Ce mănânci când ești răcit. ”Cocktailul”perfect antirăceală

Ce să mănânci și să bei când ești răcit. „Cocktailul“ perfect antirăceală

Ce mănânci când ești răcit? Virozele de sezon, mai ales dacă îți afectează mirosul și gustul, îți scad pofta de mâncare. Totuși, corpul are nevoie de calorii și substanțe nutritive ca să lupte cu virusurile. În primul rând, de proteine de bună calitate. Dar și supele, ceaiurile de plante îndulcite cu miere de albine, fructele de sezon, legumele și, nu în ultimul rând, condimentele îți satisfac nevoile nutriționale când ești răcit. Nici vinul roșu nu strică, arată studiile.

E important să mănânci sănătos când ai o viroză, dar în egală măsură, mâncarea e bine să fie gustoasă, să-ți ofere senzația de plăcere, de confort, ca atunci când erai mic și aveau grijă de tine părinții sau bunicii.

Dr. Adriana Nae, consultant de nutriție, ne-a detaliat cum să ne alimentăm corect atunci când suntem bolnavi și cum să ne preparăm un cocktail perfect antirăceală

„Se știe că proteinele sunt indispensabile vieții, corpul nostru le folosește pentru a construi celule noi în permanență și pentru a-și păstra puterea. Cu atât mai mult, atunci când suntem răciți și s-a produs o breșă în sistemul nostru imunitar, pentru a ne reface, este important să consumăm proteine cu valoare biologică ridicată“, ne sfătuiește dr. Adriana Nae, consultant de nutriție la Bio Terra Med.

Carnea slabă, ouăle, peștele, leguminoasele, lactatele, nucile și semințele sunt surse foarte bune de proteine. Alimentele de origine animală conțin, pe lângă proteine, și vitaminele B6 și B12, ambele menținând sistemul imunitar funcțional, potrivit specialistului în nutriție. În plus, vitamina B6 se găsește în alimente bogate în proteine precum carnea de curcan, dar și în cartofi, spanac și cereale fortifiate.

Află de aici de ce proteinele animale sunt superioare proteinelor vegetale.

Ce mănânci când ești răcit?

Vitamina B12 se găsește în carne, lapte, pește și susține răspunsul imunitar. Același efect îl au mineralele precum seleniul și zincul, care se găsesc și ele în alimentele bogate în proteine ​​precum fasolea, nucile și carnea. 

„Cercetările au arătat că bioflavonoidele – compuși cu proprietăți antioxidante care dau culoarea fructelor și a florilor – din pulpa citricelor (grapefruit, portocale, lămâi, lime) stimulează sistemul imunitar, așadar se recomandă a fi consumate atunci când ești răcit“, adaugă dr. Adriana Nae.

De asemenea, conținutul mare de vitamina C din citrice, dar și din pătrunjel le recomandă pe acestea a fi consumate în caz de răceală.

Un alt antioxidant puternic – glutationul – susține sistemul imunitar. El se găsește cu precădere în spanac, avocado și sparanghel.

Băuturile calde (ceai, lapte, cacao) pot ajuta la descongestionarea căilor aeriene. Există persoane, potrivit nutriționistului, cărora consumul de lactate le accentuează secreția de mucus, iar în această situație lactatele trebuie evitate.

Supa de pui, mit sau realitate?

Ca să scăpăm mai repede de o răceală, e important să avem un sistem imunitar puternic. Așa că, pentru a-l sprijini, e nevoie să ne alimentăm corect cu proteine de calitate, legume în stare proaspătă sau cât mai puțin preparate termic, leguminoase, fructe – în special citrice – și să ne hidratăm suficient.

„Supa este o soluție foarte bună când ești răcit, mai ales dacă substanțele nutritive din compoziția ei sunt echilibrate: proteine – pui sau fasole, carbohidrați – orez, fidea sau cartofi, puțină grăsime – de la carne sau ulei și legume care au un aport important de vitamine și minerale. O astfel de supă e sățioasă, hrănitoare și, în plus, hidratează foarte bine.“

Dr. Colleen Tewksbury, profesor de știința nutriției la Universitatea Pennsylvania, citată de New York Times

În plus, există și studii care confirmă efectul benefic al supei de pui în răceală. Mai exact, o astfel de cercetare din anul 2000, i-a condus pe specialiști la concluzia că supa de pui scade răspunsul inflamator în cazul unei infecții virale, ceea ce se traduce prin simptome mai puține și de intensitate redusă. Totuși, studiul a fost realizat în laborator, asupra unor neutrofile in vitro.

Însă coordonatorii cercetării spun că, pe lângă potențialul beneficiu asupra sistemului imunitar, impactul supei de pui este mai ales la de ordin emoțional: „Dacă cineva îți face supă de pui atunci când ești bolnav, mai ales dacă îți place gustul, te vei simți mai bine mai ales pentru că simți că cineva are grijă de tine“, potrivit dr. Rennard, unul dintre cercetători. Practic, este vorba în special de plăcerea pe care ți-o provoacă un fel de mâncare gustos și hrănitor.

Află de aici cum știi dacă ai imunitatea scăzută: care sunt semnele.

Cocktailul perfect antirăceală

Există și alte aspecte care reflectă efecte benefice ale supei de pui, ca de exemplu: când înghiți lichidul cald, acesta te ajută la descongestionarea căilor aeriene.  

Și ceaiurile din plante medicinale au efecte terapeutice dovedite, în caz de răceală. „Dacă adăugăm unui ceai cald puțină miere și lămâie, obținem un «cocktail» perfect antiraceală. Mierea, cu proprietățile ei antivirale și antibacteriene, alături de vitamina C și bioflavonoidele din lămâie, contribuie la susținerea sistemului imunitar“, precizează dr. Adriana Nae.

Specialistul recomandă un consum de maxim două-trei căni de ceai pe zi și nu mai mult de două-trei zile din același tip de ceai. Ceaiurile de mușețel, de gălbenele, cătină, merișoare, tei au efect calmant, antiinflamator, antitusiv și descongestionant, așadar pot fi consumate alternativ.

Rolul mierii în caz de răceală

Mai multe studii randomizate au demonstrat că mierea reduce frecvența și severitatea tusei pe parcursul nopții mai ales la copii, uneori chiar mai eficient decât siropurile de tuse.

Este important să nu dai miere bebelușilor mai mici de 1 an, din cauza posibilelor riscuri legate de bacteriile care s-ar putea regăsi în miere. Iar pentru copiii mai mari de 1 an, Academia Americană de Pediatrie recomandă nu mai mult de jumătate de linguriță de miere la nevoie. Și mai eficient este să pui mierea în ceai cald, dar nu fierbinte.

Ce mănânci când ești răcit? Bazează-te pe condimente!

Nici condimentele nu sunt de ignorat, atunci când vrem să scăpăm rapid de o răceală. Mănâncă, din abundență, ceapă, usturoi, ardei iute, ghimbir pentru că, pe lângă faptul că pun sângele în mișcare, „picanteriile” desfundă nasul și ameliorează tusea.

„Ceapa și usturoiul conțin antioxidanți și au proprietăți  antimicrobiene, însă există studii clinice limitate în ceea ce privește eficiența lor în tratarea răcelilor comune. Există un studiu care arată că suplimentele alimentare cu usturoi ar induce un răspuns imun la nivel celular ce ar putea reduce severitatea răcelii, însă este bine să consultați totuși un medic înainte de a vi le administra, întrucât sunt posibile interacțiuni cu alte medicamente ori alimente”, precizează specialistul în nutriție.

Citește și: Zinc? Vitamina C? Frecții și inhalații? Ce ne ajută cu adevărat să scăpăm de răceală și de gripă?

Usturoiul și ghimbirul scad intensitatea simptomelor

Într-un studiu mai vechi, 146 de voluntari au fost separați în două grupuri, pentru a primi fie un placebo, fie un supliment de usturoi, zilnic, timp de 12 săptămâni, în timpul sezonului rece. Cei din grupul cu suplimentele de usturoi s-au confruntat cu puține răceli și s-au vindecat mai ușor, în comparație cu cei din grupul cu placebo. Și cercetările mai noi confirmă faptul că extractul de usturoi poate îmbunătăți funcția celulelor sistemului imunitar.

Ghimbirul este o plantă cu foarte multe proprietăți terapeutice cunoscute încă din Antichitate, datorate în mare parte unui compus care se regăsește în rădăcina sa: gingerolul. Conform medicului consultat de SmartLiving.ro, ghimbirul acționează ca un expectorant natural, atenuează senzația de greață, febră, secreția nazală și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor sau a virusurilor. Trebuie totuși consumat cu moderație de cei care au probleme cardiace, întrucât are un conținut mare de potasiu și magneziu.

Ardeiul iute conține, pe lângă capsaicină (care dă gustul iute) și calciu, potasiu, magneziu, vitamina B6 și alți antioxidanți. De aceea, consumul de ardei iute în timpul unei răceli poate avea efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Găsește aici un meniu cu efect dovedit antiinflamator.

Ce tip de alcool să bei când ești răcit

Un consum crescut de alcool poate prelungi simptomele de răceală pe fondul deshidratării. Totuși, un consum moderat de anumite băuturi alcoolice a fost asociat cu o rezistență mai mare a organismului în fața virusurilor care afectează aparatul respirator.

Un studiu din 2002 realizat de cercetătorii din Spania pe 4.300 de adulți sănătoși, a demonstrat că dacă bem între 8 și 14 pahare cu vin roșu pe săptămână avem un risc cu 60% mai mic de a răci. Efectul nu a fost similar la consumatorii de bere, de tării, și nici la cei care iau cu regularitate vitamina C sau zinc. Presupunerea cercetătorilor, publicată în American Journal of Epidemiology, a fost că efectul benefic ar putea fi datorat antioxidanților din vinul roșu.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare