„Cu cât tenul tău este mai deschis, cu atât trebuie să alegi un SPF mai ridicat”. Tot ce trebuie să știi despre protecția solară
S-a scris și vorbit enorm pe tema cancerului de piele, a îmbătrânirii premature a pielii și a felului în care pot fi acestea combătute cu o simplă cremă de protecție solară. Cu toate acestea, oamenii continuă să uite de crema cu factor de protecție solară, fac în continuare plajă în orele nerecomandate și, mai rău, merg în continuare la solar. Iar efectele… le trăiesc pe propria piele.
Las mai jos câteva recomandări de care ar trebui să țină cont orice persoană care își dorește să păstreze o piele sănătoasă și frumoasă.
Riscurile expunerii neprotejate la soare
Cea mai întâlnită cauză de neplăceri când vine vorba despre piele este soarele. Pe cât de vital, pe atât de dăunător epidermei, în absența protecției corespunzătoare, în special vara. O dată cu startul sezonului estival, în majoritatea țărilor aflate în topul destinațiilor de vacanță, cea mai mare grijă trebuie să fie pielea.
Nu poți să treci printr-o vară însorită, fără să ai mereu la tine creme de protecție solară. Expunerea neprotejată la razele UV determină îmbătrânirea prematură a pielii, pe fondul degradării colagenului, precum și apariția petelor pigmentare și a leziunilor de lentigo, cunoscute și ca pete de bătrânețe. Periculoase sunt și arsurile solare care cresc riscul de a dezvolta cancere de piele.
Dincolo de a crește riscul de deteriorare a sănătății pielii, precum și accelerarea procesului de îmbătrânire, arsurile solare extinse sunt extrem de neplăcute și din cauza disconfortului general pe care îl provoacă, a inflamației, usturimii și durerii la nivelul pielii.
Cu siguranță că nu îți dorești să îți petreci vacanța încercând să calmezi niște efecte pe care mai bine le-ai putea preveni cu ajutorul produselor de protecție și, totodată, prin limitarea expunerii la soare la orele de vârf.
Cum îți păzești pielea de arsurile solare?
Câte tipuri de piele, atâtea nevoi. Există persoane care au, din păcate, o predispoziție mai ridicată să sufere de arsuri solare și riscuri de complicații. Cele mai predispuse la efecte nedorite sunt fototipurile deschise, 1 și 2, adică piele de culoare deschisă, persoanele cu păr blond, roșcat sau șaten deschis și ochi de culoare verde sau albastru. Trebuie menționate, în aceeași categorie, și persoanele cu boli de piele caracterizate prin fotosensibilitate, cum ar fi lupusul (anumite forme sunt declanșate de expunerea la soare).
Nu ar trebui să îți treacă deloc prin minte să mergi la plajă fără să folosești creme de protecție solară cu SPF foarte ridicat. În orele de vârf, în care indicele UV este maxim, trebuie să eviți complet expunerea directă la soare și să cauți, mai degrabă, zonele umbrite, precum și să aplici produse de fotoprotecție cu minim SPF 50.
Majoritatea filtrelor solare absorb radiația UV și o convertesc în alte forme de energie, în mare parte în căldură, care nu afectează pielea deloc. Așadar, ține minte că nu ai voie să te expui la plajă fără acest tip de loțiuni special destinate nevoilor pielii corpului și ale tenului tău.
Cea mai potrivită protecție pentru pielea ta
Cu cât tenul tău este mai deschis, cu atât trebuie să alegi un SPF mai ridicat. În general, se recomandă un SPF 30 pe timpul iernii, iar vara SPF 50, dacă nu ai probleme speciale. Dacă, în schimb, te confrunți cu probleme precum melasma, cu boli de piele caracterizate prin fotosensibilitate, dacă urmezi tratamente fotosensibilizante (anumite antibiotice, tratamente laser, anumite tratamente antiacneice), este esențial să acorzi o atenție sporită alegerii produselor cu SPF.
Când vorbim despre SPF, ne referim la protecția împotriva razelor de tip UVB, care cauzează arsurile solare și anumite tipuri de cancere de piele. Pentru a te proteja și împotriva radiațiilor de tip UVA, asociate cu îmbătrânirea prematură a pielii, trebuie să cauți produse pe care este notat „spectru larg”, sau protecție împotriva UVA și UVB, sau PA+++, o modalitate de cuantificare a protecției împotriva UVA, dar care nu este adoptată de toți producătorii și toate țările.
Testul spectrului larg este testul care măsoară capacitatea unui produs de a absorbi sau transmite radiațiile ultraviolete de tip A și B. Produsele sunt supuse acestui test înainte de punerea lor pe piață. Este foarte important să alegi produse de la comercianți autorizați, care să respecte toate normele de siguranță.
Există efecte adverse ale cremelor de protecție solară?
Produsele cu SPF nu sunt deloc periculoase pentru piele. Ipotezele conform cărora anumite filtre chimice ar putea să fie absorbite din piele nu au fost demonstrate. Singura problemă care poate apărea este alergia la unul dintre ingrediente, care se poate însă produce la orice alt produs cosmetic, nu doar la produsele cu SPF, iar aceasta este extrem de rară, astfel că trebuie să alegi alt produs care nu conține ingredientul respectiv.
În general, se recomandă reaplicarea acestora, la 2-3 ore. Este important să știi și că anumite creme sunt rezistente la apă, timp de 40 sau 80 min, aspect care este menționat pe produs, de obicei pe partea din față pentru a fi vizibilă pentru consumatori.
Dacă ai dubii, discută cu un specialist în sănătatea pielii, atunci când îți alegi crema de protecție solară. Ca să îți găsești un produs cu SPF potrivit, este necesar să testezi diverse formule, desigur în funcție și de tipul tău de ten (uscat, sensibil, mixt sau gras).
Dacă nu suferi de afecțiuni ale pielii, te poți orienta după tipul de ten și să alegi de la brandurile consacrate de dermatocosmetice un produs cu SPF care are o textură mai hidratantă, mai fluidă sau chiar matifiantă. Oferta de produse este atât de variată, încât orice persoană își poate găsi un produs pe placul său, în acord cu tenul, ținând cont și de obiceiul de a se machia sau nu, precum și de modul preferat de reaplicare a produsului, pe parcursul zilei.
În cazul în care suferi de probleme precum melasmă, pete hiperpigmentare, alergii ale pielii, sau urmezi un tratament local sau sistemic fotosensibilizant, este indicat să discuți despre fotoprotecție și despre produsele potrivite, cu esteticianul tău sau cu medicul dermatolog.
Îngrijirea pielii în caz de arsuri solare
Dacă totuși răul s-a produs deja și pielea ta suferă în urma unei expuneri îndelungate la soare fără protecție, este foarte important, în primul rând, să oprești expunerea la soare. Apoi, nu uita să te hidratezi (cu 2 litri de apă pe zi) pentru că, din cauza vasodilatației, poate să apară și deshidratarea.
Fă un duș ușor răcoritor și aplică o compresă rece pe zona afectată, dar nu aplica gheață direct pe piele. În cele din urmă aplică loțiuni calmante, speciale post-expunere solară, deoarece acestea au rol de a hidrata blând suprafața cutanată agresată de ultraviolete.
Nu uita nici de suplimentele alimentare care conțin extracte naturale din plante, cu un puternic efect antioxidant, care îți pot oferi un plus de protecție a pielii. Alături de unele vitamine, acestea cresc rezistența pielii la expunerea la soare, precum și capacitatea acesteia de regenerare celulară.