Despre litotriție extracorporealã: tratează litiaza renală fără operație

Tratamentul fără tăieturi al pietrelor la rinichi: litotriţia extracorporealã

Prin litotriție, pietrele la rinichi sunt sparte fără a fi necesară vreo incizie, recuperarea este extrem de rapidă, iar pacienții simt o atenuare semnificativă a simptomelor și o îmbunătățire imediată a stării lor.

Apărută la începutul anilor 1980, metoda a fost perfecționată și se mai numește și litotriție extracorporeală cu unde de șoc (ESWL), fiind considerată în prezent „standardul de aur“ în tratamentul litiazei renale și ureterale.

Prin litotriție urologică – o tehnică complet non-invazivă – pot fi tratate litiaza renală și ureterală, patologii cunoscute și sub denumirile de calculi renali (pietre la rinichi) sau ureterali.


„S-a dovedit că tehnica de litotriție extracorporeală este indicată la 9 din 10 pacienți care suferă de litiază renală sau ureterală, fără a mai fi necesară intervenția chirurgicală clasică, deci fără bisturiu și fără cicatrice.“

Dr. Dan Gabriel Roșoga, medic specialist urolog, Clinica Medicală TenMed

Cât durează eliminarea unei pietre la rinichi după procedura de litotriție extracorporeală

Potrivit medicului urolog, litotriția este o metodă modernă, nechirurgicală, prin care unde de șoc de energie înaltă sunt direcționate ecografic către pietrele din rinichi sau din ureter. Pietrele sunt astfel fragmentate în bucățele foarte mici, asemănătoare nisipului, ce vor fi ulterior eliminate prin urină.

Citește aici din ce cauze se formează pietrele la rinichi și la ce complicații se poate ajunge dacă nu sunt tratate.

Tratamentul calculilor renali sau ureterali durează în general între 45 și 60 de minute, iar pacienții vor petrece o zi în spital. Uneori procedura poate fi efectuată în ambulator. Pacienții vor resimți o durere minimă, iar la o oră după finalizarea procedurii pot pleca acasă și își pot relua activitățile cotidiene.

„În general, această metodă de tratament presupune folosirea unui anestezic local, regional sau chiar anestezie generală, necesară pentru a ajuta pacientul să stea nemișcat în timpul procedurii și pentru a reduce orice disconfort.“

Dr. Dan Gabriel Roșoga, medic specialist urolog

Totuși, pentru unii pacienți, nu este necesară administrarea niciunui anestezic. „Singura senzație pe care am avut-o la litotriție a fost de mici pișcături, ca în timpul unei proceduri de electrostimulare. Nu am avut nevoie de anestezie. În plus, am mers dimineața la spital și, dacă nu ar fi durat mult până am intrat în sala de tratament, aș fi plecat înainte de prânz. Dar medicul fiind foarte ocupat, am fost nevoită să aștept mai mult timp. Totuși, am plecat din spital pe picioarele mele la 20 de minute după finalizarea procedurii, fără nicio durere și fără disconfort“, povestește Andreea F., de 38 de ani, din București.

Eliminarea propriu-zisă a pietrei se produce în timp, într-un interval de până la două luni de la procedura de litotriție.

Tratament pentru litiază renală fără operație – indicații și contraindicații

Piatra din rinichi sau din ureter este țintită cu ajutorul ghidajului ecografic FOTO: Shutterstock

Medicul urolog precizează că tratamentul litiazei renale sau ureterale prin litotriție funcționează cel mai bine în cazul pietrelor mici, cu un diametru de până la 2 cm. În unele cazuri, litotriția extracorporală cu unde de șoc poate fi combinată cu alte metode de tratament pentru a elimina pietrele.

„Chiar dacă este o metodă nechirurgicală, complet non-invazivă, tehnica are limitări și nu este recomandată femeilor însărcinate, pacienților care suferă de boli hematologice precum tulburările de coagulare a sângelui, de insuficiență renală acută sau cronică, de infecții urinare sau pacienții cu hipertensiune arterială necontrolată.“

Dr. Dan Gabriel Roșoga, medic specialist urolog

Recomandări după litotriție

Pacienții care au efectuat acest tratament trebuie să bea multe lichide pentru a favoriza eliminarea pietrelor. În general, acestea sunt eliminate complet în 4-8 săptămâni după procedură.

Durerea poate fi resimțită atunci când sunt eliminate pietrele, motiv pentru care medicul va recomanda utilizarea de medicamente pentru atenuarea acestor simptome.

Majoritatea pacienților își pot relua complet activitățile zilnice în decurs de una până la două zile după tratament. „În cazul meu, nu a mai existat niciun fel de durere după litotriție. În orice caz, nu a mai existat nicio durere apropiată măcar de durerile pe care le-am avut în timpul colicii renale de dinainte de litotriție. Pietrele au fost sparte în bucăți foarte mici, astfel încât au fost eliminate natural, fără un disconfort notabil“, completează Andreea F.

Avantajele și dezavantajele litotriției

Printre avantajele procedurii se numără, potrivit medicului urolog, următoarele:

  • este o intervenție non-invazivă, nechirurgicală, deci fără cicatrice;
  • procedura poate fi realizată în ambulator;
  • timp de recuperare rapid;
  • timp de spitalizare redus;
  • atenuarea semnificativă a durerilor;
  • risc minim de complicații.

„La capitolul dezavantaje, procedura nu poate fi folosită pentru tratarea pietrelor foarte mari, iar în cazuri rare, nu toate pietrele sunt eliminate, fiind necesară o nouă procedură sau o altă metodă de tratament.“

Dr. Dan Gabriel Roșoga, medic specialist urolog

Studiile au arătat că între 70% și 90% din pacienții care au urmat această metodă de tratament s-au vindecat de litiază renală sau ureterală la circa 3 luni după procedură.

Litotriția prezintă un risc minim de complicații, în general fiind vorba despre durere la eliminarea pietrelor prin urină. De asemenea, în primele zile după procedură, pacienții pot observa sânge în urină (hematurie).“

Dr. Dan Gabriel Roșoga, medic specialist urolog

Tratament pentru litiază renală prin alte metode

Tratamentul medicamentos cu blocante ale canalelor de calciu (nifedipina), cu steroizi și cu blocante alfa-adrenergice sunt studiate, în prezent. Acțiunea acestor medicamente ar trebui să fie aceea de a dizolva calculii renali.

Alte medicamente precum K-citratul, tiazidele sau allopurinolul sunt prescrise pentru a preveni dezvoltarea de noi pietre. Însă, majoritatea medicilor sunt de acord că e nevoie de mai multe studii pentru a demontra eficacitatea acestora.

În situațiile în care litotriția nu este recomandată sau nu funcționează, unii pacienți vor avea nevoie de ureteroscopie – o tehnică chirurgicală minim invazivă prin care, cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, se poate vizualiza sistemul pielo-caliceal (întregul rinichi în interiorul său). Se poate astfel trata orice calcul (piatră) din rinichi prin pulverizare cu laserul, totul efectuându-se sub controlul vizual al medicului.

O altă metodă de tratament este nefrolitotomia percutană, o intervenție chirurgicală minim invazivă ce presupune extragerea calculilor renali, sub control radiologic, cu abordarea endoscopică a rinichiului.

Citește aici tot ce trebuie să știi despre tratamentul cu laser al pietrelor la rinichi.

În cazuri extrem de rare e nevoie de o intervenție chirurgicală deschisă, o tehnică ce presupune o incizie mai mare la nivelul abdomenului.  

Tratament recomandat pentru colică renală

Colica renală este frecvent descrisă ca fiind cea mai puternică durere experimentată vreodată, așa că este necesară gestionarea cu atenție a acestei dureri intense. Durerea este cauzată de trecerea unui calcul de dimensiuni mari printr-un ureter (ureterele sunt canalele prin care urina ajunge din rinichi în vezica urinară).

Simptomele colicii renale includ:

  • durere intensă în zona șoldurilor sau a abdomenului inferior;
  • durere care se extinde către spate sau inghinal;
  • greață sau vărsături;
  • incapacitatea de a urina;
  • febră.

Durerea, în colica renală, apare adesea în valuri. Aceste valuri pot dura de la 20 la 60 de minute.

De obicei, durerea puternică îl trimite pe pacient la urgențe, unde primește medicamente pentru atenuarea durerii, cum ar fi:

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofenul);
  • medicamente pentru prevenirea spasmelor musculare;
  • medicamente opioide.

Pentru stabilirea diagnosticului pot fi necesare analize de sânge și teste imagistice (radiografie, tomografie computerizată și/sau ecografie).

În funcție de tipul calculilor, medicul va decide prin ce metodă îi poate elimina.

Metode de prevenție

Pentru a evita apariția colicilor renale, poți urma aceste recomadări care previn formarea calculilor renali:

  • bea 8 până la 10 pahare de apă pe zi. Redu consumul de băuturi acidulate;
  • redu consumul de sare;
  • limitează aportul de proteine animale din alimente, precum carnea roșie, peștele și ouăle;
  • evită alimentele bogate în oxalați, cum ar fi spanacul și nucile.

De asemenea, medicul îți poate prescrie medicamente care previn formarea pietrelor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare