„Modelul Zelenski”: Cum se comportă un lider adevărat

„Modelul Zelenski”: Cum se comportă un lider adevărat și ce avem de învățat de la el

Adesea ne străduim să facem diferența între lider și șef sau conducător și să conturăm imaginea acestuia. Realitatea, deși într-un mod pe care nu ni l-am fi dorit, ne prezintă zilele acestea președintele Ucrainei, pe Volodîmîr Zelenski, ca pe un lider autentic, care a ajuns să mobilizeze nu doar propria țară în a-l susține, ci întreaga lume. Ce înseamnă să fii lider? Ce aveam nevoie să învățăm de la Zelenski? Alături de psihoterapeutul Camelia Tătărău, am încercat să identificăm trăsăturile unui lider, pornind de la modelul oferit de el.

Liderul pe care îl urmăm cu încredere

Suntem puterni afectați de războiul izbucnit într-o țară vecină care luptă pentru dreptul la libertate, un drept pe care ni-l dorim cu toții și pe care unii avem privilegiul de a-l avea.

În mijlocul stupefacției că un astfel de război este posibil azi, al confuziei și neputinței pe care le trăim în fața evenimentelor, al panicii generate de gândurile negative și scenariile catastrofale, un lider reușește să inspire, să dea o speranță, să motiveze în direcția acțiunii, câștigând teren, sprijin și inimi.

Rămâne de referință replica lui Zelenski când Statele Unite i-au oferit să îl extragă din mijlocul războiului pentru a-l salva: „Am nevoie de arme, nu de o călătorie”. Sunt cuvintele unui lider care, deși este ținta numărul unu a atacurilor, deși el și familia lui sunt în pericol de moarte, la fel sunt și oamenii care l-au ales președinte, alături de care a decis să rămână și să lupte.

Citește și: „Trăim o anxietate colectivă, iar emoțiile nu sunt semn de deficiență”. Când neputința ne copleșește, iată ce avem de făcut

Lidership-ul acestui om este lipsit de cosmetizare în momente de criză și devine motivant prin asumarea de răspundere, prin curaj, prin adunarea maselor pentru o cauză comună în care rămâne implicat activ, nu doar dă directive. Vedem în istoricul lui un om simplu, actor de meserie, ceea ce îl face în aceste momente „accesibil”, fiindu-ne ușor să ne identificăm cu el, să îl vedem ca pe „unul dintre noi”. Ne aliem mai ușor cu cei „asemănători” pe care îi admirăm, întrucât stimulează în noi resurse similare.

Cum contribuie un lider la motivarea unui grup

Printre cele mai importante calități ale unui lider care motivează sunt următoarele: un scop bine definit, așteptări clare de la membrii grupului, transparență, o comunicare clară și eficientă, valori comune cu cele ale membrilor grupului, empatie. Este foarte important ca liderul să ajute fiecare membru să înțeleagă contribuția sa la realizarea scopului. Atunci când fiecare membru simte că el contează, se descătușează o energie foarte valoroasă, care face diferența în atingerea rezultatului propus.

Un alt mod de a constibui la motivarea unui grup se referă la respectarea nevoilor de bază într-o organizație, așa cum descrie David Rock în modelul SCARF. Cuvântul reprezintă acronimul de la Statut, Certitudine, Autonomie, Relaționare/ Relatedness și Corectitudine (Faireness). Un lider care motivează se bazează pe cunoștințele și experiența membrilor echipei, îi consultă atunci când ia decizii și le recunoște contribuția profesională.

Totodată, un lider care motivează oferă informații clare, în timp util membrilor echipei astfel încât ei să poate anticipa ceea ce urmează și modul în care ei pot acționa. Avem o nevoie profundă de a ști la ce să ne așteptăm în viitor, ca să definim cum putem acționa. Tot un lider care motivează va oferi autonomie membrilor grupului, dându-le ocazia să acționeze și să crească constant prin expunere.

Un lider bun are un crez comun cu membrii grupului și crează sentimentul de apartenență la grup, ceea ce amplifica major motivația. Unul din cele mai importante aspecte de care ține cont un lider bun se referă la etică și corectitudine. Prin acțiunile și politicile pe care le practică este etic și corect față de fiecare membru al grupului.

Care sunt trăsăturile unui lider care inspiră oamenii

Dacă ne referim la trăsăturile care în general fac dintr-un lider unul care inspiră, putem enumera următoarele: abilitatea de a stimula dezvoltarea resurselor interioare ale membrilor grupului, abilitatea de a se conecta cu ceilalți, o comunicare empatică, clară și abilitatea de a conduce echipa spre performanță. Mai multe informații despre rezultatele unei cercetări foarte interesante pe această temă puteți găsi aici.

În situații de criză, trăsăturile unui lider care inspiră se nuanțează puțin, pentru că nevoile sunt diferite. Un astfel de lider este alături de oameni, este prezent fizic și emoțional pentru că îl interesează binele tuturor membrilor grupului, crede, dar și contribuie la ceea ce le cere celorlalți. Zelenski este un exemplu viu în această direcție. El a reușit să trezească emoții și dorințe de sacrificiu prin propriul sacrificiu.

A comunicat constant, a cerut ajutor concret, a menționat ce are nevoie pentru a izbândi. A comunicat clar și a atins emoții, iar cel mai important lucru este că a fost exemplu pentru poporul său. Nu doar a transmis niște ordine seci, ci a fost printre cei care duc la îndeplinire scopul comun, a arătat exemplul său și a dat încredere. Poporul său a simțit că este acolo, conectat la durerea și nevoile lor, iar acest aspect a dus la nașterea unei forte uriașe, cea a populației.

Citește și articolul: „Tehnicile care ajută la controlul emoțiilor negative”

Când construim loialități cu liderii?

Atunci când discutăm de loialitate, revenim la valori. Pentru a simți loialitate față de scopul liderului, e important să împărtășim aceleași valori. Acest lucru va determina responsabilitate, vitalitate, motivație, rezistență la frustrare.

Atunci când credem cu adevărat în ceea ce liderul nostru ne propune, aducem 100% din energia și potențialul nostru. Ce putere uriașă are un grup ai căror membri aduc 100% din energia și potențialul lor!

Dacă ne uităm la situația din Ucraina, un lider care inspiră prin jertfă, curaj, naturalețe în comunicare, mesaje încărcate emoțional a determinat o forță uriașă a poporului său, forță care este mult mai mare decât a fiecărui individ luat în parte. Mesajele care vin din popor sunt: „ajută fiecare cu ce poate”, efectiv cât poate fiecare persoană la nivelul ei de putere și înțelegere, dar toți contribuie, iar acest lucru face diferența.

Cum arată un șef, un conducător lipsit de empatie, care obligă, impune, forțează

Șeful este autoritar, el crede că doar prin duritate poate obține respectul colegilor. Un astfel de lider nu comunică sau manipulează atunci când comunică, îl intereseaza doar binele personal, este complet deconectat de nevoile celorlalți. Este o persoană care aplică propriile reguli, le poate schimba când vrea și cum îl avantajează.

Pentru un astfel de șef nu există nicio procupare pentru etică sau corectitudine, el decide ceea ce are sens pentru atingerea scopurilor lui. Transmite instrucțiuni legate de îndeplinirea sarcinilor pentru că are o nevoie crescută de control. Manifestă preferințe față de cei care îl ascultă fără să exprime idei, opinii, nevoi diferite de ale lui.

Este un șef căruia nu îi pasă de creșterea și dezvoltarea membrilor echipei, din contră, consideră ca un risc dezvoltarea membrilor echipei, ei putând deveni competitori. În general, un astfel de șef produce emoții neplăcute membrilor echipei, este lipsit de empatie.

Recomandăm și articolul: „Portretul liderului toxic și ce avem de făcut dacă avem un astfel de șef”

Cum e perceput și ce daune provoacă un lider toxic

Daunele sunt majore, mai ales pe termen mediu și lung. Principala emoție pe care o simt oamenii conduși de un astfel de om este frica… și știm cu totii că oamenii care acționează din frică nu funcționează la potențialul maxim. Ei sunt blocați uneori în a alege sau a acționa, pierd claritatea și trăiesc intens neputința.

Acest model de conducere este defectuos și din punct de vedere financiar pentru că șeful este orbit de nevoia de putere și prioritățile lui sunt să acționeze pentru a păstra puterea și pentru a-și atinge propriile interese. Este evident că astfel de persoane au elemente narcisice și, în cel mai rău caz, probabil și elemente antisociale.

Cultura care susține medii cu astfel de șefi este rigidă si închisă. Pe termen lung îi este greu sa atragă talente sau să le rețină, iar cum resursa umană face diferența pentru orice companie sau societate în a fi performantă sau nu, e clar că pe termen lung, un astfel de șef aduce daune majore.

Ce avem de învățat de la Zelenski

De la un lider precum Zelenski învățăm să luptăm pentru drepturile noastre, drepturi umane, să rămânem uniți, să găsim forța interioară să nu ne abandonăm nici unii pe alții, nici valorile importante pentru viața noastră. Învățăm totodată despre binele comun, versus cel individual, spiritul comunitar, alianțele care ne por susține în vremuri incerte, de frică, de deznădejde chiar.

Dar cel mai important lucru pe care îl învățăm este rolul unui ghidaj sănătos, al unui lider empatic, uman, imperfect dar sincer, transparent, prezent și disponibil. Reasigurarea pe care ți-o oferă un lider, prin prezența și implicarea lui alături de tine, că poți reuși în ceea ce ți-ai propus, oricât de dificil, este un ingredient esențial al muncii în echipă.

Așadar, putem să îl luăm drept exemplu, nu așteptându-ne să fie perfect, ci observând când de important este să nu se autoevalueze mai presus decât restul grupului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare