Cum poți preveni depresia de sărbători și teama de singurătate

Cum poți preveni depresia de sărbători și teama de singurătate

Cum poți preveni depresia de sărbători în acest an după o perioadă în care pandemia de coronavirus ne-a făcut pe toți mai sensibili și mai vulnerabili emoțional?

Sărbătorile de iarnă vin cu multă emoție alături de relaționarea cu rudele și prietenii apropiați, dar și cu cei pe care îi vedem o dată pe an sau mai rar, cu cadouri, vacanțe și revenirea la ceea ce numim “acasă”. Ne regăsim pe noi în postura de copii, nepoți, veri și verișoare. La nivel abstract, pare o perioadă feerică, de revenire la origini și la prima copilărie. Însă, în multe cazuri, situațiile nu sunt strict pozitive și de poveste.

Multe familii au dinamici mai dificile, multe persoane au răni sau traume din copilărie care nu au fost depășite și/sau, în multe cazuri, nici măcar discutate.

Cum pot duce sărbătorile în familie la depresie?

În primul rând, starea este accentuată din cauza sezonului care își spune cuvântul, chiar dacă vorbim de Crăciun și de Anul Nou, Craciunul fiind una din cele mai importante și încărcate de semnificații sărbători pentru români și Anul Nou, petrecerea care simbolizează trecerea dintre ani. Totuși, frigul, zăpada, nevoia de a sta mai mult în casă, împiedică sentimentul de sărbătoare să se manifeste ca în cazul unor sărbători din sezonul cald.

Mai mult, revederea rudelor, apropiaților și prietenilor lăsați în trecut, după o pauză de câteva luni sau ani, poate să fie copleșitoare pentru o persoană. Dintr-o dată, aceasta trebuie să poarte mai multe măști, să-și asume mai multe roluri pentru a satisface dinamici relaționale pe care le-a depășit în structura sa identitară, dar pe care se simte obligată să le reia datorită circumstanțelor “de sărbători”.

De ce nu sunt fericită?

În oglindă cu situațiile descrise mai sus, se află cei care își petrec sărbătorile singuri. Fie pentru că nu mai au familie la care să se întoarcă, fie pentru că au o serie de obligații care nu le permite deplasarea ritualică spre “acasă”. Singurătatea poate să ducă la apariția depresiei, dat fiind faptul că unul dintre semnele importante ale depresiei este nevoia de izolare, de a fi singur și de a nu relaționa cu cei din jur. Să nu uităm faptul să teama de singurătate este una din cele mai puternice și profunde temeri pe care le poate avea cineva.

Când ești singur, mai ales de sărbători, pot să apară “gândurile negre”, manifestarea frustrărilor și dezamăgirilor care până acum nu au avut timp și spațiu de a veni la suprafață.

În funcție de viața fiecăruia, pot apărea auto-interogări precum: “De ce nu mă iubește nimeni?”, “De ce viața mea nu este ca cea a lui X sau Y?”, “De ce nu sunt fericit/fericită?”.

Depresia apare pe fondul neliniștilor

O altă sursă de depresie de sărbători poate fi factorul financiar. Luna decembrie este, prin excelență, luna cadourilor. În mod tradițional, cel puțin în ultimii 20 de ani, familiile cheltuiesc în plus în decembrie față de alte luni ale anului, pentru cadouri, masa de Crăciun, etc. În unele cazuri, aceste obligații financiare pot deveni un factor de anxietate, stres și chiar depresie, dacă persoana în cauză se vede în situația de a cheltui o sumă de bani pe care nu o are sau pe care ar vrea să o investească într-un alt fel, pentru a menține aparențele și pentru a “fi în rândul lumii” de Crăciun.

Un caz special și atipic îl reprezintă sărbătorile din acest an, care vor fi sub semnul pandemiei și al restricțiilor de socializare. Unele persoane nu vor putea călători, iar altele vor trăi intens cu teama de infectare. Prin urmare, în acest an, alături de factorii favorizanți deja cunoscuți în apariția stărilor depresive, în perioada de sărbători, se adaugă și situația specială cauzată de pandemie.

Depresia este oricând grea și periculoasă, indiferent de perioada de timp în care se instalează. Depresia se formează în interior, pe fondul neliniștilor, dezamăgirilor, frustrărilor, traumelor și rănilor fiecărei persoane, care nu pot fi cuantificate.

Ce putem face ca să ținem depresia la distanță?

Terapia este o formă de ajutor binevenită în această perioadă. Cei care sunt deja angajați într-un demers psihoterapeutic pot să se pregătească din timp, cu ajutorul terapeutului, pentru a putea face față presiunii resimțite în această perioadă a anului. Pentru cei care vor să înceapă o formă de terapie înainte de sărbători, poate să fie un ajutor extraordinar pentru a pune în ordine și a exprima emoțiile și sentimentele care apar în această perioadă.

Ce poate ajuta foarte mult este o setare corectă a obiectivelor și așteptărilor pentru perioada următoare. În funcție de fiecare situație în parte, stabiliți din timp cât de mult doriți să vă implicați și nu vă asumați responsabilități prea multe sau prea grele, pe care știți că nu vi le doriți și nu le puteți onora.

Încercați să vă dozați energia și folosiți zilele de vacanță și pentru odihnă. Luați-vă timp doar pentru dumneavoastră și folosiți-l în activități care vă fac plăcere (o plimbare în locurile preferate ale copilăriei sau adolescenței, cititul unei cărți, etc.).

Respectă-ți nevoile emoționale

Încercați să vă puneți pe primul loc și să vă respectați nevoile emoționale, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să vă ieșiți din rolul prestabilit de la masa de Crăciun.

A avea grijă de propriile gânduri și emoții este uneori dificil și pare să fie în contradicție cu nevoiile și emoțiile celorlalți. Acest lucru este doar o credință care ne face să amânăm sau să evităm la nesfârșit să fim noi înșine, și acest lucru în timp produce disconfort. O exprimare asertivă ne poate ajuta să spunem ceea ce simțim și gândim fără a-i afecta pe ceilalți.

Chiar dacă nu puteți merge acasă, încercați să petreceți ziua de Crăciun cu persoane dragi, dacă nu alături, măcar online. Singurătatea, într-o zi profund marcată de sentimentul de comunitate, poate determina apariția sentimentului de lipsă de valoare, care poate afecta stima de sine, motivația și încrederea.

Identificați felul în care vreți să vă petreceți sărbătorile, ținând cont de posibilitățile reale de a îndeplini acest lucru. Dacă vă simțiți copleșiți de emoții sau situații, cereți ajutorul familiei, prietenilor sau unui specialist.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare