Dr. Viviana Iordache: Acidul hialuronic e cea mai bună invenție

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: „Dacă tratamentul cu acid hialuronic pentru mărirea buzelor este vizibil, atunci e un eșec“

Dr. Viviana Iordache este medic dermatolog de 25 de ani și, chiar dacă la finalul liceului și-ar fi dorit să ajungă mai degrabă inginer decât medic, după absolvirea Medicinei, a descoperit că și frumusețea e tot o inginerie. Am vorbit cu dr. Iordache despre toate progresele din ultimul sfert de secol care ne ajută să ne menținem constant cu zece ani mai odihniți și mai tineri, cu o condiție: să apelăm la ele la timpul potrivit.

S-au schimbat multe în domeniul frumuseții în cei 25 de ani de practică ai medicului dermatolog Viviana Iordache: au avut loc revoluția acidului hialuronic, a toxinei botulinice, a apărut aparatură din ce în ce mai sofisticată pentru intervenții estetice minim invazive. Un lucru nu s-a schimbat, însă: frumusețea înseamnă tot natural. Dacă îți dai seama că un pacient a suferit intervenții estetice, atunci acele intervenții sunt un eșec, spune Viviana Iordache.

Natural este și discursul medicului dermatolog atât cu pacienții săi, cât și în discuția de mai jos, în care povestește și despre „protestele absolut viguroase“ pentru că nu voia să urmeze Medicina, și despre condițiile grele pe care trebuia să le suporte un tânăr medic în spitalele de stat, și despre investițiile în primul cabinet, dar și despre procedurile naturale pe care le aplică pacientelor ei și sie însăși.

De la stat la privat, din cauza lipsurilor

SmartLiving: S-au împlinit 25 de ani de când ați început cariera în domeniul dermatologiei. Dacă ați putea da un sfat variantei dumneavoastră de acum 25 de ani, care ar fi acela?

Dr. Viviana Iordache: Din fericire, traseul meu a depășit propriile așteptări, deci nu pot spune că am vreun regret privind opțiunile făcute. O treabă ar fi fost să renunț mai devreme la colaborarea cu sistemul de stat.

SmartLiving: De ce? Atât de neplăcută a fost experiența în sistemul de stat?

Dr. Viviana Iordache: A avut părți excepționale când vine vorba de pregătire. Atât timp cât am fost medic rezident, colaborarea cu sistemul de stat a fost foarte bună, am avut profesori excepționali. Din nefericire, în momentul în care s-a terminat specialitatea, la vremea respectivă, condițiile de a practica dermatologia în ambulatoriul de specialitate, pentru că în spital erau foarte puține locuri, era afectată de situația materială și fizică.

Nu aveam fire de sutură, nu aveam dezinfectanți, nu aveam medicamente și trebuia să scriem rețete pacienților internați. Ulterior, aparținătorii acestora trebuia să se îndrepte către farmacia privată, să cumpere medicamentul și să vină în spital. În spital, noi hrăneam pacienții cu spanac și margarină expirată și retopită. Ei bine, toate acestea au făcut ca entuziasmul meu să pălească și neputința asta era greu de surmontat.

Pe vremea aceea făceam foarte multă chirurgie cutanată. Chirurgia cutanată este pâinea începătorului, pentru că procedurile la piele sunt relativ simple, dar rezultatele se văd. Și atunci satisfacța pacientului este mare.

Însă, în momentul în care venea un pacient care avea de scos o tumoră, mai ales dacă era o persoană tânără, eu trebuia să scriu rețetă cu tipul firului și numărul acestuia, seringă de insulină, ca să aibă ac atraumatic. Nici măcar compresele nu erau ceea ce trebuie, pentru că nu absorbeau. În loc să fie bumbac 100%, era un amestec cu sintetic și plutea picătura de sânge. Și toate lucrurile acestea erau extrem de frustrante.

Pe de altă parte, din fericire, dermatologia a fost întotdeauna o specialitate care s-a pretat la practica privată.

Salariul pe un an la stat, prima investiție în clinica privată

SmartLiving: De ce se preta mai bine pentru practica privată?

Dr. Viviana Iordache: Se preta mai bine în sensul că, pe vremea aceea, în afara unei mese de operații și a unui electrocauter, o trusă de microchirurgie, nu aveai condiții nemaipomenit de greu de îndeplinit. Prin comparație cu ortopedia, care presupune investiții gigant în privat, o echipă care face ca lucrurile să fie extrem de costisitoare și prea puțin practice. La dermatologie aveam o lupă, o masă de tratament, trusa și electrocauterul.

Prima mea investiție a fost undeva puțin peste 1.500 de dolari. Care era salariul meu de la spital pe un an. Pentru vremea aceea, nu era de colea, dar nu era nici ceva imposibil de accesat.

SmartLiving: Trecerea în privat a însemnat, practic, că toate lipsurile din sistemul de stat s-au rezolvat și puteați trata pacienții așa cum vă doreați?

Dr. Viviana Iordache: Nu numai asta. Inclusiv tipul pacientului care se îndrepta către mediul privat era, la vremea aceea, un progres. Pentru că, în primul rând, în specialitatea noastră, o mare parte o ocupă bolile venerice.

Bolile venerice, din nefericire, sunt niște boli care, deși se tratează foarte ușor, se îndreaptă către spitalul de stat doar pentru prima parte a tratamentului, restul se tratează în ambulator.

Partea de chirurgie merge foarte bine în ambulator. Partea de diagnostic de dermatologie clinică, cu o lupă și mai târziu un dermatoscop, mergea foarte bine în ambulator. Așadar, creșterea mea a fost foarte rapidă.

La momentul în care eu mi-am dat demisia de la spital și am intrat în practica exclusiv privată, prietenii de familie au spus că sunt nebună, că unde plec de acolo de unde nu mă dă nimeni afară niciodată orice-ar fi. Și astăzi mă bucur pentru că au fost câțiva ani pe care i-am câștigat progresând mult mai repede.

Prima generație fără practică la țară

SmartLiving: Dacă ați fi, din nou, în punctul de a vă alege specializarea, ați opta tot pentru dermatologie?

Dr. Viviana Iordache: Absolut! Și, sincer, și acum mă bucur foarte mult că am făcut alegerea asta. Deși, în anii ’90, lucrurile erau foarte tulburi.

La momentul în care am terminat facultatea, am fost prima generație în care nu a mai fost obligatoriu stagiul la țară. Înaintea mea, absolvenții Facultății de Medicină erau obligați un an să plece la țară, unde trebuiau să treacă prin toate. Erau un fel de medic de familie al zilelor noastre. După aceea, după ce intrau în specialitate, teoretic, puteau face mai ușor alegerea.

Eu nu am avut această variantă. Între timp a avut loc Revoluția și, pentru prima dată în istoria medicinei românești, ni s-a permis accesul la examenul de intrare în specialitate direct.

Atunci, după ce intrai pe un făgaș, nu mai aveai posibilitatea să te răzgândești. Iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales dermatologia. Fiind an de început, din dermatologie, specialitatea pe care eu, ca toți dermatologii, o recomand călduros viitorilor absolvenți de Medicină, puteai să faci orice. Puteai să faci dermatologie pediatrică sau clinică, sau chirurgicală și, nu în ultimul rând, abia ușor-ușor se deschideau porțile cosmeticii.

Părinții farmaciști au hotărât la ce facultate să meargă

SmartLiving: Apropo de alegeri, care a fost momentul în care ați decis că vreți să deveniți medic și ce v-a influențat alegerea?

Dr. Viviana Iordache: Nu am decis eu, a decis mama mea pentru mine. Eu sunt o generație în care influența părinților în traseul de viață al copiilor lor era covârșitoare. M-am îndrăgostit, de fapt, de Medicină abia în anul III.

Eu voiam să fiu inginer, dar părinții mei au considerat că nu mi se potrivește. Drept care am fost trimisă pentru a da examen la Facultatea de Medicină, în ciuda unor proteste absolut viguroase.

Părinții meu au fost farmaciști și ei au considerat că, de la sine înțeles, cei doi copii ai lor vor fi medici și nu am avut prea multe de ales.

Pe de altă parte, a fost un lucru foarte bun pentru viața mea profesională: faptul că ei, vorbind frecvent în casă despre afecțiuni, despre tratamente medicale, mie mi se păreau lucrurile extrem de familiare în facultate.

Deci, am intrat într-o lume în care măcar înțelegeam limbajul medical într-un procent mai mare decât colegii mei. Ajutată și de structura de liceu de matematică, mi-a fost relativ ușor să învăț. Atunci, performanța mea din punct de vedere academic a fost foarte mare, în ciuda rezistenței inițiale. Astfel încât am avut norocul să termin facultatea printre primii absolvenți. Adică media mea a fost la nivel astronomic față de ce se întâmplă astăzi, lucru care mi-a dat foarte multă încredere în mine. Știți cum este că acum nu se mai poartă să arăți mediile în public, nu se mai poartă clasamentele pe performanță.

Eu nu am calitatea pedagogică de a hotărî dacă pentru copii lucrul ăsta este bun sau rău. Pentru mine, ar fi fost foarte rău. Adică educația asta modernă, să nu stresezi copilul, să nu îl împingi de la spate și să nu-l compari, din punct de vedere academic, pentru mine n-ar fi fost bună. Pentru că dacă aveai un traseu de făcut, dacă nu știai la ce poți să faci performanță și pe unde te afli în pluton, nu era ușor de ales drumul în viață.

Citește aici un alt interviu despre cariera medicului oftalmolog pediatru Andreea Ciubotaru: „Am hotărât să mă fac medic ca să salvez alți copii, după ce mi s-a prăpădit fratele“

Aproape toți pacienții pleacă fericiți“

SmartLiving: Spuneați că abia în anul III de Facultate v-ați îndrăgostit de Medicină. Cum s-a produs declicul, ce s-a întâmplat atunci?

Dr. Viviana Iordache: În anul III s-a trecut de la partea teoretică la partea de interacțiune directă cu pacientul. Și am început accesul în clinică. În momentul în care am intrat, partea de medicină fundamentală, clinică pentru mine a fost o revelație și am constatat că îmi place foarte mult să fac asta și că eforturile de până atunci, care mi se păruseră destul de chinuitoare, au meritat cu prisosință.

SmartLiving: Dar acum, după atâția ani de practică, ce vă place cel mai mult în profesia dumneavoastră?

Dr. Viviana Iordache: Ce-mi place cel mai mult este faptul că fac oamenii fericiți cu o suferință mică.

La dermatologia propriu-zisă, din păcate, majoritatea bolilor sunt cronice și progresive, având și un impact psihologic foarte mare. Însă, în partea estetică, pe care o fac azi într-un procent de 70% din activitatea mea profesională, aproape toți pacienții pleacă fericiți. Iar acest lucru, după mulți ani de medicină în partea cealaltă (n.r. – dermatologie clinică), mi-a făcut o viață mult mai ușoară și mai frumoasă.

În al doilea rând, progresul este foarte rapid. Procedurile pe care le fac acum sunt cu un suport în ceea ce privește calitatea substanțelor, tehnologia care a fost creată, dispozitivele cu care lucrăm. Toate acestea au făcut ca lucrurile care păreau absolut imposibile acum 25 de ani să devină chiar ușor de realizat.

Un exemplu clasic îl reprezintă laserele vasculare. Să treci printr-o structură fără să o distrugi, ca să ajungi dedesubt și să sigilezi, să coagulezi un vas, acum 25 de ani ar fi părut imposibil, ai fi zis că nu ai cum să ajungi la vasele de sub piele dacă nu rupi acea piele, ei bine astăzi se poate, datorită tehnologiei.

De exemplu, acum, produsele injectabile sunt mult mai ușor de previzionat. În general, rezultatele nu sunt instantanee, majoritatea tratamentelor pe care le facem au rezultat, în cel mai fericit caz, la câteva zile. Însă sunt proceduri la care obținem rezultat undeva și la 6-12 luni. Și atunci, dacă nu ai o predicție bună, este greu de făcut un raport corect între așteptările pacientului, performanța ta medicală și estetică și bugetul acestuia.

Revoluția numită acid hialuronic

SmartLiving: Care considerați că e cea mai bună invenție sau cel mai bun tratament apărut în cei 25 de ani de când practicați dermatologia?

Dr. Viviana Iordache: La ani-lumină, acidul hialuronic! La ani-lumină! Acum 25 de ani, când am intrat în partea de estetică, primele congrese pe care le-am urmat și la care am participat în străinătate costau salariul meu pe un an. La vremea aceea, acolo se prezentau foarte mult injectări cu colagen și silicon sau alte substanțe sintetice.

Din nefericire, aceste proceduri erau privite cu foarte mare suspiciune. Erau considerate niște proceduri cu un grad foarte mare de risc în ceea ce privește așteptările pacientului, pe termen lung, din cauza posibilelor migrări și a reacțiilor de respingere. Așadar, în momentul în care a apărut acidul hialuronic, el a făcut o revoluție.

Află de aici care sunt cei patru aliați ai pielii după 30 de ani.

Din punct de vedere tehnologic, acea moleculă care este similară structurilor vii, era neîmpachetată. Ca atare, rezultatele nu erau ceea ce trebuie și mai ales nu erau cât trebuie în ceea ce privește longevitatea lor.

Pe când astăzi, cu acidul hialuronic, cel puțin la nivelul feței, putem schimba în bine și putem păstra trăsăturile naturale aproape în orice zonă a feței. Deci, la ora actuală, în afară de mărimea ochilor și de distanța între ochi, orice zonă poate beneficia de acid hialuronic.

Mai mult decât atât, îl mai consider o invenție a ultimilor 25 de ani pentru că el ne asigură tratamente și pentru partea clinică a dermatologiei. Se folosește în arsuri, cicatrici post-arsură sau post-acnee, intră în componența multor produse injectabile care se folosesc de la tratamente pentru hidratare, la cele pentru căderea părului și așa mai departe. Este, practic, produsul cel mai versatil, la ora actuală, în partea de dermatologie.

Găsește aici informații utile despre tratamentul acneei la adulți și la adolescenți și aici povestea unei tinere despre lupta cu acneea, care depășește estetica.

„Dacă tratamentul cu acid hialuronic pentru mărirea buzelor este vizibil, atunci e un eșec“

SmartLiving: În ultimii ani, de când acidul hialuronic a devenit atât de accesibil, vedem tot felul de rezultate, unele mai puțin plăcute, din păcate. Așa că aș vea să vă întreb ce părere aveți despre asta și ce înseamnă frumusețea pentru un medic dermatolog?

Dr. Viviana Iordache: Înseamnă prospețime, înseamnă naturalețe și, mai ales, înseamnă păstrarea raporturilor ideale între trăsăturile feței.

Din nefericire, dacă în urma tratamentului cu acid hialuronic rezultatul este vizibil ca intervenție în sine, deci dacă se vede că ți-ai mărit buzele, pomeții, bărbia, atunci acest tratament este, de fapt, un eșec.

Eu consider că un rezultat bun cu care merită să te lauzi este cel în care pacienta arată mai bine fără să vezi că acel mai bine este rezultatul unei intervenții din afară.

Din nefericire, există câteva excepții. În unele cazuri, trebuie să se vadă și folosim acidul hialuronic ca pe o mică proteză – de exemplu, la persoanele care nu au bărbie sau la corecție la nivelul nasului. În rest, modificările trebuie să fie atât de naturale, încât să nu poți să pui degetul pe ele ca intervenție.

Intervențiile estetice nu sunt nici ieftine, nici ușor de dus

SmartLiving: Discutați vreodată cu colegi de-ai dumneavoastră care fac acele intervenții extrem de vizibile pe care ați spus că le considerați un eșec?

Dr. Viviana Iordache: Eu sunt și trainer în injectările cu acid hialuronic și toxină botulinică, oficial, din 2011. Atunci am dat examenul, dar am ținut cursuri dinainte și am doctori colegi, pot să le spun unora chiar prieteni, care sunt trainuiți de mine și care pun pe rețelele de socializare poze din categoria înainte și după ca un rezultat cu care merită să te lauzi și cu care speri să atragi pacienți. Din nefericire, niște monștri! Și de câte ori ne întâlnim și vine vorba de așa ceva mi se răspunde că așa a vrut pacienta.

Poate că așa a vrut pacienta, dar rolul nostru de medici este și de îndrumători și educatori. Adică, de multe ori, oamenii nu știu care este problema lor și vin după modele pe care le văd pe rețelele sociale, fără să țină cont că nu au structura modelului.

De exemplu, dacă vine o persoană care are buze subțiri cu poza unui model cu buze generoase nu înseamnă neapărat că obținerea acelui rezultat este posibilă și în niciun caz reproductibilă 100%. În acel caz nu întotdeauna ea se potrivește pe trăsăturile persoanei respective.

De obicei, dacă o să vă uitați pe review-urile mele, o să vedeți că cea mai mare critică e că uneori întârzii cu pacienții. Dacă pacientul este la prima consultație, nu am cum să mă încadrez întotdeauna în timp. Dacă nu pot avea o comunicare corectă și dacă așteptările sunt nerealiste, toată lumea va fi nefericită.

SmartLiving: Ce le spuneți pacienților care vin pentru prima dată la consult și vor să apeleze la intervenții estetice?

Dr. Viviana Iordache: Procedurile de intervenții estetice sunt costisitoare, deci ele nu sunt nici ieftine, nici ușor de dus întotdeauna. Sunt anumite proceduri care sunt urmare de disconfort, de mici efecte adverse, de probleme.

Sunt proceduri în care spunem că rata lor de siguranță este mare, adică un accident la 25.000 de injectări, de exemplu, dar asta nu înseamnă 0. Și rezultatul depinde de mai mulți factori, iar dacă pacientul își asumă cheltuială, neplăcere, riscuri, măcar să te asiguri că a înțeles foarte bine ce obține de pe urma lor și că poți lucra cu pacientul respectiv.

„Prima injectare cu toxina botulinică, de acum 25 de ani, este în continuare pacienta mea“

Noi nu ne putem permite să lucrăm cu produse ieftine, de proastă calitate, contrafăcute, care să ne crească această rată cu care ne mândrim atât de mult, din punct de vedere statistic al accidentelor. Și atunci avem o selecție dată de faptul că nu suntem o clinică unde se duc vânătorii de cupoane. Și atunci mulți dintre pacienții noștri sunt deja educați în ceea ce privește posibilitățile și beneficiile medicinei estetice.

Pot să vă spun cu mândrie că prima mea injectare cu toxina botulinică, de acum 25 de ani, este în continuare pacienta mea și îmi place să cred că arată natural, că nu se vede că are tratament cu botox și că arată cu 10 ani mai tânără decât ar fi arătat dacă nu ar fi făcut acel botox. Pentru că nu vei arăta niciodată, în ciuda celui mai bun tratament estetic, cu un sfert de secol mai tânără. Vei arăta mai proaspătă, mai odihnită, mai puțin tristă, mai relaxată, dar nu vei arăta mai tânără cu mai mult de 10 ani.

SmartLiving: Deci nu se întâmplă nimic rău, nici după 25 de ani de botox, așa cum se tem unele persoane: că îți pică fața sau rămâi fără expresii...

Dr. Viviana Iordache: Chiar nu se întâmplă nimic, avem multe paciente.

În cazul acidului hialuronic, fața stă într-o poziție corectă, chiar dacă faci doar o doză de menținere, nu neapărat o doză de ridicare.

Și dacă, în ceea ce privește botoxul, avem deja experiență de 25 de ani, mai avem aproape 25 de ani în ceea ce privește acidul hialuronic pentru umplerea șanturilor nazo-geniene, avem 23 de ani în ceea ce privește mărirea buzelor avem vreo 15 ani în ceea ce privește liftingul nechirurgical, pomeții și cearcănele. Și toate aceste persoane au străbătut acest sfert de secol grațios.

Riscuri majore pentru cine merge la injectări la persoane neautorizate

SmartLiving: La cine ar trebui să apelăm când vine vorba de tratamente pentru îngrijirea pielii și de proceduri precum injectări, peelinguri: la medicul dermatolog, la cosmeticiană sau la chirurgul estetician?

Dr. Viviana Iordache: În ceea ce privește partea de injectări cu toxină botulinică și acid hialuronic, autorizație fermă și clară o au medicii plasticieni și medicii dermatologi.

În ceea ce privește partea de peelinguri chimice, lucrurile sunt discutabile, pentru că depinde de concentrația și tipul de peeling chimic folosit.

Cuvântul peeling chimic acoperă o mare plajă care începe de la concentrații mici și inofensive ale unor produse care se găsesc în supermaket, până la peelinguri adevărate care înseamnă niște zile de îngrijire specială și care, după mine, sunt, în primul rând, treaba dermatologului.

Lucrurile sunt discutabile, totuși, pentru că putem spune peeling chimic unei proceduri extinse ca tipuri de agenți chimici folosiți. Problema este că oamenii trebuie să înțeleagă foarte clar că procedurile estetice sunt destul de riscante și delicate, indiferent de cât de simple ni se par nouă.

În plus, trebuie să înțelegem că substanțele adevărate – botoxul adevărat și anumite tipuri de acid hialuronic – nu se pot vinde decât către personal autorizat. Faptul că trăim într-o lume în care banul e ochiul necuratului și se vând pe piața neagră și există tot felul de canale de a procura substanțe și echipamente, mai mult sau mai puțin serioase, nu înseamnă că, în mod real, este bine să ne asumăm acest risc cu ceva ce vom purta în noi și se va vedea pe fața noastră, o bună perioadă de timp.

„Rezultatele nefericite sperie targetul meu

SmartLiving: Ce riscă cei care merg pentru proceduri la persoane neautorizate, atrași fiind de un preț mai scăzut?

Dr. Viviana Iordache: Vreau să le atrag atenția potențialilor pacienți că personalul care nu are drept de liberă practică pe procedurile estetice are dificultăți foarte mari în a procura ceea ce trebuie. Și ca atare nu riscă doar erori de tratament, riscă și efecte adverse date de substanțele sau echipamentele folosite.

Mai mult decât atât, au fost câteva scandaluri destul de celebre, inclusiv la noi în țară, dar asta nu e o practică românească. Sunt țări în care, din cauză că nu există destui medici dermatologi care să aibă suficient timp pentru proceduri estetice, se permite unei anumite părți din personalul medical să facă anumite proceduri cu anumite substanțe injectabile.

Însă există deja clinici care sunt specializate în tratamentul reacțiilor adverse produse de tratamentele necorespunzătoare. Discuția e mai complicată și pentru că, de foarte multe ori, aceste persoane nu au cum să fiscalizeze sau să înregistreze procedurile făcute pentru că nu au drept de liberă practică. În consecință, în cazul unui accident, persoana respectivă nu există. Și maxim poate să facă niște review-uri proaste pe internet. Apare o mare problemă din punct de vedere al menținerii în siguranță a acestor pacienți.

În plus, din nefericire, aceste rezultate pe care eu nu le consider ceea ce trebuie sperie targetul meu. În momentul în care văd că umblă pe stradă o persoană cu o gură greșită sau cu o sprânceană mai sus sau cu niște pomeți care intră în ochi sau care arată caraghios, se vor speria inclusiv potențialii mei pacienți. Pentru că lumea, în ceea ce privește rezultatele naturale, nu poate să identifice procedura, darămite medicul. Și atunci, din nefericire, este mult mai vizibilă o persoană greșit tratată decât una corect tratată.

Și atunci, mulți dintre noi nu știm că ai o mărire discretă de buză care să te aducă la buzele tale de la 20 de ani, chiar dacă acum ai 40 de ani, care poate să ți le hidrateze, care poate să-ți deschidă ochii, ridicând puțin sprâncenele, fără să te facă să arăți ca Michiduță, pentru că persoanele corect tratate nu sunt niște vectori de imagine.

Pacienții care nu ajung la timp au nevoie de tratamente complicate și costisitoare

SmartLiving: Aveți des pacienți care vin și vă spun din start că se tem că acidul hialuronic le va deforma fața?

Dr. Viviana Iordache: Sigur! Persoanele greșit tratate fac să intre în cabinetul meu paciente care spun: „Vai, doamna doctor, dacă știam că se poate să fie așa, natural, veneam de mult!

Pentru că prezența în spațiul public a acestor eșecuri duce la cealaltă capcană, în care se consideră că toate procedurile estetice sunt născătoare de monștri. Și multă lume care vine la consultație prima dată zice: „Doamna doctor, vreau și eu să arăt mai bine sau să îmi mențin sănătatea pielii, dar nu vreau să-mi faceți proceduri injectabile sau laser pentru că nu vreau să ajung ca X“.

Este foarte prost, pentru că dacă o persoană are o față foarte slabă, foarte trasă, ea, din păcate, gravitațional o să sufere mai mult decât o persoană cu fața rotundă. Atunci ea, la 30 de ani deja o să pară tristă, deja o să pară obosită. Nu o să pară bătrână, dar prietenii și anturajul o să o întrebe de ce e supărată sau dacă nu a dormit bine. Această pacientă, dacă se prezintă între 20 și 25 de ani, eu am nevoie de un singur mililitru de acid hialuronic pe an ca s-o țin pe loc. Un singur mililitru de acid hialuronic înseamnă mai puțin de 4 lei pe zi, deci nu poată să se pună problema că nu-și permite.

Iar o procedură de acest tip efectuată la timp mă ferește ca, în momentul în care vine la 40 de ani să am nevoie de 4 ml. Atunci, evident că o să mă coste mult mai mult pe an. Și dincolo de costurile mari, cantitățile mai mari implică riscuri mai mari și aspect nenatural.  

Aici avem două situații. Pe de o parte, există pacienți care se sperie și nu vin la timp, vin târziu, au nevoie de tratamente mari, complicate și costisitoare și se sperie și mai tare. Pe de altă parte, sunt cei care nu se sperie, dar care cu inconștiență completă se duc după o colegă/vecină că a găsit un loc undeva mai ieftin și după aceea umblă așa pe stradă și postează pe internet.

Uleiurile naturale nu se folosesc în locul cremelor

SmartLiving: Putem reuși, totuși, cu îngrijirea corectă a tenului să prevenim ridurile și alte probleme, doar cu creme și serumuri și să nu fie nevoie să apelăm la injectări? Jennifer Lopez, de exemplu, spunea că pielea ei arată atât de bine la 52 de ani pentru că a aplicat cu regularitate ulei de măsline.

Dr. Viviana Iordache: În ceea ce o privește pe Jennifer Lopez, fanii pot intra pe instagramul ei și o să vadă că undeva în luna februarie a acestui an a avut fire de suspensie la nivelul frunții și la nivelul unei temporale, a avut chiar reacție de respingere la fir, pe care a purtat-o cu mândrie și nici măcar nu și-a ascuns-o cu părul. Pentru un specialist ca mine, se vede clar și cantitatea de botox pe care a folosit-o.

Din nefericire, nu există panacee, nu există produse minune, eu aș fi fericită să existe, m-aș lăsa de injectări și aș trece la creme pentru că evident aș avea grijă să aleg cele mai bune variante. Dar, din păcate, nu există așa ceva și inclusiv pe cele mai bune prietene ale mele și pe mine însămi se aplică tratamente injectabile, ca, la cei aproape 57 de ani, să nu arăt mai în vârstă.

Eu, ca dermatolog, nu am cum să înțeleg această boală generală a folosirii uleiurilor naturale pe post de produse cosmetice.

Uleiul natural nu are factor de transport! Nu înseamnă că nu e bun sau că nu are suficientă vitamina E. Dar el nu este făcut să intre în piele pentru că noi nu suntem niște site. Organismul nostru și pielea noastră au niște mecanisme de apărare care nu fac așa de ușoară penetrarea. Nu înseamnă că la masaj un ulei nu e bun, cred în aromaterapie, reflexoterapie, dar nu cred că dacă îmi pun ulei pe față pot să înlocuiesc sfatul cosmeticianei sau al medicului dermatolog. Cu ulei nu pot să înlocuiesc nici măcar cel mai banal lapte cu vitamina E de la supermaket!

Cu o cremă bună pentru cearcăne, le putem corecta culoarea

SmartLiving: Ce înseamnă, totuși, o bună îngrijire a tenului cu produse cosmetice și ce rezultate putem obține?

Dr. Viviana Iordache: O bună îngrijire înseamnă produse alese corect și sunt anumite beneficii care se pot obține așa. De exemplu, culoarea cearcănelor: dacă fac o îngrijire corectă a tipului de cearcăne, pot ca din produse cosmetice, o parte din tipurile de cearcăne să fie menținute la o culoare plăcută.

Știai că cearcănele pot fi moștenite sau dobândite? De ce apar și cum le facem să dispară.

De asemenea, e important să mă îngrijesc corect cu produse de calitate, cu o cosmeticiană care știe ce face.

E ca spălatul pe dinți: te ajută și trebuie să o faci zilnic, dar nu poate înlocui un implant dentar, de exemplu. Și chiar dacă există diferențe între pastele de dinți, o pastă de dinți mai ieftină, dar folosită zilnic, face mai mult decât una scumpă folosită ocazional. Același lucru se întâmplă și cu crema de față, și cu șamponul și cu tot.

O piele deshidratată duce la eczemă

SmartLiving: Care e rutina corectă de îngrijire a tenului, în funcție de vârstă?

Dr. Viviana Iordache: În primul rând, este vorba de prevenție și asta nu înseamnă doar a îmbătrânirii, ci și cea a îmbolnăvirii.

Hidratarea cutanată trebuie realizată atât intern, adică să bem doi litri de apă pe zi, cât și local: să folosim produse de hidratare, în măsura în care avem nevoie de ele și condiția noastră o permite.

Altfel, o piele deshidratată nu înseamnă doar o piele ridată, înseamnă o piele ușor supusă eczemelor, suprainfecțiilor micotice și bacteriene și, nu în ultimul rând, este o piele care ne va produce disconfort. Iar acest disconfort va crește odată cu înaintarea în vârstă.

Printre primele mele paciente, când eram medic începător, erau paciente care, din cauza pielii uscate făceau un prurit (n.r. – mâncărimi) nocturn și nu se puteau odihni, deci calitatea pielii dădea calitatea vieții. Ori, dacă aceste paciente și-ar fi îngrijit pielea la 30 de ani, la 70 ar fi putut să doarmă liniștite noaptea.

De asemenea, prevenție înseamnă evitarea uzurii.

Află de aici ce tratamente funcționează împotriva eczemelor, afecțiunile pielii însoțite de mâncărimi severe.

Atenție la make-up-ul pe pielea crudă!

SmartLiving: Care sunt factorii care ne uzează pielea cel mai tare și cum îi putem evita?

Dr. Viviana Iordache: Cea mai mare uzură este o uzură a ultravioletelor și mai ales în sezonul cald trebuie să înțelegem că gradul de iradiere este enorm. Așadar, rog pacientele să nu creadă că dacă merg la prânz afară le face vreun bine expunerea la ultraviolete! Lucrul acesta, cel puțin pentru zonele expuse, este valabil tot timpul anului. Fotoprotecția ne va păstra atât partea de pigment – nu vom face alunițe, cancere de piele – cât și partea de hidratare și de sănătate, precum și partea de estetică. Pentru că o piele care nu e expusă, în ani, va rezista mult mai bine uzurii.

Citește aici cum alegi corect crema de protecție solară: „Un produs mai scump nu este neapărat și mai eficient”.

Al doilea factor important de uzură este expunerea la variații majore de temperatură.

Află de aici ce este dermatita de frig și cum îți protejezi pielea de vremea rece.

În plus, trebuie avut grijă la rutina cosmetică. Iar, cel mai important lucru pentru mine este ca pacientele să nu se culce machiate și să se demachieze în momentul când au ajuns acasă.

Atenție și la make-up-ul pe pielea crudă! Dacă acum 25 de ani, fetele începeau să se fardeze cel mai devreme în timpul studenției, acum și copilul meu, când pleca la liceu, folosea make-up.

În ceea ce privește cumpărarea produselor cosmetice pentru cei care nu-și permit sau nu-și doresc să meagă la medicul dermatolog, e bine să se adreseze farmaciei și nu supermaketului. Chiar dacă prețurile sunt mai mari, nu avem nevoie de cantități mari, e suficient un tub de cremă la două-trei luni și nu ne va face o mare gaură în buget. Dar dacă avem probleme sau dacă am depășit 30 de ani, e bine totuși să facem un consult dermatologic.

Fiole cu vitamina C, colagen, acid hialuronic

SmartLiving: Dar despre serumuri, fiole cu vitamine pentru față, cu vitamina C, vitamina A), ce părere aveți? Există și fiole cu acid hialuronic, colagen care se aplică pe față.

Dr. Viviana Iordache: Depinde de tipul de ser și de indicație. Sunt anumite produse, anumite principii care fac o hidratare prin ocluzie, adică fac un film ca și cum ai pune o folie peste solar. Aceste produse realizeză o hidratare pe zonele pe care le aplicăm, atât timp cât le aplicăm.

Atenție, însă, multe dintre ele deschid și porii! Fiolele cu colagen, cu acid hialuronic au o indicație foarte bună, sunt ieftine și pașnice pe anumite tipuri de ten și pe anumite zone ale corpului.

În ceea ce privește principiile active ale acidului hialuronic, ale vitaminelor, ale resveratrolului, depinde foarte mult de felul în care sunt condiționate.

Să dăm exemplul produselor pentru piele cu vitamina C, pentru că este cea mai folosită, având foarte multe roluri și beneficii.

Vitamina C intră în pielea noastră prin două mecanisme. Primul este prin concentrație. Atunci când pui o concentrație foarte mare, o parte din ea reușește să rupă bariera epidermică și să intre în piele. Al doilea mecanism este prin factori de transfer. Există niște cărăuși care învelesc moleculele respective sau prin tehnologiile nanozomale, care merg și la acidul hialuronic. Ei bine, acești cărăuși le fragmentează tehnologic în niște particule atât de mici, că reușesc să se strecoare, dar ele nu mai sunt produse native. Acești transportori fac diferența de calitate între produsele cosmetice.

Există însă și anumite lucruri de care să ținem cont. De exemplu, dacă acționăm cu vitamina C pe concentrație, ea e acidă și rămâne o mare cantitate deasupra pielii. Astfel, devine fotosensibilizantă și ne pătăm zona pe care am expus-o. Din nefericire, o neutralizăm dacă dăm cu apă peste ea.

Există produse cosmetice care pot fi folositoare ca întreținere a pielii la fel ca atunci când înghițim vitamine ca să luăm un boost de energie, dar care au efecte adverse dacă nu sunt folosite corect ca tip, concentrație, mod de aplicare, loc și moment al zilei.

Medicul dermatolog vă poate sfătui ceea ce e bine să folosiți, cât, cum și de ce.

Tratamente pentru vergeturi

SmartLiving: Apropo de scandalul recent cu George Buhnici. Există, astăzi, un tratament eficient care să elimine vergeturile?

Dr. Viviana Iordache: Absolut! Există tratament, dar trebuie să înțelegem două lucruri. Primul e că procentul de eliminare nu e de 100% la toată lumea. Există persoane la care vergeturile se reduc semnificativ, dar nu dispar.

vergeturi tratament dr viviana iordache
Imagine reală a unei femei tinere care a rămas cu vergeturi după naștere: a fost tratată pe jumătatea stângă a abdomenului, 4 ședințe, cu un dispozitiv modern FOTO: Arhiva foto Dr. Viviana Iordache

Al doilea lucru important e că sunt tratamente extrem de lungi – vorbim de minimum 6-12 luni până obținem un rezultat. Deci, în cel mai fericit caz, dacă în această toamnă, ne apucăm să le eliminăm, în vara următoare, poate vom satisface preferințele domnului respectiv cu o piele fără vergeturi.

Însă, procedura este costisitoare, pentru că presupune tehnologie înaltă și combinații de proceduri la unii pacienți.

De asemenea, pentru tratamentul vergeturilor, există niște interacțiuni și contraindicații. În cazul pacienților cu motive hormonale, până nu se termină cu motivele hormonale, nu ne apucăm de tratamentul respectiv. Și atunci e nevoie de consult și de o discuție cu medicul dermatolog, care va aprecia dacă are nevoie de analize suplimentare.

De asemenea există contraindicații privind femeia însărcinată și anumite afecțiuni care nu permit tratamentul.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare