Ce ne aduce fericirea: 15 lucruri care garantează că vom fi fericiți

Cele 15 lucruri pe care le au în comun oamenii cu adevărat fericiți. Nu au probleme cu banii și au prietenii aproape

Un cercetător în domeniul longevității a studiat, timp de 20 de ani, cele mai fericite și longevive comunități din întreaga lume și a descoperit că există 15 elemente esențiale pe care le au în comun oamenii fericiți.

Studiile lui Dan Buettner, care au avut loc în cele cinci zone albastre ale lumii, inclusiv Okinawa, Japonia; Sardinia, Italia; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Grecia; și Loma Linda, California, au dezvăluit o parte dintre secretele longevității și ale fericirii.

Așa-numitele zone albastre sunt regiuni geografice din întreaga lume unde oamenii trăiesc mai mult și au o sănătate generală mai bună decât media globală. Aceste zone au fost studiate și identificate de cercetători, cum ar fi jurnalistul și exploratorul Dan Buettner, care a călătorit în întreaga lume pentru a înțelege secretele longevității și ale unei vieți sănătoase.

Cele 5 zone albastre ale lumii

ce ne aduce fericirea. femei fericite în Okinawa
În Okinawa, oamenii trăiesc cu sens, își întrețin prieteniile o viață întreagă și mănâncă foarte multe legume și leguminoase FOTO: Shutterstock

Prin intermediul cercetărilor sale, Buettner a identificat mai multe zone albastre distincte, fiecare cu caracteristici unice, dar toate se pare că împărtășesc și un set comun de factori care contribuie la longevitate și fericire. Aceste zone includ:

  • Ikaria (Grecia): Ikaria este o insulă din Grecia unde oamenii urmează o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline, vin roșu și legume cultivate în propria gospodărie;
  • Ogliastra, Sardinia (Italia): regiunea Ogliastra din Sardinia este locul unde trăiesc unii dintre cei mai în vârstă bărbați din lume. Aceștia locuiesc în regiuni muntoase unde, de obicei, lucrează în ferme și consumă mult vin roșu;
  • Okinawa (Japonia): Okinawa este locul de origine al celor mai vârstnice femei din lume, care consumă multe alimente pe bază de soia și practică tai chi, o formă de exercițiu meditativ;
  • Peninsula Nicoya (Costa Rica): dieta nicoyană este bazată pe fasole și tortilla de porumb. Oamenii din această zonă desfășoară în mod regulat activități fizice până la o vârstă înaintată și își urmează întotdeauna scopul în viață, cunoscut sub numele de „plan de vida“;
  • Loma Linda, California (SUA): aici se regăsește o comunitate foarte religioasă – adventiști de ziua a șaptea. Ei sunt vegetarieni stricți și trăiesc în comunități unite.

Chiar dacă acestea sunt singurele zone studiate de către Buettner, ar putea exista și altele neidentificate în lume care ar putea fi, de asemenea, considerate zone albastre.

ce ne aduce fericirea. ținutul buzăului
FOTO: tinutulbuzaului.org/ Asociația Ținutul Buzăului

Chiar și în România, s-a descoperit o regiune, desemnată Geoparc Internațional UNESCO în 2022, unde oamenii trăiesc mai mult decât media națională. E vorba de localitatea Mânzălești, din județul Buzău – Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului – unde, conform statisticilor primăriei, din cei 2.000 de rezidenți, 40 au vârste de peste 90 de ani, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din populație. Această rată este neobișnuit de mare, fiind de patru ori mai crescută decât media națională a României, conform celui mai recent recensământ.

Citește și: Banii ne aduc sau nu fericirea? Un experiment inedit clarifică dilema

Cele 15 elemente-cheie care garantează fericirea

Mai multe studii au constatat că în zonele albastre există extrem de mulți nonagenari și centenari, adică persoane care trăiesc peste 90 de ani și, respectiv, peste 100 de ani. Interesant e că longevitatea depinde doar în proporție 20%-30% de genetică. Prin urmare, factorii de mediu, inclusiv dieta și stilul de viață, joacă un rol important în determinarea duratei de viață.

Cât despre fericirea autentică, Buettner a descoperit, în cadrul acestor comunități, că este rezultatul unui ansamblu complex de factori interconectați. Acești factori includ gestionarea sănătoasă a finanțelor, atingerea constantă a obiectivelor, dezvoltarea relațiilor interpersonale și menținerea unui stil de viață activ și sănătos.  

Cercetătorul spune că dacă bifezi următoarele 15 lucruri, cu siguranță, te poți considera o persoană fericită:

  1. Te descuri bine din punct de vedere financiar și ai suficienți bani să faci ce îți dorești.
  2. Îți stabilești și îți atingi obiectivele în mod constant.
  3. Îți faci întotdeauna timp pentru excursii sau vacanțe cu familia și prietenii.
  4. Îți pui în valoare aptitudinile pentru a excela în tot ceea ce faci.
  5. Te simți în siguranță și protejat în cadrul comunității din care faci parte.
  6. Înveți ceva nou sau interesant în fiecare zi.
  7. Ai pe cineva în viața ta care te încurajează și te susține să fii sănătos.
  8. Mănânci sănătos în fiecare zi.
  9. Consumi cinci porții de fructe și legume cel puțin de patru ori pe săptămână.
  10. Mergi la dentist cel puțin o dată pe an.
  11. În ultimele 12 luni, ai avut parte de recunoaștere pentru contribuția adusă la îmbunătățirea orașului sau a zonei în care locuiești.
  12. Nu fumezi.
  13. Ai o greutate normală și sănătoasă.
  14. Faci exerciții fizice cel puțin 30 de minute de cel puțin trei ori pe săptămână.
  15. Ești activ și productiv în fiecare zi.

În plus, Buettner subliniază importanța comunităților care promovează acești factori, incluzând încrederea între membrii comunității, angajamentul civic și promovarea unui mediu curat și sănătos.

Unde să te muți dacă vrei să fii mai fericit

Așadar, dacă vrei să fii mai fericit și să trăiești mai mult, există câteva principii suplimentare pe care le poți lua în considerare, atunci când te hotărăști să te stabilești într-o anumită zonă. Comunitățile care țin cont de aceste criterii încurajează longevitatea:

  • Încredere: există un nucleu de membri ai administrației locale, polițiști și vecini de încredere.
  • Accesibilitate: trotuarele și străzile sigure facilitează activitatea fizică și interacțiunea socială.
  • Acces la natură: există în apropiere parcuri, zone deschise și arbori.
  • Angajament civic: locuitorii sunt implicați activ în sprijinirea unei administrații locale deschise și dedicate îmbunătățirii calității vieții.
  • Mediu curat: apa, aerul și solul sunt curate și bine întreținute.
  • Sănătate orală: comunitatea beneficiază de servicii stomatologice regulate și accesibile.
  • Străzi sigure: arterele de circulație sunt liniștite și sigure, cu mai multe zone dedicate pietonilor decât mașinilor.
  • Comportamente sănătoase: reglementări locale stricte referitoare la fumat, obezitate și consumul de droguri.
  • Mâncare sănătoasă: în zonă se găsesc piețe cu produse proaspete de la fermieri, restaurante tradiționale și alternative vegetariene, mai accesibile decât lanțurile de fast-food.

Un astfel de model de oraș se dorește a fi Barcelona. Sună aproape idilic: străzi mai curate, liniște, locuri unde vecinii pot socializa și copiii se pot juca. Străzi unde nu trebuie să ocolești șoferii Uber sau camioanele care transportă marfă. Trotuare fără mașini parcate care să le blocheze în totalitate. Parcuri liniare cu benzi create special pentru navetiști. Însă, pe cât de idilic poate suna, pe atât de important este ca măcar să aspirăm către astfel de zone de locuit – prietenoase cu oamenii înainte de a fi utile oricărui alt aspect al societății. Modelul Barcelonei este un apanaj al unui unui raport urbanistic care atrage atenția asupra relației dintre spațiul construit și sănătatea fizică și mentală a oamenilor.

Chiar e nevoie să bifezi toate punctele de pe listă ca să fii fericit?

De reținut că fericirea este o stare complexă și subiectivă, care poate fi definită în mod diferit de la o persoană la alta. Pentru mulți, fericirea derivă din menținerea unor relații interpersonale sănătoase, din satisfacția adusă de atingerea obiectivelor personale și profesionale, din conexiunea cu natura și din împlinirea emoțională și spirituală. Mai mult decât un scop în sine, fericirea poate fi privită ca un proces continuu de căutare a sensului și echilibrului în viață, care implică atât realizări materiale și profesionale, cât și o conexiune profundă cu propria persoană și cu ceilalți.

Un prim pas ca să fim mai fericiți este să ne permitem plăcerea și să mai renunțăm la trebuie să“:

„Ne naștem cu instinctul plăcerii, spunea Freud. Apoi, vine celălalt instinct, instinctul trebuinței, care înseamnă reguli, norme, «trebuie să». Ne ghidăm după acest «trebuie să». Dar dacă noi stricăm acest echilibru între plăcere și trebuință și ghidăm viața noastră doar după trebuință și ignorăm plăcerea, apare simptomul. Pentru că anihilăm un instinct cu care ne-am născut. «Trebuie să» e ca un camion de moloz care vine peste noi, trebuie să-l ducem. Dar dacă noi nu suntem suficient de solizi și nu ne dăm seama că întâi știm ce ne place, ca să putem să ducem, să ținem toată greutatea asta constantă, cotidiană, atunci «trebuie să mă spăl, să mănânc, să mă duc la job, să am grijă de familie, trebuie să fiu fericit!», toți acești «trebuie» mă prăbușesc. Și atunci am nevoie să-mi placă.“

Yolanda Crețescu, psiholog, psihoterapeut adlerian

Citește și:

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare