Oamenii cinici sunt și negativi. Ce ascund de fapt și ce au de făcut?

Oamenii cinici sunt și negativi. Ce ascund de fapt și ce au de făcut?

Cinismul și negativismul merg mână în mână. Pe de-o parte oamenii care abordează totul cu cinism au o doză mare de pesimism, iar prin această orientare maschează teama de eșec, de respingere, precum și suferințele trecute. Nerecunoașterea propriei suferințe și vulnerabilități va ține captiv un om cinic în propria-i nefericire pe care, deseori, o va proiecta și asupra celorlalți. Cum învățăm iubirea de sine și ce avem de făcut când interacționăm cu astfel de persoane?

Ce este cinismul și de unde vine

Termenul de cinism a suferit modificări de-a lungul timpului, dar astăzi se poate defini ca fiind un mecanism modern de apărare și anume acela de a-ți camufla durerea și nemulțumirile, pentru a le reduce intensitatea. Cum fac oamenii cinici acest lucru? Oamenii cinici sunt cei care au interpretat anumite evenimente din viața lor ca fiind negative sau ca nedreptăți care le-au provocat mari suferințe, însă atunci când și le împărtășesc celorlalți nu o fac în mod direct, deoarece nu-și asumă insuccesele sau eventualitatea unei respingeri, așa că o fac în mod indirect.

Oamenii cinici au de regulă o doză de negativitate mai mare în ei și vorbesc despre dezamăgiri, pierderi și eșecuri fără să recunoască că acestea li s-au întâmplat lor și maschează acest lucru punându-și la bătaie calitățile de persuasiune, dorind să-i convingă pe ceilalți să fie de acord cu ei. Altfel spus, să le însămânțeze și lor doza de negativism pe care au dezvoltat-o de-a lungul timpului, datorită circumstanțelor prin care au trecut. 

Reușitele altora le provoacă suferințe și frustrări oamenilor cinici, pentru că le amintesc de propriile neputințe sau insuccese. Cinismul actual ia forma criticilor pe care le adresăm altora care, deseori, expun părți din noi aflate în umbră, fie necunoscute fie negate, ascunse.

Când nu găsești mulțumire în tine însuți, nu ai cum să o găsești în altă parte, de aceea oamenii cinici sunt mereu nemulțumiți de viața lor. Nemulțumirea vine la pachet cu nefericirea, cu gust de amărăciune și cu disperare. Așa că în zilele noastre, este destul de greu de combinat fericirea cu cinismul.  Iată în continuare câteva strategii de combatere a cinismului

Cultivarea încrederii în sine ne ajută să renunțăm la cinism

Stima de sine a devenit un accesoriu psihologic foarte râvnit pentru a combate „răutățile” celor din jur. Tocmai pentru că trăim într-o societate aglomerată și variată, stima de sine ar trebui să fie în concordanță cu capacitățile personale.

Blândețea constantă cu care învățăm să abordăm propria persoană se transformă în timp în iubire, direct proporțională cu stima de sine. În primul rând, încrederea în sine înseamnă să știi cine ești cu adevărat, să îți apreciezi corect evoluția, care vine odată cu maturitatea.

Citește mai multe despre blândețea față de sine și ceilalți: Compasiunea nu înseamnă milă. De ce este importantă în relația cu noi și cu cei din jur

Echilibrul interior înseamnă a fi în acord cu traiectoria ta de viață, a o accepta și a putea vorbi despre suferințele tale cu împăcare, fără să fie nevoie să „dai” în ceilalți cu cuvinte, sfaturi, recomandări false, prejudecăți, supoziții fără fond. 

Când oamenii manifestă cinism, se lasă copleșiți de sentimente de nesiguranță, accentuate sau întărite de felul în care gândesc. Dacă gândurile noastre se concentrează asupra posibilității apariției unor evenimente groaznice, rezultatul va consta în sentimente de insecuritate, care ies la suprafață prin răutăți, îndreptate ori asupra propriei persoane, ori asupra celorlalți, în cazul celor care abordează totul prin cinism. 

Identificarea gândurilor negative automate

De câte ori oamenii simt emoții negative și tristețe, trebuie să conștientizeze că acestea sunt născute din gânduri negative care, nedisputate, par realiste. Este necesară o analiză a acestor gânduri care, în primă etapă, presupune observarea lor atunci când apar. Să nu uităm că avem, în general, tendința de a crede mai repede ceva negativ, decât pozitiv. Câteva procese cognitive greșite care îi caracterizează pe cinici pot fi:

Gândirea emoțională: atunci când oamenii judecă evenimente asemănătoare cu ale lor, în funcție de emoțiile pe care le-au avut la momentul respectiv. Tot în cadrul acestui mecanism greșit de gândire intră și comparațiile nedrepte pe care unele persoane le fac tot timpul între ei și ceilalți. 

Gândirea prin concentrare pe aspectele trecutului sau atunci când întotdeauna alții sunt de vină pentru problemele pe care le are persoana în cauză.

Gândirea de tip „totul sau nimic”: În această situație, un cinic adevărat poate să gândească în felul următor „Da, eu n-am obținut acel lucru, dar nimeni nu l-ar fi obținut pe merit, pentru că dreptatea nu este făcută pentru oamenii simpli”, iar gândirea și afirmațiile de genul acesta sunt frecvent repetate de acești oameni și se simt tot timpul nedreptățiți. 

Identificarea tiparelor negative de gândire

Oamenii au dezvoltat ca arme de apărare diverse astfel de mecanisme cognitive greșite sau neproductive. La o analiză mai atentă a propriei persoane sau de ce nu, purtând un dialog cu propria persoană, aceste tipare cognitive destructive care favorizează propriul cinism pot fi identificate, prin răspunsuri la întrebări precum:

– Ce mi-a trecut prin cap atunci și la ce m-am gândit în acel moment?

– Ce a însemnat acel lucru sau situație pentru mine?

– Care sunt avantajele și dezavantajele acestor convingeri pentru mine?

– La ce mă ajută pe mine faptul că gândesc așa sau că am tras aceste concluzii?

– Ce sfat i-aș da unui prieten la care țin mult și gândește așa?

Cultivarea gândurilor pozitive

Gândurile noastre, pozitive sau negative, nasc povești. Ele se întâmplă de două ori: o dată în imaginație și apoi în realitate. Sentimentele de inadecvare și inferioritate interferează de obicei cu împlinirea speranțelor fiecăruia, iar orientarea pe partea mai plină sau pe partea pozitivă a lucrurilor are cele mai multe șanse de a duce la succes și la obținerea de performanțe. De la celebrul inventator Thomas Edison ne-au rămas inovările sale, dar și celebrul citat: „Nu am dat greș, pur și simplu am descoperit 10 000 de idei care nu funcționează.” 

Cum putem să combatem cinismul pornind de la această magnifică învățătură? În primul rând, la o analiză corectă a propriei persoane, este posibil ca noi să ne fi judecat prin prisma insucceselor și poate conduși de anumite emoții reprimate, am mascat aceste frustrări, scoțând în evidență întotdeauna doar partea negativă a lucrurilor și am generalizat-o asupra mai multor segmente ale vieții. Cu siguranță, toți am avut tendința de a gândi în modul acesta măcar o dată în viață. 

De cealaltă parte, atunci când ne păstrăm pozitivi și avem încredere în primul rând în noi și în intuiția noastră, unui om cinic îi va fi mai greu să ne impacteze la nivel mental și să ne influențeze negativ.

Citește mai multe despre gândirea pozitivă aici: Gândirea pozitivă în doze sănătoase. Cum o practicăm

Disciplinarea gândirii

În zilele noastre, pe rețelele sociale și în mass-media, este plin de informații care promovează gândirea pozitivă, încât probabil societatea a ajuns la o saturație asupra acestui aspect. Totuși, diferența dintre oameni constă nu doar în a citi, ci și în a practica, mai exact în a-și automatiza sugestii care întăresc încrederea în sine.

Dacă mintea ta e obsedată de gânduri de nesiguranță și inadecvare, acest lucru se poate datora faptului că astfel de idei ți-au dominat gândirea o perioadă îndelungată de timp. Mintea trebuie hrănită cu un alt flux, mai puternic, de idei pozitive, iar acest lucru se realizează printr-un angajament constant față de această schimbare în gândire.

În multitudinea de activități ale existenței cotidiene, disciplinarea gândirii este necesară în cazul în care dorești să-ți reeduci mintea și să o transformi într-o centrală producătoare de energie pozitivă. Chiar și în toiul sarcinilor zilnice, conștiința trebuie alimentată cu tot felul de gânduri încrezătoare de genul: „Mă iubesc și mă accept așa cum sunt!” , „Am încredere în mine!” , „Mă voi descurca și-n această situație!” , „Ceva bun tot va ieși de aici!”, „Eu sunt autorul gândurilor și sentimentelor mele și nu mă las influențat negativ de nimeni!” etc.

De cealaltă parte, pozitivitatea gândurilor nu implică evitarea lui „NU”. Simțul demnității crește odată și cu abilitatea ta de a-ți spune „nu”, iar în situația de față, învață să-i recunoști și să le spui NU oamenilor care te abordează cu cinism, influențelor negative, prejudecăților și convingerilor născute din nemulțumiri. 

O mai mare acceptare de sine și a altora

Iubirea și acceptarea propriei persoane, înseamnă și acceptarea celorlalți așa cum sunt. Trebuie să conștientizăm că vom întâlni pretutindeni oameni cărora le e teamă în forul lor interior, care suferă de profunde sentimente de inadecvare și nesiguranță și care se îndoiesc de propriile puteri. Aceste gânduri și sentimente nasc cinism.

De fapt, în adâncul sufletului lor nu au încredere în abilitatea de a se achita de responsabilități sau de a se folosi de oportunități. Ei sunt jenați continuu de teama vagă și sinistră că ceva nu va fi în regulă. Aceștia nu cred că au în ei înșiși ceea ce le trebuie pentru a fi ceea ce vor să fie, astfel încât încearcă să se mulțumească cu mai puțin din ceea ce sunt capabili să obțină și li se pare mult mai confortabil să-și arate frustrările indirect, prin supoziții și convingeri greșite mărturisite altora. 

Vestea bună este că prin analiza gândurilor, prin conștientizare și prin iubire față de propriul sine poți îndepărta cinismul, indiferent că vine de la propria persoană sau îl observi în alții. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare