Boala Lyme: ce simptome are, în funcție de stadiu

Boala Lyme: ce simptome are, în funcție de stadiu

Boala Lyme este o afecțiune cauzată de mușcătura unei căpușe infectate cu o bacterie. Căpușa trebuie să rămână atașată pe piele timp de cel puțin 36 de ore pentru a transmite infecția. Ce manifestări are boala Lyme la adulți și la copii, care sunt stadiile de evoluție, prin ce analize poate fi depistată și cum se tratează, aflăm în continuare de la medicul infecționist Bianca Borcoș.

Probabilitatea unei mușcături de căpușă și, prin urmare, riscul de a contracta boala Lyme este mai mare la persoanele care petrec mult timp în aer liber, în zone împădurite și ierboase, în special din mai până în noiembrie.

Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei care provoacă această afecțiune. Statistic, doar 20% dintre persoanele mușcate de căpușe sunt infectate și ajung să dezvolte boala Lyme, cunoscută și cu numele de borelioză. Dintre acestea, doar 2-3% fac forme severe, cu complicații grave. Prin urmare, nu trebuie să intrăm în panică dacă am găsit o căpușă pe piele, ci doar să urmărim dacă apar simptome.

Citește aici un ghid complet despre ce ai de făcut, pas cu pas, în situația în care ai găsit o căpușă pe corp și despre bolile pe care aceasta le poate transmite la om.

„Boala Lyme este o zoonoză acută (boală infecțioasă transmisă de animale), multisistemică, provocată de infecția cu spirocheta Borrelia burgdorferi și de răspunsul sistemului imunitar al gazdei la această infecție. De obicei, boala este transmisă omului prin mușcătura de căpușă din genul Ixodes.“

Dr. Bianca Borcoș, medic infecționist în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“, din București

Boala Lyme: simptome frecvente

Persoanele infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi reacționează în mod diferit, iar simptomele date de boala Lyme pot varia în severitate. Tocmai pentru că are manifestări foarte diferite de la o persoană la alta, dar și multe simptome nespecifice, această afecțiune mai este numită și „boala cu o mie de fețe”.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome de boala Lyme:

  • una sau mai multe erupții plate, circulare;
  • oboseală;
  • dureri și umflături ale articulațiilor;
  • dureri musculare;
  • durere de cap;
  • febră;
  • noduli limfatici inflamați;
  • tulburări de somn;
  • dificultăți de concentrare.

„Manifestările clinice ale bolii sunt polimorfe, evoluția fiind caracterizată de perioade de exacerbări care alternează cu perioade de remisiune clinică (n.r. – în care simptomele se atenuează sau dispar) și acestea diferă în funcție de stadiul bolii.“

Dr. Bianca Borcoș, medic specialist boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“, din București

„Boala asta e un blestem, cred că e iadul pe pământ. Nu te lasă nici să trăiești, nici nu mori”, a povestit George pentru Smart Living cum se simte boala Lyme. Citește aici poveștile a trei oameni uniți de acest diagnostic.

Cum arată erupțiile din boala Lyme

Erupția de pe piele care apare în borelioză poartă numele de eritem migrator și are un aspect specific: conturul este roșu, iar zona centrală este decolorată. În primele zile de la mușcătură, el arată ca o pată roșie, pentru ca apoi să-și mărească diametrul într-un interval de câteva zile sau săptămâni, depășind uneori chiar și 30 de centimetri.

Eritemul migrator nu apare neapărat în locul mușcăturii de căpușă, ci oriunde pe corp. Poate apărea o singură erupție sau mai multe, în diferite zone.

Simptomele bolii Lyme la copii

Copiii prezintă, în general, aceleași simptome ale bolii Lyme ca adulții. De obicei, ei experimentează:

  • oboseală;
  • dureri articulare și musculare;
  • febră;
  • alte simptome asemănătoare gripei.

Unele simptome pot apărea la scurt timp după infecție, dar este posibil ca boala să se manifeste la luni sau chiar ani distanță de la mușcătura de căpușă.

Este posibil ca un copil să aibă boala Lyme și să nu prezinte erupții cutanate. Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine a arătat că, din 201 copii infectați cu bacteria care provoacă boala Lyme, aproximativ 89% au avut o erupție cutanată.

Boala Lyme, stadiul I

Evoluția bolii Lyme se produce, de obicei, în trei stadii: infecție localizată, infecție diseminată timpuriu și diseminată târziu – cu afectare cronică. Cu toate acestea, simptomele se pot suprapune. Unele persoane se prezintă la medic într-un stadiu ulterior al bolii, fără a avea simptome ale bolii anterioare. Medicul infecționist Bianca Borcoș detaliază în continuare cele trei stadii ale bolii și simptomele pe care le au.

Stadiul I de borelioză survine precoce după mușcătură și are o durată de 2 și până la 21 de zile. Acest stadiu este caracterizat, de regulă, prin prezența eritemului migrator localizat și semne de infecție acută virală asemănătoare gripei.

Simptomele stadiului I de boală sunt:

  • febra;
  • frisoanele;
  • mialgiile (durerile musculare);
  • adenopatiile localizate (inflamarea ganglionilor limfatici);
  • cefaleea.

Boala Lyme, stadiul al II-lea

În stadiul al II-lea de boală, infecția acută devine generalizată – ajunge în sânge și se împrăștie în organism. Acesta are o durată mai lungă: de la câteva săptămâni la câteva luni.

Se caracterizează prin extinderea leziunilor cutanate și co-afectare sistemică. În acest stadiu, manifestările sunt:

  • neurologice – meningoencefalită acută (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării), nevrite craniene (inflamații ale țesutului nervos), radiculopatii (simptomele care se dezvoltă atunci când există compresia unei rădăcini nervoase spinale), neuropatii periferice (tulburări ale sistemului nervos periferic care se manifestă prin slăbiciune musculară, amorțeală și durere la nivelul mâinilor și picioarelor);
  • cardiace – tulburări de ritm;
  • musculoscheletale, de tip artrită.

Boala Lyme, stadiul al III-lea

Stadiul al III-lea al bolii apare după o perioadă de latență de luni sau ani de la debutul infecției și se caracterizează prin afectare multisistemică.

În acest stadiu, boala Lyme se manifestă prin:

  • artrite (nou apărute sau agravate);
  • afectare sau agravare neurologică (neuropatie periferică, meningoencefalită cronică, encefalopatie cronică);
  • afectare cardiacă (cardiomiopatie);
  • acrodermatită cronică atrofică (o infecţie persistentă a pielii care afectează de obicei extremităţile, cauzând inflamaţie şi, în cele din urmă, subțierea pielii afectate);
  • afectare hepatică;
  • probleme pulmonare;
  • afectare oculară.

Analize pentru boala Lyme

Simptomele bolii Lyme mimează un număr foarte mare de afecțiuni, motiv pentru care poate fi foarte dificil de identificat. Diagnosticul acestei afecțiuni se face, potrivit medicului infecționist, pe baza mai multor date:

  • pe criterii epidemiologice – existența unei mușcături de căpușă, proveniența bolnavului din zone care favorizează contactul cu sursa de infecție;
  • pe date clinice – existența eritemului migrator cronic, prezența unor puseuri de artrită care afectează, de regulă, două articulații mari, prezența unor manifestări clinice evolutive de afectare a sistemului nervos central sau/și a miocardului.

Pentru confirmarea diagnosticului de boală Lyme, sunt necesare mai multe analize de laborator. Cele mai folosite sunt testele serologice de tip ELISA, Western Blot, PCR și imunofluorescența. Acestea pun în evidență existența anticorpilor specifici de tip IgG, IgM, IgA. 

„Se folosesc, de asemenea, teste paraclinice complementare: hemoleucograma, proteina C reactivă, EKG, ecocardiografie, CT cerebral, IRM, examen neurologic, oftalmologic, examinări citologice, bacteriologice si biochimice din lichidul cefalorahidian (pentru diagosticarea neuroboreliozei), examen dermatologic, reumatologic, scintigrafie osoasă și/sau examinări care vizează funcția hepatică“, detaliază dr. Borcoș.

Se tratează cu antibiotice

Tratamentul bolii Lyme se bazează pe antibioticoterapie, potrivit medicului Bianca Borcoș. Selecția antibioticului, a căii de administrare și a duratei tratamentului se fac ținând cont de manifestările clinice ale pacientului, de stadiul bolii, precum și de prezența unor afecțiuni preexistente sau a unor alergii.

„În stadiul I de boală sunt indicate antibiotice orale: doxiciclina pentru adulți și copiii cu vârsta mai mare de 8 ani, respectiv amoxicilina sau cefuroximul pentru copii mici și femei însărcinate sau care alăptează. Durata tratamentului este de 14-21 de zile în acest stadiu.“

Dr. Bianca Borcoș, medic infecționist

Pentru stadiile avansate ale bolii, terapia include asocieri de antibiotice, de regulă, administrate intravenos pe durata a 14-28 de zile, în raport cu manifestările clinice pe care le prezintă pacientul.

Complicațiile pot avea un impact major

Cele mai importante complicații pe care le poate da boala Lyme sunt:

  • neurologice – variază de la oboseală, astenie, letargie la meningită, meningoencefalită, radiculonevrite (afectarea nervilor și rădăcinilor nervoase și imobilizare prin slăbirea musculaturii), mielită (afecțiune autoimună inflamatorie a măduvei spinării), neuropatie craniană sau periferică, encefalomielită (afecțiune autoimună inflamatorie a creierului și a măduvei spinării);
  • cardiace de tip miocardită (inflamația mușchiului inimii), tulburări de ritm, sincopă cardiacă (pierderea temporară şi bruscă a stării de conştienţă) sau aritmie ventriculară, cardiomiopatie (boală care afectează mușchiul inimii), insuficiență cardiacă congestivă;
  • oculare reprezentate de conjunctivită, irită (inflamarea irisului), dezlipire de retină, keratită (inflamația corneei), panoftalmie (infecție supurativă a ochiului);
  • hepatice;
  • miozită (inflamație a mușchilor manifestată prin slăbiciune, dureri și sensibilitate musculară);
  • osteomielită (inflamația și distrugerea oaselor).

Cele mai multe cazuri de borelioză sunt tratate eficient cu ajutorul antibioticelor, fără ca pacienții să dezvolte complicații. Inițierea promptă a tratamentului crește șansele de vindecare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare