Afecțiuni cu evoluție periculoasă: boli de piele care pot degenera rapid

Bolile de piele care pot degenera rapid

Există boli de piele care îți pot influența mai mult decât aspectul exterior. Multe dintre ele, netratate, afectează întregul organism şi pot avea repercusiuni serioase asupra stării generale de sănătate.

Când vine vorba de boli de piele ce pot degenera rapid, cancerul de piele sau melanomul ocupă primul loc. Din fericire, acest tip de cancer poate fi prevenit într-o anumită măsură. Află citind mai jos ce este melanomul, cum poate fi tratat, dar şi care sunt celelalte boli de piele ce pot evolua rapid.

Melanomul – ce este?

Cancerul- sau boala ce reprezintă apariţia tumorilor care afectează anumite organe ale corpului – poate afecta şi pielea. Apariţia melanomului înseamnă apariţia unor tumori la nivelul pielii, care pot fi fatale în stadiu avansat, ca în orice alt tip de cancer. 

Conform specialiștilor, melanomul cutanat este o problemă de sănătate de mare importanţă, deoarece, descoperit în fazele incipiente, are mari şanse de vindecare, dar şi datorită faptului că este un tip ce cancer ce afectează un număr mare de persoane tinere. Astfel, această boală nu este una la fel de agresivă ca cele ce afectează alte organe interne, însă, dacă nu este descoperită la timp, devine fatală. Importantă este prevenţia metastazării pentru a asigura o evoluţie optimă a afecţiunii.

Ca simptomatologie, acesta poate să se manifeste prin apariţia unor modificări ale aluniţelor deja existente pe piele sau prin apariţia unor pete şi răni pe piele. Desigur, nu orice rană sau pata înseamnă un diagnostic de melanom.

Melanomul – cum se tratează?

Ca şi în cazul altor tipuri de cancer, tumorile cutanate pot fi îndepărtate chirurgical, dacă dimensiunea permite. Pe lângă intervenţia chirurgicală, se poate recomanda imunoterapia. Moleculele folosite implică organismul în detectarea și distrugerea  celulelor canceroase, spre deosebire de chimioterapice, care distrug neselectiv toate celulele care se inmultesc rapid.

De asemenea, pacienţii pot fi învăţaţi să se autoexamineze, pentru a depista anumite anomalii, însă acest lucru nu înlocuieşte controlul efectuat de medical specialist. 

Radioterapia este recomandată în trecut doar ca îngrijire paliativă, iar chimioterapia nu s-a dovedit a avea beneficii reale în cazul acestei afecţiuni.

Melanomul – cauze

Un factor principal în apariţia cancerului de piele este radiaţia solară. Cancer Research UK indică razele UV ca fiind un factor decisiv în apariţia cancerului de piele. Astfel, expunerea la soare prelungită şi fără protecţie, folosirea solarului sau arsurile solare cresc semnificativ riscul apariţiei melanomului.

Melanomul – prevenţie

Fiind una dintre cele mai agresive boli de piele, dacă nu chiar cea mai agresivă, metodele de prevenţie sunt importante. Având în vedere implicaţia razelor UV în dezvoltarea acestei afecţiuni, prevenţia se poate face evitând solarele, expunerea prelungită la soare între orele nerecomandate de medicii dermatologi (intervalul orar 11-17 e cel mai periculos).

De asemenea, este importantă folosirea cremelor cu protecţie solară şi a îmbrăcăminţii adecvate (protecţie pentru cap, haine ce protejează împotriva razelor solare etc.)

Crema SPF (sun protection factor – factor de protecție solară) ar trebui aplicată zilnic, în principal un SPF ridicat precum 30 sau 50 fiind ideal. Nu numai vara sunt necesare astfel de creme, ci pe tot parcursul anului, deoarece radiaţia solară există şi atunci când soarele nu este foarte puternic sau când afară nu este foarte cald.

Practic, bronzarea ar trebui evitată, deoarece bronzul reprezintă un mecanism de apărare al pielii în faţa soarelui. Astfel, atunci când bronzul apare, înseamnă că pielea a fost deja afectată. Acest lucru nu înseamnă renunţarea la concediile la mare sau la vacanţele în locuri călduroase, ci doar nevoia de a acorda atenţie sportită protecţiei solare eficiente cu ajutorul cremelor, hainelor şi accesoriilor precum ochelarii de soare sau pălăria.

Tot o măsură de prevenţie o reprezintă şi controlul dermatologic anual sau bianual şi verificarea aluniţelor. Există chiar şi campanii ce oferă un control gratuit al aluniţelor la medici dermatologi din marile oraşe ale ţării.

Alte boli de piele ce pot evolua rapid: psoriazisul

Deşi nu la fel de periculos ca melanomul, psoriazisul poate evolua rapid atunci când este netratat, ducând la complicaţii. Psoriazisul este o boală autoimună, o afecțiune cronică a pielii care se manifestă prin înmulțirea necontrolată a celulelor.

Psoriazisul – ce este şi cum se manifestă

Simptomele psoriazisului, prezentate în Romanian Journal of Applied Psychology, includ apariţia unor leziuni la nivelul pielii însoţite de iritaţie, arsură, mâncărime şi durere. Deși nu are o cauză concretă, factorii de risc pentru apariţa psoriazisului sunt fumatul, stresul, lipsa mişcării fizice şi consumul de alcool.

Sursa citată prezintă şi complicaţiile ce pot apărea în urma acestei boli şi a netratării ei, iar acestea nu sunt deloc de neglijat: de la fobie socială şi depresie până la schizofrenie. De obicei, această boală este asociată cu stigma şi afectarea aspectului fizic în mod negativ. Sunt esențiale consultul dermatologic de rutină şi consultarea specialistului în cazul apariţiei bolii pentru monitorizare şi tratament.

Psoriazisul – tratament

Tratamentul acestei boli implică unguente speciale pentru păstrarea unui nivel optim de hidratare a pielii şi schimbarea stilului de viaţă: eliminarea consumului de alcool, exerciţii fizice şi modalităţi de gestionare a stresului

În cazul unei forme agresive a bolii, se pot prescrie medicamente imunosupersive, care încetinesc sau opresc funcţiile de imunitate ale organismului. 

Afecţiunile pielii nu ar trebui neglijate și nici tratate cu superficialitate. Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea influențează statutul clinic al întregului corp. O atenţie sporită acordată îngrijirii pielii, de la folosirea cremelor cu factor de protecţie solară şi până la consultul dermatologic de rutină, este necesară pentru a preveni boli de piele ce pot degenera rapid, dar și afecțiuni conexe, care ne pot influența pe termen lung.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare