Hemoroizi: simptome, diagnostic și metode de tratament

Medic: „Boala hemoroidală e diagnosticată cel mai puțin și autotratată cel mai frecvent“

Problemele legate de hemoroizi generează unele dintre cele mai mari căutări pe Google. De altfel, boala hemoroidală este cea mai frecventă problemă de sănătate după caria dentară, spune medicul specialist în chirurgie vasculară Toni Feodor. Cu toate acestea, foarte puțini români au acest diagnostic și majoritatea folosesc după ureche fie un tratament naturist pentru hemoroizi, fie creme sau supozitoare care, în stadii avansate, nu mai pot opri complicațiile.

Există măsuri pe care le poți lua acasă pentru a reduce simptomele supărătoare. Dar remedii precum tratament cu usturoi în caz de hemoroizi externi ori interni sau bicarbonatul pentru hemoroizi sunt de evitat. Cel mai indicat e să mergi la medic de la primele simptome de boală.

Dr. Toni Feodor, medic primar de chirurgie generală și specialist în chirurgie vasculară, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre problema hemoroizilor.

Hemoroizi sau boală hemoroidală?

În stadiul 2, hemoroizii ies în afara anusului la defecație, dar se reduc spontan, în stadiul 3 ies inclusiv la efort și pot fi reduși manual, iar în stadiul 4 – pot fi reduși manual, dar prolapsul se reface spontan GRAFIC: Shutterstock

SmartLiving: Ce sunt hemoroizii?

Dr. Toni Feodor: Hemoroizii sunt structuri vasculare anorectale fiziologice, normale, cu rol foarte precis și fără de care viața unui om poate deveni un coșmar. Atunci când facem un efort de tuse sau strănut și creștem brusc presiunea abdominală, intră în funcțiune aceste structuri vasculare care, împreună cu musculatura netedă, realizează continența fină.

De asemena, plexurile hemoroidale contribuie și la diferențierea senzației de gaz sau lichid. Din păcate, acest termen anatomic absolut necesar unei bune funcționări a organismului se confundă cu boala hemoroidală, care presupune lărgierea temporară sau permanentă a acestor pachete vasculare, cu toate simptomele ce apar.

Cauze pentru hemoroizi interni și externi

SmartLiving: De ce apare boala hemoroidală?

Dr. Toni Feodor: Ca să înțelegem de ce se lărgesc aceste plexuri vasculare, trebuie să știm care este structura lor și cum realizează continența anală fină.

Trebuie spus că structura microscopică a hemoroizilor este foarte asemănătoare cu aceea a unui corp cavernos (n.r. – corpii cavernoși se regăsesc, de exemplu, în penis și sunt responsabili de erecție). Atunci când crește brusc presiunea în rect, tot atât de rapid sunt umplute cu sânge plexurile venoase prin comunicări rapide cu arterele, așa-numitele șunturi arterio-venoase. Se evită astfel circuitul lung și lent ce implică capilarele.

Dacă acest mecanism este supus unor presiuni mari și prelungite, ca în cazul constipației, obezității, sedentarismului, sarcinilor, atunci acele comunicări dintre vene și artere se lărgesc, devin permanente și crește presiunea în plexurile venoase hemoroidale care, în final, se lărgesc.

Fiind localizate într-un spațiu limitat, se ajunge la etapa următoare: cea în care aceste structuri părăsesc canalul anal. Această etapă duce la agravarea simptomatologiei prin apariția inflamației, deoarece epiteliul de acoperire va ajunge în alt mediu, cu altă umiditate, alt pH. Cu alte cuvinte, structurile respective se vor afla în alt mediu decât cel în care au fost proiectate să funcționeze.

Boala hemoroidală, efect al unei alte boli

Pe scurt, cauzele sunt:

  • mecanice, prin slăbirea și alungirea structurilor care susțin hemoroizii;
  • vasculare, care pot fi, la rândul lor, de două cauze: arteriale și venoase. 

Cauza arterială o reprezintă disfuncționalitatea acelor circuite dintre artere și vene cu hiperperfuzia plexurilor hemoroidale (n.r. – creșterea fluxului de sânge în plexurile hemoroidale), determinată, în special, de presiunea abdominală crescută.

Cauza venoasă o reprezintă presiunea crescută în sistemul venos abdominal, cum se întâmplă în ciroza hepatică și în cazul varicelor din pelvis.

Putem spune că boala hemoroidală este un efect al unei alte condiții patologice. De aici și concluzia că un tratament corect pentru hemoroizi cu probleme depinde de identificarea și tratarea cauzei. Tratamentul bolii hemoroidale trebuie să se facă diferit, în funcție de stadiu și de cauză.

Factorii de risc

Factorii de risc sunt cei care contribuie la creșterea presiunii abdominale:

La acestea contribuie și agravează un anumit stil de viață. Este vorba despre o dietă săracă în fibre și bogată în carne, alcool și condimente iuți. De multe ori, simpla schimbare a dietei duce la atenuarea simptomatologiei și a semnelor de boală hemoroidală. 

S-a constatat că persoanele depresive sunt mai predispuse la această boală. De asemenea, cei care au varice pe membrele inferioare sau varice în pelvis ori pe testicul (în cazul bărbaților) sunt predispuși să facă și boală hemoroidală.

Sângerarea, unul dintre primele simptome de hemoroizi cu probleme

SmartLiving: Care sunt simptomele bolii hemoroidale?

Dr. Toni Feodor: Etimologia cuvântului este: haima – sânge și rhoos – curgere. Aceasta ne spune principala acuză a pacienților cu boală hemoroidală. Este ceea ce îi sperie și pe unii îi și aduce la un consult.

Deci, cea mai frecventă cauză a sângerărilor anale cu sânge roșu o reprezintă boala hemoroidală. Însă, trebuie, obligatoriu, comfirmată sau infirmată de un medic. Un alt simptom frecvent îl reprezintă pruritul (n.r. – mâncărimi) anal, care se asociază cu o scurgere de mucus.

Durerea de hemoroizi anunță complicații ce necesită tratament imediat

Durerea este cea care schimbă cursul de evoluție lentă a bolii și ne anunță că a apărut o complicație. În acest caz trebuie să ajungem de urgență la un consult de specialitate. 

Dacă apare la câteva zile după o sângerare și are un caracter ascuțit, cu scaun dureros, atunci avem o fisură anală.

Când vorbim despre tromboză hemoroidală externă

O durere însoțită de apariția bruscă a unei tumorete pe care o poate palpa și pacientul – atunci poate fi o tromboză hemoroidală externă.   

O situație acută și gravă ce apare în stadiile avansate și neglijate de boală este prolapsul hemoroidal. Durerile sunt intense pe fondul ieșirii complete a hemoroizilor din canalul anal cu contractura involuntară a sfincterului anal. Apare inflamația hemoroizilor, iar dacă se prelungește această stare, pot apărea fenomene de ischemie (n.r. – întrerupere a circulației) locală și dificultatea de a urina.

Patru tipuri de simptome

În general, evoluția bolii hemoroidale este cronică, cu exacerbări periodice legate de factorii de risc comportamentali.

Sunt prezente 4 tipuri de semne și simptome:

  • sângerare,
  • prurit și scurgeri mucoase,
  • durere și disconfort la defecație,
  • prolaps.

Diagnosticul trebuie stabilit, totuși, de către un specialist.

Cea mai frecventă boală după caria dentară

SmartLiving: Cum se stabilește diagnosticul?

Dr. Toni Feodor: Boala hemoroidală e diagnosticată cel mai puțin și autotratată cel mai frecvent. Această boală deține un loc fruntaș în topul celor mai căutate boli pe Google în materie de semne și simptome și, mai ales, de autotratament.

De aceea, prevalența exactă a bolii nu se cunoaște, însă se spune că este cea mai frecventă boală după caria dentară. Aproximativ 80% din populație trece printr-un episod de-a lungul vieții fie de sângerare hemoroidală, fie de alt simptom legat de această boală.

Un studiu de screening pentru detectarea cancerului de colon a arătat că 45% din cei examinați prezentau o lărgire a plexurilor hemoroidale. Practic, toți acești pacienți trecuseră deja printr-un episod acut de boală hemoroidală. Totuși, numai 5% s-au prezentat la un specialist.

Specialistul diagnostichează boala în câteva minute

Orice diagnostic presupune o analiză a semnelor, simptomelor, istoricului de boală, analiza factorilor de risc și, în final, a examinării generale și locale a pacientului. În experiența unui specialist, acest proces durează câteva minute.

De regulă, pacientul se prezintă, fie după un episod de sângerare repetată, fie în plin episod de acutizare sau complicație, prolaps ireductibil sau fisură.

Mai multe niveluri de diagnostic

Pentru că este o boală frecventă, avem nevoie de mai multe niveluri de diagnostic.

  • Nivelul 1 – pus de medicul de famile, pe baza istoricului și a examenului clinic.
  • Nivelul 2 – pus de specialist chirurg sau gastroenterolog pentru cazurile complicate și avansate de boală.
  • Nivelul 3 – cu examinare endoscopică efectuată de către un specialist în proctologie, pentru stabilirea unui plan de intervenție.

De asemenea, diagnosticul se stabilește în funcție de etapa de boală în care se află pacientul și exclude diagnosticele care mimează boala hemoroidală, cum ar fi un cancer de colon care sângerează, un abces perianal.

Hemoroizi, tratament cu cremă sau supozitoare și tratament naturist

  • Consumați alimente bogate în fibre cum ar fi fructe, legume și cereale integrale. Acestea înmoaie scaunul și îi măresc volumul, ceea ce vă va ajuta să evitați presiunea care poate agrava simptomele hemoroizilor existenți;
  • Tratamente topice. Aplicați o cremă pentru hemoroizi sau supozitoare pentru hemoroizi. Aceste produse conțin ingrediente precum hamamelis sau hidrocortizon și lidocaină, care pot atenua temporar durerea și mâncărimea. Nu utilizați un unguent cu steroizi pentru hemoroizi mai mult de o săptămână dacă nu sunt recomandate de un medic;
  • Puteți folosi temporar analgezice orale, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul pentru atenuarea disconfortului.

Faceți frecvent băi de șezut cu apă călduță

Din categoria tratament naturist pentru hemoroizi, una dintre puținele metode acceptate de medici este îmbăierea șezutului, dar numai cu apă călduță, niciodată fierbinte. E nevoie să stați 10-15 minute cu șezutul în apă, mai ales după utilizarea toaletei. În apă se poate adăuga sare de baie, pentru atenuarea suplimentară a durerii.

Cu aceste tratamente, simptomele hemoroizilor dispar adesea în decurs de o săptămână. Mergeți la medic dacă nu observați o ameliorare a stării dumneavoastră sau dacă aveți dureri severe.

Operația pentru hemoroizi se poate face și minim invaziv

Trombectomia externă

Tratament hemoroizi externi inflamați. Această procedură se folosește în caz de tromboză hemoroidală externă (formarea unor cheaguri de sânge dureroase la nivel de hemoroizi externi).

Presupune excizarea cheagurilor de sânge și este mai eficientă dacă se face în termen de 72 de ore de la apariția cheagurilor. Nu durează mai mult de câteva minute, pacientul putând să-și reia viața normală imediat. Tromboza hemoroidală nu trebuie neglijată și ar trebui tratată de la apariție. O astfel de problemă poate degenera rapid în abcese perianale (infecție) și de aici, multiple complicații ce pot duce chiar la apariția fistulelor perianale.

Proceduri minim invazive

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice

Într-o primă fază, hemoroidul este tras, apoi în jurul bazei lui este plasată o bandă de cauciuc. În câteva zile, hemoroidul va cădea, iar zona poate sângera 2-4 zile GRAFIC: Shutterstock

Te poate scăpa de hemoroizi în 5 zile. Ligaturarea cu benzi elastice este o procedură prin care hemoroidul este legat, la bază, cu inele de cauciuc, pentru a întrerupe alimentarea acestuia cu sânge. Hemoroidul se va atrofia, iar în aproximativ o săptămână va cadea. Se va forma apoi o cicatrice în zona inițială a hemoroidului.

Scleroterapia

Scleroterapia presupune injectarea unei soluții chimice în țesutul hemoroidial pentru a-l micșora. Această procedură este mai puțin dureroasă, dar și mai puțin eficientă decât ligaturarea.

Terapia de coagulare tratament pentru hemoroizi interni

Terapia de coagulare cu infraroșu, laser sau bipolară utilizează lumină sau căldură cu laser sau infraroșu. Aceasta determină întărirea și restrângerea hemoroizilor interni mici, care sângerează. Coagularea are puține efecte secundare și, de obicei, provoacă un disconfort minor.

Proceduri chirurgicale

Doar un mic procent din persoanele cu boală hemoroidală necesită o intervenție chirurgicală. Dacă alte proceduri nu au avut succes sau aveți hemoroizi mari, medicul poate recomanda una dintre următoarele intervenții:

Rezecția hemoroizilor (hemoroidectomie) – singurul tratament complet pentru hemoroizi severi, recurenți

Alegând una dintre diferitele tehnici, chirurgul elimină țesutul excesiv care cauzează sângerări. Operația se poate face cu anestezie locală combinată cu sedare, anestezie în coloană sau anestezie generală.

Hemoroidectomia este cel mai eficient mod și singurul complet de a trata hemoroizii severi sau recurenți. Complicațiile pot include dificultăți temporare în golirea vezicii urinare, ceea ce poate duce la infecții ale tractului urinar. Această complicație apare, mai ales, după anestezia în coloană.

Cura chirurgicală a hemoroizilor cu stapler

Această procedură, numită hemoroidopexie capsată, blochează fluxul sanguin către țesutul hemoroidal. Se folosește, de obicei, pentru hemoroizi interni.

Această tehnică implică, în general, mai puțină durere decât hemoroidectomia și permite revenirea mai timpurie la activitățile de zi cu zi. Cu toate acestea, a fost asociată cu un risc mai mare de recurență și prolaps rectal.

Complicațiile pot include, de asemenea, sângerări, retenție urinară și durere, precum și, rareori, o infecție care pune viața în pericol (sepsis).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare