Exerciții pentru începutul de an de la psiholog

Ce ai vrea să lași în urmă odată cu anul încheiat? 7 exerciții pentru începutul de an

Cum știm deja care este deznodământul listei noastre cu rezoluții și cum, totodată, anumite obiective pot avea nevoie de mai mult timp pentru a fi atinse, iată o listă cu exerciții bune pentru începutul de an.

Exercițiul de iertare

Poate în anul care a trecut ți s-a întâmplat ceva neplăcut și încă nu ai iertat anumite persoane. Poate este vorba de ceva ce de ani de zile porți după tine, o supărare neiertată, nedepășită. Poate ai fost rănit/ă sau ești supărat/ă pe tine. Începe noul an lăsând în urmă această povară. Poți începe un jurnal sau poți scrie o scrisoare de iertare.

Imaginează-ți supărarea ca fiind o greutate cu care te pedepsești pe tine, nu pe cel/cea care ți-a greșit. Iertarea nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat a fost în regulă, ci că nu vrei să porți furia și resentimentele în continuare cu tine.

Desparte-te de ceea ce vrei să lași în urmă

Oare ce lucruri ai vrea să lași să treacă odată cu anul încheiat? Pot fi anumite comportamente, anumite gânduri, anumite moduri în care vorbești cu tine (sau poate cu ceilalți), chiar anumite relații… Scrie-le pe o foaie de hârtie – le poți și desena dacă îți este mai ușor – apoi recitește-le și fă un ritual cu hârtia respectivă: o poți arde și răspândi cenușa în vânt sau o poți îngropa.

Un cuvânt ancoră pentru începutul de an

Alege un cuvânt care să îți fie ancoră în anul ce începe. Ce cuvânt crezi că ți-ar readuce atenția către tine, către obiectivele tale, către valorile tale? Ce cuvânt te-ar motiva să nu renunți, să ai în continuare încredere în tine? Ce cuvânt ți-ar aduce puțină energie atunci când ai nevoie de ea? Cuvântul acesta va caracteriza anul pe care-l ai în față.

Dorința „ascunsă”

În fiecare dintre noi se ascund povești nespuse și, uneori, când sunt scoase la lumină, fie în discuția cu persoane de încredere, fie în scris, capătă noi nuanțe și valențe, ne dau încredere în noi, ne ajută să le vedem din altă perspectivă, ne arată poate chiar nevoile reale.

Așadar, lasă-ți imaginația liberă. Există vreo dorință ascunsă pe care o porți de mult timp cu tine sau există o dorință pentru noul an?

Propoziții pentru începutul de an

Cum ar fi ca la începutul de an să îți notezi lucrurile importante pentru tine pe care să ți le reamintești pe parcursul anului? Cum ar fi ca ele să reprezinte angajamente pe care le iei în relația cu tine și pe care să le poți revedea pe parcursul anului pentru a-ți reaminti de ceea ce tu consideri important?

În acest exercițiu îți voi da câteva începuturi de propoziție pe care tu să le scrii în jurnalul tău sau pe o foaie de hârtie și pe care să le completezi așa cum este relevant pentru tine:

Anul acesta nu voi amâna să…

Anul acesta voi prinde cel mai mult putere din…

Anul acesta voi fi mai curajos/oasă atunci când…

Anul acesta voi spune „da” dacă…

Anul acesta voi spune „nu” dacă…

Anul acesta îmi recomand să…

Anul acesta va fi deosebit pentru mine deoarece…

Intenții pentru noul an

Bun, acum că avem un cuvânt ancoră pentru începutul de an și câteva propoziții care să ne reamintească de lucrurile pe care ni le-am propus pentru noi, să trecem și la acțiuni cu angajament, sau la intenții pentru anul care vine. Și cum este bine să gândim în alternative, opțiuni și resurse, vom căuta câte trei exemple pentru fiecare categorie.

Iată categoriile pe care să le notezi pe o foaie de hârtie adăugând intențiile tale sau acțiunile cu angajament din partea ta:

Cele trei lucruri cu care îmi voi face mai primitor mediul meu…

Cele trei lucruri pe care le voi face în fiecare dimineață…

Cele trei lucruri cu care îmi voi îngriji/răsfăța corpul în mod regulat…

Cele trei locuri pe care le voi vizita…

Cele trei moduri în care mă voi conecta mai mult cu persoanele iubite…

Cele trei moduri în care îmi voi recompensa reușitele…

Cele trei lucruri pe care le voi iubi la mine…

Cele trei lucruri pe care îmi doresc cel mai mult să le obțin și trei resurse pentru a le obține…

Cele trei lucruri pe care voi avea curajul să le descopăr…

Cele trei lucruri cărora voi avea puterea să le spun nu

Despre ce este vorba în noul tău an?

Exemplu de vision board pentru 2024. Click pe imagine pentru a o mări. O poți printa și folosi pentru obiectivele tale FOTO: Shutterstock

Adesea nu ne trăim viața în acord cu valorile noastre, cu prioritățile pe care le avem cu adevărat. Din acest motiv ne simțim epuizați, uneori fără un scop definit sau fără satisfacția obiectivelor împlinite. Despre ce vrei să fie vorba în noul tău an? Care vor fi cele mai importante aspecte pentru tine? Scrie pe o foaie de hârtie câteva rânduri pentru fiecare dintre următoarele categorii, în funcție de prioritățile tale:

Familie și viață particulară

Muncă, studii, profesie

Bunuri (casă, obiecte)

Odihnă, relaxare, deconectare, creație

Prieteni, comunitate

Sănătate, formă fizică

Planul mental, intelectual

Planul emoțional, spiritual

Planul financiar

Experiențe pe care ți le dorești

Uneori ne prinde bine să visăm, să realizăm care sunt lucrurile care ne dau sentimentul de împlinire, de încântare, de bucurie. Așadar, cum arată anul care urmează? Ce se poate întâmpla în cazul ideal? De ce va fi un an bun?

Poți scrie aceste lucruri, poți elibera așteptările tale, poți îndrăzni să visezi și, dacă este mai simplu, poți să faci un desen reprezentativ, un colaj sau un vision-board. Orientează-te pozitiv către noul an și ține întotdeauna cont de acele lucruri care stau în puterea ta, pe care tu le poți controla.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare