Câtă pâine putem mânca pe zi și care e cel mai bun sortiment

Dr. Mihaela Bilic: „Sub nicio formă nu trebuie să renunțăm la pâine, iar cea albă cu maia e o opțiune sănătoasă”

Câtă pâine putem mânca pe zi? Evident că există o limită sănătoasă când vine vorba de consumul de pâine, însă nu e indicat să o excludem din alimentația zilnică. Nici pâinea albă, atât de iubită și delicioasă, nu e chiar un ”Bau-Bau” pentru sănătate. Din contră, pentru anumite categorii de persoane, este chiar mai bună decât cea integrală sau neagră. Totuși, există o condiție: să fie făcută cu maia.

Aproape de fiecare dată când vrem să scăpăm de kilograme în plus, primul gând e să ne punem în minte să nu mai mâncăm deloc pâine. De parcă acest aliment ar fi de vină pentru toate problemele noastre cu silueta. Ei bine, experții în sănătate ne spun că e o greșeală să eliminăm pâinea din alimentație.

Câtă pâine putem mânca pe zi

„Oganizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 250 de grame de pâine pe zi, adică 7-8 felii de pâine, zilnic. Sub nicio formă nu trebuie să renunțăm la consumul de pâine. Este un aliment de bază și cea mai banală formă de amidon, acel nutrient care conține glucoză ce se absoarbe lent. Fără glucoză, corpul nostru nu poate funcționa de la mușchi până la sistemul nervos, orice celulă se hrănește cu glucoză.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă să consumăm pâine zilnic

Deci, pâinea trebuie să rămână, în continuare un produs prezent în fiecare zi și la fiecare masă, bineînțeles în cantitate moderată,” atrage atenția dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.

În farfuria ideală, carbohidrații, adică produsele făinoase trebuie să acopere un sfert din suprafață, potrivit medicului nutriționist. În această categorie intră pâinea, cerealele, orezeul, pastele făinoase, mămăliga și cartoful. „Deci, pâinea poate fi un înlocuitor pentru oricare dintre produsele enumerate și categoric este alimentul perfect când vine vorba de sandwichuri,” a adăugat dr. Bilic.

Câtă pâine putem mânca pe zi și ce sortiment este mai sănătos

Aici nu există un singur răspuns corect. Studiile au arătat că nu există prea multe diferențe între pâinea albă și cea integrală. Și chiar dacă poate părea surprinzător, pentru anumite categorii, pâinea albă e opțiunea sănătoasă.  

„În legatura cu sortimentul de pâine, fiecare trebui să-și găsească pâinea care să fie pe gustul lui. Din punct de vedere caloric, ele au același aport, adică aproximativ  230 de calorii pe suta de grame. Doar conținutul de fibre diferă între pâinea albă și pâinea intermediară sau neagră,” a punctat nutriționistul Mihaela Bilic.

Pâine albăPâine integralăPâine cu maia
CantitateO felie (25gr)O felie (33gr)O felie (32gr)
Calorii679293
Grăsimi1 gr2 gr0,6 gr
Carbohidrați13 gr17 gr 18 gr
Proteine2 gr 3 gr 4 gr
Fibre0,6 gr2 gr 1 gr
Tiamină8% din DZR*7% din DZR9% din DZR
Acid folic7% din DZR5% din DZR12% din DZR
Sodiu7% din DZR5% din DZR9% din DZR
Magneziu6% din DZR31% din DZR8% din DZR
Seleniu6% din DZR18% din DZR12% din DZR
Riboflavină5% din DZR4% din DZR5% din DZR
Niacină5% din DZR7% din DZR8% din DZR
Fier5% din DZR6% din DZR6% din DZR
* Doza zilnică recomandată

Pâinea albă este o pâine fără tărâțe din care a fost îndepărata învelișul bobului de grâu, este mai săraca în fibre și în minerale, însă este mai ușor de digerat, conform nutriționistului.

Pâinea albă, cea mai bună pentru copii

„În cazul copiilor, pâinea albă este cea mai bună opțiune deoarece tubul lor digestiv este incomplet dezvoltat, iar fibrele și tărâțele din cereale pot crea iritație intestinală și intoleranțe alimentare. Deci, pâinea albă rămâne o opțiune sănătoasă, cu atât mai mult cu cât ea este făcută cu maia și sunt respectați timpii de dospire. În acest caz nici măcar nu mai creează balonare, ca în cazul pâinii făcute cu drojdie,” a precizat dr. Mihaela Bilic.

Într-un nou studiu s-a descoperit că nu există nicio diferență între efectele pe care le produce consumul de pâine albă, comparativ cu consumul de pâine integrală.

Cercetătorii de la Institutul de Științe Weizmann din Israel și-au bazat studiul pe efectele nutriționale și glicemice ale consumului a două tipuri diferite de pâine. Constatările lor au fost publicate în revista Cell Metabolism.

Schimbări după reluarea consumului de pâine

Dr. Eran Elinav, cercetător în cadrul Departamentului de Imunologie de la Institutul Weizmann și unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că nu s-a găsit nicio diferență între efectele pe care le produc aceste două tipuri de pâine.

Oamenii de știință au mai descoperit că, în cazul celor care eliminaseră pâine din alimentație, după doar o săptămână de la reluarea consumului de pâine, au apărut modificări semnificative statistice ale parametrilor clinici.

„Am văzut o reducere a mineralelor esențiale din sânge (calciu, magneziu, fier) ​​și o creștere a LDH (lactat dehidrogenază, un marker al deteriorării țesuturilor)”, a spus Segal. Dar am observat, de asemenea, o îmbunătățire a markerilor funcției hepatice și renale, a markerilor de inflamație și a nivelului de colesterol,” a explicat Dr. Eran Elinav pentru Healthline.

Problema glutenului

Chiar dacă dietele fără gluten au devenit extrem de populare în ultimul timp, ar trebui să urmați una doar dacă testele medicale au demonstrat că aveți o intoleranță la această proteină, nu doar pentru că e la modă.

Persoanele cu boală celiacă (intoleranță la gluten) au o reacție autoimună severă la gluten care provoacă leziuni intestinale, astfel încât consumul acestei proteine poate fi foarte periculos.

Cu toate acestea, mulți oameni pot tolera glutenul și nu trebuie să-l evite.

Oamenii de știință au arătat că evitarea glutenului poate determina anumite persoane să nu mai mănânce alimente sănătoase, cum ar fi cerealele integrale.

Un studiu din 2017 a constatat că consumul de gluten nu crește riscul de boli de inimă, dar evitarea cerealelor integrale pentru a-l elimina poate crește riscul.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare