Cum menții temperatura optimă în casă fără aer condiționat

6 metode să te răcorești vara asta. Soluții dacă nu ai aer condiționat acasă

Să menții temperatura optimă în casă nu ține doar de confort, ci are o importanță vitală. Organele importante precum creierul și inima funcționează normal în intervalul 36,1-37,2 grade Celsius.

Deși organismul are un mecanism intern de răcire, prin intermediul transpirației, în cazul căldurii extreme acest mecanism nu mai face față și se poate ajunge la epuizare termică.

Epuizarea termică se manifestă prin transpirație, slăbiciune și temperatură corporală crescută și poate duce la confuzie, pierderea conștienței și chiar deces.

Simptomele epuizării termice includ:

„Epuizarea termică este prima stare care se instalează în contextul insolației și se asociază, de obicei, cu deshidratarea. Are două mecanisme de producere. Unul este prin pierderea apei și al doilea mecanism de producere a epuizării termice este prin pierderea de săruri.“

Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă.

Insolația, care apare atunci când temperatura corpului depășește 40° C, se manifestă prin:

  • durere de cap intensă,
  • confuzie,
  • pierderea conștienței,
  • oprirea transpirației.

Citește aici ce măsuri de prim ajutor să iei în caz de insolație. Îți pot salva viața

„Șocul termic reprezintă cea mai gravă condiție asociată insolației și reprezintă o urgență medicală majoră deoarece poate cauza decesul sau afectarea ireversibilă a creierului și a altor organe interne. Apare după expunere prelungită la temperaturi ridicate și se asociază cu deshidratarea. Afectează, de obicei, persoanele de peste 50 de ani, dar și atleții pot ajunge la șoc termic”, a completat dr. Elena Păcuraru.

Sugarii, copiii și persoanele în vârstă au un risc mai crescut să ajungă la epuizare termică, insolație sau șoc termic pentru că își reglează mai greu temperatura corpului atunci când este cald. Persoanele care suferă de anumite boli sau care iau anumite medicamente pot fi, de asemenea, mai predispuse.

Dintre condițiile medicale preexistente, conform unui studiu al Mayo Clinic Arizona, diabeticii sunt mai predispuși la a-și subestima riscul de insolație și șoc termic, fiind categoria cu cele mai severe prezentări în serviciile de urgență.

Chiar dacă nu ai aer condiționat acasă, există modalități prin care să te menții în siguranță și să nu ajungi la epuizare termică, în timpul perioadelor caniculare.

1. Stai cât mai mult la interior

Una dintre cele mai bune modalități să te ferești de căldura excesivă este să eviți, pe cât posibil, să ieși din casă în timpul zilei. Dacă e neapărat necesar să mergi afară, limitează timpul în care te expui temperaturilor crescute făcând pauze frecvente în spații cu aer condiționat pentru a te răcori.

O idee bună e și să mergi la mall, bibliotecă, cinematograf sau restaurant ca să beneficiezi de câteva ore de aer condiționat.

„E important să nu stăm în căldură excesivă, la orele amiezii, atunci când nu este cazul. Activitățile care necesită expunere la soare și suportă amânare ar trebui reprogramate”, a precizat dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă.

2. Improvizează-ți un aer condiționat dintr-un ventilator și un lighean cu apă

Chiar dacă un aer condiționat improvizat nu va oferi același nivel de răcire ca un aparat obișnuit, poate ajuta la reducerea temperaturii în spații mai mici.

Materiale necesare:

  • Un ventilator de dimensiuni potrivite
  • Un lighean cu apă
  • Gheață (opțional)

Instrucțiuni:

  • Umple ligheanul cu apă rece. Dacă dorești să obții o temperatură și mai scăzută, poți adăuga câteva cuburi de gheață în apă.
  • Plasează ligheanul cu apă în fața ventilatorului, astfel încât fluxul de aer generat de ventilator să treacă peste apa din lighean.
  • Pornește ventilatorul și ajustează viteza la nivelul dorit. Aerul suflat de ventilator va trece peste apa din lighean, răcindu-se în acest proces.

3. Păstrează-ți casa cât mai răcoroasă

Dacă nu ai aer condiționat acasă, e indicat să stai cu ferestrele închise și cu jaluzelele trase în timpul zilei ca să menții umbra și răcoarea și să deschizi ferestrele noaptea, când aerul e mai răcoros. În plus, ar trebui să eviți să pornești cuptorul sau alte aparate care emit căldură.

4. Bea cât mai multă apă

Oganismul pierde apă într-un ritm rapid prin transpirație atunci când este expus temperaturilor ridicate. Din acest motiv, te poți deshidrata destul de ușor atunci când stai mult timp în căldură. Este important să ai mereu cu tine o sticlă cu apă și să bei cât mai des pentru a înlocui lichidele pierdute prin transpirație.

Hidratarea eficientă poate ajuta la protejarea împotriva insolației sau a epuizării termice.

„Sunt indicate consumul adecvat de lichide pe toată durata zilei și creșterea ușoară a cantității de sare din alimentație. Lichidele pot fi apă, limonadă, sucuri de fructe și/sau legume îndoite cu apă. Corectitudinea hidratării o controlăm prin culoarea urinei, observată de-a lungul zilei, care trebuie să fie ca un ceai de tei slab. Când culoarea virează spre cea a ceaiului concentrat este semn de hidratare insuficientă și trebuie corectată această stare.“

Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă.

Tot pentru a preveni deshidratarea, ideal ar fi să eviți sau să limitezi alcoolul și băuturile cu cofeină.

Află de aici cum știi că ești deshidratat.

5. Folosește comprese reci

Dacă te simți copleșit de căldură, poți să aplici comprese reci sau pachete cu gheață pe zonele-cheie ale corpului, cum ar fi gâtul și încheieturile mâinilor. Nu aplica gheața direct pe piele pentru că poate provoca arsuri. Folosește un prosop sau aplică gheața peste haine. De asemenea, poți face un duș sau o baie rece ca să te răcorești rapid, dar evită schimbările bruște de temperatură – o scădere bruscă a temperaturii poate fi dăunătoare pentru organism.

6. Îmbracă-te corect și folosește protecție solară când ieși din casă

Vestimentația trebuie să fie una lejeră, ce permite ventilația corpului, în culori deschise care reflectă soarele. Culorile închise absorb căldura.

Asigură-te că aplici protecție solară pe orice zonă a corpului care nu este acoperită de îmbrăcăminte și acoperă-ți capul cu o șapcă sau pălărie, de fiecare dată când ieși din casă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare