Hidratarea corectă prelungește viața și previne bolile cronice

Hidratarea corectă prelungește viața și previne bolile cronice: studiu

Hidratarea corectă este un obiectiv mai greu de atins în sezonul rece, pentru că iarna ne este mai ușor să ignorăm senzația de sete. Totuși, adulții care se hidratează corect indiferent de sezon sunt mai sănătoși, mai puțin predispuși să dezvolte boli cronice și trăiesc mai mult decât cei care au un aport redus de lichide, potrivit unui nou studiu.

Folosind informații medicale de la 11.255 de adulți pe o perioadă de 30 de ani, cercetătorii de la National Institutes of Health din SUA (NIH) au analizat legătura dintre nivelul de sodiu seric – care crește atunci când consumul de lichide scade – și diverși indicatori ai stării de sănătate.

S-a descoperit că adulții cu un nivel de sodiu seric la limita superioară a intervalului normal sunt mai predispuși să dezvolte afecțiuni cronice și să prezinte semne de îmbătrânire biologică avansată decât cei cu un nivel de sodiu seric în intervale medii. Rezultatele au fost publicate în eBioMedicine.

Legătura dintre nivelul de sodiu seric și bolile de inimă

Cercetătorii au observat, de asemenea, că adulții cu niveluri mai mari de sodiu seric au un risc crescut să moară la o vârstă mai fragedă.

„Rezultatele sugerează că hidratarea adecvată poate încetini îmbătrânirea, poate prelungi viața și poate preveni bolile“, a explicat, pentru medicalxpress, Natalia Dmitrieva, autoare a studiului și cercetător la Laboratorul de Medicină Regenerativă Cardiovasculară din cadrul National Heart, Lung, and Blood Institut (NHLBI), din SUA.

Studiul prezent e o extensie a cercetărilor publicate de oamenii de știință în martie 2022, potrivit cărora există o legătură între nivelul crescut de sodiu seric și riscul de insuficiență cardiacă.

Știai că deshidratarea favorizează accidentele vasculare cerebrale trombotice? Află aici 10 informații esențiale despre deshidratare

Ambele descoperiri fac parte din studiul care a analizat riscul de ateroscleroză și include sub-studii pe mii de adulți din Statele Unite. Primul sub-studiu a început în 1987 și a ajutat cercetătorii să înțeleagă mai bine factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, modelând în același timp liniile directoare clinice pentru tratamentul și prevenția acestora.

Pentru această ultimă analiză, cercetătorii au evaluat informațiile preluate de la participanții la studiu în timpul a cinci vizite medicale – primele două când aveau vârsta de 50 de ani și ultima când aveau vârsta cuprinsă între 70 și 90 de ani. Pentru a permite o comparație corectă între modul în care hidratarea influențează starea de sănătate, cercetătorii au exclus adulții care aveau niveluri ridicate de sodiu seric la testele inițiale și pe cei cu afecțiuni subiacente, cum ar fi obezitatea, care ar putea afecta nivelul de sodiu seric.

Deshidratarea te îmbătrânește prematur și scurtează viața

Au evaluat apoi modul în care nivelurile de sodiu seric influențează îmbătrânirea biologică – evaluată prin intermediul a 15 markeri de sănătate. Aceștia au inclus factori precum tensiunea arterială sistolică, colesterolul și zahărul din sânge, care au oferit o perspectivă despre funcționarea sistemelor cardiovascular, respirator, metabolic, renal și imunitar al fiecărei persoane. De asemenea, au fost luați în considerare factori cum ar fi vârsta, rasa, sexul biologic și hipertensiunea arterială.

S-a descoperit că adulții cu niveluri mai mari de sodiu seric – raportate la intervale normale care se încadrează între 135 și 146 miliechivalenți pe litru (mEq/L) – au avut un risc mai crescut să prezinte semne de îmbătrânire biologică mai rapidă.

De exemplu, adulții cu niveluri de sodiu seric peste 142 mEq/L au fost cu 10%-15% mai predispuși să aibă vârsta biologică mai înaintată decât vârsta cronologică, comparativ cu cei cu niveluri de sodiu seric de 137-142 mEq/L, în timp ce nivelurile de peste 144 mEq/L au fost corelate cu o creștere de 50%a riscului de îmbătrânire prematură.

De asemenea, nivelurile de 144,5-146 mEq/L au fost asociate cu un risc crescut cu 21% de moarte prematură comparativ cu intervalele cuprinse între 137-142 mEq/L.

Găsește aici semnul care îți arată că îmbătrânești prematur. Diferențele dintre vârsta biologică și cea cronologică, explicate într-un studiu.

Risc de boli de inimă, diabet și demență pentru cei care nu se hidratează corect

În mod similar, adulții cu niveluri de sodiu seric peste 142 mEq/L au avut un risc cu până la 64% mai crescut de a dezvolta boli cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, fibrilația atrială și boala arterelor periferice, precum și boala pulmonară cronică, diabetul și demența.

În schimb, adulții cu niveluri de sodiu seric între 138-140 mEq/L au avut cel mai scăzut risc de a dezvolta boli cronice.

Descoperirile nu dovedesc un efect cauzal, au remarcat cercetătorii. Sunt necesare studii randomizate, controlate pentru a determina dacă hidratarea optimă poate fi de ajutor în scopul îmbătrânirii sănătoase, dacă poate preveni bolile și poate duce la o viață mai lungă.

„Persoanele care au un nivel de sodiu seric de 142 mEq/L sau mai mare ar beneficia de evaluarea aportului de lichide“, a precizat Dmitrieva. Ceretătoarea a menționat că majoritatea oamenilor își pot crește, în siguranță, aportul de lichide pentru a atinge cantitatea recomandată,

În afară de apă, pentru hidratarea corectă pot folosi și alte lichide, cum ar fi sucuri fără adaos de zahăr, legume și fructe cu un conținut ridicat de apă.

Academia Națională de Medicină din SUA recomandă ca majoritatea femeilor să consume zilnic, indiferent de sezon, în jur de 6-9 căni (1,5-2,2 litri) de lichide, iar bărbații, 8-12 căni (2-3 litri). Cei care se știu cu anumite afecțiuni, însă, pot avea nevoie de îndrumare de la medic în ceea ce privește necesarul de lichide.

„Scăderea conținutului de apă din corp este cel mai frecvent factor care crește sodiul seric, motiv pentru care rezultatele sugerează că a rămâne bine hidratat poate încetini procesul de îmbătrânire și poate preveni sau întârzia bolile cronice“, a conchis cercetătoarea.

Potasiul reglează tensiunea și previne atacul cerebral. Citește aici în ce alimente se găsește din plin.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare