Nu-ți lua telefonul în baie! Ce riscuri ai dacă stai mai mult de 10 minute pe toaletă: avertismentul medicilor

Nu-ți lua telefonul în baie! Ce riscuri ai dacă stai mai mult de 10 minute pe toaletă: avertismentul medicilor

Îți amorțesc picioarele: acesta este unul dintre primele semne că ai petrecut prea mult timp pe toaletă. Mulți dintre noi consideră toaleta un loc de relaxare și de refugiu din agitația zilnică, însă statul prelungit pe vasul de toaletă poate duce la probleme serioase de sănătate în timp, care necesită tratamente și chiar intervenții complicate: hemoroizi, slăbirea mușchilor pelvieni și afecțiuni digestive. Medicii avertizează că ar trebui să nu petreci mai mult de 10 minute la toaletă și să nu iei telefonul sau alte dispozitive cu tine în baie, pentru a preveni afecțiuni grave. Nota redacției: timpul de citire al acestui articol este de aproximativ 5 minute.

Nu este nicio rușine, în zilele noastre există un fel de zonă de confort modernă unde mulți dintre noi se refugiază: toaleta. Locul unde poți sta doar tu cu tine, în liniște, și unde cel mai probabil mergi cu telefonul sau cu tableta. Ceea ce face deseori ca o nevoie care nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute să se transforme și în jumătate de oră de citit, postat sau pur și simplu de navigat pe social media. De fapt, mulți dintre utilizatorii de TikTok, de exemplu, urmăresc conținutul rețelei sociale de pe WC. O arată comentariile unei postări chiar despre acest subiect, al medicului Georgiana Gheba, care avertizează asupra riscurilor pe care le are statul prelungit pe toaletă. „Atunci când stai pe WC pui o presiune foarte mare pe venele de la nivelul anusului și rectului. Ce se întâmplă în timp? Apar probleme cu hemoroizii și pot apărea chiar sângerări. Dacă în 10 minute nu se întâmplă și e o problemă de constipație, nu insiști și nu stai o oră, ci revii peste un interval de timp“, spune ea.

@dr.georgiana.gheba Hai și pe Insta: @dr.georgiana.gheba #medic #dermatolog #preventie #medicina #facultate #fyro #tiktokro #fypagero ♬ sunet original – Dr. Georgiana Gheba-Dermatolog

De ce nu trebuie să stai mai mult de 10 minute la toaletă?

Puțin peste 3 ore: atât petrece, în medie, pe toaletă, un britanic într-o săptămână. Aceasta este concluzia unei statistici care a analizat răspunsurile a 2.000 de oameni. Practic, un britanic stă de două ori mai mult pe toaletă decât face sport într-o săptămână, au concluzionat jurnaliștii de la The Independent.

3 ore și 9 minute pe toaletă într-o săptămână și doar 90 de minute de mișcare. De fapt, 26% din cei intervievați fac mai puțin de 30 de minute de activitate fizică într-o săptămână, în schimb pe toaletă stau tot aproape 30 de minute pe zi.

Poate părea inofensiv, ba chiar relaxant. Și în fond, ce este atât de rău în a citi pe toaletă? Dar medicii avertizează că acest obicei poate deveni extrem de dăunător pentru sănătatea ta. Dr. Lai Xue, chirurg colorectal la Centrul Medical Southwestern din Dallas, explică faptul că statul prelungit la toaletă poate duce la o presiune excesivă asupra zonei rectale, favorizând apariția hemoroizilor și slăbirea mușchilor pelvieni, potrivit publicației CNN

În plus, statul prea mult la toaletă poate cauza și alte probleme de sănătate, precum prolapsul rectal (ieșirea rectului din anus) și disfuncții ale planșeului pelvin, având un impact negativ asupra controlului motilității intestinale. Toate aceste riscuri sunt amplificate de statul îndelungat, de cele mai multe ori încordându-te pentru a reuși evacuarea scaunului.

„În prezent, observăm o creștere a numărului de oameni care petrec mai mult timp la toaletă, iar acest lucru este foarte nesănătos pentru organele ano-rectale și planșeul pelvin.”

Lai Xue, chirurg colorectal

Cum influențează gravitația și postura ta sănătatea?

Gravitația joacă un rol important în procesul de golire a intestinului, dar și în ceea ce privește riscurile asociate statului prelungit pe toaletă. Presiunea exercitată de gravitație afectează circulația sângelui în zona inferioară a corpului, făcând dificilă întoarcerea sângelui la inimă. În acest fel, venele și vasele de sânge din jurul anusului se dilată, crescând riscul de hemoroizi și disconfort anal.

Dr. Farah Monzu, expert în boli inflamatorii intestinale la Stony Brook Medicine, recomandă să nu petreci mai mult de 5-10 minute la toaletă. Statul îndelungat poate agrava afecțiuni preexistente precum constipația, iar în cazuri grave, poate duce la probleme de sănătate a zonei pelviene și rectale.

Ce se întâmplă când stai prea mult pe WC

Totul pleacă de la legea fizică a gravitației, explică dr. Xue. Gravitația îngreunează procesul de pompare a sângelui înapoi spre inimă: corpul este forțat de gravitație să depună efort suplimentar pentru a readuce sângele din zona periferică spre inimă. 

Apoi, forma ovală a vasului de toaletă comprimă fesele, ținând rectul într-o poziție mai joasă decât atunci când stai pe canapea, de exemplu. Astfel se creează un efect de presiune care afectează circulația sângelui. 

Ca primă consecință asupra corpului, venele și vasele de sânge din jurul anusului și rectului inferior, sub presiunea sângelui, se dilată și se îngroașă, crescând riscul apariției hemoroizilor, o afecțiune uneori extrem de dureroasă ce poate duce la sângerare.

În plus, dacă stai prea mult pe toaletă, se produce o compresie a nervilor de la nivelul picioarelor. Nervul sciatic, care pleacă de la nivelul coloanei lombare, trece prin șolduri și apoi străbate piciorul până la nivelul degetelor, este în mod special predispus la compresie când stăm pe toaletă. Consecințele sunt: amorțeală, furnicături și înțepături în picioare. Li se întâmplă așa mai ales celor care folosesc vase de toaletă care nu ajung până în spatele genunchilor, ci pun presiune undeva la nivelul coapselor.

Încordarea dăunează și mai mult

Încordarea forțată pentru evacuarea intestinului crește și mai mult presiunea în vasele de sânge, ceea ce favorizează în plus dezvoltarea hemoroizilor. Atunci când stai prea mult timp pe vasul de toaletă există și riscul de prolaps rectal. Prolapsul rectal apare atunci când rectul, parte finală a intestinului gros, este împins din anus în afara corpului.

O altă categorie de mușchi care sunt slăbiți prin acest obicei aparent nevinovat sunt mușchii planșeului pelvin, cei care se ocupă și de coordonarea motilității intestinale în colaborare cu restul organismului pentru a asigurarea evacuarea fără probleme a scaunului. 

În acest sens, fizioterapeuți specializați în planșeul pelvin, precum Heather Jeffcoat, fostă președintă a Academiei de terapie fizică a sănătății pelviene, sunt chiar mai stricți decât ceilalți specialiști: ei recomandă maximum 5 minute de stat pe vasul de toaletă. De ce 5 minute ar putea fi de referință? Pentru că, spune Heather Jeffcoat, acesta este intervalul aproximativ care separă statul propriu-zis de începerea depunerii efortului.

Evacuarea scaunului ar trebui să se întâmple fără a încorda, împinge sau aștepta mai mult de 5 minute. A sta pe toaletă perioade lungi de timp înseamnă și comprimarea nervilor din perineu (n.r. – zona dintre organele genitale și anus) și poate duce la amorțire temporară.“

Heather Jeffcoat, terapeut fizic

Doar că, dacă starea de amorțeală poate trece în câteva minute de stat în picioare, încordarea pune planșeul pelvin într-o poziție nefavorabilă, ceea ce poate avea consecințe pe termen lung, precum prolapsul organelor pelviene sau fisuri anale.

Cum stimulezi motilitatea intestinală

Dacă totuși întâmpini dificultăți în a evacua intestinul, după 10 minute renunță, recomandă și dr. Xue. În loc să continui să stai la toaletă fără succes, mai bine plimbă-te câteva minute – mișcarea stimulează mușchii intestinali

De asemenea, mai recomandă medicul, hidratează-te și consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, semințele de in, de psyllium sau fasolea pentru a stimula motilitatea intestinală și, implicit, a evita efortul suplimentar. Sau altfel spus, apa și fibrele înmoaie scaunul ajută la o evacuare mai ușoară. 

Academia Națională de Medicină din SUA recomandă să consumi până la 3,7 litri de apă pe zi. Departamentul Agriculturii din SUA recomandă 14 grame de fibre la fiecare 1000 de calorii consumate. 

Timpul prelungit la baie – risc de cancer colorectal

Există însă și situații în care oamenii petrec mult timp la baie nu pentru că au cu ei telefonul sau tableta, ci pentru că pur și simplu întâmpină dificultăți și disconfort la evacuarea scaunului ca un simptom al unor posibile afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala Crohn. 

Agravarea constipației sau nevoia de a sta pe vasul de toaletă o perioadă îndelungată pot fi și semne ale cancerului. În acest caz, fluxul scaunului poate fi blocat, ceea ce provoacă constipație și sângerare, explică dr. Lance Uradomo, gastroenterolog la City of Hope Orange County, Irvine, California.

Societatea Americană de Cancer a raportat o creștere a numărului de persoane diagnosticate cu cancer colorectal mai devreme de 55 de ani, începând cu anul 1990. Estimările arată că va exista o continuă creștere a incidenței acestui tip de cancer. 

Dacă suferi de constipație sau ai nevoie de foarte mult timp pentru a evacua scaunul pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni, dr. Monzur îți recomandă să mergi la medicul de familie care, la rândul lui, în funcție de severitatea simptomelor, îți poate recomanda un consult la gastroenterolog sau chiar la un chirurg colorectal. 

Statul prelungit la toaletă și cancerul de rect

Timpul prelungit la toaletă poate favoriza dezvoltarea cancerului de rect prin:

  • Presiune pe rect: a sta mult timp în special într-o poziție de încordare duce la creșterea presiunii în rect, ceea ce poate favoriza apariția hemoroizilor care pot la rândul lor să provoace complicații.
  • Flux sanguin redus: reducerea fluxului de sânge în zona rectală poate contribui la dezvoltarea afecțiunilor canceroase.
  • Factori ai stilului de viață: deseori obiceiul de a sta o perioadă prelungită la toaletă este asociat cu un stil de viață sedentar, un factor de risc cunoscut pentru diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul rectal.

Fără telefoane, reviste și cărți în baie! „Fă din statul pe vasul de toaletă un moment cât mai neinteresant“ 

Poți lipi acest semn pe ușa de la baie: Interzis utilizării telefoanelor mobile FOTO: Shutterstock

Așadar, chiar trebuie să fii mai atent cu timpul pe care îl petreci la toaletă. Și pentru a evita să petreci prea mult timp pe vasul de toaletă, în primul rând trebuie să nu transformi acest spațiu într-un fel de cameră de citit pe telefon sau cărți ori reviste, recomandă dr. Lance Uradomo. 

„Nu vrei să mergi la baie cu gândul că vei sta acolo mult timp. Pentru că atunci, îți vei dori să iei cu tine ceva, orice pentru a-ți menține mintea ocupată“, a mai spus dr. Monzur. „Fă din statul pe vasul de toaletă un moment cât mai neinteresant.“ 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare