Epilare definitivă cu laser: beneficii, riscuri, costuri și pregătire

Tot ce trebuie să știi despre epilarea definitivă cu laser. Beneficii, riscuri, pregătire și costuri

Tot mai multe femei recurg la procedurile de epilare definitivă cu laser pentru că sunt eficiente, nedureroase și oferă efecte pe termen lung, chiar dacă nu tocmai ireversibile, așa cum sugerează numele. De altfel, în Occident, există deja experiența utilizării fotoepilării de ani buni, timp în care nu s-au raportat efecte adverse majore.

Epilarea laser se folosește cu succes de cel puțin 30 de ani, în această lungă perioadă de timp neapărând probe care să susțină riscul dezvoltării vreunui cancer cutanat, spune dr. Andreea Merticariu, medic dermatolog Ambulatoriu Spitalul Sf. Pantelimon, din București. Chiar dacă la început aceste proceduri par costisitoare (prețul unei ședințe echivalează cu o vizită la dentist), confortul pe care îl asigură face că investiția să merite pe termen lung.

Dacă ești sănătos ești în siguranță

După îndelungi căutări și după zeci de articole citite pe această temă, m-am hotărât și eu să încerc o procedură de epilare definitivă cu laser. Teama principală înainte de a apela la astfel de proceduri era legată de riscul apariției cancerului de piele, la un moment dat. Însă după ce am citit mai mult, în special în publicațiile medicale americane și spaniole, mi-am făcut curaj să încerc.

Epilarea cu laser nu produce cancer de piele, mai ales dacă nu există antecedente de cancer în familie, afecțiuni dermatologice, endocrinologice, diverse alergii. Practic, dacă ești perfect sănătos, nu iei medicamente speciale și respecți regulile epilării cu laser, ești în siguranță.

Epilare definitivă cu laser se poate face inghinal, facial, total

„Fascicolul laser are o lungime de undă foarte îngustă și nu induce modificări la nivelul structurii ADN, modificări precursoare unui cancer cutanat. Candidatul ideal este persoana cu piele deschisă la culoare și fire de păr negre și care nu s-a expus la soare sau solar în ultima lună”.

Andreea Merticariu, medic dermarolog Ambulatoriu Spitalul Sf. Pantelimon, din București

Pe lângă epilarea cu ceară, cea cu laser este „parfum”. Simți câteva mici ciupituri și cam atât. Plus că durează puțin. Maximum 10-15 minute. Ideal este să vă apucați de asta iarna, pentru că aveți nevoie de minim 5-6 ședințe, nu este bine să vă expuneți la soare după ce le faceți și, în plus, este nevoie de mult spațiu între ele. Uneori, este bine să lăsați chiar și o lună-două între ședințe.

„Procedura trebuie efectuată de către personal instruit să utilizeze în condiții de siguranța laserul, atât din punct de vedere tehnic cât și medical, prin cunoașterea structurilor pielii, al felului în care acestea sunt influențate de expunerea la raza laser, precum și a recunoașterii și tratării efectelor nedorite, imediat cât și pe termen lung. Utilizat neadecvat laserul poate produce arsuri, modificări de pigment și cicatrici”.

Andreea Merticariu, medic dermatolog Ambulatoriu Spitalul Sf. Pantelimon, din București

Epilarea definitivă cu laser – riscuri

Ca efecte secundare, pot apărea iritația, roșeața, mici dureri, mici arsuri, hiperpigmentări. Însă, în general, mai ales dacă aparatele sunt de ultimă generație și tehnicienii bine pregătiți, efectele sunt minime și se reduc la roșeață.
Înainte de a vă alege un centru unde puteți să faceți procedura, este util să cunoașteți că sunt diferite tipuri de laser.

Pe piața din România cele mai frecvente sunt laserele IPL (cu lumină intens pulsată) și laserele diodă. Cu acestea din urmă, ședințele sunt mult mai eficiente, însă și lumina intens pulsată poate fi mai potrivită în cazul unor persoane. De aceea, inițial, se face o evaluare. Aparatura medicală cu care se efectuează aceste proceduri este aprobată de FDA și alte organisme internaționale, deci nu este nevoie să vă faceți griji suplimentare. Există aparatură omologată.

Lumina intens pulsată, mai versatilă

Diferența între IPL și laser diodă ține de lumina utilizată. Față de lumina pulsată, laserul este mai precis și mai eficient, dar ședințele cu acesta pot fi mai costisitoare. În plus, epilarea cu laser nu se potrivește oricui. Spre exemplu, este mai puțin indicată persoanelor cu tenul închis, persoanelor cu părul alb și persoanelor cu părul extrem de fin.

Pe de altă parte, lumina intens pulsată este mai versatilă și poate avea rezultate bune cam pentru orice tip de păr. Procedurile se întind însă pe o durată mai lungă de timp și nu au eficiență absolută.

La ce distanță se fac ședințele de epilare definitivă

Este bine de știut că indiferent de metoda folosită, îndepărtarea în totalitate a părului nu este neapărat posibilă. Dar rezultatele sunt bune. „Pentru a obține reducerea semnificativă a pilozității, cât și pentru menținerea în timp a rezultatelor sunt necesare ședințe suplimentare pe zonele aflate sub influența hormonală, atât în faza inițială de îndepărtare a părului nedorit, cât și în cea de întreținere”, mai spune medicul.

Pentru eficiență crescută aveți nevoie de aproximativ cinci ședințe, care să fie spațiate între ele, eventual la distanță de câteva luni. După fiecare tratament este bine să evitați expunerea la soare minimum două săptămâni.

Nu se recomandă fotoepilarea persoanelor intens bronzate, femeilor însărcinate, celor cu istoric de cancer de piele în familie.

Ședințe de menținere la interval de un an

Laserul poate îndepărta părul nedorit de pe față, picioare, bărbie, spate, brațe, linia chilotului, axilă cu o precizie de 99%, fără să dăuneze pielii și fără a lăsa cicatrici.

Viteză. Fiecare pulsație durează o fracțiune de secundă și poate distruge mai multe fire de păr în același timp. Laserul poate acționa pe o porțiune mai întinsă de piele, cu efecte aproape imediate. De exemplu, axilele sau mustața pot fi epilate în mai puțin de un minut. Pentru picioare va fi nevoie de un timp mai îndelungat, de aproximativ o oră.

Predictibilitate. Majoritatea celor care apelează la epilarea cu laser scapă de firele nedorite de păr după aproximativ 7 sesiuni. Ulterior, se mai fac ședințe de menținere la interval de șase luni, un an.

Cum să vă pregătiți înainte unei sesiuni de epilare cu laser

Înainte de toate, este util să știți că epilarea cu laser reprezintă o procedură medicală. Ca orice procedura impune riscuri, de aceea este bine să vă asigurați că specialistul la care apelați este certificat și instruit sa realizeze corect procedura.

Dacă plănuiți să migrați înspre epilarea cu laser, ar fi bine să opriți epilarea cu ceară sau cu aparatul cu șase săptămâni înainte de a începe noua procedură. În acest timp, puteți să folosiți lama de ras.

Fără expunere la soare cu 6 săptămâni înainte

Laserul țintește rădăcina părului, pe când ceara sau aparatul o înlătură temporar. Pentru mai multă eficiență vă ajută să aveți rădăcina intactă. De asemenea, este important să evitați expunerea la soare cu șase săptămâni înainte de a apela la procedura cu laser, precum și șase săptămâni după efectuarea ședințelor. Expunerea la soare poate să influențeze eficiența ședințelor cu laser și să le facă mai puțin durabile.

În plus, expunerea la soare poate aduce diverse complicații. Ideal ar fi va această procedură să se efectueze în timpul iernii.

La ce să vă așteptați în timpul ședințelor

Puțin înainte de începerea procedurii cu laser, părul va fi ras. Va fi aplicat un gel special, iar apoi laserul va fi ajustat în funcție de culoarea, grosimea și localizarea părului. Atât voi, cât și tehnicianul care va efectua procedura veți purta ochelari speciali de protecție. Apoi tehnicianul se va asigura că toate setările sunt făcute cum trebuie și va face o scurtă probă pentru a urmări reacțiile.

Când procedura se va finaliza, este posibil sa vi se dea o pernuță cu gheață, loțiuni sau creme care vor calma durerea, dacă aceasta va exista. Următoarea ședință va fi programată la un interval de șase săptămâni.

Ce trebuie să faci după epilarea cu laser

La o zi-două după procedură, este posibil ca pielea să arate că după o zi de plajă. Dacă este cazul, ajută să vă puneți comprese reci, creme hidratante. În cazul în care procedura s-a realizat la nivelul feței și simțiți nevoia, puteți aplica machiaj pentru a ascunde roșeața.

Pentru a preveni eventuale schimbări ale culorii pielii sau apariția petelor, cel mai bine ar fi sa vă protejați cu cremă de protecție solară. Aceste efecte secundare sunt mai rare, însă pot apărea mai ales la persoanele cu tenul închis. Printre efectele secundare ce pot apărea se mai numără transpirația mai intensă, roșeața, mâncărimea. Acestea sunt însă extrem de rar întâlnite.

Costuri

Costurile pot varia în funcție de mai mulți factori:

  • Mărimea zonei asupra căreia se aplica tratamentul și timpul necesar pentru a înlătura toate firele de păr
  • Numărul de ședințe necesar
  • Experiența specialistului la care mergeți
  • Dotările cabinetului respectiv și condițiile oferite

O simplă ședință costă minimum 100 de lei, iar întregul tratament poate ajunge undeva la 5.000 de lei.
Pe lângă scopul estetic pot exista și indicații medicale pentru boli precum hirsutism, hipertricoza, pseudofoliculită, acnee cheloidă.

Tipuri de lasere existente:

  • Laser Ruby
  • Laser Alexandrite
  • Laser Diodă
  • YAG Laser
  • IPL și BBL laser

Cele mai eficiente lasere pentru îndepărtarea firelor de păr nedorite sunt laserul alexandrit, rubin, diodă și ND_YAG, alături de aparatele IPL. Alexandritul este standard de aur pentru pacienții cu piele deschisă și păr negru, mai spune medicul dermatolog.

„Aparatele IPL de acasă sunt mai slabe decât cele din cabinet. Pe de o parte, acest lucru previne incidentele nedorite, dar pe de altă parte reducerea satisfăcătoare a pilozității se obține după un număr crescut de ședințe, comparativ cu dispozitivele medicale. Pentru rezultate optime trebuie respectate instrucțiunile producătorului: trebuie să se țină cont de tipul de piele pe care se poate utiliza (fototip, regiune anatomică), frecvența utilizării, indicații pre și post tratament”.

Andreea Merticariu, medic dermatolog

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare