Cele mai bune condimente pentru masa de Crăciun și beneficiile lor

Cele mai bune condimente pentru meniul de Crăciun. Cum să le potrivești și ce beneficii au pentru sănătate

Nicio masă fără condimente, ne îndeamnă specialiștii! Iar această recomandare ar trebui să fie valabilă și de Crăciun.

Pe lângă faptul că intensifică aromele preparatelor, un studiu recent a scos la iveală că ne feresc și de probleme digestive, atât de frecvente în perioada Sărbătorilor. Asta pentru că mirodeniile mențin echilibrul bacteriilor din intestine.


„Aceste minuni aromate și colorate se folosesc de secole, nu numai pentru a da gust și savoare mâncărurilor, dar și pentru proprietățile lor terapeutice. Se știe că au conținut ridicat de substanțe antioxidante, cu rol în prevenția cancerului, a bolilor neurodegenerative (boală Alzheimer), a bolilor cardiovasculare.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă la Centrul Medical ProMemoria

Condimentul este un preparat de origine vegetală,  orice parte a plantei  (scoarță, rădăcină, crenguțe, fructe, semințe) dar nu și partea verde cu frunze, care se adaugă la alimente pentru a le îmbogăți cu arome și gust specific. Părțile cu frunze verzi ale plantelor sunt în gastronomie ierburi aromatice, valoroase atât din punct de vedere culinar, dar și cu proprietăți terapeutice, precizează specialista.

Medicul menționează că mirodeniile sunt condimente foarte aromate sau picante, rare și scumpe:

Condimentele și ierburile aromatice se folosesc uscate (cardamom, scorțișoară, ardei iute, cuișoare, nucșoară, piper, turmeric, ghimbir, șofran, vanilie, chimen, semințe de mărar, fenicul, muștar) dar și în stare proaspătă sau uscate (frunze de busuioc, dafin, țelină, arpagic, mărar, pătrunjel, lemongrass, oregano, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru).

Condimente care să nu-ți lipească de pe masa de Crăciun

Dr. Florina Cristescu a făcut o listă cu câteva dintre ierburile aromatice cele mai folosite în gastronomie și cu beneficiile acestora.

1 Rozmarinul

Transformă orice fel de mâncare într-o explozie de gusturi. Pe lângă beneficiile medicale (stimulează digestia, reglează circulația sanguină), este folosit în prepararea tocanelor de legume, salatelor, condimentarea tuturor tipurilor de carne. Are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, unele studii au arătat că poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii creierului.

Citește aici care sunt și alte alimente cu proprietăți antiinflamatorii

2 Coriandrul

Este o sursă de vitamine (A, B, C, E, K), este utilizat pentru tulburări digestive, însă în bucătărie este perfect pentru aromatizarea supelor, salatelor, cărnii, legumelor, chiar și a deserturilor.

Coriandrul acționează ca un diuretic, prin eliminarea surplusului de sodiu și scăderea tensiunii arteriale la hipertensivi. Ajută la scăderea colesterolului, a inflamației, contribuie la activarea proceselor care reglează glicemia.

3 Ienibaharul

Îl poți folosi în pâine, în deserturi, dar se combină bine și în anumite supe, sosuri și în mâncare de legume.

4 Cimbrul

Formează perechea perfectă alături de carne, roșii, fasole, linte, brânzeturi. Este un bun remediu pentru infecțiile intestinale, combaterea gazelor intestinale, are proprietăți antispastice și analgezice, antiinflamatorii, relaxant, util în insomnie, dureri de cap.

5 Busuiocul

Un condiment de origine persană, poate transforma orice preparat banal într-o masă de cinci stele. Dar are și beneficii în atenuarea tulburărilor de memorie asociate stresului, reducerea nivelurilor de zahăr din sânge, a colesterolului, trigliceridelor, reducerea tensiunii arteriale la hipertensivi, protejarea intestinului în administrarea aspirinei prin prevenirea ulcerelor, inhibă dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucală responsabile de producerea cariilor dentare.

6 Pătrunjelul

Este bogat în antioxidanți (flavonoide, carotenoizi, vitamina C) cu rol benefic în reducerea riscului de cancer, diabet zaharat, boli cardiovasculare, menținerea sistemului imunitar. Se potrivește bine cu peștele, ouăle, majoritatea legumelor, lintea, orezul, roșiile.

Citește aici ce alte alimente au mai multă vitamina C decât portocalele.

7 Șofranul

Are origine asiatică, este folosit la preparate din orez, pește, la deserturi, iar ca beneficii medicale este recunoscut pentru efecte în bolile gastrice și calmarea durerilor musculare.

8 Oregano

Conține compuși cu proprietăți antibacteriene, antivirale, antiparazitare  puternice, este bogat în antioxidanți. 

Uleiul esențial de oregano împiedică creșterea coloniilor de E. coli, Pseudomonas și a altor 23 de specii de bacterii patogene, aceste informații fiind susținute de studii efectuate în laborator.

Este un bun aromatizant pentru salate, supe, sosuri, pesto, carne. Adăugarea uleiului de oregano în alimentație poate ajuta la vindecarea infestațiilor cu paraziți intestinali cum este Giardia.

Legătura dintre ierburile aromatice și microbiota intestinală

Medicul precizează că ierburile aromatice au în comun proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antivirale, antiparazitare. Cimbrul, busuiocul, coriandrul, rozmarinul, oregano sunt utile pentru o digestie bună și pentru detoxifiere. Prin  proprietățile substanțelor pe care le conțin, ajută la păstrarea microbiotei intestinale în parametri optimi calitativi și cantitativi și la îndepărtarea florei microbiene patogene.

„Dacă microbii intestinali nu sunt hrăniți corespunzător, cei dăunători se vor înmulți, în timp ce microbii simbiotici vor avea probleme legate de sistemul imun și de descompunerea alimentelor.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Preparate speciale pentru masa de Crăciun cu ajutorul condimentelor

Medicul internist a adus în atenție condimentele care ar putea deveni vedete de sărbători și a precizat că le putem adăuga în preparate din carne, legume, în dulciuri, ceaiuri, băuturi, toate preparate dietetic, fără adaos mare de sare.

Piperul negru

Prin conținutul de piperină, are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene, de stimulare a funcției creierului, de creștere a colesterolului bun (HDL), de control al glicemiei. 

Medicul precizează că toate aceste afirmații sunt bazate pe studii clinice. Este un condiment iute, care înlocuiește sarea în alimentație, oferind gust și aromă mâncării.

Scorțișoara

Are proprietăți antifungice, antibacteriene, antivirale, prin conținutul de cinnamaldehidă, compus organic conținut în coajă și care dă mirosul și aroma distinctivă. Poate fi eficientă în tulburările funcționale intestinale, în intestinul iritabil, menținând o digestie optimă, are rol în restabilirea echilibrului bacteriilor intestinale, fiind un ingredient cu proprietăți prebiotice. Scorțișoara ajută la gestionarea zahărului în sânge: scade glicemia posibil prin imitarea acțiunii insulinei. Prin reducerea apetitului, promovează pierderea în greutate.

Nu în ultimul rând, menține o funcție normală a sistemului imunitar dar și o bună funcție cognitivă.

Scorțișoară conține:

Și să nu uităm de aroma deosebită a scorțișoarei. Poate fi adăugată în mere la cuptor cu nuci, în ciocolată, în cafea, alături de dovleac și miere și în multe alte bunătăți de sărbătoare.

Ghimbirul

Cu aroma lui intensă, revigorantă, este folosit în alimentație, dar și în medicina tradițională asiatică. Iarna, acest condiment face mâncarea mai ușor digerabilă. Beneficii pentru sănătate:

  • atenuarea tuburărilor digestive,
  • eliminarea gazelor intestinale,
  • reglarea poftei de mâncare,
  • neutralizarea toxinelor din organism,
  • antiasmatic,
  • calmant în inflamațiile gâtului și în sinuzite,
  • favorizează eliminarea mucusului de la nivelul căilor respiratorii,
  • previne vertijul, amețelile, răul de mișcare, greața,
  • are efecte tonice, stimulante, energizante.

Deserturi cu ghimbir, scorțișoară, fructe confiate, nuci, alune (biscuiți, diverse prăjituri) fac din mesele tradiționale de sărbători un deliciu.

Citește aici mai multe informații despre ghimbir, în ce afecțiuni ajută și cum îl putem folosi zi de zi

Turmericul sau curcumina

Este antiinflamator și antioxidant puternic, previne instalarea diabetului zaharat, este un bun detoxifiant hepatic, ajută la fluidificarea sângelui și circulație mai bună prevenind formarea cheagurilor.

Studiile au demonstrat că turmericul crește nivelul de factori neurotrofici din creier (BDNF- brain derived neurotrofic factor), responsabil de stimularea formării de conexiuni interneuronale, formare de noi neuroni în special în hipocamp, fiind astfel promotor al întârzierii îmbătrânirii cerebrale și al neurodegenerării din boala Alzheimer și alte boli neurodegenerative.

S-a constatat capacitatea de traversare a barierei hemato-encefalice de către curcumină, intervenind în procesele inflamatorii cronice, în procesul stresului oxidativ.

Turmericul este ingredientul de bază din curry, dar poate fi folosit și independent în aromatizarea legumelor, orezului, peștelui, cărnii, sau asociat cu alte condimente și ierburi aromatice.

„Aceste studii nu fac decât să confirme ceea ce omenirea folosește de mii de ani, din India, patria condimentelor (produce 75% din condimentele și ierburile aromatice ale lumii), până în Franța, patria gastronomiei și a artei culinare.“

Dr. Florina Cristescu, medic primar geriatrie-gerontologie, medic primar de medicină internă

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare