Machiajul pentru copii: joacă sau comportament nociv?

„Da, are doar 5 ani, da, este frumoasă așa cum e, dar ce fetiță nu adoră să se joace de-a machiajul?“ Skincare și cosmetice pentru copii: joacă sau comportament nociv?

Copiii și preadolescenții nu se mai joacă așa de stângaci, precum generația părinților lor, cu ceea ce se află în trusa de machiaj a mamelor sau a mătușilor, ei știu exact ce să facă. Vorbim despre o generație pe care o putem numi „obsedată de frumusețe”, iar acest lucru are multiple efecte negative asupra dezvoltării copiilor, care pot fi de ordin psihologic, dar și dermatologic. Iată care sunt problemele actuale legate de skincare (îngrijirea pielii), dar și de cosmetice, machiaje, respectiv înfrumusețarea pielii la copii.

Atracția față de produsele cosmetice și machiajul pentru copii

Cu un oftat colectiv de frustrare din cauza produselor cosmetice, adulții de pe rețelele sociale îi numesc acum pe copiii și preadolescenții obsedați de frumusețe:copii Sephora”. La vârsta de 9 ani și uneori chiar mai devreme, îi puteți găsi pe acești copii și preadolescenți „vânând” printre raioanele magazinelor de cosmetice sau postând pe rețelele de social media rutina lor zilnică de îngrijire a pielii în mai multe etape. 

„E doar de distracție! Are 8 ani, dar iubește chestiile astea“, explică mama Emmei, personajul principal dintr-un video de prezentare a rutinei pentru îngrijirea pielii pentru copii. Acest videoclip de pe Youtube are 173 de mii de vizualizări FOTO: Captură YouTube

Acest ultim trend legat de produsele care promit „pielea perfectă” ridică două mari potențiale probleme atunci când sunt implicați copiii. În primul rând, ei cheltuiesc adesea mulți bani pe creme, seruri etc. care nu oferă beneficii reale pielii tinere. În al doilea rând, ingredientele active conținute în acele creme, seruri, blush-uri, primer, palete de farduri etc. ar putea face mai mult rău decât bine, pe termen lung, pentru pielea de copil.

Înfrumusețarea pielii la copii poate produce efecte negative pe termen lung privind imaginea de sine, comportamente compulsive, dar și probleme dermatologice.

Interesul de la vârste fragede pentru „înfrumusețare”: bun sau nociv?

machiajul pentru copii. fetita se machiază ca Barbie
42 de milioane de vizualizări pe YouTube
machiajul pentru copii. fetiță se machiază ca Harlequin
8,3 milioane de vizualizări pe YouTube. Kassie are 7 ani
machiajul pentru copii. Perri, o fetiță de 5 ani, se machiază
1,9 milioane de vizualizări pe YouTube. Mama fetiței explică în descrierea videoclipului: „Perri a vrut să filmeze un tutorial de makeup. Acum, înainte să se agite toată lumea… DA, are doar 5 ani, NU, nu face asta în fiecare zi. DA, e frumoasă așa cum e. E doar de fun. Adoră să se joace de-a machiajul. Ce fetiță nu adoră să se joace de-a machiajul? E distractiv să vezi ce imaginație are!“ FOTOGRAFII: Capturi YouTube

Realitatea este că de la vârste mici, 5-6 ani, fetițele sunt dornice să testeze tot felul de cosmetice pe care le descoperă la mama, în magazine și la prietenele de joacă și care le stârnesc curiozitatea. Înfrumusețarea pielii la copii poate fi o joacă, dar poate degenera într-un comportament nesănătos.

Dacă vorbim despre curiozitate, nimic dăunător. Este firesc să fie curioși să vadă, să testeze, să pună întrebări despre machiaj, creme, seruri, să testeze, dar este în favoarea lor ca părintele să ghideze acest interes și să îl temporizeze – adică nu punem pe fața copilului de 5-6 ani toate cremele, pentru că nu are încă nevoie de cremă de hidratare, creme de noapte, creme anti-aging și pentru că astfel, fără să vrem, îi transmitem mesajul că așa cum este „nu este suficient de bun/frumos/acceptat”.

Informarea corectă despre produsele cosmetice pentru copii și preadolescenți

Kassie are acum 7 ani, dar este filmată de mama ei în timp ce se machiază de la 1 an

Când intră pe rețele sociale dau peste multe prietene cu același interes, unele dintre ele chiar postează online, vorbesc despre produse de îngrijire a pielii, despre pașii din rutina lor zilnică de îngrijire și machiaj, iar interesul lor oarecum normal se transformă încet într-un fel de „obsesie” greu de calmat de către părinți. Înfrumusețarea pielii la copii, ca preocupare constantă, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți.

Recent am asistat, într-un magazin de cosmetice la o „criză” de plâns cu țipete ale unei fetițe de aproximativ 6 ani, care era nemulțumită pentru că mama nu îi cumpăra încă (!) o paletă de farduri. Sora ei mai mare (aproximativ 8-9 ani) își cumpărase un lip-gloss, iar mama era complet depășită de criza fetiței, singurul ei argument pe care i-l adresa fetiței fiind acela că „nu mai are bani”.

Ce facem în astfel de cazuri? Apelăm la specialiști în dermatologie și psihologi pentru a ghida copilul și preadolescentul în mod corect, în îngrijirea sănătoasă, echilibrată a pielii lor, fără a lăsa toată această educație și psihoeducație doar pe seama rețelelor și a influencerilor.

Să lași copilul, preadolescentul să își ia toate informațiile doar din mediul online poate fi o capcană. Este necesar ca atunci când observi curiozitatea și dorința pentru folosirea produselor cosmetice de la vârste mici, să începi cu partea de educație. 

Dacă nu te simți pregătit cu informații suficiente, mergi la un specialist dermatolog care te poate ajuta, dar nu îi cumpăra copilului ceea ce a văzut el pe internet, fără să știi ce se poate întâmpla pe termen lung.

Preadolescența și modificările date de ea

Într-adevăr, odată cu debutul preadolescenței la nivelul pielii apar modificări, cu o acnee mai mult sau mai puțin problematică. Chiar dacă pielea preadolescentului/adolescentului prezintă diverse probleme datorită modificărilor hormonale, cei care trebuie să recomande folosirea de produse cosmetice pentru copii sunt medicii dermatologi, nu „prietenii” de pe rețele sociale sau cei de la școală. 

În aceste situații, înfrumusețarea pielii la copii are legătură cu estomparea unor condiții care pot genera complexe pe termen lung. Putem lua în calcul inclusiv posibilitatea de a fi ținta bullying-ului din acest motiv. Chiar și așa, astfel de situații pot fi rezolvate, corespunzător, cu ajutorul unor specialiști. 

Pericole la adresa sănătății psihice și fizice a copiilor și preadolescenților

Din punct de vedere psihologic, ne uităm la ce se întâmplă cu acești copii, astfel: cosmeticele, rujurile, fardurile etc. sunt „instrumente de înfrumusețare” în vederea „creșterii atractivității” pentru sexul opus, adică acești copii, conștient sau nu, sunt îndemnați în direcția sexualizării precoce. 

În al doilea rând, putem vorbi despre forme de neacceptare a propriei fețe/pieli/corp pe care le ascundem în spatele produselor cosmetice de diverse forme – un fel de „nu sunt suficient de bun/frumos/atractiv sau „estetic” sau „instagramabil” așa, natural. 

Dacă „nevoia” copilului pare greu de stăvilit și de gestionat, îți recomand să stai de vorbă cu un psihoterapeut, ca să descoperiți ce nemulțumiri ale copilului, preadolescentului se află în spatele căutării pentru înfrumusețarea pielii sau dacă copilul sau preadolescentul se îndreaptă către dezvoltarea unei forme de tulburare dismorfică corporală (TDC – preocuparea obsesivă pentru un defect fizic imaginar sau un defect fizic minor) de exemplu. Pentru că poate începe simplu cu creme, primer și fond de ten, dar se poate transforma în alte nevoi și mai costisitoare și mai periculoase pe termen lung. 

Fiți conștienți de vulnerabilitățile de sănătate mintală pentru tulburările de alimentație sau tulburarea obsesiv-compulsivă, deoarece acestea pot fi legate de trăsături precum perfecționismul.

În altă ordine de idei, dar mergând tot pe direcția acceptării și neacceptării propriului corp, vă întreb care credeți că va fi următorul pas, la 16-18 ani, dacă la 8-9 ani folosim tot felul de produse cosmetice? Ați ghicit, vorbesc despre modificările, ajustările cu ajutorul implanturilor, chirurgiei de orice fel, pentru că niciodată nu va fi suficient, perfect. Trend care deja există în anumite culturi de la vârste foarte mici.

Un alt risc vine chiar din folosirea de produse care nu sunt concepute pentru pielea lor și care pot provoca modificări: „Ingrediente precum retinolii, acizii de exfoliere și vitamina C pot face parte din rutina unui adult, dar pentru copii poate deteriora bariera pielii”, (J. Ford, chimist cosmetic, Los Angeles). Dr. Jessica Weiser, dermatolog spune „Bariera cutanată când ai 9 ani nu este o barieră cutanată complet formată. Nu este menită pentru astfel de ingrediente.”

Ce au nevoie copiii și preadolescenții

Preocuparea pentru o sănătate fizică și psihică trebuie să fie prezentă sub îndrumarea unui specialist sau a unui părinte informat.

O rutină bună pentru preadolescenții care nu au trecut încă prin pubertate include, de obicei, un produs de curățare blând, o cremă hidratantă ușoară și protecție solară, nicidecum produse de înfrumusețare a pielii la copii.

„Nu înțelegi!” poate spune preadolescentul tău. „Am nevoie de asta pentru a preveni problemele pielii mele în viitor”, probleme ce poate că nici nu vor exista în viitor.

Cum discutăm cu copilul/preadolescentul nostru despre produsele de îngrijirea pielii? Este de dorit să aveți o conversație colaborativă, în care începeți prin a pune întrebări deschise, cum ar fi: „Văd că ai făcut multe cercetări despre îngrijirea pielii. Ce a trezit acest interes pentru tine?”. O astfel de abordare poate deschide o conversație în care poți evita să pui întrebări închise, care pot aduce copilul într-o poziție defensivă. 

De reținut că este necesar să urmăriți dacă interesul pentru îngrijirea pielii este o parte normală a auto explorării sau un semn al unor probleme mai profunde. Familia poate observa cu ușurință semne precum îngrijorarea obsesivă față de aspectul fizic sau un regim rigid de îngrijire a pielii.

Îngrijirea pielii în sine nu este îngrijorătoare, dar modul în care un copil/preadolescent  răspunde la acest lucru este ceea ce determină dacă este o preocupare sănătoasă sau nu. Poate fi o încercare de a face parte din tendințe – de exemplu, copiii și preadolescenții care sunt atrași de produsele asiatice, promovate de serialele și trupele de muzică asiatice. Sau ar putea fi o investigație jucăușă, firească a ceea ce înseamnă să crești.

Preocuparea pentru îngrijirea corpului, a pielii trebuie încadrată corect, adică fie este experimentare, singur sau cu prietenii (sănătoasă) sau „trebuie neapărat să am acest produs ca să fiu cool”, „să arăt într-un anumit fel” (obsesiv).  

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare