„La fiecare 12 minute, o persoană e diagnosticată cu cancer de colon.“ Un pahar cu lapte pe zi scade riscul, o felie de șuncă îl crește

„La fiecare 12 minute, o persoană e diagnosticată cu cancer de colon.“ Un pahar cu lapte pe zi scade riscul, o felie de șuncă îl crește

Cancerul de colon, o afecțiune care face tot mai multe victime în ultimii ani, ar putea fi prevenit dacă am include mai mult calciu în dietă, de exemplu dacă am bea un pahar cu lapte pe zi. Carnea procesată și alcoolul au exact efectul opus, crescând considerabil riscul de îmbolnăvire, confirmă un studiu amplu realizat în Marea Britanie. 

Dietele cu un aport de calciu mai mare – echivalent cu un pahar de lapte pe zi – pot reduce riscul de cancer de colon cu 17%, dovedește un studiu amplu coordonat de specialiști de la Universitatea Oxford, potrivit publicației BBC. Cercetătorii au remarcat că mineralul „se fixează pe acizii biliari și acizii grași liberi din colon, scăzând efectele lor potențial cancerigene“.

Au fost analizate dietele a peste jumătate de milion de femei cu vârste de peste 16 ani, pe parcursul a 17 ani, cu scopul de a investiga 97 de alimente, băuturi și substanțe nutritive și modul în care acestea pot fi corelate cu diagnosticul de cancer colorectal. Peste 12.000 de femei care au participat la studiu au dezvoltat acest tip de cancer. Studiul a luat în considerare femeile aflate în postmenopauză, dar autorii lui consideră că efectele protectoare ale calciului sunt valabile și în rândul femeilor tinere, precum și în rândul bărbaților.

Astfel, medicii au descoperit că legumele cu frunze de culoare verde închis, laptele de origine animală, dar și cel vegetal (obținut din plante precum soia, ovăz, cocos sau migdale) au un rol protector împotriva cancerului de colon, datorită conținutului de calciu. 

De ce să bei un pahar mare cu lapte pe zi

Studiul, ale cărui rezultate publicate la începutul anului 2025 au atras atenția opiniei publice, sugerează că efectul calciului în organism, fie că este extras din produsele lactate de origine animală, fie din produsele de origine vegetală, este unul semnificativ.

Un aport de 300 de miligrame de calciu în dieta zilnică sau un pahar mare cu lapte scade riscul de cancer colorectal cu 17%.

„Studiul scoate în evidență rolul protector al produselor lactate mai ales în ceea ce privește dezvoltarea cancerului de colon, și asta în mare parte datorită calciului pe care îl conțin“, a precizat dr. Keren Papier, autoarea cercetării.

Un efect similar de scădere a riscului de cancer îl au și cerealele integrale – carbohidrații, fibrele și vitamina C, dar într-o măsură mai mică.

La polul opus, consumul mare de carne procesată, precum și abuzul de alcool duc la o incidență mai mare de cancer de colon.

Vinul și carnea procesată cresc riscul de cancer de colon

Este deja cunoscut faptul că dietele în care predomină alimentele ultraprocesate, în special cele pe bază de carne, cresc riscul dezvoltării mai multor tipuri de cancer, dar mai ales al cancerului colorectal. 

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea rosie și pe cea procesată ca fiind cancerigene. Se întâmpla în anul 2015. Statisticile instituției au evidențiat faptul că fiecare porție zilnică de 50 de grame de carne procesată – aceasta însemnând că este sărată, afumată sau conservată – inclusiv șunca, baconul, cârnații – crește cu 18% riscul de cancer colorectal.“

Totuși, în ultimii ani teoria riscului crescut de cancer de colon pe fondul consumului de carne roșie a fost contestată de specialiști. Studiile recente au arătat că nu există dovezi incontestabile că bolile de inimă, cancerul sau diabetul sunt cauzate de consumul de carne roșie. Pentru o analiză detaliată și cât mai clară, poți citi dosarul realizat de SmartLiving.ro: Carne roșie sau albă? Care este răul mai mic.

Alte rezultate ale studiului recent coordonat de Keren Papier au arătat că:

  • 20 de grame de vin pe zi (echivalentul unui pahar mare de alcool) pe zi pot crește riscul  de cancer colorectal cu 15%;
  • 30 de grame de carne roșie și procesată pe zi (echivalentul unei felii de șuncă) pot crește riscul de cancer cu 8%.

Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că astfel de cuantificări nu pot fi făcute cu exactitate, în primul rând pentru că factorii de risc pentru cancerul colorectal sunt multipli: stil de viață, obiceiuri, dietă și factori genetici. Mai mult, studiul este unul observațional, ceea ce înseamnă că nu poate dovedi categoric cum calciul sau orice alt produs alimentar protejează împotriva cancerului sau îl fac mai puțin probabil.

Cert este că o dietă sănătoasă, echilibrată, o greutate corporală în parametri optimi și renunțarea la fumat sunt cele mai eficiente modalități de a reduce riscul de cancer de colon, susțin reprezentanții mai multor organizații care luptă împotriva cancerului. Dr. Lisa Wilde, membră a organizației caritabile Bowel Cancer UK, a declarat că „la fiecare 12 minute o persoană este diagnosticată cu cancer de colon”, în timp ce jumătate dintre toate cancerele colorectale ar putea fi prevenite printr-un stil de viață mai sănătos.

În același timp, numeroși experți care nu au participat la studiu au încredere în rezultatele cercetării britanice și confirmă importanța acesteia, fiind cel mai mare studiu ce vizează legătura dintre dietă și cancerul colorectal dintre cele realizate până în prezent. Mai mult, constatările sunt în concordanță cu concluziile celor mai multe cercetări realizate anterior.

Profesorsul Tom Sanders, de la King’s College din Londra, confirmă faptul că „un consum de alcool peste limitele sigure (mai mult de 14 unități pe săptămână) crește riscul de cancer colorectal la femei, în timp ce consumul zilnic de lapte (aproximativ 1 pahar mare) este probabil protector”.

Ce înseamnă 14 unități de alcool? O unitate de alcool este o metodă de măsurare care ține cont de volumul băuturii și concentrația de alcool (alcool în volum, sau ABV). De exemplu, o sticlă de bere (500 ml, 5% ABV) are aproximativ 2,5 unități. Un pahar de vin (175 ml, 12% ABV) are aproximativ 2,1 unități. Un shot de tărie (25 ml, 40% ABV) are 1 unitate.

Posibile simptome ale cancerului colorectal

Al treilea cel mai frecvent cancer din lume, cu aproximativ 2 milioane de cazuri în fiecare an, cancerul de colon provoacă anual un milion de decese. Conform profilului României privind cancerul 2023, cancerul colorectal și cancerul pulmonar sunt primele două cauze de mortalitate prin cancer în spațiul autohton. În ultimul deceniu, România a înregistrat o creștere a mortalității pentru șase din primele zece tipuri de cancer, respectiv colorectal, de sân, pancreatic, hepatic, de prostată și de vezică urinară. 

De asemenea, ratele cancerului colorectal sunt în creștere în rândul adulților cu vârste sub 50 de ani, iar mai mulți experți consideră că incidența din ce în ce mai crescută în rândul tinerilor pleacă de la consumul inadecvat de alimente și de la gradul ridicat de obezitate. Totuși, motivele clare ale acestui fenomen nu sunt încă elucidate.

Simptomele comune ale cancerului colorectal sunt:

Durerile abdominale, diareea, anemia prin deficit de fier și sângerările anale sunt cele patru semnale de alarmă care ar putea oferi indicii cu privire la dezvoltarea cancerului colorectal la tineri. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în „Journal of rhe National Cancer Institute“ din SUA. Aceste simptome și-ar putea face apariția cu doi ani înainte de a dezvolta cancer colorectal, au observat oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Washington.

Dacă observați unul dintre simptomele enumerate, în primul rând discutați cu medicul curant, apoi adresați-vă unui medic specialist.

Importanța calciului. Ce alimente conțin calciu?

Mineral renumit pentru întărirea oaselor și menținerea sănătății dinților, calciul are efecte benefice și în protejarea organismului împotriva unor tipuri de cancer, o arată mai multe cercetări

O cantitate importantă de calciu există în lapte și produsele lactate (iaurt, brânză). Dar dacă ai intoleranță la lactoză, poți obține calciul și din alte alimente precum soia și orez, pâine albă, nuci, semințe și fructe precum smochinele uscate, kale, sardine (cele la conservă, care se consumă cu tot cu oase). De asemenea, produsele lactate vegetale sunt surse bune de calciu.

„Dacă nu bei lapte de origine animală, există și alte moduri prin care poți obține calciul necesar organismului, de exemplu din broccoli sau tofu, și chiar și așa poți ajuta la scăderea riscului de cancer intestinal”, precizează dr. Lisa Wilde, reprezentanta organizației Bowel Cancer din Marea Britanie.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare