Care sunt primele simptome de insolație și ce măsuri putem lua

Prim ajutor în caz de insolație. Medic: „Fără scăderea promptă a temperaturii sub limita de risc, pot să apară leziuni cerebrale ireversibile“

Dacă nu este tratată corespunzător, insolația poate afecta ireversibil creierul și alte organe vitale, iar în cazuri grave, duce chiar la deces. De aceea este important să știm care sunt primele simptome de insolație și să luăm măsuri cât mai devreme, pentru a evita complicațiile severe.

Cei mai expuși pericolului de insolație sunt copiii, vârstnicii și diabeticii care tind să ignore sau nu simt primele semne ale șocului termic – cea mai gravă condiție asociată insolației.

Dr. Elena Păcuraru atrage atenția că insolația netratată poate fi fatală

Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă, ne-a detaliat tot ce trebuie să știm despre insolație și despre cum o putem trata și evita.

Primele simptome de insolație: începe cu o senzație de epuizare

SmartLiving: Ce este insolația, mai exact, și de ce apare?

Dr. Elena Păcuraru: Insolația reprezintă o supraîncălzire a corpului cauzată de expunerea prelungită la soare sau de efectuarea unui efort fizic intens/prelungit, în condiții de temperatură atmosferică crescută.

Această supraîncălzire apare pentru că transpirația, prin care organismul menține temperatura normală a organismului în condiții de temperaturi externe ridicate, nu mai poate echilibra încălzirea excesivă a corpului.

Tot în aceste condiții, se înregistrează și o scădere a metabolismului bazal, de asemenea implicat în termoreglare. În anumite condiții, insolația poate deveni o condiție medicală severă, care se poate solda cu deces, în lipsa unui tratament prompt administrat.

SmartLiving: Ce simptome ar trebui să ne dea de gândit că suferim de insolație?

Dr. Elena Păcuraru: Insolația începe, de obicei, printr-o senzație de epuizare, urmată imediat de instalarea simptomelor ce prevestesc gravitatea.

Simptome insolație:

În această etapă, temperatura corpului depășeste 37 de grade Celsius. Dacă nu se intervine prompt în această fază, starea se poate agrava dramatic: temperatura corporală atinge și depășește 40 de grade Celsius, se instalează semnele unei deshidratări severe: confuzia, scăderea tensiunii arteriale, accelerarea compensatorie a ritmului cardiac și reducerea cantității de urină eliminată. Această situație reprezintă o urgență medicală și prognosticul poate fi rezervat.

Epuizarea termică prin pierderea apei și a sărurilor

SmartLiving: În contextul insolației se vorbește inclusiv despre epuizare termică și șoc termic. Care este diferența dintre ele?

Dr. Elena Păcuraru: Epuizarea termică este prima stare care se instalează în contextul insolației și se asociază, de obicei, cu deshidratarea. Are două mecanisme de producere. Unul este prin pierderea apei, când prezintă ca simptome:

 • sete excesivă,
 • slăbiciune,
 • durere de cap,
 • alterarea și/sau pierderea conștienței.

Al doilea mecanism de producere a epuizării termice este prin pierderea de săruri, când simptomele sunt reprezentate de:

 • greață,
 • vărsături repetate (prin edem cerebral),
 • crampe musculare sau abdominale,
 • amețeală.

Fără tratament prompt, epuizarea termică conduce rapid la deces.

În cazul bebelușilor și copiilor mici, care nu-și pot exprima disconfortul, trebuie urmărite simptome de insolație ca:

 • stare de agitație;
 • respirație rapidă;
 • letargie;
 • iritabilitate;
 • vomă.

Șocul termic poate afecta ireversibil creierul

SmartLiving: Iar șocul termic? De ce apare și cât de grav este?

Dr. Elena Păcuraru: Șocul termic reprezintă cea mai gravă condiție asociată insolației și reprezintă o urgență medicală majoră deoarece poate cauza decesul sau afectarea ireversibilă creierului și a altor organe interne. Apare după expunere prelungită la temperaturi ridicate și se asociază cu deshidratarea. Afectează, de obicei, persoanele de peste 50 ani, dar și atleții pot ajunge la șoc termic.

Definiția medicală a șocului termic este: o temperatură corporală egală sau mai mare de 40 de grade Celsius determinată prin termometrizare anală, însoțită de afectarea sistemului nervos central. Simptomele asociate sunt:

 • durerea de cap,
 • amețeala,
 • confuzia,
 • dezorientarea,
 • convulsiile,
 • pielea roșie, fierbinte și uscată,
 • slăbiciunea musculară și crampele musculare,
 • accelerarea bătăilor cardiace și a frecvenței respiratorii.

În evoluție, se instalează pierderea conștienței și coma.

Diabeticii, risc mare de șoc termic

Între persoanele cu risc înalt de a dezvolta șoc termic se situează copiii cu vârste de până la 4 ani și adulții cu vârste de peste 65 ani. Dintre condițiile medicale preexistente, conform unui studiu al Mayo Clinic Arizona, diabeticii sunt mai predispuși la a-și subestima riscul de insolație și șoc termic, fiind categoria cu cele mai severe prezentări în serviciile de urgență.

Tratament de urgență pentru insolație

SmartLiving: Ce avem de făcut când apar simptome de insolație – ce tratament ar trebui instituit imediat?

Dr. Elena Păcuraru: Primul gest este acela de a așeza pacientul într-o zonă răcoroasă. Se scot cureaua și hainele în exces, acolo unde este cazul, se întinde la orizontală și cu picioarele mai sus față de planul corpului, pentru a contracara hipotensiunea arterială.

Se pun pungi sau sticle cu apă rece pe piept, la subraț și în zona inghinală, se administrează cantități mici, dar frecvente de lichide reci. Se solicită serviciul 112, deoarece există riscul unei evoluții nefavorabile.

Ce e de făcut în caz de insolație la copii

SmartLiving: Dar în cazul în care un copil suferă de insolație, ce măsuri de prim ajutor sunt necesar și ce remedii putem aplica?

Dr. Elena Păcuraru: Copiii până la vârsta de patru ani sunt în categoria de risc major când vorbim de insolație. În cazul instalării chiar numai a epuizării termice, trebuie solicitat consult medical de urgență.

Până la obținerea acestuia, copilul trebuie retras într-o zonă răcoroasă, dezbrăcat de haine, întins la orizontală și cu picioarele ușor ridicate față de trunchi, stropit cu apă rece, iar în cazul în care copilul este conștient, va fi îndemnat să bea lichide reci în mod repetat și în cantităti mici. În caz de vărsături, va fi poziționat pe o parte, pentru a împiedica înecarea cu produsul de vărsătură.

Atenție la culoarea urinei!

SmartLiving: Cum putem preveni apariția insolației?

Dr. Elena Păcuraru: Sunt câteva gesturi simple pe care le putem face pentru a preveni simptomele insolației:

 • să nu stăm în căldură excesivă, la orele amiezii, atunci când nu este cazul. Activitățile care necesită expunere la soare și suportă amânare ar trebui reprogramare.
 • consumul adecvat de lichide pe toată durata zilei și creșterea ușoară a cantității de sare din alimentație. Lichidele pot fi apă, limonadă, sucuri de fructe și/sau legume îndoite cu apă.

Corectitudinea hidratării o controlăm prin culoarea urinei, observată de-a lungul zilei, care trebuie să fie ca un ceai de tei slab. Când culoarea virează spre cea a ceaiului concentrat este semn de hidratare insuficientă și trebuie corectată această stare. 

Fără alcool, cofeină și tutun pe caniculă

Când vorbim despre hidratare și lichide, trebuie menționat că alcoolul, ca și fumatul și consumul excesiv de cafea sau de băuturi ce conțin cofeină, produce deshidratare. Așadar, se recomandă abținerea de la consumul de băuturi alcoolice, cafea și energizante în condiții de caniculă sau expunere prelungită la soare.

Capul trebuie protejat de soare

Vestimentația trebuie să fie una lejeră, ce permite ventilația corpului, în culori deschise. Nu în ultimul rând, trebuie acoperit capul cu o pălărie, eșarfă etc.

Pe durata expunerii la soare se vor consuma în permanență cantități mici, dar repetate de lichide permise. Pentru sportivi este necesar aproximativ 1 litru de apă pe oră, iar în condiții de grădinărit sau de muncă în câmp, se menține regula hidratării constante.

SmartLiving: Ce complicații poate da insolația?

Dr. Elena Păcuraru: Fără scăderea promptă a temperaturii sub limita de risc, pot să apară leziuni cerebrale ireversibile, precum și afectări ale altor organe, de asemenea cu caracter permanent.

Complicația majoră o reprezintă decesul care survine ca urmare a leziunilor severe, ireversibile și incompatibile cu supraviețuirea instalate la nivelul creierului și al altor organe vitale.

În concluzie, este vorba despre o afecțiune care, deși poate fi prevenită prin gesturi si precauții minime, la îndemâna oricui, poate evolua către o condiție medicală gravă și deces.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare