Ce este dermatita de frig și cum îți protejezi pielea de vremea rece

Ce este dermatita de frig și cum îți protejezi pielea de vremea rece

Perioada rece vine în fiecare sezon cu probleme pentru piele și, oricât am încerca să ne protejăm, specialiștii avertizează că pot fi afectate chiar și porțiuni ale corpului care nu au fost expuse în mod direct la temperaturi scăzute.

Pe măsură ce gradele din termometru tot scad și bujorii apar în obraji, împreună cu ei se face simțită și senzaţia de piele uscată. Așa se face că 7% dintre noi avem nevoie de îngrijiri medicale pentru problemele pielii provocate sau exacerbate de frig.

Cea mai frecventă afecțiune în sezonul rece este dermatita a frigore, la frig, ne explică dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Center. Acest tip de dermatită se manifestă prin uscăciune a pielii, descuamare și poate fi însoțită de senzație de mâncărime sau chiar de eczemă cu fisuri.

Mâinile sunt adesea afectate de acest tip de dermatită

Cel mai adesea, astfel de leziuni pot apărea pe părţile expuse ale corpului precum – faţa, mâinile, gambele –, dar nu sunt ferite nici zonele acoperite de haine, pentru că temperatura scăzută este resimțită de organism.

Apa și protecția pielii

Dr Ana Grigorescu recomandă săpunurile mai grase în perioada rece

„Pentru ca pielea să fie protejată, este necesar ca hainele groase să nu frece pielea. Ținutele  strâmte și aspre accentuează senzația de disconfort. Iar pentru extremitățile expuse la aerul rece, adică fața și mâinile, în special, este necesar să folosim o cremă emolientă care are rolul de a menține profilul lipidic al pielii. Pentru reducerea riscului de eczemă, substanţele care reclădesc bariera de lipide sunt ideale. Cremele uşoare, de vară, pe bază de apă vor fi înlocuite în anotimpul rece cu produse mai grase, al căror efect este de a împiedică uscarea pielii”, explică dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Center.

Totodată, medicul specialist atrage atenția asupra faptului că deși un consum ridicat de lichide contribuie la hidratarea pielii, acest lucru nu este suficient. Așadar, pentru a evita eczema produsă de dermatita la frig este recomandat să aşezăm în cameră un recipient cu suprafaţă mare de evaporare şi nu ridicăm foarte mult temperatura de încălzire. Motivul – corpul nostru se va adapta mult mai ușor la diferenţa de temperatură între cameră şi exterior.

În plus, în această perioadă a anului, este recomandat să ne spălăm pe mâini cu un săpun pentru piele atopică, care este ceva mai gras decât cele obișnuite și să compensăm lipsurile din organism cu suplimente si o alimentatie sanatoasa.

„Atunci când temperaturile sunt scăzute și trebuie să ne acoperim corpul cu haine groase, pielea nu mai poate sintetiza în mod normal vitamina D. De aceea, în sezonul rece observăm că ne sunt afectate și părul sau unghiile, însă nu sunt efecte ale frigului. Efectele pot fi diminuate cu o alimentatie sănătoasă sau cu suplimente pe bază de vitamina D, vitamina C și seleniu sau zinc”, a încheiat dr. Ana Grigorescu, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Center.

Un ghid complet al bolilor de piele găsiți AICI: Tot ce trebuie să știi despre bolile de piele

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare