Toți știm de vorba aceea „înțeleaptă” că „banii nu aduc fericirea, dar o întrețin”. Iubirea, spiritualitatea, satisfacțiile, sensul vieții sunt toate aspecte considerate mult mai importante decât banii atunci când vine vorba de fericire. Dar cumva sunt mai mulți cei care caută să obțină mai degrabă un venit mai mare decât să găsească sensul vieții pentru a fi fericiți. Atunci sunt banii fericirea noastră?
Alegerea propriilor valori în viață
În mintea noastră se tot învârt tot felul de întrebări de tipul: „Dacă banii nu pot cumpăra fericirea, de ce mă văd mai fericit doar dacă aș fi mai bogat?”, „Părinții mei nu m-au lăsat niciodată să cheltuiesc bani pentru ei. Cum le spun că a avea anumite facilități nu înseamnă a fi dependent de lux?”, „Se exclud materialismul și fericirea reciproc?” sau „Sunt lacom și egoist”.
Banii aduc fericire când ne hotărâm ce contează și ce nu contează pentru noi, până ne organizăm valorile după care ne ghidăm viața. Până atunci relația cu banii este fie de subjugare – facem tot ce putem pentru a avea bani, fie de indiferență – nu banii contează cu adevărat în viață, fie poate fi o relație duală – facem bani ca să ne bucurăm noi și cei dragi, de anumite facilități, bunuri etc.
Poți citi aici articolul: Ne-o dorim, alergăm după ea, lipsa ei ne copleșește. Totuși, ce este fericirea și ce e de făcut pentru a fi fericit?
Banii aduc fericire?
Conform unor cercetări recente, a avea bani nu duce în mod direct la fericire. Efectul este mai degrabă indirect, pentru că intervin alți factori externi. Iată trei modalități prin care chiar putem spune că banii aduc fericirea, care este înțeleasă ca satisfacția de viață:
- Cheltuirea banilor pentru partenerul tău aduce dividende fericirii – studii recente arată că partenerii care cheltuiesc în mod regulat bani unul pentru altul sunt mai mulțumiți de relațiile lor. Cheltuielile pentru partenerul tău măresc receptivitatea partenerului, ceea ce contribuie la sănătatea relației și la sănătatea psihologică individuală a ambilor membri.
- A cheltui bani pentru un prieten blănos poate fi încântător – da, animalele de companie sunt responsabilități uriașe, pot face mizerie, lasă urme pe mobilierul nou-nouț iar vizitele la veterinar pot fi costisitoare. Dar, animalele de companie nu sunt (doar) „aspiratoare” de bani. Dimpotrivă, cercetările arată că cheltuirea banilor pentru animalele de companie – fie că este vorba pentru antrenament, jucării sau accesorii – ne poate crește semnificativ nivelul de fericire.
- Cheltuiește-ți banii pe experiențe, nu pe lucruri (excursii, lecții de pian, teatru etc) – în timp ce cheltuiala pentru alții este o modalitate excelentă de a-ți crește fericirea, a cheltui pentru tine însuți nu este o crimă. De fapt, să cumperi experiențe noi și interesante pentru tine este o modalitate excelentă de a obține o fericire de lungă durată, care nu are rădăcini în materialism.
Altfel spus, banii aduc fericire când cei care cheltuiesc nu o fac pentru doar ei înșiși, ci și pentru cei de lângă ei.
Când banii nu aduc fericirea?
Evident că banii pot să priveze de fericire oricând, pe oricine, deși pare puțin probabil ca banii să nu facă fericit pe cineva. Așadar conform numeroaselor studii pe tema legăturii dintre bani și fericire, nu contează cât de mult câștigi, ci mai degrabă ce înseamnă acest lucru pentru tine.
- Banii nu ne fac fericiți când câștigul lor nu are un scop bine definit, ci merg mai degrabă către satisfacerea capriciilor, mofturilor care își pierd valoare după un scurt timp.
- Nu suntem fericiți dacă ne cheltuim incorect resursele financiare.
- Nu suntem fericiți când ne comparăm veniturile cu ale altora – fericirea noastră crește de fiecare dată când identificăm o persoană care câștigă puțin decât noi. Efectul este și invers: fericirea noastră scade atunci când aflăm că alte persoane au un venit mai mare decât al nostru.
De ce banii nu aduc fericirea?
Fericirea este o stare interioară, iar fiecare dintre noi o vede și o simte foarte diferit. Banii, munca, prestigiul, familia, copiii sau călătoriile pot aduce fericirea, însă nu în egală măsură, nu la fel pentru noi toți.
Banii nu aduc fericire pentru că ei în sine sunt un „factor extern”, iar fericirea este o stare interioară. Așadar cei mai fericiți oameni nu sunt și cei mai bogați.
Cum ne alegem fericirea?
Oamenii fericiți sunt cei care aleg în mod clar și armonios să își asume valorile personale și să le urmeze. Sunt oamenii care au curajul de a-și asculta dorințele și de a le pune în practică, sunt cei care aleg pentru ei în mod simplu și asumat – sunt cei care se mută de la oraș la țară pentru că nu mai vor „zgomot”, sunt cei care aleg un job mai puțin plătit doar pentru că au colegi „cool” acolo, sunt cei care preferă drumețiile în locul vacanțelor „all-inclusive”.
Citește aici despre Downshifting: Renunțăm la carieră pentru alte nevoi mai importante?
Oamenii fericiți sunt cei care aleg pentru ei înșiși. Banii nu aduc fericirea și nu contribuie la aceasta, dar pot cumpăra timpul, iar cei oamenii fericiți aleg să aibă timp să-l petreacă făcând ce le place și în compania celor cu care se simt bine.
Ce putem face ca banii să ne aducă fericire
În primul rând este necesară alegerea tipului nostru de relației cu banii. Ea este cea care ne poate aduce multă fericire.
Apoi, acceptarea faptului că banii nu sunt mai mult decât un semn de valoare. Ai voie să-l folosești atunci când vrei să spui cuiva că prețuiești dragostea, munca și prezența lui – chiar dacă acea persoană ești tu.
Nu în ultimul rând, înțelege că banii aduc fericire atunci când îți dau cel mai de preț bun: timpul. Timpul pe care să îl petreci cum vrei și cu cine vrei.