Un tratament cu laser pentru litiaza renală este o procedură modernă și minim invazivă care permite eliminarea pietrelor la rinichi indiferent de localizare și de structură. Pot beneficia de o astfel de intervenție și pacienții cu rinichi unic și cei care iau tratament anticoagulant.
Când vorbim de riscuri, acestea sunt minime și vin mai mult din faptul că litiaza renală este o boală cu mare potențial de recidivă. Aproape jumătate dintre pacienții care au avut o piatră o pot reface în cursul vieții.
Dr. Gheorghe Niță, medic primar urolog, ne-a explicat ce simptome dau pietrele la rinichi și ce presupun diagnosticarea și tratamentul acestora prin proceduri minim invazive.
Consumul scăzut de lichide, principala cauză a litiazei renale
Smart Living: Cât de frecvent apar pietrele la rinichi și din ce cauze?
Dr. Gheorghe Niță: Litiaza renală sau pietrele la rinichi reprezintă una dintre cele mai vechi și frecvente afecțiuni. Ca o curiozitate, prima operație deschisă, încă din Antichitate, a fost pentru această problemă. Dacă în anii 1980 se aprecia că pietrele la rinichi afectau circa 3 din 100 de persoane, după anii 2000, incidența a crescut la 5 din 10.
Principala cauză a apariției pietrelor la rinichi este consumul scăzut de lichide. Respectiv, mai puțin de media recomandată de 2 litri pe zi. În cazul persoanelor care trăiesc în zone cu temperaturi ridicate sau care fac efort fizic important, doza recomandată ar trebui să depășească această cantitate, deoarece se pierd multe lichide prin transpirație.
Când nu se consumă suficiente lichide, va crește concentrația sărurilor minerale din urină și, implicit, riscul de formare a calculilor. Pe de altă parte, și regimul alimentar sau, mai bine zis, abuzul de anumite substanțe favorizează apariția pietrelor la rinichi. Spre exemplu, o dietă foarte bogată în proteine (carne de vită, porc, pui) și consumul excesiv de sare pot favoriza creșterea nivelului de acizi din urină.
Citește aici câtă apă trebuie să bei pe zi și ce înseamnă o hidratare corectă.
Pietre la rinichi, simptome doar când pleacă pe calea urinară sau când se măresc
Smart Living: Cum ne putem da seama că avem un calcul renal? Ce semne ar trebui să ne alarmeze?
Dr. Gheorghe Niță: Durerea lombară este primul semnal de alarmă și cel mai important. Cât timp sunt în rinichi, pietrele de mici dimensiuni nu dau simptome și pot fi depistate întâmplător la un examen ecografic.
Ureterul permite deplasarea fără probleme a unor calculi de până la 6-7 mm.
Dacă aceștia se măresc, există riscul să zgârie pereții uretrei și să provoace sânge în urină (hematurii) sau să blocheze fluxul urinar.
Practic, urina se acumulează în rinichi, se umflă căile urinare și apar durerile lombare, urinările frecvente, usturimile, modificarea aspectului urinei sau chiar greață. De regulă, durerile de mare intensitate aduc pacientul de urgență la medic.
Află de aici cum faci diferența între durerea de coloană și durerea de rinichi.
Smart Living: Ce investigații sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului?
Dr. Gheorghe Niță: În primul rând, este foarte important să ne informăm astfel încât să putem observa singuri dacă ceva este în neregulă. În urma consultului de specialitate vom primi, desigur, un diagnostic. Cel mai rapid, pietrele la rinichi pot fi depistate la o simplă ecografie.
Găsește aici cele mai importante informații despre ecografia abdominală.
Tratament litiază renală
Smart Living: Prin ce metode pot fi eliminate pietrele la rinichi?
Dr. Gheorghe Niță: Dacă vorbim de pietrele mici, ele pot fi eliminate ușor pe cale naturală, prin urină. În cazul celor mai mari, procedurile moderne implică introducerea unor instrumente miniaturizate pe calea urinară și distrugerea calculilor cu ajutorul laserului. De regulă, intervenția clasică, deschisă, nu-și mai găsește locul în tratamentul acestei afecțiuni.
Laser pentru litiaza renală
Smart Living: Ce-mi puteți spune despre tratamentul cu laser pentru litiaza renală? Ce presupune, când e folosit și cât e de eficient?
Dr. Gheorghe Niță: Dezvoltările tehnologice din ultima perioadă și miniaturizarea instrumentarului ne permit accesul prin sistemul colector renal, adică pe calea pe unde curge urina. Toate instrumentele sunt atât de fine, încât ne permit să intervenim și la copii. Ureteroscopia flexibilă este indicată pentru calculii de dimensiuni de până la 2,5 cm.
Poate fi utilizată și la pietre mai mari, însă presupune mai multe intervenții până la rezolvarea completă.
Practic, procedura constă în introducerea ureteroscopului flexibil, foarte subțire, pe calea urinară, în sensul invers de curgere a urinei. În capăt, acesta are o cameră video cu ajutorul căreia se vizualizează și se localizează precis pietrele.
Ulterior, cu ajutorul laserului care emite o lumină pulsatilă, se fragmentează calculii. În funcție de dimensiunea pietrei, se pot fragmenta bucăți de câte 3-4 mm, care sunt apoi extrase cu un instrument special. Sau: se sparg sub formă de nisip și sunt apoi eliminate simplu, prin urină. Toată procedura se face sub anestezie, locală sau generală, în funcție de caz.
Scapi de pietre la rinichi în 24 de ore (poze)
Smart Living: Cât durează eliminarea unui pietre la rinichi după tratamentul cu laser pentru litiaza renală?
Dr. Gheorghe Niță: Dacă ne referim la procedurile de intervenție minim invazivă, cu laser, eliminarea este foarte rapidă. În câteva ore, pacientul își revine complet. Internarea se face doar o zi. Practic, în 24 de ore, poți scăpa de pietrele la rinichi.
Pietre la rinichi tratate cu laser, riscuri versus beneficii
Smart Living: Ce riscuri presupune acest tip de tratament?
Dr. Gheorghe Niță: Fiind o procedură minim invazivă, riscurile sunt minime. Dacă vorbim despre calculi de peste 1,5 cm, uneori poate fi necesară și introducerea unui stent între rinichi și vezica urinară, pentru a favoriza eliminarea fără durere a nisipului rezultat în timpul procedurii.
Însă, avantajele sunt numeroase. Recuperarea este rapidă, poate fi abordat orice calcul, indiferent de localizare și structură, se poate folosi inclusiv la pacienți cu rinichi unic sau care iau tratament anticoagulant. Riscurile vin mai mult din faptul că litiaza renală este o boală cu mare potențial de recidivă.
Aproape jumătate dintre pacienții care au avut o piatră o pot reface în cursul vieții. De aceea, se recomandă analize periodice și identificarea cauzei care a determinat apariția pietrei. Acești pacienți ar trebui să bea minimum 3 litri de lichide pe zi, să reducă aportul de sare, zahăr și să mărească numărul de citrice consumate. Recidivele pot duce la complicații grave, precum pierderea rinichiului, și necesită tratamente multiple.
Citește aici povestea unui tânăr care a beneficiat de un transplant de rinichi.