Cum îți detoxifici pielea: Cele mai bune metode pentru curățarea tenului acasă, recomandate de dermatolog
Detoxifierea a devenit un subiect de interes major, în ultima vreme, indiferent dacă este vorba despre dietă, corp sau piele, însă procesul nu se aplică în toate aceste situații. Dr. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog Dr Leventer Centre, ne explică ce putem face pentru a ne îngriji tenul afectat de sebum sau de factori externi precum poluare sau praf și care sunt cele mai bune metode pentru curățarea tenului acasă.
Detoxifierea este un termen supra-utilizat în ultima vreme, când vine vorba despre sănătate. Însă, formularea „detoxifiere a pielii” nu este întru totul corectă din punct de vedere medical, deoarece pielea nu are capacitatea de a acumula toxine. Așadar, termenul de detoxifiere nu se justifica în acest context. Vorbim, mai degrabă, despre o curățare a pielii care poate fi afectată în timp de excesul de sebum, produse de machiaj, poluare/praf.
În primul rând, dr. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog Dr Leventer Centre, recomandă să ne protejăm pielea de factorii externi care pot produce îmbătrânirea timpurie, principalii fiind radiațiile UV și poluarea.
Apoi, trebuie să avem o rutină zilnică de îngrijire în care să integrăm un produs de curățare: gel spumant blând sau apă micelară, un toner dacă tenul este seboreic și o cremă hidratantă. Bineînțeles, în funcție de tipul de ten putem integra în rutina zilnică și alte produse precum: vitamina C, produse pe baza de acizi etc. În plus, medicul accentuează faptul că atunci când folosim machiaj, demachierea este esențială în ritualul de îngrijire a tenului.
Îngrijirea tenului acasă sau la clinică?
„Acasă este important să folosim produse ce ni se potrivesc tipului de ten. Astfel, dacă avem ten seboreic, predispus la acnee putem folosi un toner, o mască cu argilă o dată pe săptămână, produse pe baza de acizi (acid salicilic, de exemplu). Tenul matur poate beneficia de vitamina C sau retinol, substanțe care ne ajută în lupta anti-aging. Pentru tenul sensibil, cuperozic vom folosi cosmetice fără parfum, iar curățarea trebuie să fie cât mai blândă. Sunt de evitat scruburile sau alte produse abrazive”, recomandă dr. Denisa Georgescu, medic specialist dermatolog Dr Leventer Centre.
Totodată, curățarea facială se poate realiza și de către cosmeticiana prin metode precum microdermabarziunea sau Hydrafacial, tratamente cu rol de exfoliere a celulelor moarte de la suprafața pielii și a altor impurități. Aceste tratamente pot fi alternate în sezonul rece cu peelinguri chimice superficiale realizate de către medicul dermatolog, utile mai ales tenului cu imperfecțiuni, pete solare sau cicatrici post acnee.
”Cele mai mari probleme apar, mai degrabă, atunci când omitem anumiți pași ai îngrijirii zilnice, și anume: să nu ne demachiem la finalul zilei sau să ne expunem la soare fără a utiliza crema cu SPF. Este contraindicată folosirea de creme grase sau uleiuri pe tenul seboreic, acneic precum și utilizarea de produse intens parfumate, scruburi, produse pe baza de acizi pe tenul sensibil, intolerant”, a adăugat dr. Denisa Georgescu.
Tocmai de aceea, specialistul recomandă câțiva pași pentru fiecare moment al zilei, care, integrați în viața de zi cu zi, ne pot asigura un ten sănătos și radiant.
Rutina de dimineață are ca scop protejarea tenului de factorii la care este expus peste zi: poluare, praf, transpirație, etc. Pașii de urmat dimineața pentru îngrijirea tenului sunt:
- Curățare cu un produs care să nu usuce pielea
- Aplicarea unei creme antioxidante
- Aplicarea cremei de protecție cu SPF
- Aplicarea machiajului, în cazul persoanelor care îl folosesc
Rutina de seară urmărește repararea și rejuvenarea tenului, iar pașii de urmat seara pentru îngrijirea tenului sunt:
- Demachiere, indiferent dacă tenul a fost machiat sau nu
- Curățarea tenului cu un produs specific tipului de ten
- Aplicarea unui produs de tonifiere
- Aplicarea unei creme de noapte specifice tipului de ten
Cele mai bune metode pentru îngrijirea și curățarea tenului acasă
Protecția solară. Unul din cei mai importanți factori pentru îngrijirea tenului este protecția împotriva razelor UV, prin aplicarea cremei SPF, indiferent de sezon. O perioadă îndelungată de expunere solară intensă, fără nicio protecție poate să aibă consecințe grave nu numai asupra aspectului tenului, dar și asupra sănătății, crescând riscul de cancer de piele. Cele trei reguli care ar trebui respectate cu sfințenie în timpul verii sunt: folosirea cremei cu protecție solară, evitarea soarelui între 10:00 am și 16:00 pm în timpul verii și purtarea hainelor care să nu permită razelor să ajungă la piele.
Tratează pielea cu blândețe. Timpului petrecut la duș ar trebui limitat, deoarece expunerea îndelungată la apă caldă elimină uleiurile naturale ale pielii. Totodată, săpunurile cu textură dură ar trebui evitate complet, iar după duș uscarea pielii trebuie făcută ușor, tamponând cu un prosop, pentru a nu elimina uleiurile naturale. La final, hrănirea pielii, mai ales dacă este uscată, cu o cremă hidratantă care conține SPF. În plus, epilarea cu grijă, în direcția în care cresc firele, pentru a nu deteriora și irita pielea.
Tratament pentru față. Ce recomandă dermatologul
Demachiază-te corect în fiecare seară și curăță instrumentele de machiaj periodic. Pensulele de machiaj adună uleiuri, bacterii, praf și transpirație. Dacă nu le cureți din când în când, toate acestea vor ajunge pe fața ta, intrând în pori și provocând apariția acneei.
Dormi pe o pernă învelită în mătase sau satin. Ambele materiale sunt „skin-friendly”, având suprafețe fine care permit pielii să alunece și nu o obligă să facă pliuri în timpul somnului. Astfel, indiferent de poziția în care dormi, tenul tău nu riscă să facă riduri peste noapte. În plus, pentru a ne ajuta organismul să reacționeze mai bine la stres, trebuie să îi asigurăm cele 8 ore de somn recomandate în fiecare noapte.
Nu îți atinge prea mult fața. Pentru că poți purta microbi pe mâini atunci când îți atingi fața, este indicat să te speli pe mâini de fiecare dată când vrei să faci asta. Mai mult decât atât, nu trebuie să storci singur coșurile, pentru că riști să provoci răni și leziuni care se pot transforma în semne permanente.
Mănâncă sănătos. O dietă sănătoasă, bazată pe fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe va ajuta tenul să fie sănătos și strălucitor. Unele studii sugerează că în cazul tenului acneic, o dietă bogată în pește ajută la vindecarea sau temperarea afecțiunii.
Limitează consumul de zahăr. Zahărul, consumat în exces, are efecte negative asupra pielii. Prin procesul de glicație, zahărul produce o serie de molecule nocive care atacă elastina și colagenul, al căror rol este să susțină elasticitatea pielii și aspectul tânăr. Astfel, poți să descoperi o agravare a acneei, apariția unor riduri fine, schimbarea
Un alt factor important este hidratarea. Cantitatea de apă băută zilnic nu are un efect direct asupra pielii, însă ajută organe precum ficatul să elimine toxine, ceea ce reduce aspectul de umflare a feței sau rinichii să funcționeze mai bine, ceea ce ajută la reducerea pungilor de sub ochi.Pentru un ten sănătos este recomandat să beți cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Fă sport! Da, această recomandare nu aduce beneficii doar pentru aspectul fizic al corpului și sănătatea noastră în general, ci are avantaje și pentru ten. Prin transpirație, corpul elimină toxine iar prin mișcare, oxigenul și nutrienții ajung mai rapid la celule, ceea ce-i permite pielii să se regenereze.
Nu fuma sau renunță la fumat. Fumatul îmbătrânește tenul și este un factor care contribuie la apariția ridurilor. Fumul de țigară micșorează vasele de sânge din straturile pielii, ceea ce duce la o circulație mai lentă a sângelui și la un ten pal. De asemenea, fumul scade nivelul de oxigen și de nutrienți necesari sănătății pielii și deteriorează depozitele de colagen și elastină – fibrele care oferă elasticitate pielii.
Evită stresul. Chiar dacă este mai ușor de spus decât de pus în practică, nu putem ignora faptul că episoadele de stres din viață se pot manifesta și la nivelul tenului prin erupții acneice, apariția ridurilor sau un aspect de ten obosit. Este de recomandat, așadar, să evităm astfel de momente fie prin trasarea unor limite, fie prin eliminarea în totalitate a unor activități sau responsabilități.