Masajul facial și beneficiile uimitoare pentru starea ta de bine. Medic: „Atenție mare la zona din jurul ochilor!“
Masajul facial are beneficii variate: îmbunătățește nu doar aspectul pielii, ci și starea generală. E simplu, accesibil și relaxant poate fi efectuat atât acasă, cât și într-un centru spa, oferind avantaje impresionante – raportat la efortul depus – pentru sănătatea tenului și pentru echilibrul psiho-emoțional.
De la reducerea stresului și stimularea producției de colagen până la creșterea eficacității produselor cosmetice, masajul facial este un adevărat aliat al frumuseții și sănătății.
Ce este masajul facial
Masajul facial implică mișcări line și ample pe față și gât, utilizând fie mâinile, fie instrumente speciale, precum roller-ul sau piatra gua sha. Acest proces poate include folosirea de uleiuri sau creme pentru a facilita alunecarea și a preveni întinderea pielii. Prin stimularea mușchilor faciali și a circulației sangvine, masajul facial ajută la relaxarea și netezirea pielii, precum și la stimularea drenajului limfatic.
Masajul facial constă în tehnici variate, adaptate fiecărui tip de piele și nevoilor individuale. De la mișcări ușoare și circulare la tehnici mai intense, masajul facial are beneficii importante atunci când este personalizat.
- Citește și: 12 reguli pentru rutina de îngrijire a tenului vara. Schimbările esențiale recomandate de medicul dermatolog
Masajul facial, beneficii pentru sănătatea tenului și stare de bine
Dr. Emily Russu, medic rezident dermatolog în cadrul Clinicii Bioderm, precizează că masajul facial oferă numeroase beneficii pentru sănătatea și aspectul global al pielii. Printre acestea se numără:
- îmbunătățirea circulației sanguine: masajul facial stimulează fluxul sanguin către piele, ceea ce poate contribui la aspectul mai luminos si de piele mai „plină“ aceasta fiind mai fermă si mai rozalie;
- drenaj limfatic: prin masaj, se poate stimula sistemul limfatic, ajutând la eliminarea toxinelor, reducerea edemelor faciale, dar acesta trebuie să fie făcut corect, fie de un specialist, fie după puțină autoeducare asupra stațiilor ganglionare și a traiectelor corecte pe care să aplicăm presiune;
- reducerea tensiunii musculare: masajul ajută la relaxarea mușchilor faciali, ceea ce poate diminua aspectul ridurilor de expresie;
- stimularea elasticității pielii: stimularea țesuturilor prin masaj poate contribui la menținerea fermității și elasticității pielii;
- o mai bună absorbție a produselor de îngrijire: masajul crește absorbția produselor cosmetice aplicate pe piele, sporind eficiența acestora.
„Recomand masajul facial, dar este important ca acesta să fie realizat corect, de către persoane specializate sau după o informare asupra acestui subiect pentru a evita eventualele complicații.“
Dr. Emily Russu, medic rezident dermatolog în cadrul Clinicii Bioderm
Un masaj rapid pentru efect imediat de strălucire
„Masajul e magic“, a spus Tom Pecheux, makeup artist al modelelor de pe podium la o prezentare Philosophy di Lorenzo Serafini, în Milano, în 2017, citat de New York Times. De altfel, înainte de a aplica orice formă de machiaj pe fața modelelor, le oferea un masaj facial extrem de important pentru aspectul final, după cum considera el. „Masajul ajută la o mai bună circulație locală, astfel că obții o strălucire minunată. Te alegi și cu un aspect sănătos și un zâmbet pe chip“, spune el.
Apoi îi aplică fiecărui model în parte un masaj începând cu bărbia, palpitându-și mâinile rapid și totuși blând de-a lungul bărbiei, apoi în sus, spre gură și acolo unde se formează ridurile de expresie, de-o parte și de alta a gurii. A continuat în sus, spre colțurile ochilor și, în final, către frunte, dinspre rădăcina nasului spre tâmple.
„Așa scapi de toate grijile pe care le ții în tine și se văd pe chip, pur și simplu le ștergi cu degetele“, a explicat el. Din când în când, a aplicat presiune cu vârfurile degetelor pe colțurile interioare ale sprâncenelor și la joncțiunea osului pomeților cu craniul.
Specialistul în frumusețe a spus că putem folosi aceste mișcări simple și atunci când ne aplicăm produsele de îngrijire a tenului: „Ia-ți două minute să masezi crema de față și va pătrunde mai bine în straturile pielii, plus că te vei simți mai bine. Întotdeauna să faci mișcările în sus, niciodată în jos. Și nu uita de gât – altfel va veni o zi când vei regreta“, a încheiat Pecheux.
Atenuarea ridurilor
Masajul facial are beneficii impresionante când vine vorba de îmbunătățirea aspectului general al pielii. Un studiu din 2017 a evaluat eficiența masajului facial realizat cu ajutorul unui dispozitiv stimulativ și aplicând o cremă anti-îmbătrânire pe față și gât, timp de 8 săptămâni. Rezultatele au arătat că efectele cremei au fost amplificate atunci când a fost folosită în combinație cu masajul facial. S-au observat îmbunătățiri importante în reducerea ridurilor, fermitatea pielii și textura acesteia.
De asemenea, cercetătorii au studiat impactul masajului facial asupra unor mostre de piele ex vivo. Într-un experiment desfășurat pe parcursul a 10 zile, mostrele de piele au fost masate cu un dispozitiv anti-îmbătrânire de două ori pe zi, timp de câte 1 minut. Comparativ cu mostrele de piele care nu au fost tratate, dispozitivul a generat o expresie mai accentuată a proteinelor dermice, demonstrând astfel un efect anti-îmbătrânire asupra pielii.
Masajul facial are și beneficii pentru sinusuri
Dacă nu te confrunți cu o infecție sau cu o formă acută de sinuzită, masajul facial poate avea beneficii, cum ar fi reducerea presiunii sinusurilor, a disconfortului și a congestiei. De asemenea, poate contribui la stimularea drenajului mucusului, la atenuarea durerilor de cap și la îmbunătățirea circulației sanguine locale. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida și detalia efectele masajului facial în cazul sinusurilor înfundate.
Atenuarea acneei
Masajul pielii poate stimula circulația sanguină și poate contribui la reducerea acneei. Totuși, studiile care demonstrează clar că masajul facial ajută, în mod specific, la atenuarea acneei sunt încă limitate.
Unele persoane preferă să-și maseze tenul cu ulei de măsline pentru a trata acneea, dar rezultatele pot varia. Dacă vrei să încerci această metodă, testează întâi pe o suprafața mică de piele înainte de a aplica pe întreaga față.
Este important să eviți mișcările prea agresive, dure sau exfolierea, în special în zonele sensibile ale feței.
Tratarea afecțiunilor articulației temporo-mandibulare
Persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare (ATM) pot resimți disconfort în zona maxilarului sau a feței, inclusiv dureri de cap, dureri de urechi sau dificultăți la deschiderea maxilarului.
Conform Clinicii Cleveland, masajul punctelor de declanșare poate contribui la relaxarea mușchilor maxilarului care sunt inflamați sau dureroși. Acest tip de disconfort poate apărea din cauza obiceiurilor precum mestecatul excesiv, scrâșnirea dinților sau încleștarea maxilarului.
Pentru a obține rezultate optime, masajul destinat ameliorării simptomelor ATM poate fi deosebit de eficient atunci când este combinat cu exerciții specifice pentru maxilar.
Citește și: Ce ai de făcut dacă te confrunți cu foliculita? Cum se deosebește de alte tipuri de iritații ale pielii
Piele mai strălucitoare
Masajul facial poate fi soluția ideală dacă îți dorești o piele strălucitoare. Un studiu din 2002 a scos la iveală că 59% dintre femeile care au beneficiat de un masaj facial au avut o senzație de prospețime și rejuvenare.
În jur de 54% dintre participante au observat o îmbunătățire a supleții pielii, iar 50% au declarat că pielea a devenit mai fermă. Multe observații de la utilizatori indică faptul că stimularea mușchilor feței poate contribui la creșterea fermității pielii, la relaxarea mușchilor tensionați și îmbunătățirea circulației sangvine.
- Citește și: Bolile de piele care pot degenera rapid
Îmbunătățirea circulației locale
Folosirea unui roller pentru masaj facial stimulează circulația sângelui la nivelul pielii, îmbunătățind vizibil aspectul acesteia.
Un studiu din 2018 a demonstrat că persoanele care au utilizat rollerul pentru masaj facial timp de 5 minute au observat o creștere a circulației sângelui în zona tratată, care a persistat timp de cel puțin 10 minute după masaj. După 5 săptămâni de utilizare regulată a rollerului, răspunsul circulator la căldură a fost considerabil îmbunătățit.
Vindecarea țesutului cicatricial
Pentru cicatricile faciale aflate în proces de vindecare, cum sunt cicatricile post-acneice, masajul poate avea beneficii considerabile. Masarea țesutului cicatricial și a zonelor adiacente poate stimula circulația sangvină, relaxa țesuturile învecinate și contribui la nivelarea și uniformizarea tenului.
Stimularea producției de colagen și elastină
Un alt avantaj semnificativ al masajului facial este stimularea sintezei de colagen și creșterea elasticității pielii. Rezultatul: o piele mai voluminoasă și mai tânără, cu mai puține riduri. Prin eliberarea tensiunii musculare, masajul contribuie la îmbunătățirea supleții pielii și oferă un efect de lifting și conturare.
Masajul realizat cu regularitate regenerează fibrele de colagen, crescând fermitatea și elasticitatea pielii. Acest proces ajută la combaterea semnelor de îmbătrânire, oferind un aspect întinerit și revitalizat.
Masajul facial, beneficii pentru minte
Masajul facial ajută și la reducerea stresului și a tensiunii acumulate în mușchii feței și ai maxilarului. Acest proces poate avea un efect calmant și relaxant, contribuind la o stare generală de bine și la echilibru mental.
Un studiu din 2021 a concluzionat că masajul facial poate crește nivelul de relaxare și confort, reducând în același timp tensiunea și anxietatea. Participanții au raportat o creștere a nivelului de relaxare și confort după masajul facial, comparativ cu grupul de control. De asemenea, s-a observat o reducere a tensiunii musculare și a stresului perceput.
Creșterea eficienței produselor de îngrijire a pielii
Un alt avantaj al masajului facial este acela că îmbunătățește capacitatea de penetrare a produselor de îngrijire a pielii. Indiferent dacă folosești serumuri, tonere sau uleiuri faciale, masajul ajută la absorbția mai eficientă a acestor produse, potențându-le efectele.
Prin masaj, ingredientele active din produsele de îngrijire pătrund mai eficient în piele, oferind rezultate mai bune, așadar oferă-ți timp de fiecare dată când îți aplici produsele de îngrijire a pielii pentru manevrele potrivite de masaj.
Masajul facial după injectarea de acid hialuronic
Masajul facial e o tehnică valoroasă, inclusiv pentru persoanele utilizează fillere cu acid hialuronic. Studiile recente prezentate la Conferința Științifică Anuală a Asociației Britanice a Chirurgilor Esteticieni din Londra au evidențiat că acidul hialuronic, principalul ingredient din majoritatea fillerelor, poate bloca canalele limfatice. Aceste canale sunt esențiale pentru drenarea lichidului din organism și pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar, care contribuie la combaterea bolilor.
Prin masaj facial, pot fi prevenite eventuale complicații asociate injectării fillerelor, cum ar fi edemul limfatic sau compresiunea asupra canalelor limfatice.
„Masajul regulat poate stimula circulația limfatică și poate facilita drenajul adecvat al lichidelor, contribuind astfel la reducerea efectului de «puffiness» sau umflături post-tratament. În plus, prin menținerea unui flux limfatic sănătos, masajul facial ajută la protejarea sistemului imunitar, permițându-i să funcționeze optim și să combată eficient posibilele infecții sau inflamații.“
Dr. Emily Russu, medic rezident dermatolog
Tipuri de masaj facial
„Tehnicile de masaj facial includ drenajul limfatic, masajul de lifting, masajul de relaxare, Gua sha și masajul cu role de jad. Acestea pot fi completate în cabinet de proceduri avansate care folosesc dispozitive medicale. Aceste dispozitive combină funcția de vacuum, care mimează efectul de masaj și drenajul limfatic, cu radiofrecvența aplicată la nivelul pielii, stimulând astfel producția de colagen și elastină, ceea ce contribuie la fermitatea și rejuvenarea pielii.“
Dr. Emily Russu, medic rezident dermatolog
Alte tehnici care sunt prezentate cu mare succes pe rețelele sociale includ: pălmuirea feței, masajul fasciilor faciale, acupresura. Niciunele dintre acestea nu au studii solide care să evidențieze clar relația cauză-efect între tipul de masaj și o reîntinerire clară a tenului, în ciuda imaginilor cu înainte și după prezentate de influenceri pe TikTok.
Acupunctura și acupresura facială
Acupuntura implică introducerea unor ace fine în puncte strategice de pe față pentru a stimula liniile de energie și a îmbunătăți elasticitatea pielii. Acupunctura facială poate ajuta la reducerea ridurilor, creșterea elasticității și îmbunătățirea sănătății generale a pielii.
Alternativ, acupresura poate oferi beneficii similare fără utilizarea acelor – această tehnică e potrivită inclusiv pentru acasă. În plus, are avantajele sale: de la drenaj limfatic, relaxare și echilibru, la reducerea stresului. O variantă este masajul facial Qigong.
În ce constă acupresura? Pe pielea curată sau după aplicarea unei creme hidratante, apasă ușor cu degetele pe diferite puncte ale feței timp de câteva secunde. Folosește vârfurile degetelor (nu unghiile) pentru a apăsa pe centrul bărbiei, la jumătatea distanței între buze și partea inferioară a bărbiei.
Cu degetele arătătoare, repetă la colțurile buzelor, pe ambele părți ale nasului și pe al treilea ochi, care este poziționat fix între sprâncene. Aplică presiune ascendentă de-a lungul oaselor pomeților și la marginea interioară, mijlocul și capetele sprâncenelor.
Masajul fasciei, un trend fără dovezi
Masajul fascial se bucură de o popularitate în creștere pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Așa cum spune o utilizatoare de TikTok cu peste un milion de urmăritori – Anastasiabeautyfascia, masajul fasciilor faciale are puterea de a sculpta fața.
„Îmbătrânirea nu e vina gravitației, ci a excesului de lichid în matricea extracelulară“, spune ea într-un video. Dar Anastasia nu este singura care folosește termeni complicați, ca matrice extracelulară sau fascia facială, pentru a influența publicul neavizat. Sintagma „fascia massage techniques“ (tehnici de masaj fascial) are peste 130 de milioane de vizualizări doar pe TikTok.
Totuși, dacă discutăm cu specialiști, aceștia demontează imediat mitul masajului fasciilor faciale. „Nu există absolut nicio metodă de a masa fascia în scopul îmbunătățirii aspectului feței, pentru că nu putem atinge doar fascia – afectăm toate țesuturile dintre piele și fascie“, explică Jackie Sadi, clinician și expert în fisioterapie musculoscheletală la Universitatea de Vest din Canada, pentru Best Health.
Fascia este situată sub trei straturi de piele, deasupra mușchilor – este un țesut subțire care le permite lichidelor să se miște între mușchi și fascie. Specialiștii consideră că această aplecare a influencerilor către masajul fascial se datorează, pur și simplu, faptului că sună bine și mecanismul pare credibil pentru persoanele neavizate.
„Nu este demonstrat științific că poți modifica aspectul feței prin masaj fascial. De fapt, structura și forma feței sunt date, în primul rând, de structura osoasă, de distribuția grăsimii și de elasticitatea pielii“, a subliniat Julia Carroll, dermatolog canadian, tot pentru publicația Best Health.
Totuși, masajul în general are reale beneficii pentru ten, chiar dacă fascia nu are nimic de-a face cu aceste beneficii. Atingerile corecte ale tenului conduc la o creștere a aportului de sânge, ceea ce produce instant un aspect proaspăt al tenului. De asemenea, masajul pielii și al mușchilor ajută la relaxarea feței, iar o față relaxată arată, evident, mai bine decât una tensionată.
„Când ești relaxat, vasele de sânge tind să se dilate, permițând o circulație optimă a lichidelor în tot corpul, inclusiv la nivelul feței. În plus, beneficiile estetice ale masajului facial sunt conferite și de efectul de drenaj limfatic: masajul ușor al feței poate stimula fluxul de limfă, ceea ce scade aspectul de față umflată (puffiness)“, a explicat Julia Carroll.
- Citește și: Cum îți detoxifici pielea: Cele mai bune metode pentru curățarea tenului acasă, recomandate de dermatolog
Cine poate apela la acest tip de răsfăț
Masajul facial este potrivit pentru aproape oricine dorește să-și îmbunătățească aspectul pielii și să se relaxeze.Indiferent de vârstă, beneficiile acestui tratament sunt accesibile și eficiente pentru diverse tipuri de piele și probleme. Totuși, persoanele cu anumite afecțiuni ale pielii ar trebui să discute cu medicul dermatolog înainte.
Totuși, e important ca masajul facial să fie adaptat pentru a răspunde nevoilor specifice fiecărei persoane. De la tenul gras la cel uscat, fiecare poate beneficia de avantajele masajului facial. Alegerea tehnicii și a produselor potrivite pentru tipul tău de piele este însă esențială.
Sfaturi pentru un masaj facial acasă
Curățarea pielii
Începe întotdeauna cu o piele curată. Spală fața cu un produs de curățare potrivit tipului tău de ten și asigură-te că nu există reziduuri de machiaj sau murdărie. O piele curată permite o absorbție mai eficientă a produselor și previne iritațiile.
Utilizarea uleiurilor sau a cremelor
Aplică un ulei facial sau o cremă hidratantă pentru a facilita alunecarea degetelor pe piele. Acest lucru previne întinderea pielii și ajută la o mai bună absorbție a produselor de îngrijire. Uleiurile precum cel de jojoba, migdale sau argan sunt ideale pentru masajul facial.
Tehnici corecte
Folosind vârfurile degetelor, aplică presiune ferm, dar delicat, și masează pielea cu mișcări circulare sau ascendente. Începe de la linia maxilarului și urcă spre pomeți și frunte. Evită să tragi de pielea din jurul ochilor, deoarece această zonă este foarte sensibilă. Tehnicile corecte de masaj ajută la stimularea circulației și la relaxarea mușchilor faciali.
Iată mai jos câteva tehnici pe care le poți folosi și combina așa cum simți că e mai bine pentru tine:
- mișcări circulare cu vârfurile degetelor la nivelul tâmplelor;
- cu palmele și vârfurile degetelor, masează lateralele feței, începând dinspre bărbie și urcând către frunte. Apoi, alunecă ușor mâinile jos și ia-o de la capăt;
- mișcări de apăsare și alunecare a degetelor inelare de-a lungul oaselor sprâncenelor, dinspre interiorul acestora spre exterior. Fă aceleași mișcări sub ochi;
- folosind degetul mare și arătătorul, începând dinspre exteriorul sprâncenelor, pișcă ușor pielea și continuă până ajungi la interiorul acestora, ca în imaginea de mai jos;
- apasă degetele pe mijlocul sprâncenelor câteva secunde. Apoi alunecă ușor spre scalp și mișcă încet degetele spre tâmple;
- aplică presiune cu fermitate pe spațiul dintre sprâncene pentru câteva secunde. Continuă să apeși și fă mișcări în sensul acelor de ceas, apoi în sens invers;
- folosind degetul arătător și mijlociul, aplică presiune pe față sub oasele pomeților. Începe dinspre nas și continuă spre tâmple;
- pentru un efect mai puternic, aplică presiune cu încheieturile degetelor. Începe dinspre nas și mergi de-a lungul pomeților spre urechi;
- cu arătătorul și degetul mare pișcă ușor pielea din centrul bărbiei. Apoi continuă cu aceeași mișcare către urechi;
- apasă pe osul mandibulei în timp ce miști degetele dinspre exteriorul acestuia spre bărbie;
- cu mișcări circulare, masează zona de sub loburile urechilor;
- cu exteriorul degetelor mici, aplică presiune la nivelul gâtului, de sus în jos;
- cu degetele inelare, aplică presiune fermă pe interiorul sprâncenelor, alunecând spre exteriorul lor;
- cu vârful degetelor, lovește ușor pielea întregii fețe. Apoi, pișcă blând porțiunile mai cărnoase;
@wildlilyorganics Oh and improving lymphatic flow! We are creating an internal GLOW! ✨🙌 BOOK NOW 🙌✨ 📍MIAMI, FL #somaticfacemassage #botox #facemassage #facial #facialmassage #miami #selflove #fyp #wildlilyorganics #nervoussystemregulation #facialreflexology #somatichealing ♬ original sound – BYNX
Durata și frecvența
Un masaj facial de 5-10 minute, de câteva ori pe săptămână, este suficient pentru a observa beneficii. Poți repeta aceeași mișcare de cinci ori sau să te concentrezi pe o anumită zonă 20-30 de secunde.
Dacă ai fața deosebit de umflată dimineața, poți face un masaj ușor zilnic pentru a reduce inflamația.
Ce produse poți folosi
- Uleiuri faciale: uleiurile faciale sunt excelente pentru masajul facial deoarece hidratează și permit alunecarea ușoară a degetelor pe piele. Poți opta pentru uleiul de argan, uleiul de migdale dulci și uleiul de jojoba;
- Serumuri și creme hidratante: serumurile cu ingrediente active precum acidul hialuronic, vitamina C sau peptidele pot îmbunătăți efectele masajului facial;
- Instrumente pentru masaj: roller-ul de jad, piatra gua sha sau bilele de masaj facial pot intensifica experiența masajului facial. Acestea ajută la stimularea circulației și la îmbunătățirea texturii și aspectului pielii. Există și dispozitive scumpe pentru masaj facial, însă specialiștii recomandă mai degrabă să investești în creme și seruri de calitate și, pentru un masaj cu adevărat eficient, să mergi la specialiști.
Într-un articol New York Times cu titlul: „Poți să-ți faci singur un lifting facial la tine acasă?“, specialiștii consultați răspund, pe scurt, că nu. Însă produsele potrivite și câteva tehnici simple de masaj te pot ajuta să îmbunătățești considerabil aspectul tenului.
Dr. Debra Jaliman, dermatolog în New York City, recomandă, pentru rutina de îngrijire zilnică a tenului: retinol, toner pe bază de acid glicolic, ser cu vitamina C și o cremă cu niacinamide. De asemenea, poți încerca un produs pe bază de acid hialuronic pentru hidratare optimă și o cremă de ochi cu peptide, care stimulează producția de colagen.
Și, bineînțeles, „cele mai importante trei lucruri pentru piele tânără mai mult timp: protecție solară, protecție solară și protecție solară. Nimic altceva nu poate avea același efect benefic asupra tenului“, subliniază un alt dermatolog, dr. Michele Green, tot din New York City.
Contraindicațiile masajului feței
Persoanele cu piele sensibilă, iritată sau cu afecțiuni dermatologice precum rozaceea sau acneea severă ar trebui să evite masajul facial sau să ceară sfatul medicului dermatolog. Masajul poate agrava aceste afecțiuni și poate cauza disconfort.
Evită masajul pe pielea cu leziuni deschise, coșuri sau răni. În schimb, aplică unguente vindecătoare pentru a ajuta la vindecarea zonei afectate.
Nu aplica presiune excesivă în timpul masajului facial deoarece pot apărea sensibilitate sau vânătăi. Utilizează întotdeauna mișcări blânde și controlate pentru a obține cele mai bune rezultate fără a compromite integritatea pielii.
„Nu ignora direcția corectă. Masajul trebuie realizat în direcția corectă, de obicei ascendentă si verticală, pentru a nu contribui la laxitatea pielii. Atenție mare la zona din jurul ochilor – periorbitală. Pielea din jurul ochilor este foarte subțire și sensibilă, necesită tehnici speciale și o presiune minimă.“
Dr. Emily Russu, medic rezident dermatolog
Dacă nu aplici corect masajul facial, nu doar că nu vei avea parte de efectul scontat, dar poți chiar să înrăutățești situația. „Masatul excesiv, presiunea și mișcările sau instrumentele agresive cu pielea o pot irita și pot crea breșe în bariera cutanată. Ceea ce poate duce la inflamație, la pori înfundați, cu risc crescut de acnee și alte probleme cutanate. În plus, anumite tehnici mai agresive pot întinde excesiv pielea, ceea ce poate conduce la lăsarea ei, la pierderea elasticității în timp, exact efectul opus decât cel dorit. „Pielea are un anumit nivel de reziliență, dar întinderea sa excesivă și repetată poate distruge fibrele de colagen și de elastină responsabile cu structura și fermitatea pielii“, atrage atenția dermatologul canadian Julia Carroll pentru Best Health.