Rutina de îngrijire a tenului. Reguli de bază de la dermatolog

Rutina de îngrijire a tenului. Reguli de bază de la dermatolog

Dacă ai probleme cu tenul, e bine să mergi la un consult de specialitate, dar, dacă nu întâmpini situații speciale, medicul dermatolog ne oferă câteva recomandări de bază pentru rutina de îngrijire a tenului: demachiere, spălare, exfoliere din când în când, mereu cremă de zi și cremă de noapte, iar ziua e obligatorie și protecția solară. 

Oriunde citești pe internet, găsești tot felul de informații contradictorii despre rutina de îngrijire a tenului. Fie sfaturile sunt generale, pentru toate tipurile de ten, fie sunt adunate din mai multe surse și puse cap la cap. Ca să lămurim cele mai importante aspecte care țin de îngrijirea pielii de pe față și ce produse de îngrijire a tenului sunt mai potrivite, am apelat la ajutorul Rodicăi Șotcan, medic primar dermatolog.

În general, rutina de îngrijire a tenului este aceeași indiferent de tipul de ten, dar sunt și situații în care produsele pe care le folosești fac diferența. 

Reguli simple de la dermatolog pentru rutina de îngrijire a tenului

1. Demachierea este obligatorie 

Indiferent de tipul de ten, textură sau de afecțiunile cutanate, demachierea trebuie să facă parte din rutina de îngrijire a tenului zi de zi. Ea este necesară nu numai pentru înlăturarea machiajului, ci și a transpirației, poluanților și pentru pregătirea proceselor de regenerare din timpul nopții, spune medicul dermatolog.

Demachierea începe prin ștergerea cu dischete demachiante din bumbac, saturate în apă micelară sau ulei de măsline, pentru a înlătura machiajul mai gros. 

Cu ce se face demachierea în funcție de tipul de ten:

Ten normal: apă micelară sau lapte demachiant;

Ten gras: gel de curățare cu un conținut mai mare de surfactanți (substanțe care ajută la îndepărtarea impurităților);

Ten uscat: creme demachiante sau uleiuri demachiante. 

2. Spălarea tenului nu se face cu săpun, ci cu balsamuri speciale

După demachiere, urmează spălarea tenului cu un balsam ce conține surfactanți și apă care trebuie să fie nici prea fiebinte, nici prea rece. În timpul spălării, tenul se masează cu degetele timp de unul-două minute.

Pentru spălarea tenului nu se folosesc săpunuri, deoarece acestea modifică pH-ul pielii.

Dacă te preocupă cum să îți îngrijești tenul, e important să știi că și felul în care te ștergi pe față după ce te speli contează foarte mult. După spălare, presează ușor tenul cu un prosop moale antimicrobian. Nu lăsa apa pe față să se usuce, pentru că evaporarea ei poate contribui la deshidratarea pielii.

3. Exfolierea este bună în rutina de îngrijire a tenului, dar nu în exces

Exfolierea tenului este necesară pentru curățarea porilor, pentru înlăturarea celulelor moarte și pentru obținerea unei străluciri naturale a pielii. 

Medicul dermatolog recomandă folosirea de produse care conțin acid salicilic, acid lactic, acid glicolic sau enzime din fructe. Aceste produse trebuie aplicate pe față pentru 60-90 de secunde. 

Exfolierea în exces poate duce la o hipersensibilitate a tenului, manifestată prin iritație și/sau senzație de înțepături.

Cum se face exfolierea în funcție de tipul de ten:

Tenul acneic: exfolierea se face cu microparticule abrazive fizice, cum ar fi cristale de rocă vulcanică sau pudre din semințe de fructe; scopul exfoliantului este de a curăța porii și foliculii.

Citește aici un articol amplu despre opțiunile de tratament pentru acnee și impactul pe care îl are asupra încrederii în sine.

Ten uscat: exfolierea e recomandată de una-trei ori pe săptămână; după exfoliere, trebuie aplicată o mască hidratantă care are rolul de a compensa pierderile de apă. După masca hidratantă, se recomandă aplicarea unui balsam pe bază de uleiuri.

Ten mixt și gras: exfolierea trebuie să aibă loc de două-trei ori pe săptămână, folosind acizi, mai mult decât produsele tip scrub. Cel mai frecvent sunt folosiți acidul glicolic și cel salicilic, împreună cu alte ingrediente precum aloe, retinol sau niacinamidă (vitamina B3).

Citește aici despre cele mai bune metode pentru curățarea tenului acasă, recomandate de dermatolog.

4. Ce aplicăm pe față ziua: cremă pentru tenul uscat, gel pentru tenul gras

În rutina de îngrijire a tenului, medicul dermatolog recomandă, peste zi, aplicarea unor seruri cu vitamina C, factori de creștere și peptide. 

Pentru tenul gras, este nevoie de produse sub formă de gel noncomedogenic, iar pentru tenul uscat se folosesc produse sub formă de creme.

5. Da, e nevoie de creme speciale pentru noapte în rutina de îngrijire a tenului

Pentru a activa procesele de regenerare a tenului din timpul nopții, e recomandată folosirea de creme speciale pentru noapte, care să fie bogate în acid hialuronic, ceramide și antioxidanti (resveratrol).

Dacă ai tenul matur, dermatologul recomandă cremele bogate în retinol, care stimulează producerea de colagen și acizi alfa hidroxi, adică acizi pentru luminozitate.

Dacă ai ten gras, e bine să folosești produse sub formă de gel, nu sub formă de cremă în rutina de îngrijire a tenului.

6. Pentru zona ochilor se poate folosi aceeași cremă ca pentru față, atât timp cât nu irită

Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire, mai delicată și mai sensibilă. Pentru îngrijirea pielii din jurul ochilor putem folosi aceeași cremă ca pentru restul tenului, atât timp cât nu irită. 

Medicul dermatolog Rodica Șotcan are, totuși, câteva indicații:

Pentru ridurile fine se recomandă folosirea unor creme cu retinol, retinoizi, peptide și factori de creștere. 

Pentru problemele de hiperpigmentare se recomandă folosirea unor creme cu arbutin, hidrochinonă, acid kojic, vitamina C, niacinamida (vitamina B3) și acid azelaic.

Pentru înlăturarea radicalilor liberi produși de radiațiile ultraviolet, de fumat sau alți poluanți se recomandă folosirea de creme cu ingrediente precum vitaminele C și E, ceai verde și niacinamidă.

7. Cremă de protecție solară tot timpul anului, nu numai vara

Există studii care demonstrează că razele UVA, adică cele răspunzătoare de îmbătrânire și de apariția cancerelor cutanate, sunt prezente tot timpul anului, indiferent că plouă sau e înnorat. De aceea, dermatologul recomandă folosirea în fiecare zi a unor ecrane solare (creme de protecție solară) cu spectru larg, de preferat ecran mineral.

Cel mai bine este să se aplice produse cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30, cu 15 minute înainte de a ne expune la soare sau de a ieși din casă. Tenul închis la culoare are nevoie de mai multă fotoprotecție.

Ce loțiune sau cremă de protecție solară pentru față să folosești, în funcție de tipul de ten:

Ten normal: folosește produse cu spectru larg, sub formă de loțiuni cu spectru chimic.

Ten gras: formule pe bază de gel sau loțiuni ușoare, de preferat să fie unele care conțin ensulizole ca blocant al razelor UVB, acesta fiind cel mai puțin gras.

Ten uscat sau sensibil: creme emoliente care conțin factor de protecție solară.

Ten mixt: produse sub formă de seruri sau geluri, care se usucă fără a încărca pielea.  

Citește aici mai multe recomandări despre cum să-ți pregătești pielea pentru vară după atâta timp de izolare, astfel încât să eviți înroșirea pielii și arsurile solare.

Pe lângă toate aceste recomandări, medicul dermatolog atrage atenția că, pentru toate tipurile de ten, este important ca lenjeria de pat să fie schimbată cel puțin o dată pe săptămână și părul să fie spălat sau strâns, pentru ca acesta să nu vină în contact cu fața, dacă nu este curat.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare