Crezi că ai fi mai fericit dacă ai primi 10.000 de dolari din senin? 200 de oameni din mai multe țări au primit această sumă într-un experiment social neobișnuit. Iată cât de fericiți s-au declarat, cât a durat fericirea și de câți bani avem nevoie ca să ne îmbunătățim starea de spirit.
Relația oamenilor cu banii a fost dintotdeauna complicată și sentimentele pe care le generează, intens dezbătute. Banii trebuie să ne asigure nevoile de bază și sunt o sursă de stabilitate pentru fiecare dintre noi, dar un venit mai mare aduce și mai multă fericire? Un studiu a încercat să răspundă la această întrebare printr-un experiment social neobișnuit realizat de doi cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică, Canada.
Cum s-a desfășurat experimentul „misterios”
În decembrie 2020, Chris Anderson, șeful TED, o organizație non-profit care organizează conferințe globale, a invitat oamenii pe Twitter să se înscrie într-un experiment „misterios” despre care promitea că va fi „emoționant, surprinzător, consumator de timp într-o oarecare măsură, posibil stresant, dar posibil să schimbe vieți”, dar fără să ofere alte detalii.
Câteva luni mai târziu, 200 de oameni din 7 țări diferite au primit un e-mail care îi anunța că vor primi 10.000 de dolari. Doi sponsori le-au distribuit apoi acești bani prin sistemul de plăți PayPal. Niciuna dintre persoanele selectate nu știa ce urmează să se întâmple. Ele proveneau din trei țări cu venituri mici – Brazilia, Indonezia și Kenya – și din patru țări dezvoltate: Australia, Canada, Marea Britanie și SUA. Singura condiție impusă participanților la studiu a fost să cheltuiască întreaga sumă într-un interval de 3 luni.
Pe durata studiului, publicat ulterior în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii au evaluat lunar gradul de fericire al celor 200 de participanți. În paralel, au creat un grup de control de 100 de persoane care nu au primit bani. Toți cei 300 de participanți și-au evaluat satisfacția de viață pe o scală de la 1 la 7 și cât de frecvent au simțit emoții pozitive, precum fericirea, sau negative, precum tristețea, pe o scală de la 1 la 5.
Banii aduc fericirea când ai venituri mici
După 3 luni de la debutul experimentului, grupul care a primit 10.000 de dolari a raportat niveluri mai mari de fericire decât participanții care nu au fost recompensați. După alte 3 luni, au raportat în continuare un grad de fericire mai mare decât la începutul experimentului.
Cu toate acestea, participanții la studiu care aveau un venit al familiei mai mare de 123.000 de dolari nu s-au simțit mai fericiți după ce au primit cei 10.000 de dolari. Când atingi un nivel ridicat de trai, banii nu mai cresc atât de mult satisfacția legată de viață, arată experimentul. Participanții la studiu din țările cu venituri mici au fost de trei ori mai fericiți decât cei din țările dezvoltate.
Machiavelicii sunt atrași de putere, bani și control. Iată 6 semne că ai un machiavelic în preajmă.
Banii primiți au fost cheltuiți pe mașini sau locuință
Cu cât ai venituri mai mici, cu atât satisfacția adusă de bani este mai mare, au observat autorii experimentului. Oamenii care câștigau înainte 10.000 de dolari pe an au fost de două ori mai fericiți când au primit bani, în comparație cu cei care aveau venituri de 100.000 de dolari pe an.
„În anumite zone ale lumii, zece mii de dolari chiar pot cumpăra multe. Unii oameni și-au cheltuit o mare parte din banii primiți pe ratele la casă ori pe o renovare majoră a locuinței”, spune Ryan Dwyer, unul dintre autorii studiului.
Majoritatea participanților la studiu și-au cumpărat o mașină din banii primiți sau au făcut investiții în locuință. Cercetătorii sunt în curs de evaluare a datelor pentru a vedea ce tip de cumpărături le-au adus cea mai mare fericire.
Află de aici ce sunt hormonii fericirii și cum le poți crește nivelul.
De câți bani avem nevoie ca să fim fericiți
Cu mai mulți ani în urmă, cercetătorii au stabilit o altă sumă de la care banii nu ne mai aduc satisfacție. Un venit individual de 75.000 de dolari pe an este limita dincolo de care banii nu ne mai aduc fericire, susține un studiu din 2010 realizat de cercetători de la Universitatea Princeton. Cei doi autori ai săi, laureați ai Premiului Nobel pentru Economie, spun că, dincolo de această sumă, trebuie să-ți găsești noi surse pentru starea de bine.
Alte studii spun că nu există nicio sumă-limită dincolo de care bani nu mai oferă satisfacție emoțională. Indiferent dacă vorbim despre țări în curs de dezvoltare sau dezvoltate, starea de bine continuă să crească pe măsură ce veniturile devin tot mai mari. Fericirea nu se oprește la o sumă anume de bani.