Nu știi ce să mănânci când ai aciditate la stomac? Cum dieta este esențială în combaterea disconfortului creat de hiperaciditate, alimentele și băuturile pe care le consumi ar trebui să aibă efect alcalinizant. Cum se obține acest efect explică medicul Octavian Popescu.
Rolul stomacului este să ajute la digerarea alimentelor pe care le consumi. O modalitate prin care duce la îndeplinire această sarcină este utilizarea acidului gastric. Componenta principală a acidului gastric este acidul clorhidric.
Mucoasa stomacului secretă, în mod natural, acid gastric. Această secreție este controlată atât de hormoni, cât și de sistemul nervos. Uneori, stomacul poate produce prea mult acid gastric, cauzând simptome neplăcute.
”Hiperaciditatea gastrică este o afecțiune cauzată de o creștere exagerată a acidității gastrice (în special a acidului clorhidric), care determină o întreagă serie de tulburari digestive.”
– Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală, minim invazivă avansată și proctologie
Acid la stomac: simptome
Potrivit medicului, semne ale unui exces de acid gastric sunt:
- durerile bruște de stomac imediat după masă, însoțite de greață, vărsături și gust acru în gură;
- regurgitații;
- eructații;
- balonare;
- arsuri în capul pieptului sau în spatele sternului;
- răgușeală;
- dificultate în înghițirea unor alimente.
Test pentru aciditate la stomac
Pentru aprecierea gradului de aciditate se fac mai multe tipuri de analize, respectiv examen de urină, examen al fecalelor, ecografie abdominală și endoscopie digestivă.
”De asemenea, se mai poate recolta suc gastric pentru dozarea acidului clorhidric. Aciditatea sucului gastric se exprimă în grame de acid clorhidric la litru (g HCl ‰) sau în mililitri de hidroxid de sodiu normal pe 10 ml (NaOHN:10).”
– Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
De ce crește nivelul de aciditate la stomac
De cele mai multe ori hiperaciditatea gastrică este declanșată de factori ce țin de dietă și stil de viață, potrivit medicului, cum ar fi:
- mâncatul excesiv sau prea repede,
- așezatul întins prea devreme după masă,
- consumul anumitor alimente,
- excesul de greutate,
- fumatul,
- stresul și anxietatea.
”În alte cazuri, hiperaciditatea gastrică este cauzată de o afecțiune medicală (infecția cu Helicobacter pylori, sindromul Zollinger-Ellison, obstrucția orificiului piloric, insuficiență renală cronică) sau chiar de unele medicamente. ”
– Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
În sitauții mai rare, persoanele cu insuficiență renală sau cele care fac dializă pot produce niveluri ridicate de gastrină, ceea ce duce la creșterea producției de acid gastric.
Află aici când devin îngrijorătoare arsurile la stomac și cum le tratezi ca să nu se agraveze
Acid la stomac în timpul sarcinii
Indigestia și aciditatea crescută la stomac sunt mai frecvente în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale dar și a faptului că bebelușul pune presiune pe stomac. În plus, mușchii dintre stomac și esofag se relaxează, permițând acidului din stomac să ajungă în esofag.
Aciditate la stomac la copii
În primul an de viață, refluxul gastroesofagian este frecvent la cei mici, iar aceste episoade sunt considerate normale, fiziologice și nu trebuie să îngrijoreze părinții atâta vreme cât nu le afectează dezvoltarea și starea de sănătate. Bebelușii și copiii mici pot avea reflux gastroesofagian de mai multe ori pe zi, dar este anormal ca el să continue și după vârsta de 18 luni, potrivit specialiștilor Mayo Clinic, din SUA.
Tratament. Medicamente pentru acid la stomac
”Nivelul crescut de acid la stomac este adesea tratat cu inhibitori ai pompei de protoni (IPP), medicamente care acționează pentru a reduce producția de acid din stomac. În cazuri ușoare și moderate sunt administrate pe cale orală, iar în cazurile severe intravenos. Ca și măsură de prim ajutor există o varietate de antiacide disponibile în farmacii.”
– Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
Potrivit specialistului, pentru contracararea acidității este util consumul de banane coapte, alimente alcaline al căror conținut de potasiu ajută în astfel de cazuri. De asemenea este util și mestecatul de gumă fără zahăr, în vederea creșterii producției de saliva, care declanșează reflexul înghițirii, ajutând la neutralizarea acidului gastric din stomac.
Un alt remediu de urgență este consumul a 2-3 pahare de apă caldă, cu înghițituri mici și dese. Și, desigur, un remediu pe care îl știe toată lumea, este bicarbonatul de sodiu.
Fructe care nu provoacă aciditate la stomac
Alimentația este esențială în combaterea disconfortului creat de hiperaciditate. Medicul recomandă ca aceasta să se bazeze pe:
- legume și fructe fierte, coapte sau preparate la abur (se va evita consumul lor în stare crudă);
- carne slabă gătită, de asemenea, prin fierbere sau la cuptor;
- lactate cu conținut scăzut de grăsimi (brânză dulce, iaurt);
- ouă fierte;
- orez brun;
- ovăz integral;
- grâu integral;
- quinoa.
Găsește aici o listă cu 9 fructe alcaline care te hidratează și îți oferă energie
Alimente acide pentru stomac
S-a dovedit că anumite alimente cauzează probleme multor oameni când vine vorba de aciditatea gastrică. Pentru a ține sub control simptomele, poți începe prin a elimina alimente de mai jos din dietă.
Alimente bogate în grăsimi
Alimentele prăjite și grase pot determina relaxarea mușchilor, permițând acidului din stomac să ajungă în esofag. Aceste alimente întârzie, de asemenea, golirea stomacului. Așadar, reducerea aportului zilnic total de grăsimi te poate ajuta.
Pe lista alimentelor cu un conținut ridicat de grăsimi, pe care ar fi bine să le eviți sau să le consumi cu moderație se află:
- Cartofii prăjiți și ceapa călită;
- Produsele lactate bogate în grăsimi, cum ar fi untul, laptele integral, brânza maturată și smântâna;
- Carnea grasă de vită, porc sau miel, în special, prăjită;
- Slănina, șunca și untura;
- Deserturile sau gustările, cum ar fi înghețata și chipsurile;
- Sosurile de smântână sau dressingurile cremoase pentru salată.
Citește aici cum se tratează corect gastrita, boala care poate duce la ulcer și cancer de stomac
Alimente acide
Fructele și legumele sunt importante într-o dietă sănătoasă. Dar anumite fructe pot cauza sau agrava simptomele bolii de reflux gastroesofagian, în special cele foarte acide. Dacă ai aciditate crescută la stomac, ar trebui să reduci sau să elimini aportul de:
- portocale,
- grapefruit,
- lămâi,
- ananas,
- rosii și sosuri de roșii
- ciocolată.
Ciocolata contine un ingredient numit metilxantină. S-a demonstrat că relaxează mușchii dintre stomac și esofag și cuzează reflux gastric.
Alimente picante
Alimentele picante, cum ar fi ceapa și usturoiul, declanșează arsuri la stomac în cazul multor oameni. E adevărat că unele persoane au toleranță mai mare la aceste alimente, însă pot cauza neplăceri dacă sunt consumate în cantități mari.
Mentă
Menta și produsele cu aromă de mentă, cum ar fi guma de mestecat și bomboanele mentolate, pot declanșa, de asemenea, simptome de reflux gastric.
Alte alimente și băuturi
Lista de mai sus cuprinde declanșatori frecvenți ai acidității gastrice, dar este posibil să ai intoleranțe și la alte alimente. Dacă observi că simptomele nu se ameliorează nici după ce ai eliminat alimentele menționate, poți încerca să renunți la produse pe bază de făină, cum ar fi pâinea și biscuiții, și la proteine din zer.