Pastila de sport: un nou medicament înlocuiește exercițiile fizice

Pastila de sport: un nou medicament poate să înlocuiască exercițiile fizice

Visul oricărui sedentar e pe cale să devină realitate. Cercetătorii lucrează la un medicament care să înlocuiască exercițiile fizice și să aibă aceleași efecte ca un atrenament de rezistență.

Primele teste pe șoareci obezi a avut rezultate promițătoare. După administrarea medicamentului, organismul a început să acționeze ca și cum s-ar antrena pentru un maraton: metabolismul a fost accelerat, corpul a început să ardă grăsimi ca sursă de energie, mușchii – inclusiv miocardul (mușchiul inimii) – au început să se tonifieze, iar toate aceste lucruri au dus la reducerea cu 10% a greutății corporale.

Citește aici și despre berberină, suplimentul denumit „Ozempic natural“ pentru slăbit.

Noul compus, dezvoltat și testat de un profesor de farmacie de la Universitatea din Florida împreună cu colegii săi, a ajutat șoarecii obezi să piardă în greutate. Practic, medicamentul a „păcălit” organismul că face mai multă mișcare decât în realitate, punând mușchii la treabă și accelerând metabolismul. De asemenea, a crescut rezistența la efort a organismului ajutând șoarecii să poată alerga cu aproape 50% mai mult decât ar fi putut înainte.

Compusul aparține unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de „mimetice ale exercițiilor fizice“, care reproduc rezultatele sportului. Noul tratament se află în stadiile incipiente de dezvoltare, dar ar putea fi testat în viitor pe oameni pentru a trata boli precum obezitatea, diabetul și pierderea musculară odată cu înaintarea în vârstă.

Reduce masa de grăsime

Un efect asemănător îl au și medicamente precum celebrul Ozempic, care s-au dovedit a fi eficiente nu doar pentru tratarea diabetului, ci și pentru scăderea în greutate, datorită efectului lor de a suprima pofta de mâncare.

Află de aici care sunt cele mai sigure și cele mai periculoase pastile de slăbit

Cu toate acestea, noul medicament, cunoscut sub numele de SLU-PP-332, nu influențează apetitul sau ingestia de alimente. Nici nu determină subiecții să facă mai multă mișcare. În schimb, stimulează o cale metabolică naturală care se activează, în mod normal, în timpul exercițiilor fizice. Practic, SLU-PP-332 „păcălește“ organismul să acționeze ca și cum s-ar antrena pentru un maraton, ducând la o creștere a consumului energetic. Un alt efect al medicamentului este accelerarea procesului de descompunere a grăsimilor din corp. Acest lucru înseamnă că organismul va utiliza mai multe grăsimi ca sursă de energie, ceea ce poate contribui la reducerea masei de grăsime corporală și la pierdere în greutate.

Activează unele dintre cele mai importante procese metabolice

„Acest compus determină mușchii scheletici să facă aceleași schimbări care apar în timpul antrenamentelor de rezistență. Atunci când am tratat șoarecii de laborator cu acest medicament, am observat că întregul lor metabolism a trecut la utilizarea acizilor grași ca sursă de energie, lucru care se întâmplă cu organismul în timpul postului sau al exercițiilor fizice. Animalele au început ulterior să piardă în greutate“, a declarat Thomas Burris, profesor de farmacie la Universitatea din Florida și coordonatorul cercetărilor recente asupra noului medicament.

Împreună cu o echipă de cercetători de la Universitatea Washington din St. Louis și de la Universitatea St. Louis, Thomas Burris și-a publicat descoperirile în Jurnalul de Farmacologie și Terapie Experimentală.

Noul medicament vizează un grup de proteine din corp cunoscute sub denumirea de ERR-uri, responsabile cu activarea unora dintre cele mai importante procese metabolice în țesuturile care consumă energie, cum ar fi mușchii, inima și creierul. ERR-urile sunt mai active în timpul exercițiilor fizice, dar s-au dovedit a fi dificil de activat cu ajutorul medicamentelor.

Citește aici care sunt alimentele care pot avea același efect ca Ozempic.

Întărește miocardul și combate insuficiența cardiacă

Într-un alt articol, publicat în martie 2023 în revista ACS Chemical Biology, cercetătorii au raportat că au reușit să creeze SLU-PP-332, un medicament care are capacitatea de a spori activitatea ERR-urilor. De asemenea, au observat că acest compus a permis șoarecilor cu greutate normală să alerge cu 70% mai mult și cu 45% mai departe decât grupul de control.

În cadrul ultimei cercetări, oamenii de știință au testat medicamentul pe șoareci obezi. Rezultatele au scos la iveală că șoarecii netratați și-au crescut de 10 ori masa de grăsime, spre deosebire de cei cărora li s-a administrat de două ori pe zi medicamentul. Chiar dacă nu au fost făcute deloc schimbări în ceea ce privește dieta și exercițiile fizice, în timpul experimentului, s-a mai observat că șoarecii tratați au reușit să dea jos 12% din greutatea corporală.

„Șoarecii tratați cu noul medicament consumă mai multă energie în stare de repaus“, a precizat Burris.

Într-un alt studiu pe care laboratorul Burris urmează să-l publice curând, cercetătorii au dovedit că noul compus poate trata și insuficiența cardiacă la șoareci, prin întărirea mușchiului inimii (miocardul).

Citește aici ce simptome are insuficiența cardiacă, boala de care 9 din 10 români nu știu că suferă.

Până în prezent, medicamentul nu a generat efecte secundare severe. Următorul pas în dezvoltarea SLU-PP-332 pentru a putea fi pus pe piață va fi să se rafineze structura acestuia, ideal pentru a fi disponibil sub formă de pastile în loc de injecții. Apoi, medicamentul va fi testat pentru efecte secundare pe mai multe modele animale înainte de a trece la testele pe oameni.

Slăbit doar din grăsime, nu din masa musculară

Alte medicamente cu efecte similare exercițiilor fizice au fost testate, de asemenea, însă niciunul nu a reușit să ajungă pe piață, în principal, din cauza timpului îndelungat necesar dezvoltării unui tratament nou. Tratarea obezității cu ajutorul medicamentelor a fost întotdeauna o provocare din cauza complexității acestei afecțiuni. Însă totul s-a schimbat odată cu apariția medicamentelor precum Ozempic, Wegovy și Mounjaro, inițial dezvoltate pentru tratarea diabetului, care au avut efecte benefice și în privința pierderii în greutate. Această evoluție a generat un interes crescut, precum și o activitate de cercetare intensificată și alocări financiare sporite pentru medicamentele care pot trata aceste boli metabolice prin intermediul diferitelor căi biologice.

Potrivit lui Thomas Burris, cel mai mare beneficiu al noului medicament ar putea consta în menținerea masei musculare în timpul pierderii în greutate sau în timpul procesului de îmbătrânire, când răspunsul natural al organismului la exercițiile fizice este mai redus. Cu toate acestea, pentru a înțelege pe deplin potențialul acestui medicament, sunt necesare cercetări suplimentare.

Citește aici și despre grelină, leptină, insulină și alți 8 hormoni care ne influențează silueta

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare