele mai multe ori fără niciun tratament FOTO: Shutterstock

Negii filiformi au o formă lungă și subțire. Pot crește pe pleoape, gât și axile. În ciuda localizării lor, negii filiformi nu pun probleme serioase. Totuși, sunt inestetici și multe persoane preferă să-i îndepărteze. Însă medicii atrag atenția că acest lucru nu trebuie făcut decât de specialist, întrucât eliminarea negilor filiformi acasă poate duce la complicații.

Negi mozaic

negi-tipuri-cauze-tratamente-eficiente-si-preventie negi mozaic
Negii mozaic apar cu precădere pe tălpi FOTO: Shutterstock

Negii mozaic sunt veruci plantare multiple și grupate. Medicii îi mai numesc negi plantari recalcitranți, pentru că mulți dintre ei revin chiar și după tratament.

Veruci genitale

Există mai mult de 100 de tulpini de HPV, virusul care provoacă negi. Aproape toate tipurile de HPV provoacă veruci relativ inofensive care apar pe mâini sau picioare. Cu toate acestea, există câteva tulpini de HPV care provoacă veruci pe, în și în jurul organelor genitale. În cazul femeilor, negii genitali ar trebui, neapărat, investigați și tratați de medic, pentru că anumite tulpini de HPV sunt responsabile și pentru apariția cancerului de col uterin.

Veruci seboreice

Verucile seboreice poartă numele medical de keratoză seboreică FOTO: Shutterstock

Verucile seboreice apar, de obicei, la persoane de peste 40 de ani, oriunde pe piele, în afară de palme, tălpi si mucoase. Au aspect ceros și culoare maronie, iar numărul lor tinde să crească odată cu vârsta.

Imagini negi cancerigeni

negi-tipuri-cauze-tratamente-eficiente-si-preventie carcinom cu celule scuamoase
În multe cazuri, carcinomul cu celule scuamoase se aseamănă cu un neg care nu trece cu tratamentele obișnuite FOTO: Shutterstock
Orice leziune care se aseamănă cu un neg și nu se vindecă trebuie investigată de un specialist FOTO: Shutterstock

Negii normali nu se transformă niciodată în cancer. Negii și alunițele cu aspect anormal pot fi, uneori, un semn de cancer de piele. Carcinomul cu celule scuamoase este un cancer de piele care se formează atunci când celulele scuamoase încep să crească necontrolat în epidermă (sau straturile superioare ale pielii). Există o mulțime de simptome ale carcinomului cu celule scuamoase – printre acestea, se numără și excrescențe asemănătoare negilor. Un semnal de alarmă ar fi dacă negul sângerează sau e dureros.

Când e cazul să mergi la medic

Spre deosebire de alunițe, negii au adesea aceeași culoare cu pielea. Negii nu conțin puroi decât dacă sunt infectați. Dacă se suprainfectează, poate fi nevoie de tratament cu antibiotice.

Mergi la medicul dermatolog dacă observi că verucile au următoarele caracterisitici:

  • provoacă durere,
  • sângerează ușor,
  • își schimbă aspectul,
  • se răspândesc ușor în alte zone ale corpului,
  • revin după îndepărtarea prealabilă,
  • apar într-o zonă sensibilă, cu frecare intensă, și apar leziuni și sângerări constante.

De ce apar negii

Virusul HPV provoacă creșterea excesivă și rapidă a cheratinei, o proteină dură de pe stratul superior al pielii. Diferite tulpini de HPV provoacă diferite tipuri de negi. Virusul cauzator de negi poate fi transmis prin contact cu pielea sau prin folosirea în comun a prosoapelor, aparatelor de ras și a altor obiecte de igienă, dar se poate lua și de la piscine.

Virusul se poate răspândi în alte zone ale corpului prin:

  • zgârierea negului,
  • suptul degetelor,
  • rosul unghiilor,
  • raderea părului de pe față sau de pe picioare.

O persoană cu zgârieturi sau tăieturi pe tălpi este mai predispusă să dezvolte veruci după ce merge la piscină.

Ca să previi infectarea, e bine să porți papuci înainte și după ce ieși din piscină.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, așa cum sunt cele cu HIV sau SIDA și cele care se află sub tratament cu imunosupresoare după un transplant, sunt mai predispuse să se infecteze.

Negii genitali sunt contagioși și se pot transmite doar prin simpla atingere a zonei intime a persoanei infectate.

Măsuri riguroase de prevenție

Pentru a reduce riscul dezvoltării sau al răspândirii verucilor:

  • nu atinge negii altor persoane;
  • nu folosi prosoape, șervețele sau alte obiecte personale în comun cu alte persoane;
  • nu folosi aceeași încălțăminte cu alte persoane;
  • nu zgâria sau rupe verucile, pentru că se pot răspândi;
  • poartă papuci la dușuri și piscine publice;
  • acoperă negii cu bandă adezivă atunci când înoți;
  • nu pieptăna, nu rade și nu tăia părul în zonele cu veruci;
  • nu utiliza aceleași ustensile pe unghia infectată și pe unghiile sănătoase;
  • nu roade unghiile dacă există veruci în jurul lor;
  • spală-te bine pe mâini după ce ai atins un neg.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare