Dr. Monica Tărăcilă, specialist în chirurgie plastică, recomandă cele mai avansate tratamente non-invazive care stimulează rapid producția de colagen și elastină
Acest articol face parte dintr-o campanie de promovare
Îmbătrânirea pielii este un proces biologic complex, influențat de o combinație de factori genetici și externi. Unul dintre factorii externi care afectează rezerva de colagen și elastină îl reprezintă expunerea la soare, dar și fumatul, alcoolul și lipsa unei rutine de îngrijire adecvate ne pot îmbătrâni prematur. Așadar, pentru o piele fermă cât mai mult timp, e necesar atât să ne protejăm împotriva factorilor dăunători, cât și să stimulăm procesele naturale de regenerare și revitalizare, cum ar fi producția de colagen și elastină. Iată mai jos recomandările medicului.
Colagenul și elastina sunt proteine esențiale pentru elasticitatea și fermitatea pielii. Colagenul oferă rezistență, în timp ce elastina conferă flexibilitate. Aceste două componente sunt vitale pentru menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii.
Scăderea producției de colagen și elastină odată cu înaintarea în vârstă conduce la pierderea fermității și elasticității pielii, precum și la apariția ridurilor. Astfel, menținerea și stimularea producției de colagen și elastină reprezintă aspecte cruciale în îngrijirea pielii, contribuind la menținerea unui aspect tânăr și sănătos pe termen lung.
Metode naturale pentru protejarea rezervei de colagen
„Colagenul este o proteină structurală majoră pe care corpul nostru o produce în mod natural, reprezentând o treime din compoziția proteică a organismului. Este o componentă majoră a pielii, oaselor, ligamentelor, mușchilor, tendoanelor și este prezentă inclusiv la nivelul ochilor și vaselor de sânge. După vârsta de 25 de ani, producția de colagen începe să scadă și, deși nu poate fi măsurată cu exactitate, lipsa colagenului se resimte la nivelul pielii, care-și pierde elasticitatea, la nivelul articulațiilor, care încep să doară sau la nivelul masei musculare care începe să se diminueze.”
Chirurgul plastician subliniază că cel mai bun mod de a menține „rezerva” de colagen a organismului este să limităm, să eliminăm sau să controlăm acțiunea celor mai importanți factori care alterează cantitatea de colagen din organism:
- radiațiile UV;
- fumat;
- nivelul de zahăr din sânge.
Colagenul se formează din procolagen, un precursor al colagenului, sintetizat din doi aminoacizi, glicina și prolina, în prezența zincului, cuprului și vitaminei C. O alimentație care asigură nutrienții necesari formării de colagen, împreună cu abținerea de la fumat, limitarea produselor care cresc glicemia și protejarea pielii de razele soarelui sunt recomandările medicului pentru toți cei care-și doresc o piele sănătoasă și frumoasă timp îndelungat. Pe lângă toate acestea, extrem de utile sunt și tratamentele care stimulează producția de colagen și elastină.
Produse și tehnici non-invazive pentru îngrijirea pielii la 20-30 de ani
„La modul general vorbind, până la vârsta de 25 de ani, o rutină de îngrijire care cuprinde curățare, exfoliere, tonifiere, hidratare și, obligatoriu, protecție solară, ar trebui să fie suficiente. În jurul vârstei de 30 de ani, pot apărea petele pigmentare, iar pielea se poate usca și irita mai ușor ca înainte pentru că regenerarea celulară se face puțin mai greu și durează mai mult (între 28 și 35 de zile), ceea ce duce la acumularea de celule moarte la suprafața pielii și la apariția primelor riduri.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Exfolierea este foarte importantă și ar trebui făcută în mod regulat, folosind produse cu acțiune blândă, o dată sau de două ori pe săptămână, sau la o clinică specializată.
Produsele de biorevitalizare, din ce în ce mai solicitate
Produs hibrid pentru peeling fără efecte secundare
PRX-T33 este un tratament dermato-cosmetic inovator de biorevitalizare a pielii, ce oferă beneficiile unui peeling chimic mediu, dar fără efectele secundare ale acestuia, fără descuamare sau iritare, fără să fie nevoie de o perioadă de recuperare. Este ideal în tratamentul porilor măriți, al excesului de sebum, al cicatricilor, al vergeturilor și este o modalitate excelentă de regenerare celulară, care combină precis substanțe ultra-active ce induc o biostimulare profundă.
„În ultima perioadă, pacientele mele sunt încântate de produsele de biorevitalizare. Dintre acestea, eu folosesc HArmonyCa, o inovație în domeniul produselor injectabile. Este un produs hibrid, având în componență două ingrediente active puternice, care lucrează sinergic și au capacitatea de a îmbunătăți arhitectura zonei printr-un efect de volumizare și hidratare imediată a pielii dat de acidul hialuronic, și un efect de lifting susținut, oferit de producția de colagen stimulată de hidroxiapatita de calciu.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
De regulă, rezultatul tratamentului cu HArmonyCa™ se vede imediat, dar procesul de reînnoire a pielii continuă și după injectare prin formarea de noi fibre de colagen. Anul trecut, HArmonyCa™ a fost recunoscut, la nivel mondial, drept cel mai bun filler injectabil, potrivit specialistului în chirurgie plastică.
Produs inovator care ajută la restabilirea colagenului pierdut
„Un alt produs inovator, de ultimă generație, pe care îl folosesc cu rezultate excelente este Sculptra, tratament unic care ajută la restabilirea colagenului pierdut, un biostimulator injectabil cu acid poli-L-lactic. Sculptra acționează treptat prin stimularea producției proprii de colagen pentru a trata pierderea fermității, iar pacientele mele au observat cum, de la lună la lună, tenul lor și-a recăpătat elasticitatea și structura.”
– Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Probleme specifice pielii mature și soluții
La categoria de vârstă 40+ vorbim de probleme specifice, cum sunt ridurile deja formate, laxitatea cutanată, pierderea volumului, petele pigmentare sau lipsa de strălucire a pielii.
Medicul precizează că ridurile, în special cele de expresie, pot fi atenuate prin injecții cu toxină botulinică, o substanță ce blochează acțiunea mușchilor responsabili de formarea lor, pe când substanțele de umplere sau fillerele, ajută la restabilirea volumului, la netezirea liniilor și pliurilor din piele.
Există mai multe tipuri de acid hialuronic, fiecare dintre ele cu proprietăți și caracteristici diferite, în funcție de locul injectării, adâncimea la care pot acționa, vâscozitatea, concentrația și remanența substanței.
„Un specialist bun va interpreta corect toate aceste aspecte și va face alegerea potrivită pornind de la tipologia și adâncimea ridurilor asupra cărora intervine. La fel de importantă este calitatea produsului folosit, pentru că o tehnologie inovatoare și un grad mare de puritate diminuează spre zero șansele de apariție a complicațiilor. Deci vorbim de predictibilitatea rezultatului final, siguranță și remanență îndelungată.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Laserul Lutronic CO2 rezolvă multe probleme ale pielii mature
Hiperpigmentarea și laxitatea pielii sunt frecvent întâlnite după vârsta de 40 de ani, iar pentru aceste probleme, tratamentele laser sunt cele mai recomandate, potrivit specialistei. Ea recomandă Laserul Lutronic CO2, un dispozitiv de ultimă generație cu posibilități multiple de setare, care adresează probleme comune, cum sunt liniile fine, petele pigmentare, cicatricile, vergeturile, porii măriți, excesul de sebum sau pielea matură.
Laserul Lutronic CO2 poate fi folosit cu succes aproape pe orice zonă a corpului: pe față, pe gât, pe mâini, pe decolteu, inclusiv în efectuarea chirurgicală a intervenției de labioplastie.
Tratamentele care stimulează producția de colagen, extrem de eficiente
Alte produse pentru îngrijirea pielii mature sunt cele care conțin colagen sau cele care stimulează producția naturală a acestei proteine. Cercetările arată că îngrijirea pielii cu produse topice care conțin colagen pare să îmbunătățească la suprafață liniile fine, hidratarea și elasticitatea, dar nu penetrează straturile mai adânci și nu tratează la un nivel profund.
Pe de altă parte, în cazul produselor injectabile, cocktailul de substanțe active introdus la nivelul dermului are un efect vizibil și imediat, chiar dacă ele continuă să acționeze în perioada următoare stimulând din interior producția de colagen.
„Principalul avantaj al produselor injectabile care stimulează și repară pielea afectată este că rezultatele definitive se instalează progresiv și durează până la doi ani. Citeam recent niște studii despre gradul de satisfacție al pacienților care au utilizat aceste produse și care arătau că 92% dintre participanți s-au declarat mulțumiți de rezultate, deci putem vorbi de un grad ridicat de eficiență, chiar funcționează!”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Tratamentele care stimulează producția de colagen și elastină versus acidul hialuronic
Aceste tratamente adresează lucruri diferite, într-un mod diferit. Medicul preciează că terapiile cu laser stimulează producția de colagen prin generarea căldurii controlate în straturile profunde ale pielii, permit tratarea unor zone mai mari, în ansamblu, și sunt folosite pentru rejuvenarea facială, refacerea texturii pielii, îndepărtarea cicatricilor, a petelor pigmentare, a vergeturilor.
Injectările cu acid hialuronic se folosesc punctual, pentru a obține volum, pentru a crea simetrie și pentru umplerea ridurilor. Laserul este sigur și eficient, putând fi utilizat chiar și pe zone delicate, de exemplu pe gât, decolteu, mâini și periocular.
„Rezultatele și siguranța utilizării acidului hialuronic depind foarte mult de experiența medicului și calitatea substanței folosite. Acidul hialuronic este, de fapt, un implant dermic complet metabolizabil de către organism, dar vâscozitatea nepotrivită zonei sau tehnica greșită de injectare poate duce la probleme serioase, de aceea este necesar ca medicul să fie autorizat în efectuarea acestor proceduri.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Potrivit, chirurgului plastician, cele mai frecvente complicații sunt date de substanțele slab calitative, care pot produce noduli închistați, de aceea recomandă ca fiecare pacient să discute în detaliu, cu medicul ales, opțiunile disponibile.
Când și cu ce frecvență se fac tratamentele pentru îmbunătățirea aspectului pielii
Atunci când ai ceva de corectat sau atunci când vrei să păstrezi pentru cât mai mult timp calitatea și aspectul pielii tale, poți încerca cu încredere tratamentele disponibile.
Tratamentele injectabile sunt potrivite atât pentru femei, cât și pentru bărbați, în scop profilactic, pentru corectarea unor asimetrii sau pentru rezolvarea unor probleme moderate care țin de îmbătrânirea naturală a pielii. Atunci când fenomenul este avansat, de cele mai multe ori, este necesară combinarea mai multor proceduri pentru obținerea efectului scontat sau chiar utilizarea procedurilor chirurgicale.
„Singurele mele recomandări aici sunt să mergi într-un cabinet specializat, să discuți în detaliu cu medicul tău, să-i pui toate întrebările care-ți trec prin cap și să optezi pentru produse de bună calitate, pentru că diferența de preț este justificată de puritatea ingredientelor folosite, de anii de studiu și cercetare care se reflectă în confortul tău și în satisfacția pe termen lung a rezultatelor.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
În ceea ce privește vârsta, vorbim de minimum 18 ani pentru situațiile în care este necesară corecția unei asimetrii sau un tratament anti-acnee, fără limită superioară!
Frecvența tratamentelor depinde de tipul lor și natura problemei adresate. De exemplu, la momentul actual, remanența produselor de umplere, a fillerelor este între 6 și 18 luni, a toxinei botulinice – între 3 și 6 luni, iar rezultatele unui tratament laser se pot menține mai bine de un an.
Când apar rezultalele
Specialistul mai precizează că la substanțele de umplere, efectele sunt vizibile imediat, însă ingredientele active stimulează producția de colagen și elastină timp îndelungat, chiar și doi ani după injectare.
Efectele botoxului se instalează treptat, astfel încât rezultatul final poate fi apreciat la 14 zile după intervenție.
În ceea ce privește tratamentele laser, rezultatele sunt vizibile pe măsură ce pielea se vindecă, proces care poate dura până la două săptămâni, în funcție de persoană, problema tratată și intensitatea setată. De obicei, rezultatul final îl putem vedea la două luni după tratament, când se finalizează și procesul de depunere a colagenului în zona tratată.
„La ce să se te aștepți în timpul procedurii? Pentru injectabile, disconfortul este minim sau inexistent, pentru că protocolul standard implică aplicarea topică a cremei anestezice și cele mai multe dintre substanțele pe care le folosesc includ deja un anestezic în compoziție. Dacă ne referim la laser, aceste tratamente pot necesita – în funcție de pragul individual de suportabilitate – anestezie locală prealabilă.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Rezultate cât mai naturale
Medicul precizează că a observat o tendință către naturalețe, către renunțarea la excese, inclusiv în cazul măririi buzelor cu acid hialuronic.
„Augmentarea buzelor este o procedură foarte cerută în cabinet și mă bucură faptul că pacientele vin informate și vor un aspect cât mai natural. De regulă, domnișoarele și doamnele tinere preferă un plus de volum și senzualitate, pe când doamnele de vârstă mijlocie își doresc restaurarea volumului pierdut, hidratare și un contur definit.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Potrivit specialistului în chirurgie plastică, acidul hialuronic este, în continuare, o soluție excelentă de umplere, cu multiple beneficii asupra pielii. Însă pot exista situații în care pacientul să nu fie mulțumit de rezultate, mai ales în lumina trendului general către naturalețe și îndepărtarea de tot ceea ce înseamnă exagerare și ne-natural. Din fericire, există soluții și în astfel de situații.
Soluția pentru acidul hialuronic injectat deficitar sau în exces
Acidul hialuronic pe care îl conțin fillerele dermice este descompus în mod normal de propriile enzime ale corpului, dar acest proces durează luni sau chiar ani, în funcție de metabolismul fiecărui pacient, de tipul de acid hialuronic utilizat și de locul unde a fost injectat.
Dar există o enzimă – hialuronidaza – folosită de peste două decenii, care facilitează degradarea sau topirea acidului hialuronic sintetic, introdus în piele prin injectare, care topește acidul hialuronic injectat deficitar sau în exces. Hialuronidaza accelerează procesul de topire a acidului hialuronic, având un efect aproape instantaneu.
„Pentru a evita aceste situații, este absolut necesar un dialog deschis medic-pacient pentru definirea corectă a așteptărilor și explicarea rezultatelor. În ultimă instanță, medicul este cel care decide efectuarea procedurii, iar eu personal sunt total în asentimentul colegilor mei care refuză anumite solicitări tocmai din cauza posibilului rezultat nefiresc, exagerat sau artificial.”
Dr. Monica Tărăcilă, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă
Posibile efecte secundare și contraindicații
Reacțiile adverse ale tratamentelor injectabile sunt, în general, rare, dar nu lipsesc cu desăvârșire, completează chirurgul plastician. De exemplu, nu sunt indicate femeilor însărcinate sau celor care alăptează, întrucât studiile efectuate nu au oferit deocamdată rezultate concludente cu privire la siguranța administrării lor la această categorie de pacienți.
De asemenea, se recomandă prudență celor care sunt sub tratament anticoagulant, din cauza riscului crescut de vânătăi și echimoze la locul injectării, sau persoanelor cu istoric de alergii severe care pot dezvolta mai ușor o reacție alergică la unul dintre compușii produsului administrat.
Alte efecte secundare ce pot apărea sunt o înroșire locală sau o ușoară senzație de disconfort la locul administrării, dar care trec, de obicei, în câteva ore.