Rareori ajungem la medic doar ca să întrebăm „de ce mi se zbate ochiul?“. În cele mai multe cazuri, blefarospasmul, așa cum se numește problema în termeni medicali, este ușor trecut cu vederea, pentru că dispare de la sine. Însă dacă se repetă frecvent, spasmele oculare pot fi simptomul unei afecțiuni mai grave la nivelul creierului sau al sistemului nervos.
Blefarospasmul poate fi declanșat de stres, oboseală, lipsa unor vitamine, dar și de traumatisme cerebrale sau faciale.
Spasmele pleoapelor pot fi clasificate în trei categorii:
- spasm general al pleoapelor,
- spasm hemifacial (pe o jumătate a feței),
- blefarospasm esențial benign.
Spasmul general al pleoapelor afectează doar pleoapa superioră și/sau inferioară. Acest tip de spasm este foarte frecvent și majoritatea oamenilor îl resimt la un moment dat.
De obicei, apare la un singur ochi și poate varia, ca intensitate, de la abia vizibil la deranjant. Spasmele dispar de la sine într-un timp scurt, dar pot reapărea în câteva ore, zile sau mai mult.
Ce înseamnă când ți se zbate ochiul drept sau ochiul stâng
„Mi se zbate ochiul drept“ sau „mi se zbate ochiul stâng“. În oricare dintre aceste două situații, poate fi vorba de un spasm hemifacial. Acesta afectează doar un singur ochi și reprezintă o tulburare neuromusculară cauzată, de obicei, de un vas de sânge care exercită o presiune excesivă asupra unuia dintre nervii faciali.
Această tulburare este mai frecventă la femei decât la bărbați și afectează mai ales persoanele din Asia. Dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca:
- spasme oculare frecvente, incontrolabile;
- incapacitatea de a deschide ochiul;
- spasme ale tuturor mușchilor de pe o parte a feței.
„Blefarospasmul este o tulburare neurologică și provoacă mișcări musculare incontrolabile (spasme involuntare), de regulă, bilaterale ale pleoapelor şi muşchilor perioculari (n.r. – din jurul ochilor). Mai mult, acesta produce închiderea intermitentă şi uneori completă a pleoapei, iar acest lucru poate limita capacitatea de a vedea a unui individ.“
Dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan
În literatura de specialitate, blefarospasmul esenţial benign este descris astfel: o distonie focală bilateral progresivă ce se caracterizează prin contracţia muşchilor orbiculari şi care conduce la închiderea involuntară a pleoapelor.
„De ce mi se zbate ochiul?“ De la probleme oculare la afecțiuni neurologice
„Din păcate, la ora actuală, etiologia este necunoscută. Cu toate acestea, sunt incriminaţi factori genetici şi o disfuncţie a ganglionilor bazali cerebrali. De asemenea, există factori declanşatori precum stresul, dieta dezechilibrată, exerciţiile fizice, oboseala, alergiile, deficitul de vitamine şi minerale, traumatismele cerebrale şi faciale”, explică medicul Ana Maria Boariu.
Cauzele secundare de blefarospasm sunt, potrivit medicului oftalmolog, următoarele:
- blefarita (iritarea și înroșirea marginii libere a pleoapelor),
- trichiazisul (inflamație a conjunctivei, membrana de pe interiorul pleoapelor, cauzată de orientarea spre interior a genelor),
- sindromul de ochi uscat,
- keratopatiile (afecțiuni ale corneei),
- glaucomul,
- uveita (inflamație a uveei, stratul pigmentar al irisului).
Oftalmologul mai precizează că, totodată, blefarospasmul poate să apară şi în contextul existenţei unor afecţiuni neurologice, cum sunt boala Parkinson, scleroza multiplă, sindromul Tourette, dar şi după administrarea unor medicamente.
Află de aici de ce se înroșesc ochii.
Blefarospasm însoțit de alte simptome
De cele mai multe ori, debutul este în jurul vârstei de 40-60 de ani şi, de regulă, sunt afectate mai mult femeile. Asta nu înseamnă că bărbaţii nu se pot confrunta cu această problemă medicală.
Medicul oftalmolog precizează că simptomele se instalează gradual, în general, afectând ambii ochi.
În formele incipiente, pacienţii acuză clipit excesiv, fotofobie (disconfort la lumină puternică) şi simptomatologie de sindrom de ochi uscat. Poate de aceea sunt și uşor de confundat cele două patologii.
Trebuie să nu neglijăm faptul că o serie de factori pot exacerba simptomatologia, aşa cum sunt stresul, oboseala și lumina puternică.
Când e cazul să mergi la medic
Spasmele pleoapelor sunt rareori atât de grave încât să necesite tratament medical de urgență. Cu toate acestea, spasmele cronice ale pleoapelor pot fi un simptom al unei afecțiuni mai grave la nivelul creierului sau al sistemului nervos.
E recomandat să mergi la un consult oftalmologic dacă te confrunți cu spasme cronice ale pleoapelor însoțite de oricare dintre următoarele simptome:
- ochi roșu, umflat sau o scurgere neobișnuită la nivelul ochiului,
- pleoapa superioară căzută,
- pleoapa se închide complet de fiecare dată când ai spasme,
- ochiul se zbate continuu timp de câteva săptămâni,
- spasmele afectează și alte părți ale feței.
Dacă suspectezi că ai o leziune oculară, contactează imediat medicul oftalmolog. Zgârieturile corneene pot provoca leziuni permanente ale ochilor.
Cum afli de ce se zbate ochiul
Diagnosticul de blefarospasm esenţial este unul de excludere, fiind suficiente istoricul medical şi examenul clinic complet. De exemplu, prin examinarea la biomicroscop, medicul oftalmolog va putea identifica cauzele secundare de blefarospasmului: blefarita, trichiazis, sindrom de ochi uscat, afecţiuni corneene, glaucom sau uveită.
„Atenţie! Dacă pacientul are şi alte manifestări, aşa cum este slăbiciunea musculară şi se suspectează o afecţiune neurologică, se recomandă o evaluare neurologică şi neuroimagistică completă (imagistică prin rezonanță magnetică și computer tomograf) pentru stabilirea etiologiei.“
Dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog
Găsește aici cele mai importante informații despre pregătirea pentru imagistica prin rezonanță magnetică și citește aici ce trebuie să știi despre computerul tomograf.
Ce e de făcut dacă suferi de blefarospasm: tratament
Vestea bună este că evoluţia blefarospasmului este una autolimitată. Medicul recomandă, în primul rând, odihna, reducerea stresului şi a consumului de cofeină. Purtarea unor ochelari de protecţie împotriva radiaţiilor UV poate fi benefică în contextul unei fotosensibilităţi.
Află de aici ce poți face pentru a diminua stresul la locul de muncă.
„Se instituie tratamentul simptomatologiei de ochi uscat şi al blefaritei cu igiena pleoapelor şi administrarea de lacrimi artificiale. Din păcate, s-a constatat că medicaţia orală ameliorează blefarospasmul cu eficienţă variabilă.“
Dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog
Operație recomandată doar în forme severe
Sunt situaţii, în formele severe de afecţiune, în care pacientul primeşte recomandare de tratament cu toxină botulinică în muşchii orbiculari, precizează oftalmologul. Studiile de specialitate susţin că toxina botulinică este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru blefarospasm.
Cum poți preveni spasmele oculare
Dacă te confrunți frecvent cu spasme oculare, încearcă să ții un jurnal și să notezi de fiecare dată când apar. Încearcă să observi dacă spasmele oculare apar în perioadele în care consumi, în exces, cofeină, tutun și alcool sau dacă apar în perioadele stresante și în care nu te odihnești suficient.
Dacă ajungi la concluzia că factorii declanșatori sunt cei enumerați, atunci e posibil să previi spasmele oculare prin schimbări ale stilului de viață.
Găsește aici cele mai eficiente 8 tehnici de relaxare pentru detox mental.